Reumás betegségek kezelése Hévízen

Orvos válaszol rovatunk következő témája sokakat érint – hiszen sajnos ez az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegség.

Reumás betegségek kezelése Hévízen

Dr. Kulisch Ágotát a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. reumatológus szakorvosát kérdeztük a reumás panaszok kezeléséről.

Válogatnak-e a gyulladásos, reumás betegségek fiatalok és idősebbek között? Kiket érintenek az ilyen típusú betegségek?
A mozgásszervi megbetegedések az egyik leggyakrabban előforduló kórformák közé tartoznak. A reumatológiai kórképek kialakulásuk mechanizmusa alapján két nagy csoportba oszthatók. Az egyik csoport a kor előrehaladtával együtt járó kopásos-degeneratív, a másik csoport a gyulladásos eredetűek.

A gyulladásos ízületi betegségek lényegesen ritkábbak. Gyakrabban kezdődnek fiatal felnőttkorban, de bármely életkorban kialakulhatnak, jellemző a női dominancia.
A gyulladásos betegségek kialakulásának pontos oka, mechanizmusa nem tisztázott. A genetikai háttér, a külső és belső környezeti hatások, életmód szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Mit tehetünk ellene? Elkerülhető a kialakulása?
A genetikai háttér fogékonyságot jelenthet a gyulladásos megbetegedések kialakulásában, de fontosak a környezeti tényezők. Pl.: a sokízületi gyulladás (a rheumatoid arthritis) kialakulásában a dohányzás bizonyított rizikótényező. A szisztémás lupus erythematosus (gyulladásos autoimmun betegség) provokáló faktorai között tartják számon a napfény- UV sugárzást.

Ha már megvan a baj, mit tegyünk, kihez forduljunk?
El kell különítenünk a gyulladásos ízületi fájdalmat a kopásos eredetű fájdalomtól, mert a gyulladásos mechanizmusú fájdalom kezelésében fontos a megfelelő időben elkezdett gyógyszeres terápia.
Ízületi gyulladás esetén forduljunk háziorvosunkhoz, aki meghatározott időn belül nem reagáló ízületi gyulladás esetén, reumatológushoz irányítja tovább a panaszost.
Ízületi gyulladás esetén, az érintett ízület nyugalomban fájdalmas, duzzadt, meleg, piros, az ízületi mozgások beszűkültek, reggel merevebb - idő szükséges a bemozgatáshoz, a mozgás enyhíti a tüneteket.
A kopásos fájdalom esetén a terhelés, mozgatás fokozza a panaszokat, a fájdalom nyugalomban megszűnik.

Milyen szövődményei lehetnek a reumás és ízületi megbetegedéseknek?
Szövődményként a gyulladás által érintett ízületek deformitásához, mozgáskorlátozottságához, az érintett ízületektől, azok számától függően fogyatékossághoz vezethet. A gyulladás gyakran nemcsak az ízületeket érinti, hanem egyéb belszervi elváltozásokat okozhat.

Kialakulhat-e gyulladásos megbetegedés más betegség kapcsán?
Igen. Pl.: gyakran egyéb szerveket érintő gyulladásos megbetegedésben az ízületek is érintetté válhatnak.
A pikkelysömörben (psoriasis vulgarisban) szenvedő betegek egy részében változatos ízületi érintettség alakulhat ki. Gyulladásos bélbetegséghez is gyakrabban csatlakozik ízületi/gerincbetegség. Vírusos, bakteriális fertőzések után is kialakulhat ízületi gyulladás.
Tumoros megbetegedés első jele is lehet mozgásszervi tünet.

Figyeljünk tehát fokozottan szervezetünk reakcióira – ha észleljük a betegség tüneteit, vagy a családban már előfordult reumás betegség, bátran forduljunk háziorvosunkhoz, vagy reumatológus szakorvoshoz. A korai stádiumban felismert betegség könnyebben kezelhető; megelőzéssel, megfelelő életvitellel elkerülhető a kialakulása.

dr. Kulisch Ágota - reumatológus szakorvos, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Kapcsolódó cikkek


Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

2018. október 01. 14:56

Októberben is rengeteg koncerttel várjuk a Hévízre látogató vendégeinket, melyek garantált szórakozást nyújtanak az őszi hidegben is!

Új ingyenes Tréning indul Hévízen!

Új ingyenes Tréning indul Hévízen!

2018. szeptember 22. 10:08

Hogyan építsünk weboldalt, web áruházat programozói tudás nélkül ma a világ legkorszerűbb platformján? A Word Press képzésen ezt is megtudja!

Határon átnyúló együttműködés az egészségért

Határon átnyúló együttműködés az egészségért

2018. szeptember 24. 09:24

Magyarország Zágrábi Nagykövetségének szervezésében, a rijekai Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat előfutáraként, üzletember találkozónk vett rész Hévíz 2018. szeptember 20-án.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!