Kerékpáros útvonalak

A szabadság mámora! - Legjobb kerékpáros útvonalak a környéken

Hévíz-Egregy kerékpáros túra térkép

Táv: 7,95 km | Szintemelkedés: 75 m | Nehézségi fok: könnyű

 1. HeBi dokkoló a városi Nagyparkolónál
 2. Attila utcán ápolt magánházak mellett haladunk el
 3. Római Kori romkertben a Villa Rustica romjai, az Egregyi Múzeum, száraz Kneipp taposó és fűszernövénykert található. A romkertben több szoborral is találkozhatunk, mint az „Otthon kapuja” elnevezésű kapuban ülő dán dog szobor, Flavius Theodosius császár a dajkájával és az „Őzike”-ként aposztrofált szobor, mely késő római kori síremlék dísze lehetett.
 4. A zöld színű Jézus Szíve Templom, vagy ismertebb nevén Fradi templom, kertjében a Hősök áldozatainak emlékparkja került kialakításra.
 5. Az egregyi domboldal alatt akár le is dokkolhatjuk a kerékpárt a HeBi állomáson. Az Egregyi borozósoron 600 méter után érjük el a Szent Magdolna templomot, mely értékes Árpád-kori műemlékünk.
 6. A Dr. Babocsay János híres hévízi orvosról elnevezett utcáról csodálatos panoráma nyílik Hévízre, ezért érdemes az elején leküzdeni a kis emelkedőt.
 7. A Szentlélek Templom hét tornya és különleges galambszárny alaprajza és feltűnő kék színe már messziről vonzza a városban érkező látogatók tekintetét. A templom a Városházával együtt 1999-ben készült el.
 8. A Vörösmarty utca végén impozáns villa épületek láthatóak, ezek voltak Hévízfürdő első villái, mint a Sorg szanatórium vagy Tisztviselők háza. A kerékpárosút mellett található Hévíz legújabb temploma az Isten Szent Anyja “Életet adó forrás” ikonja nevű ortodox toronysisakos templom
 9. A város legfontosabb látnivalója a Tófürdőt megkerülve, annak két bejárata mellett a Festetics Fürdőház és Deák téri nyári bejárat érünk vissza Hévíz belvárosában és a HeBi dokkoló állomásra.

 

