Fizikoterápiás kezelések

A különféle fizikoterápiás kezelések is fontosak a sikeres gyógykezeléshez

A tó vízének gyógyhatásának teljesebb kihasználása érdekében a fürdés mellett az orvosok a gyógykezelések számos formáját használják a kúrák összeállítása során.

Hévízen az alábbi fizioterápiás kezeléscsoportba tartozó módszereket alkalmazzák leginkább:

Elektroterápia

Az elektroterápia több formáját is alkalmazzák a kezelések során. A galván típusúak jó fájdalomcsillapító hatásúak, fokozzák a véráramlást. A nagyfrekvenciás gépekkel inkább az áram hőhatását használják fel, a szöveti vérbőség előidézésére.
kisfrekvenciás kezelések közé tartoznak az ultrahang, a mágneskarika, diadynamic, ionomodulator, sonopuls, stymat, sonodynator, dionin, endomed kezelések, vagy a cryoterápia, ami hideg levegő áramoltatásával a friss ízületi sérülések esetén kiválóan alkalmazható. 

Nagyfrekvenciás kezeléseknek 3 fajtája van, a deciméterhullám, mikrohullám, rövidhullám. A kezelés során a nagyfrekvenciájú gépek az áram hőhatását felhasználva szöveti vérbőséget eredményeznek. 
A kezelések lényege, hogy két elektródán keresztül alacsony rezgésű áramot küldünk a fájdalmas részekbe, amikor is enyhe bizsergés érezhető. Az elektroterápiás kezelések kifejezetten gyorsítja a gyógyulást, ínszalag sérülések esetén kiválóan alkalmazható

Kezeléstípusok

 • Iontoforézis-kezelés
  Galván áram segítségével juttatják be bőrön keresztül az előírt gyógyszert a beteg területre. Hatással lehet izom és traumás fájdalmak, ízületi gyulladások, ínhüvelygyulladások enyhítésére. Értágító hatású, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását.
 • Diadynamic
  Egy speciális terápiás áramforma, melynek keringést javító és fájdalomcsillapító hatása van. Használják görcsoldásra, rándulásra, zúzódásra, izomsorvadásra, ödémára, idegfájdalmak, ízületi és gerinckopás kezelésére, porckorong betegségeknél. 
 • Myotest
  Ingeráram-kezelés, mely izom-összehúzódásokat hoz létre. Izomsorvadás kezelésére illetve megelőzésére használják elsősorban
 • Interferenciakezelés
  A gerinc melletti izmokba vezetett különböző rezgésszámú áram hatására oldódnak a tartási rendellenességek okozta izomcsomók, az áram hatására létrejövő belső pulzáló masszázs miatt.
 • Ultrahang-kezelés
  Szöveti mikromasszázs, melyet mechanikus rezgés hoz létre. Minden mozgásszervi betegség gyógyítására alkalmas.

Magnetoterápia (mágnesterápia)

Mágneses - karika, más ismert nevén pulsatron. A mágneses tér ritmikus változásának biológiai hatásán alapszik. Agyvérzés után állapot, izommerevség-, és gyengeség, idegzsába, sérülések utókezelésekor valamint egyes belgyógyászati esetekben alkalmazható.

Fényterápia

Sollux, laser, evolite... mind a fény különleges fizikait tulajldonságát használják ki különböző betegségek gyógyítására. A mozogásszervi betegségek gyógyításában főként a laser, (lágy laser) hatásos. Csökkenti a fájdalmat, gyulladást, izomfeszülést, ödménát, valamint stimulálja az immunrendszert, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Mechanoterápia (mozgásterápia)

Független gyógymód, de fontos részét képezi a komplex kúrának. Mechanikai tevékenységre, mozdulatokra épülő terápiás formák.

Kezeléstípusok

 • Passzív: masszázs, gyógymasszázs >>>
 • Aktív: gyógytorna >>>

Tudta Ön, hogy

 • habár az elektromosságot még nem ismerték, már a rómaiak is használták az elektroterápiát?
 • a lebénult gyerekek mellé elektromosságot gerjesztő halakat tettek a medencébe, hogy ezzel stimulálják az izmaikat?

 

A fizikoterápia alkalmazásáról hévízi szakorvosok osztják meg a tapasztalatukat. Olvassa el Ön is, hogy a gyakorlatban milyen betegségek kezelésében alkalmazzák!

MANUÁLTERÁPIA VS. CSONTKOVÁCSOLÁS - Dr. Schwillinger Ferenc, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
REUMÁS BETEGSÉGEK KEZELÉSE HÉVÍZEN - Dr. Kulisch Ágota, reumatológus szakorvos
AZ ÍZÜLETI PORCKOPÁSRÓL - Dr. Horváth Bernadett, főorvos, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
AZ ÍZÜLETI PORCKOPÁSRÓL II. - Dr. Horváth Bernadett, főorvos, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
SPORTREHABILITÁCIÓ - dr. Major Zoltán, reumatológus, sportorvos

Kapcsolódó cikkek


Szaunázás nyáron? IGEN - Tippek a hévízi szaunamestertől

Szaunázás nyáron? IGEN - Tippek a hévízi szaunamestertől

2018. augusztus 27. 13:59

Augusztus vége. 34°C, ragyogó napsütés, szélcsend. Negyedik hete tombol a nyár, és alig enged egy kis fellélegzést, hiszen csak lassan hűlnek az éjszakák. A hévízi szaunák iránt ennek ellenére nagy az érdeklődés. A szaunaszeánszokra érdemes már jóval kezdés előtt bejelentkezni.

Nyári élmények, őszi színekben Hévízen!

Nyári élmények, őszi színekben Hévízen!

2019. augusztus 27. 11:29

A szeptemberi iskolakezdéssel járó hajtás után a nyaralást már csak egy régi emléknek érzi? Tegye színessé az őszi hétköznapokat szabadtéri fürdőzéssel! Élje át a nyár élményeit ősszel is Hévízen!

Így regenerálódnak a sportolók Hévízen

Így regenerálódnak a sportolók Hévízen

2020. szeptember 11. 15:06

Sokan nem tudják, hogy Hévízt sok amatőr és korábban profi sportoló is felkeresi, hogy regenerálódjon. A sportolás legyen szó akár amatőr sportról vagy versenyszerűen űzött profi sportról nagy megterhelést jelent az izmok, ízületek, csontozat számára, ráadásul minden sport a test egy bizonyos izomcsoportját vagy ízületét terheli meg jelentősen, ami miatt ezek az izmok és ízületek fokozott terhelésnek és ezzel együtt sokkal nagyobb sérülésveszélynek vannak kitéve.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!