Fizikoterápiás kezelések

A különféle fizikoterápiás kezelések is fontosak a sikeres gyógykezeléshez

A tó vízének gyógyhatásának teljesebb kihasználása érdekében a fürdés mellett az orvosok a gyógykezelések számos formáját használják a kúrák összeállítása során.

Hévízen az alábbi fizioterápiás kezeléscsoportba tartozó módszereket alkalmazzák leginkább:

Elektroterápia

Az elektroterápia több formáját is alkalmazzák a kezelések során. A galván típusúak jó fájdalomcsillapító hatásúak, fokozzák a véráramlást. A nagyfrekvenciás gépekkel inkább az áram hőhatását használják fel, a szöveti vérbőség előidézésére.
kisfrekvenciás kezelések közé tartoznak az ultrahang, a mágneskarika, diadynamic, ionomodulator, sonopuls, stymat, sonodynator, dionin, endomed kezelések, vagy a cryoterápia, ami hideg levegő áramoltatásával a friss ízületi sérülések esetén kiválóan alkalmazható. 

Nagyfrekvenciás kezeléseknek 3 fajtája van, a deciméterhullám, mikrohullám, rövidhullám. A kezelés során a nagyfrekvenciájú gépek az áram hőhatását felhasználva szöveti vérbőséget eredményeznek. 
A kezelések lényege, hogy két elektródán keresztül alacsony rezgésű áramot küldünk a fájdalmas részekbe, amikor is enyhe bizsergés érezhető. Az elektroterápiás kezelések kifejezetten gyorsítja a gyógyulást, ínszalag sérülések esetén kiválóan alkalmazható

Kezeléstípusok

 • Iontoforézis-kezelés
  Galván áram segítségével juttatják be bőrön keresztül az előírt gyógyszert a beteg területre. Hatással lehet izom és traumás fájdalmak, ízületi gyulladások, ínhüvelygyulladások enyhítésére. Értágító hatású, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását.
 • Diadynamic
  Egy speciális terápiás áramforma, melynek keringést javító és fájdalomcsillapító hatása van. Használják görcsoldásra, rándulásra, zúzódásra, izomsorvadásra, ödémára, idegfájdalmak, ízületi és gerinckopás kezelésére, porckorong betegségeknél. 
 • Myotest
  Ingeráram-kezelés, mely izom-összehúzódásokat hoz létre. Izomsorvadás kezelésére illetve megelőzésére használják elsősorban
 • Interferenciakezelés
  A gerinc melletti izmokba vezetett különböző rezgésszámú áram hatására oldódnak a tartási rendellenességek okozta izomcsomók, az áram hatására létrejövő belső pulzáló masszázs miatt.
 • Ultrahang-kezelés
  Szöveti mikromasszázs, melyet mechanikus rezgés hoz létre. Minden mozgásszervi betegség gyógyítására alkalmas.

Magnetoterápia (mágnesterápia)

Mágneses - karika, más ismert nevén pulsatron. A mágneses tér ritmikus változásának biológiai hatásán alapszik. Agyvérzés után állapot, izommerevség-, és gyengeség, idegzsába, sérülések utókezelésekor valamint egyes belgyógyászati esetekben alkalmazható.

Fényterápia

Sollux, laser, evolite... mind a fény különleges fizikait tulajldonságát használják ki különböző betegségek gyógyítására. A mozogásszervi betegségek gyógyításában főként a laser, (lágy laser) hatásos. Csökkenti a fájdalmat, gyulladást, izomfeszülést, ödménát, valamint stimulálja az immunrendszert, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Mechanoterápia (mozgásterápia)

Független gyógymód, de fontos részét képezi a komplex kúrának. Mechanikai tevékenységre, mozdulatokra épülő terápiás formák.

Kezeléstípusok

 • Passzív: masszázs, gyógymasszázs >>>
 • Aktív: gyógytorna >>>

Tudta Ön, hogy

 • habár az elektromosságot még nem ismerték, már a rómaiak is használták az elektroterápiát?
 • a lebénult gyerekek mellé elektromosságot gerjesztő halakat tettek a medencébe, hogy ezzel stimulálják az izmaikat?

 

A fizikoterápia alkalmazásáról hévízi szakorvosok osztják meg a tapasztalatukat. Olvassa el Ön is, hogy a gyakorlatban milyen betegségek kezelésében alkalmazzák!

MANUÁLTERÁPIA VS. CSONTKOVÁCSOLÁS - Dr. Schwillinger Ferenc, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
REUMÁS BETEGSÉGEK KEZELÉSE HÉVÍZEN - Dr. Kulisch Ágota, reumatológus szakorvos
AZ ÍZÜLETI PORCKOPÁSRÓL - Dr. Horváth Bernadett, főorvos, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
AZ ÍZÜLETI PORCKOPÁSRÓL II. - Dr. Horváth Bernadett, főorvos, reumatológus és fizioterápiás szakorvos
SPORTREHABILITÁCIÓ - dr. Major Zoltán, reumatológus, sportorvos

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!