GYIK

 

KÉRDÉSEK A VÁROSSAL KAPCSOLATOSAN

 

Igen, bankkártyával és Szép Kártyája (MKB, OTP) mindhárom zsebéből is fizetheti a belépőjegyet.

Igen, 700 Ft + 2 000 Ft kauciós költségért.

Általánosságban 14 év alatt orvosilag nem ajánlott a tóban való fürdőzés. Azonban a nyári szezonban a tó partján üzemel normál vizes medence a kisebbeknek.

Sajnos kisállatokat nem lehet bevinni a fürdő területére.

OTP Hévízi Fiók
- Erzsébet királyné utca 11.
- Ensana Thermal főbejárat: Kossuth u. 9-11.
- Hévíz Város Polgármesteri Hivatala: Kossuth u. 1.

MBH Bank: Széchenyi u. 66.

Kereskedelmi és Hitelbank: Rákóczi u. 13/15.

Egregyre az Attila vagy a Zrínyi utcán gyalogosan kb. 20-30 perc alatt megtehető a városközpontból a 1,5 kilométeres táv. Ezen felül a Dottó kisvonattal illetve az E-Go elektromos kisbusszal is van lehetőség kiutazni.

A Dottó a Hévízi Termelői Piac mellől, az E-go a Macchiato kávézó elől indul, s kb. 45 perc alatt tesz meg egy kört Egregy érintésével, majd a kiindulási helyekre érkeznek vissza.

Jelenleg nem, a Nagyparkolóban 400 Ft/óra díjat kell fizetni minden nap 8:00 és 18:00 között.

Sajnos a Hévíz Kártya 2021-től kivezetésre került, így a vele járó kedvezmények is megszűntek.

Helyette ajánljuk a West of Balaton kedvezmény lehetőségeit!

Bővebb információ

 

 

KÉRDÉSEK A GYÓGYÁSZATTAL KAPCSOLATOSAN

 

A Hévízgyógyfürdő Szent András Reumakórház egy több részből álló állami intézmény. Állami kórházként hozzá tartoznak a kórház épületei, a Hévízi-tavon található Hévízgyógyfürdő épületi és szolgáltatásai, valamint a Hotel Spa Hévíz szálloda, és a dr. Schulhof Vilmos sétány, továbbá a tavat körülölelő Természetvédelmi Terület.

  • fürdés gyógyvízben
  • masszázs
  • gyógytorna
  • kryoterápia
  • sószoba
  • spineliner
  • iszapfürdő
  • iszapmasszázs
  • huminokezelés

Igen. Amennyiben Ön TB támogatott kezeléseket kap és a kezelések között szerepel a gyógyfürdő, úgy Ön a kezelések számának megfelelő kedvezményes jegyet kap, amit lehetősége van beváltani a Hévízi-tavon vagy a kórház fedett fürdőjében. Ez utóbbi esetben a Hévízi-tó vizében, de a kórház épületében, medencében tud gyógyvízben fürdeni. A fürdőjegyet a TB nem 100%-ban támogatja, a jegyekért önrészt kell fizetni, a jegy napi 2 órás tartózkodásra ad lehetőséget, mivel a fürdési idő nem haladhatja meg a 2*30 percet.

Az TB támogatott Hévízi-tó járóbeteg jegy ára 1500 forint. A Szent András Reumakórházban kezelt fekvőbetegeknek lehetőségük van 3 órás jegyet vásárolni a Hévízi-tóra, ez a jegy nap kétszeri belépésre jogosít az ára pedig 1500 forint.

A TB által támogatott Tófürdőjegyet a Fedett Fürdőn betegirányításnál, érvényes kezelőlap felmutatásával vásárolhat.

A gyógytornát, a fizikoterápiás kezeléseket (elektorterápia, mágnesterápia), a hidroterápiás kezeléseket, mint a szénsavfürdő, hidroxeur kádfürdő, elektromos kádfürdő TB teljes mértékben támogatja.

