Fizikoterápiás kezelések

A különféle fizikoterápiás kezelések is fontosak a sikeres gyógykezeléshez

A tó vízének gyógyhatásának teljesebb kihasználása érdekében a fürdés mellett az orvosok a gyógykezelések számos formáját használják a kúrák összeállítása során.

Hévízen az alábbi fizioterápiás kezeléscsoportba tartozó módszereket alkalmazzák leginkább:

Elektroterápia

Az elektroterápia több formáját is alkalmazzák a kezelések során. A galván típusúak jó fájdalomcsillapító hatásúak, fokozzák a véráramlást. A nagyfrekvenciás gépekkel inkább az áram hőhatását használják fel, a szöveti vérbőség előidézésére.
kisfrekvenciás kezelések közé tartoznak az ultrahang, a mágneskarika, diadynamic, ionomodulator, sonopuls, stymat, sonodynator, dionin, endomed kezelések, vagy a cryoterápia, ami hideg levegő áramoltatásával a friss ízületi sérülések esetén kiválóan alkalmazható. 

Nagyfrekvenciás kezeléseknek 3 fajtája van, a deciméterhullám, mikrohullám, rövidhullám. A kezelés során a nagyfrekvenciájú gépek az áram hőhatását felhasználva szöveti vérbőséget eredményeznek. 
A kezelések lényege, hogy két elektródán keresztül alacsony rezgésű áramot küldünk a fájdalmas részekbe, amikor is enyhe bizsergés érezhető. Az elektroterápiás kezelések kifejezetten gyorsítja a gyógyulást, ínszalag sérülések esetén kiválóan alkalmazható

Kezeléstípusok

 • Iontoforézis-kezelés
  Galván áram segítségével juttatják be bőrön keresztül az előírt gyógyszert a beteg területre. Hatással lehet izom és traumás fájdalmak, ízületi gyulladások, ínhüvelygyulladások enyhítésére. Értágító hatású, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását.
 • Diadynamic
  Egy speciális terápiás áramforma, melynek keringést javító és fájdalomcsillapító hatása van. Használják görcsoldásra, rándulásra, zúzódásra, izomsorvadásra, ödémára, idegfájdalmak, ízületi és gerinckopás kezelésére, porckorong betegségeknél. 
 • Myotest
  Ingeráram-kezelés, mely izom-összehúzódásokat hoz létre. Izomsorvadás kezelésére illetve megelőzésére használják elsősorban
 • Interferenciakezelés
  A gerinc melletti izmokba vezetett különböző rezgésszámú áram hatására oldódnak a tartási rendellenességek okozta izomcsomók, az áram hatására létrejövő belső pulzáló masszázs miatt.
 • Ultrahang-kezelés
  Szöveti mikromasszázs, melyet mechanikus rezgés hoz létre. Minden mozgásszervi betegség gyógyítására alkalmas.

Magnetoterápia (mágnesterápia)

Mágneses - karika, más ismert nevén pulsatron. A mágneses tér ritmikus változásának biológiai hatásán alapszik. Agyvérzés után állapot, izommerevség-, és gyengeség, idegzsába, sérülések utókezelésekor valamint egyes belgyógyászati esetekben alkalmazható.

Fényterápia

Sollux, laser, evolite... mind a fény különleges fizikait tulajldonságát használják ki különböző betegségek gyógyítására. A mozogásszervi betegségek gyógyításában főként a laser, (lágy laser) hatásos. Csökkenti a fájdalmat, gyulladást, izomfeszülést, ödménát, valamint stimulálja az immunrendszert, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Mechanoterápia (mozgásterápia)

Független gyógymód, de fontos részét képezi a komplex kúrának. Mechanikai tevékenységre, mozdulatokra épülő terápiás formák.

Kezeléstípusok

 • Passzív: masszázs, gyógymasszázs >>>
 • Aktív: gyógytorna >>>

Tudta Ön, hogy

 • habár az elektromosságot még nem ismerték, már a rómaiak is használták az elektroterápiát?
 • a lebénult gyerekek mellé elektromosságot gerjesztő halakat tettek a medencébe, hogy ezzel stimulálják az izmaikat?

 

A fizikoterápia alkalmazásáról hévízi szakorvosok osztják meg a tapasztalatukat. Olvassa el Ön is, hogy a gyakorlatban milyen betegségek kezelésében alkalmazzák!

MANUÁLTERÁPIA VS. CSONTKOVÁCSOLÁS - Dr. Schwillinger Ferenc, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
REUMÁS BETEGSÉGEK KEZELÉSE HÉVÍZEN - Dr. Kulisch Ágota, reumatológus szakorvos
AZ ÍZÜLETI PORCKOPÁSRÓL - Dr. Horváth Bernadett, főorvos, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
AZ ÍZÜLETI PORCKOPÁSRÓL II. - Dr. Horváth Bernadett, főorvos, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
SPORTREHABILITÁCIÓ - dr. Major Zoltán, reumatológus, sportorvos

Kapcsolódó cikkek


Igazi élmények az online helyett, mert megérdemli, hogy idén nyáron ne legyen otthon!

Igazi élmények az online helyett, mert megérdemli, hogy idén nyáron ne legyen otthon!

2020. június 04. 09:31

Hévíz már nyitva, és minden új és régi vendégét szeretettel várja! Az alábbi cikkben a helyiek legjobb ötleteit olvashatja el tematikus pontokba szedve, hogy jól érezze magát, ha Hévízen szeretne pihenni!

„Lassan járj, tovább érsz!” Slow tourism: fedezze fel Hévíz kevésbé ismert szépségeit

„Lassan járj, tovább érsz!” Slow tourism: fedezze fel Hévíz kevésbé ismert szépségeit

2020. június 12. 13:45

Hévízen júniusban elindult az élet, megérkeztek az első fürdővendégek, kinyitottak az üzletek és a szállodák. A nagyobb rendezvényekre azonban még a világon mindenütt várni kell.

Hévízen halad át az első nemzetközi kerékpáros útvonal!

Hévízen halad át az első nemzetközi kerékpáros útvonal!

2018. augusztus 07. 11:23

Júliusban adták át a Keszthely - Fertőd kerékpáros útvonalat, mely áthalad Hévízen is.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!