Hévíz-Rezi-Cserszegtomaj-Hévíz térkép

Táv: 27 km | Emelkedés: 413 m | Nehézségi fok: nehéz, terepkerékpár ajánlott

 1. A túra kiindulási pontja a Tourinform iroda, ahol lehetőség van kerékpár bérlésre is. Ehhez a túrához tracking illetve moutainbike kerékpárt ajánlunk.
 2. Attila utcán ápolt magánházak mellett haladunk el
 3. Római Kori romkertben a Villa Rustica romjai, az Egregyi Múzeum, száraz Kneipp taposó és fűszernövénykert található. A romkertben több szoborral is találkozhatunk, mint az „Otthon kapuja” elnevezésű kapuban ülő dán dog szobor, Flavius Theodosius császár a dajkájával és az „Őzike”-ként aposztrofált szobor, mely késő római kori síremlék dísze lehetett.
 4. A zöld színű Jézus Szíve Templom, vagy ismertebb nevén Fradi templom, kertjében a Hősök áldozatainak emlékparkja került kialakításra.
 5. A zöld színű templomnál a túránkat a Zrinyi utcán az egregyi pincesor és a Szent Magdaléna templom alatti úton folytatjuk, ahol hamarosan véget ér az aszfaltos út.
 6. Érintjük a karmacsi zsidó temetőt, melyet a 19. századtól a világháború végéig használt a hévízi zsidó közösség. A temetőt 2012-ben szépen felújították.
 7. A kék jelzést követve érdemes pici pihenőt beiktatni a Gyöngyösi Betyárcsárdánál, mely 1729-ben épült uradalmi kocsmának. A csárda közelében fűzfa jelzi Kökes Pista és Vak Illés betyárok sírját.
 8. A csárda mellett indul a Meleg hegy irányában az út Rezi kis szőlőtermesztő települése felé. A majd 6 kilométeres szakasz folyamatosan emelkedik többnyire aszfaltos úton követjük a kék jelzést Rezi településig.
 9. Rezi hangulatos központjában a Szent Lukács templom kertjében álló hársfában faragva Mindszenty bíboros szobrát látható.
 10. A faluból több jól kitáblázott túra útvonal vezet a várhoz, innentől szükséges a terepkerékpár, bármelyik utat választjuk földúton jutunk el a várromig. Rezi várának építése valamikor a XI-XII. századra tehető, többször tulajdonost cserélt a XVI. század végén stratégiai okból robbantották fel. 
 11. A visszafelé utat a Rezi úton Dino kalandpark mellett elhaladva a Csókakő patakkal párhuzamosan folytatjuk Cserszegtomajig. A Meleg-hegy környékén az ősi hévforrások által oldott lyukak, barlangok ismertek. A Csókakő onnan kapta a nevét, hogy a nehezen hozzáférhető üregeiben csókák fészkeltek.
 12. Cserszegtomaj önkormányzatát lehagyva az 1930-ban felfedezett Kútbarlang lejárata mellett haladunk el. A barlang csak engedéllyel látogatható.
 13. Cserszegtomaj másik nevezetessége a 2000-évek elején épült, magánkézben lévő Margit kilátó.
 14. A Dobogóhalom és a Balaton Balloning felszállópályája mellett elhaladva térünk vissza Hévíz központjába. A Dobogó úgy mondják arról kapta a nevét, hogy népvándorlás kori sírokat rejtő dombon a lovak patái különös dobogó hangot hallattak.

 

Hévíz-Keszthely-Hévíz útvonal térképen.

Táv: 17,6 km | Emelkedő: 100 m | Nehézségi fok: könnyű

 1. A Hévízi Tourinform irodából kiindulva a Véderdőben gyönyörű panorámaúton megkerüljük a Hévízi-tavat.
 2. Az ország egyik legszebb kerékpárútja a Hévíz-Keszthely közötti 2,5 km kerékpárút, mely mocsárciprus-soron keresztül vezet a Balatoni kör kerékpárútja felé. Az egykor tőzeges, vizenyős területen Hévíz-Keszthely útvonalon a lovaskocsiknak még 150 évvel ezelőtt komoly kihívást jelentett a közlekedés. Ma csodálatos vadregényes tájon aszfaltozott kerékpárút vezet.
 3. A kerékpártúra számos helyszínt érint, mely szorosan kötődik a Festetics családhoz, a legfontosabb nevezetesség a család kastélya, mely 101 szobával Magyarország harmadik legnagyobb barokk kastélya. A Helikon kiállításokhoz tartozik a Hintómúzeum, a Vadászati és Vasútmodell kiállítás, az Amazon ház főúri utazások c. kiállítása és a Pálma és Madárház is. A kastélykert ingyenesen látogatható.
 4. A kerékpárút Keszthely sétálóutcáján keresztül a Fő térre vezet, ahol a Szentháromság szobor, a Városháza, a Balaton színház épületegyüttesében gyönyörködhetünk. A téren állnak Keszthely egykori várának romjai és a település legrégebbi temploma a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom is.
 5. Az Erzsébet Királyné utca gyönyörű villái a századfordulós Keszthely gazdagságára emlékeztetnek. A Helikon ligetben álló emlékmű Festetics György által szervezett irodalmi találkozóknak állít emléket.
 6. A Balaton parton két felújításra váró műemlék épülete, a Hotel Hullám és a Hotel Balaton mellet érjük el a partot. A nyári hónapokban itt felállított óriáskeréken akár a Nyugat-Balaton öble fölé is emelkedhettek. A Sziget-fürdő tornyos épülete ma a városi strand része, melyet megkerülve tekerünk a Halász csárdáig.
 7. Az 1934-ben megnyitott nádtetős csárdában érdemes megállni egy frissítőre. Az étterem melletti Helikon strandot a Festetics család tagjai Haugwitz Mária hercegasszony és a kis György herceg is gyakran meglátogatta.
 8. A Georgikon kollégiuma mellet a Festetics birtok egykori gazdasági útján jutunk el a Szendrey telep intézőségi házaihoz. Itt született Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége, születési helyét 1923 óta emléktábla jelzi.
 9. Ugyan nem aszfaltozott, de azért városi kerékpárral is könnyen járható a Fenyves allé, mely II. Festetics Tasziló feleségének Mary Hamilton hercegasszonynak kedvenc útvonalán az általa ültettetett fekete fenyvesekkel övezett "alle"-n tér vissza a kerékpárútra.
 10. Keszthely város szélén a gesztenyesoron át térünk rá a túra elejéről már ismert kerékpárútra.