A TB támogatás kiegészítéseként a helyszínen betegirányításnál, érvényes kezelőlap felmutatásával vásárolhat például súlyfürdőt (900 Ft), iszappakolást (1000 Ft), szénsavas kádfürdőt (500 Ft),  gyógymasszázst (900 Ft), tangentor kezelést (700 Ft), víz alatti csoportos gyógytornát (700 Át).

Mivel a kezelések teljesen egyénre szabottak, így a kúracsomagok is eltérő hosszúságúak. Általában vannak 10-25-35 alkalmas kúracsomagok, melyek minden esetben tartalmaznak legalább egy orvosi konzultációt.

Egy hévízi gyógykúra hossza a probléma súlyosságától, az igénybevett kezelések darabszámától függően eltérő hosszúságú lehet. Egy TB támogatott kúra legalább 6 kezelésből áll, ami azonban tovább bővíthető. Hossza 10 nap és 3 hét közé tehető, mivel a kezelések beosztásának vannak alapszabályai, vannak kezelések, melyeket nem lehet egy napon végezni és vannak kezelések, melyekből maximalizálva van, hogy egy héten hány alkalommal lehet alkalmazni. Ezért nem lehetséges a kúrákat egy bizonyos időszaknál rövidebb idő alatt igénybevenni. Hétvégi napokon nincsenek kúrák.

Mozgásszervi probléma esetén az Ön háziorvosa automatikusan a lakhelyhez legközelebbi gyógykezelésre fogja beutalni. Mivel azonban Önnek lehetősége van megválasztani azt az egészségügyi intézmény, ahol szeretné magát kezeltetni, ezért nyugodtan kérheti, hogy a hévízi reumakórházba kapjon beutalót a körzeti kórház helyett.

A várakozási idő elsőbbségi rehabilitáció, törések, baleseti sérülések, műtétek után néhány hét, maximum 3 hónapon belül megtörténik a felvétel. A krónikus mozgásszervi és reumatológiai betegségekben szenvedő betegek legalább 12 hónap várakozás után kerülhetnek felvételre az orvos-szakmai szempontok elbírálása szerint. A várakozási idő azonban a férőhelyek számának függvényében meghosszabbodhat.

Amennyiben járóbetegként szeretne hévízi kúrán részt venni a várakozási idő csak néhány hét, de legtöbb néhány napon belül elkezdhető. A kúra kezdésének időpontját Ön is meghatározhatja, figyelembe véve, hogy a kezelések felírásától számítva 8 hét áll rendelkezésére, hogy részt vegyen az összes kezelésen.

Amennyiben szállodában szeretné megkapni a Hévízi Tradicionális Kúrát a szállodai foglaltság függvényében bármikor elkezdheti azt.

Fekvőbeteg ellátás minden mozgásszervi panasszal, fájdalommal küzdő magyar állampolgárnak jár, akinek nincsen olyan egészségügyi problémája, mely alapján a kúra ellenjavallt. A fekvőbeteg ellátáshoz kérje háziorvosa, illetve szakorvosa által kiállított beutalót. A beutalót juttassa el a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház részére. Miután megérkezett a beutaló szükséges még egy nyilatkozatot is kitölteni, majd ezután Felvételi bizottság véleményezi a beutalóját.

Ugyanakkor a fekvőbeteg ellátásban a kórházi férőhelyek korlátozott száma miatt a felvételi elbírálásban elsőbbséget élveznek a sürgős, halasztást nem tűrő esetek, például műtéteket követő rehabilitációk.

A Szent András Reumakórház a járóbeteg ellátásban betegelőjegyzési rendszert működtet. Szakrendeléseink és diagnosztikai szolgáltatásaink igénybevételéhez a központi betegelőjegyzés telefonszámán kérhet időpontot: (06/83/343-481, vagy E-mailen: elojegyzes@spaheviz.hu)

A háziorvostól kapott beutalóját, a személyes okmányokat, és a kezelendő betegséghez kapcsolód korábbi szűrővizsgálatok eredményeit. Amennyiben van más ismert orvosi problémája, vigye magával az erről kapott orvosi jelentések másolatát is.

