Manuálterápia vs. csontkovácsolás

Hévíz leginkább a gyógyvízzel, iszappal történő gyógyításról híres. Kevesen tudják, de a környéken végeznek nem mindennapi maunálterápiás kezeléseket is.

Manuálterápia vs. csontkovácsolás

A kezelésben igencsak jártas szakembert dr. Schwillinger Ferencet, a Hévízi Orvos Nagykövetek egyik tagját kérdeztük a témában.

Mi is az a manuálterápia?
A manuálterápia - mint a neve is mutatja – a kézzel történő gyógyítás tudománya. A mozgásszervek különböző, elsősorban funkcionális zavarainak következtében – rossz tartás, aszimmetrikus terhelés, jobbkezes túlsúly, kisgyermek egyoldali tartása szülést követően, elégtelen izomzatműködés a gerinc mentén – úgynevezett blokkolódás vagy éppen ellenkezőleg, ízületi túlműködés alakulhat ki a gerinc kisízületeiben, a keresztcsont és a medence közötti ízületben. E blokkok oldása, illetve az ún. hipermobilitás kezelése mobilizációs és manipulációs technikákkal történhet. Ezeket a páciensen a gyógyító speciális, ülő vagy fekvő helyzetben a végtagjaival, elsősorban a kezeivel végzi, innen az eljárás Európában elterjedt elnevezése is. A módszer rokon az angolszász nyelvterületen, elsősorban az Egyesült Államokban ismert chiropractor szakképzéssel is.

Ki végezhet manuálterápiát és mi különbözteti meg az eljárást a sokak által ismert és misztikus ködbe burkolózó csontkovácsolástól?
Manuálterápiát, illetve ennek a vizsgálati és kezelési módnak a manipulációs technikáit csak képzett, a témában jártas – lehetőleg- mozgásszervi szakorvos végezzen, megfelelő, célirányos szakvizsgálatot követően. A manuálterápia mobilizációs technikáit gyakorlott és a megfelelő tanfolyamokat elvégzett gyógytornászok szintén végezhetik, akik a tanulmányaik és a napi munkájuk során komoly mozgásszervi anatómiai tudásra tesznek szert.
A csontkovácsolásként elhíresült kezelési mód egy olyan alternatív gyógymód, melyet empirikus, tapasztalati tények és gyakorlás alapján, sok esetben megfelelő anatómiai és kórélettani tudással nem rendelkező „terapeuták” végeznek, mely esetekben nem zárható ki a komoly mellékhatások, esetleges sérülések kialakulása sem. Ezek a népi gyógyászat körébe sorolható beavatkozások, melynek művelői sok esetben minden kontroll, ellenőrzés és engedély nélkül űzik foglalkozásukat, elérhetőségük szájhagyomány és különböző reklámok útján terjed.

Kik vehetik igénybe és milyen elváltozások, megbetegedések esetén javasolt a manuálterápia?
A főleg fiatal és középkorú, vissza visszatérő gerinctáji, derék vagy nyaki panaszokkal, izomgörcsökkel, mozgáskor vagy nyugalomban, esetleg csak bizonyos mozdulatoknál jelentkező fájdalmakkal küzdők esetében tanácsos a mozgásszervi szakvizsgálat mellett illetve azt követően egy manuálterápiás vizsgálat is, amennyiben a páciensnél nem merültek fel organikus (szervi) okok, melyek panaszait magyaráznák. A gerinc funkcionális vizsgálata, majd - szükség esetén - manuálterápiás kezelése sok problémára jelenthet megoldást.

A hagyományos hévízi kúra és kezelések kizárják-e a manuálterápiás beavatkozást?
Semmiképp. Sok esetben igaz, hogy a komplex kezelés, a gyógyító szakember széles látókörű, befogadó gondolkodásmódja addig megmagyarázhatatlan panaszok megszűnését eredményezi. A manuálterápia nem minden esetben használható és hatásos univerzális csodaszer, viszont alkalmazása a megfelelő indikáció esetében sokak számára jelentheti a megoldást.

Dr. Schwillinger Ferenc
Reumatológus és fizioterápiás szakorvos, gyógyászatvezető főorvos, MPP-Kolping Terápiacentrum, MPP Kft. ügyvezető, főorvos, Hunguest Hotel Helios

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!