 

 

Hévíz-Kis-Balaton (Kányavári-sziget) - Hévíz kerékpártúra térképe.

Táv: 54 km | Emelkedő: 264 m | Nehézségi fok: közepesen nehéz

Útminőség: a Zala folyó mentén Szentgyörgyvár és a Kis-Balaton látogató központig földút, a látogatóközpont és a Kányavári sziget között aszfaltozott kerékpárút. Visszafelé úton Zalavár és Alsópáhok között autós mellékút.

 1. A hévízi Tourinform Irodából kiindulva (Rákóczi u. 2.) a Véderdőben gyönyörű panorámaúton megkerüljük a Hévízi-tavat.
 2. Hévíz felől Alsópáhok irányába enyhén emelkedő kerékpárúton haladunk tovább, ahol a falu Fő utcájába érve szemközt megpillantjuk a Szent Kereszt felmagasztalása katolikus templom impozáns épületét, majd a templom közvetlen szomszédságában található Kolping Hotel Spa & Family Resort mellett haladunk tovább. A Páh elvevezést több környékbeli település is használta, mint Szentandráspáh (ma Hévíz) Boldogasszonypáh, Hosszúpáh, Felpáh. Ez a hangutánznó szó az itt élők foglalkozására, a bőrpáholásra utal.
 3. Nemesboldogasszonyfa felé vezető út a Zalavári hátra szépen alattomosan emelkedve kapaszkodik fel. Utunk mentén a "Zalaiak hegye" azaz szépen felújított és ápolt pincéket és szőlősorokat látunk.
 4. Szentgyörgyváron a Bezerics borászat pincéje a Széchenyi pince csaknem 300 éves épülete mellett elhaladva jutunk le a Zala-folyó töltésére, amely ugyan a kerékpárút része, de csak a Kis-Balaton ház után van leaszfaltozva. Ekkor már a Zala-folyó a Kis Balaton rekonsturkciójának I. üteme során felduzzasztott a Hídvégi tó mellett haladunk. 
 5. A Kis-Balaton ház a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelye büfével, mosdóval játszótérrel és több érdekes látványossággal, mint a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi emlékmű, Szent Adorján templom romjai és a Cirill- Metód emlékoszlop és a Szent István kápolna.
 6. Hídvégpusztán érdemes megállni a hallépcsőnél, mely mellett érdekes faépítményt találunk, ez a Madárvárta, melyet zürichi diákok építettek.
 7. A Kis-Balatonnál első célpontunk a Kányavári-sziget, ahol impozáns fahídon átkelve megpihenhetünk a 2 km hosszú 500 m széles szigeten. 
 8. Visszafelé a főúton maradva Zalaváron a Fenyvespusztai Állatsimogató mellett haladunk Sármellék felé, ahol elhagyjuk a repülőteret majd maradva az autós úton Alsópáhok irányában haladunk. Ezen az útvonalon szakaszokban már találkozhatunk kiépített kerékpárútvonallal.
 9. A Kis-Balatont magunk mögött hagyva Sármellék érintésével térünk vissza kiindulási pontunkhoz, a hévízi Tourinform Irodához.