A kezelési karton az a lap, amire a betegirányító rávezeti az összes szakorvos által előírt kezelés időpontját és helyszínét. Ezt a lapot magunkkal kell vinnünk az összes kezelésre, mert minden kezelés után leigazolják benne, hogy részt vettünk a kezelésen. A kezeléseket követően ebből látja a szakorvos, hogy minden általa előírt kezelésen megjelentünk-e.

Igen, ez gyakori jelenség, melyre fel is szokták hívni a páciensek figyelmét. A Hévízen alkalmazott gyógymódok jelentős része valamilyen mechanikus terhelést jelent a fájó ízület számára, amihez társul a gyógyvíz, gyógyiszap hatása. Az izmokat és ízületeket érő fokozott terhelés miatt gyakori, hogy kezdeti időszakban a kezelés még nagyobb fájdalmat idéz elő, ez a fájdalom azonban fokozatosan csökken és hatásos kúra esetén a kúra után teljesen elmúlik és tünetmentes, gyógyult állapot alakul ki, mely legalább 3 hónapig, de sok esetben akár 6 hónapig is fennáll.

A kezelések általában a délelőtti órákban vannak, de például pandémiás időszakban előfordultak sávosan is elosztva. Ilyenkor a délelőtti órákban a kórház fekvőbeteg ellátásában részt vevők számára vannak kezelések, délután pedig a járóbetegek számára. Hétvégén és ünnepnapokon nincsenek kezelések.

A kezelések beosztásának vannak bizonyos szabályai. Az orvos által előírt kezelésszámot meg kell csinálni. A kezelések között vannak olyanok, melyekből egy héten csak 3 adható, és nem adható egymást követő napokon. E mellett vannak kezelések, melyek nem adhatók ugyanazon napon és az is maximalizálva van, hogy egy nap hány kezelésen vehetünk részt. Mindezeket figyelembe véve nem valószínű, hogy az összes kezelést lenne esélyünk egyetlen hétbe besűríteni, ráadásul a túl sok kezelés nagy megterhelést jelentene a szervezet számára, ami akár súlyosbíthatja is a problémát.

Alapvetően igen. A kezelés kiírásától számítva 8 hét áll rendelkezésre, hogy részt vegyen a kezeléseken, így ezen az időszakon belül Ön döntheti el, hogy mikor tudja elkezdeni azokat. A kezdési és a befejezési időpont között azonban már a kezelések beosztása lesz a döntő, mivel a kezelések nem bonthatók szét több hétvégére mondjuk egy adott időszak alatt szükséges végig járni őket. E mellett a betegirányítónak figyelembe kell vennie a kezelő helyiségek foglaltságát, így a kezelések időpontját ez is befolyásolhatja.

Amennyiben Ön már nem először jár Hévízen, és korábban már kezelte szakorvos, Ön kérheti, hogy ugyanahhoz az orvoshoz kerüljön. Amennyiben azonban épp abban az időpontban a kért szakorvos nem rendel, Önt egy másik orvoshoz fogják irányítani, amit el kell fogadnia. Amennyiben mindenképp egy adott orvoshoz ragaszkodik, úgy feltétlenül kérjen előzetes időpontot telefonon mielőtt felkeresné a kórházat.

Épp úgy, mint más betegségek esetén a diagnosztizálást után következik a kezelés, a kezelést pedig egy újabb vizsgálat zárja, minek alkalmával a szakorvos ellenőrizni tudja a kezelések hatékonyságát. Ez azért is fontos, mert ha adott esetben a kezelések nem hozták a várt javulást, újabb megoldási lehetőségekről lehet konzultálni, illetve van lehetőség megbeszélni a utógondozás módjait a megfelelő állapot hosszútávú fenntartása érdekében. A kezelések végén esedékes szakorvosi felülvizsgálatra a betegnek kell jelentkeznie, és magával kell vinnie a kezelési kartonját.

Több oka lehet annak, ha egy kezelés adott esetben mégsem lesz hatásos. Ekkor a kezelések végeztével a szakorvosi konzultáció alkalmával van lehetőség megbeszélni a további teendőket, alternatív lehetőségek. Az is előfordulhat, hogy a kezelés hatásos volt, de a tünetek csak a kúra után, egy rövid idő elteltével szűnnek meg.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!