Az ízületi porckopásról II. - Orvosunk válaszol rovat

Előző héten orvosunk válaszol rovatunkban, megismerkedhettünk az arthrosis betegségének kialakulásával, tüneteivel, szövődményeivel. Ma a betegség kezelési módszereinek ismertetésével folytatjuk sorozatunkat. Dr. Horváth Bernadett orvos nagykövetet, a Danubius Health Spa Resort Aqua főorvosát kérdeztük

Az ízületi porckopásról II. - Orvosunk válaszol rovat

Milyen kezelési módszerek léteznek?
Kétféle kezelési módszert ismerünk: a gyógyszeres és a konzervatív módszerek.
A gyógyszeres kezelésnél elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő tabletták, kenőcsök mellett a fizioterápiás kezelések alkalmazása. A konzervatív kezelések nem kielégítő volta esetén műtéti megoldás: korrekciós csont-ízületi operáció, ill. protézis beültetés jön szóba.

Hogy segíthet a hévízi gyógyvíz, gyógyiszap a betegség kezelésében?
A hévízi gyógykúra a konzervatív kezelések teljes palettáját tartalmazza. Gyógyvíz, iszap, súlyfürdő, gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápiás kezelések, gyógypakolások széles skálája áll rendelkezésre Hévízen. A komplex gyógykúra több ponton képes befolyásolni, illetve megszakítani az előző cikkben említett „ördögi kört”. A napi fürdés, úszás,  vízitorna alkalmas a görcsös izmok fellazítására, ízületek kimozgatására, ödéma csökkentésére és ezen hatások összegzéseként fájdalomcsillapításra. De a rendszeres mozgás az állóképességet is javítja, izomerőt fokozza, súlycsökkenést okoz.

A termálvíz összetételéből kiemelendő: a kén - bőrön át bejut a szervezetbe, beépül a porcba és annak további károsodását akadályozza, - belélegezve csökkenti a szervezet fájdalomreceptorainak az érzékenységét, a szénsav - perifériás értágulatot okoz.

A gyógyiszap az arthrosisban a leggyakoribb kezelés Hévízen. 42-44 C hőmérsékleten alkalmazzuk. Hatása vérkeringést fokozó, fájdalomcsillapító és krónikus gyulladást csökkentő. Kémiai összetétele a termálvíznél koncentráltabb, magas a vízkötő és hőtároló kapacitása. Alkalmas az arthrosis minden fajtájának és stádiumának kezelésére, kivéve az akutan gyulladt ízületet.

A súlyfürdő nagyon jó hatású csípő, térd és a gerincet érintő kopásos tünetek, elsősorban a kísérő izomgörcs, szalag, ízületi tok-zsugorodás, végtagrövidülés enyhítésére használjuk
Az eddig említett kezelések mellett nagy jelentősége van a gyógytorna minden formájának, az elektromos kezeléseknek, gyógy-pakolásoknak, beteg-felvilágosításnak – ez mind együtt jelenti a gyógykúra komplexitását. A Hévízen működő orvosok, gyógytornászok és fizioterápiás asszisztensek, masszőrök sok évtizedes szakmai gyakorlata, tapasztalata mind-mind nagyon fontos gyógy tényező.
A mediterrán jellegű klíma, a tó gyönyörű látványa, a környezetváltozás, nyugalom pszichésen jó hatású.

Milyen esetekben nem javallott a gyógyvíz/iszap?
Gyulladás esetén a meleg iszap ellenjavallt, de a hideg jó hatású lehet az adott ízületre.
Trombózis, visszérgyulladás, nyílt sebek, gyulladásos bőrbetegségek kizárják az érintett terület kezelését. Természetesen a hévízi gyógykúra általánosan már ismert kontraindikációinak fennállása kizárják a komplex kezelés lehetőségét.

Mire kell figyelni a kúra után? Szükséges-e utókezelés?
Általánosságban elmondható, hogy pár nappal a kezelések megkezdése után úgynevezett fürdőreakció jelentkezik, melynek során a fájdalmak test szerte átmenetileg fokozódnak. A túlzásba vitt fürdőzés és terhelés esetén lázas állapot, gyulladás léphet fel. Ekkor átmeneti szünet, kezelésváltás, gyógyszer jöhet szóba.
Fontos a páciens kellő felvilágosítása, - az orvosi vizsgálatok során - a kúra lefolyásáról, a betegségről, annak kimenetéről, az életmódváltásról, testsúlycsökkentés fontosságáról, az ízület terhelhetőségének, ill. kímélésének módjáról.
Fel kell hívni a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. A kúra során elsajátított tornagyakorlatok további- már otthoni - kitartó végzésére, és ha mód van rá, a kúra évenkénti ismétlésére.

30 éves pályám során több ezer visszatérő gyógyvendég számolt be 2-3 hetes hévízi kúra gyógyhatásáról, mely 8-10 hónapig jelentősen csökkentette a fájdalmaikat, fokozódott mozgékonyságuk, életminőségük javult, gyógyszerigényük redukálódott és a táppénzen töltött napok száma csökkent.

dr. Horváth Bernadett - főorvos, reumatológus és fizioterápiás szakorvos, Danubius Health Spa Resort Aqua

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!