TB kezelések Hévízen
Gyógykúrán részt venni lehet fekvőbeteg ellátásban, járóbeteg ellátás keretében és akár minősített gyógyszálloda vendégeként is...

Fekvőbetegként

 • Első lépésként a betegnek háziorvosa illetve szakorvosa által véleményezett beutalóját el kell küldenie a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház betegfelvételi irodájának.

  Cím: 8380-Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
  Tel.: 06 83/ 501-700 / 331 mellék (hétfő-péntek 07.30 - 14.30 óra)
  E-mail: felvbiz@spaheviz.hu
 • Ezt követően az Intézet felvételi bizottsága dönt a beteg felvételéről, melyről levélben küld értesítést.
 • Amennyiben a kérelmét elfogadják, az értesítő levéllel együtt kapott nyilatkozatot ki kell töltenie a betegnek, majd vissza kell küldenie a gyógyintézmény címére.
 • A várakozási idő hozzávetőlegesen 1 év, ami alól kivételt képez a frissen műtött betegek felvétele, akiknek maximum 3 hónapos várakozási idővel kell számolniuk
 • Szabad kapacitástól függően a kezelések kiírásával a fekvőbeteg osztályokon lehetőség van „szállodai jellegű” szolgáltatások igénybevételére is, meghatározott térítési díj megfizetésével. Ilyenkor, mivel nem NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, korábbiakban OEP) finanszírozott fekvőbetegként veszik fel a beteget, a bekerülési ideje rövidebb. A "szállodai jellegű" szolgáltatás igénybevételének térítési díjáról a kórházban lehet tájékozódni.

A krónikus fekvőbeteg osztályokra a beutalások előjegyzési rendszer alapján történnek, amelynek szakmai környezetét kormányrendelet szabályozza. Ennek alapján a felvételre kerülésig a várakozási idő nagyon változó lehet.
Az előjegyzési sorrendet főként:

 • a beteg állapota,
 • a betegség súlyossága,
 • az esetleges műtét időpontja
 • és természetesen a hévízi kúra alkalmazhatósága és várható rehabilitációs eredményessége határozza meg.

Járóbetegként

 • Betegként háziorvosi beutalót kell kérni a hévízi kórházba, melynek kézhez vétele után időpontfoglalás szükséges telefonon az előzetes orvosi konzultációhoz.
 • A kapott időpontban történik meg az orvosi konzultáció, amire szükséges magunkkal hozni a már rendelkezésre álló leleteket.
 • Szükség esetén a szakorvos további, helyben is elvégezhető vizsgálatokat kér, majd felírja a javasolt kezeléseket és azok mennyiségét.
 • Ezt követően történik meg a kezelések beosztása a beteggel egyeztetett időpontokban.
 • A kezelések között vannak a NEAK által 100%-ban támogatott, tehát ingyenes kezelések, és vannak térítés ellenében igénybe vehetők. Az kezelések aktuális árairól a kórház honlapján lehet tájékozódni.

Hány kezelés vehető igénybe évente NEAK által támogatottan?

A betegség jellegétől függetlenül naptári évenként összesen két kúra vehető igénybe társadalombiztosítás terhére. A kúra keretén belül a gyógyászati ellátások többsége kombináltan is, míg a komplex fürdőgyógyászati ellátás önállóan vehető igénybe.

Egy kúra keretén belül:

 • a komplex fürdőgyógyászati ellátás legfeljebb 15 alkalomra, baleseti vagy műtéti utókezelés esetén legfeljebb 20 alkalomra rendelhető (60, illetve 80 kezelésből állhat összesen);
 • a többi fürdőgyógyászati ellátás közül legfeljebb négy különböző fajta rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra (a kúra az azt alkotó ellátásfajták számának megfelelően 15, 30, 45 vagy 60 kezelés lehet).

Orvosszakmailag indokolt esetben az ellátást elrendelő orvos a kúrát alkotó egyes ellátások keretében igénybe vehető kezelések számát a fenti keretektől eltérően is meghatározhatja, de az ellátásfajták tekintetében nem lehet kevesebb, mint 6 és nem lehet több, mint 20 alkalom.

A gyógyfürdő ellátás jogszabályi hátteréről itt olvashat bővebben. Rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati(fürdő, gyógyfürdő) ellátások listáját, és a hozzá kapcsolódó információkat itt találhatja.

Gyógyszállodában, vendégként

A gyógykezelések nem csak kórházban vehetők igénybe, hiszen Hévíz minősített gyógyszállodáiban is van lehetőség a gyógykezeléseken részt venni.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a kórházi kezeléssekkel teljesen egyenértékű gyógyászati eljárásokban lehet részünk. A kezeléseket itt is minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg a hotelben, de itt nem szükséges beutaló. Ugyanakkor szerencsés magunkkal hozni a korábbi leleteket, vizsgálati eredményeket. A gyógykezeléseket a szálloda szakorvosa írja fel, és a szállodában alkalmazott szakképzett egészségügyi végzettségű dolgozók végzik, az ellátásra kialakított kezelő helyiségekben. Hévíz minden minősített gyógyszállodája rendelkezik a hévízi gyógyvízzel, így természetesen a gyógyvízben végzett kezelések és a hévízi gyógyiszapos kezelések is ugyanúgy elérhetők. A szállodákban biztosított szolgáltatások így gyógyászatilag megfelelnek a kórházinak, mindezt szállodai környezetben és kényelemmel ötvözve. Ugyanakkor a gyógyszállodákban igénybe vett gyógykúrákat a NEAK (régen TB) nem támogatja, így azok térítési díja eltér a kórházi díjaktól.

 

Reumakórház - fekvőbeteg ellátás

A Szent András Reumakórházban fekvőbeteg ellátás zajlik. A fekvőbeteg ellátásba való felvételt háziorvosi javaslat alapján a Reumakórházban kell kérvényezni, a szükséges alátámasztó dokumentumok bemutatásával. Erről részletesebben a beutalási folyamat menüben olvashat.

Fedett Fürdő Terápiás Centrum - járóbeteg ellátás

A Fedett Fürdő Terápiás Centrumban a járóbeteg ellátás és a fekvőbetegek ellátása zajlik. A járóbeteg ellátásban háziorvosi beutalóval lehet részt venni, melynek folyamatáról a beutalási folyamat menüben lehet a részleteket elolvasni.

Tófürdő

A Tófürdő szolgáltatásai bárki számára nyitottak. Lehetőség van többféle jegytípus vásárlására, melyek akár wellness szolgáltatásokat is tartalmaznak. A gyógykezelések mellé jellemezően ajánlott akár preventív céllal, akár gyógykúra jelleggel a Hévízi-tóban való alkalom szerű vagy rendszeres fürdés.

Festetics Fürdőház

A fürdőházban wellness és medical wellness kezelések vehetők igénybe, valamint a Kinesio Mozgásanalizáló Labor komplex állapotfelmérő vizsgálatain lehet részt venni.

 

Hotelek, melyek rendelkeznek Hévízi Tradicionális Kúra minősítéssel

A minősítésre két évente került sor. Az itt felsorolt hotelekben megtalálhatók mindazok a gyógyászati kezelések, melyeket a Hévízi Tradicionális Kúra tartalmaz, és ezek a kezelések orvosszakmai szempontok szerint megfelelnek a követelményeknek mind tartalmukban, mind minőségükben.

Egyéb wellness hotelek, melyek komplex egészségterápia szolgáltatásokat is nyújtanak