Reumás betegségek kezelése Hévízen

Orvos válaszol rovatunk következő témája sokakat érint – hiszen sajnos ez az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegség.

Reumás betegségek kezelése Hévízen

Dr. Kulisch Ágotát a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. reumatológus szakorvosát kérdeztük a reumás panaszok kezeléséről.

Válogatnak-e a gyulladásos, reumás betegségek fiatalok és idősebbek között? Kiket érintenek az ilyen típusú betegségek?
A mozgásszervi megbetegedések az egyik leggyakrabban előforduló kórformák közé tartoznak. A reumatológiai kórképek kialakulásuk mechanizmusa alapján két nagy csoportba oszthatók. Az egyik csoport a kor előrehaladtával együtt járó kopásos-degeneratív, a másik csoport a gyulladásos eredetűek.

A gyulladásos ízületi betegségek lényegesen ritkábbak. Gyakrabban kezdődnek fiatal felnőttkorban, de bármely életkorban kialakulhatnak, jellemző a női dominancia.
A gyulladásos betegségek kialakulásának pontos oka, mechanizmusa nem tisztázott. A genetikai háttér, a külső és belső környezeti hatások, életmód szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Mit tehetünk ellene? Elkerülhető a kialakulása?
A genetikai háttér fogékonyságot jelenthet a gyulladásos megbetegedések kialakulásában, de fontosak a környezeti tényezők. Pl.: a sokízületi gyulladás (a rheumatoid arthritis) kialakulásában a dohányzás bizonyított rizikótényező. A szisztémás lupus erythematosus (gyulladásos autoimmun betegség) provokáló faktorai között tartják számon a napfény- UV sugárzást.

Ha már megvan a baj, mit tegyünk, kihez forduljunk?
El kell különítenünk a gyulladásos ízületi fájdalmat a kopásos eredetű fájdalomtól, mert a gyulladásos mechanizmusú fájdalom kezelésében fontos a megfelelő időben elkezdett gyógyszeres terápia.
Ízületi gyulladás esetén forduljunk háziorvosunkhoz, aki meghatározott időn belül nem reagáló ízületi gyulladás esetén, reumatológushoz irányítja tovább a panaszost.
Ízületi gyulladás esetén, az érintett ízület nyugalomban fájdalmas, duzzadt, meleg, piros, az ízületi mozgások beszűkültek, reggel merevebb - idő szükséges a bemozgatáshoz, a mozgás enyhíti a tüneteket.
A kopásos fájdalom esetén a terhelés, mozgatás fokozza a panaszokat, a fájdalom nyugalomban megszűnik.

Milyen szövődményei lehetnek a reumás és ízületi megbetegedéseknek?
Szövődményként a gyulladás által érintett ízületek deformitásához, mozgáskorlátozottságához, az érintett ízületektől, azok számától függően fogyatékossághoz vezethet. A gyulladás gyakran nemcsak az ízületeket érinti, hanem egyéb belszervi elváltozásokat okozhat.

Kialakulhat-e gyulladásos megbetegedés más betegség kapcsán?
Igen. Pl.: gyakran egyéb szerveket érintő gyulladásos megbetegedésben az ízületek is érintetté válhatnak.
A pikkelysömörben (psoriasis vulgarisban) szenvedő betegek egy részében változatos ízületi érintettség alakulhat ki. Gyulladásos bélbetegséghez is gyakrabban csatlakozik ízületi/gerincbetegség. Vírusos, bakteriális fertőzések után is kialakulhat ízületi gyulladás.
Tumoros megbetegedés első jele is lehet mozgásszervi tünet.

Figyeljünk tehát fokozottan szervezetünk reakcióira – ha észleljük a betegség tüneteit, vagy a családban már előfordult reumás betegség, bátran forduljunk háziorvosunkhoz, vagy reumatológus szakorvoshoz. A korai stádiumban felismert betegség könnyebben kezelhető; megelőzéssel, megfelelő életvitellel elkerülhető a kialakulása.

dr. Kulisch Ágota - reumatológus szakorvos, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!