 

 

Hévíz-Balatongyörök Szépkilátó - Hévíz túraútvonal térképe.

Táv: 38,6 km | Emelkedés: 153 m | Nehézségi fok: könnyű

Útvonal minősége: végig kerékpárút

 1. A hévízi Tourinform irodából (Rákóczi u. 2.) kiindulva a Véderdőben gyönyörű panorámaúton megkerüljük a Hévízi-tavat.
 2. Az ország egyik legszebb kerékpárútja a Hévíz-Keszthely közötti 2,5 km kerékpárút, mely mocsárciprus-soron keresztül vezet a Balatoni kör kerékpárútja felé. Az egykor tőzeges, vizenyős területen Hévíz-Keszthely útvonalon a lovaskocsiknak még 150 évvel ezelőtt komoly kihívást jelentett a közlekedés. Ma csodálatos vadregényes tájon aszfaltozott kerékpárút vezet.
 3. A kerékpártúra számos helyszínt érint, mely szorosan kötődik a Festetics családhoz. A legfontosabb nevezetesség a család kastélya, mely 101 szobával Magyarország harmadik legnagyobb neobarokk kastélya. A Helikon Kastélymúzeum kiállításaihoz tartozik a Hintómúzeum, a Vadászati és Vasútmodell-kiállítás, az Amazon ház Főúri utazások c. kiállítása, valamint a Pálmaház és Madárpark is. A kastélykert ingyenesen látogatható.
 4. A kerékpárút Keszthely sétálóutcáján keresztül a Fő térre vezet, ahol a Szentháromság szobor, a Városháza, a Balaton színház épületegyüttesében gyönyörködhetünk. A téren állnak Keszthely egykori várának romjai és a település legrégebbi temploma, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom is.
 5. Az Erzsébet Királyné utca gyönyörű villái a századfordulós Keszthely gazdagságára emlékeztetnek. A Helikon ligetben álló emlékmű Festetics György által szervezett irodalmi találkozóknak állít emléket.
 6. A Balaton parton két felújításra váró műemlék épülete, a Hotel Hullám és a Hotel Balaton mellet érjük el a partot. A nyári hónapokban itt felállított óriáskeréken akár a Nyugat-Balaton öble fölé is emelkedhetünk. A móló mellett, a tóparton felállított Keszthely felirat népszerű a fotózkodni vágyók körében.
 7. A tóparton Gyenesdiás irányába vesszük utunkat, de előbb a még Keszthely egykori libalegelője mellett a Libás strand mellett haladunk el. Gyenesdiás ma kedvelt családbarát település a múlt századig a keszthelyi lakosok présházai álltak Diás és Falud aprócska településein.
 8. Gyenes' után Vonyarcvashegyen haladunk keresztül. A kerékpárút ezen szakasza fűzfák árnyékában kimondottan a part mellett halad. 
 9. Vonyarcvashegyet elhagyva a kerékpárúton jobb kéz felől erdei út vezet fel a Szent-Mihály kápolnához, melyet a néphit szerint 1729-ben 40 halász építtetett miután egy téli halászat alkalmával a jégtömbön rekedt halászoknak sikerült csodával határos módon visszajutni a partra. A kápolnától fekete fenyők árnyékában csodálatos panoráma nyílik a Balaton nyugati öblére és a tanúhegyekre is. A kerékpárt akár a kerékpárút melletti parkolónál is hagyhatjuk, a pár perces gyaloglás igazán megéri a kitérőt.
 10. Balatongyörökön érintjük a Mólót, melynek környékén gyönyörűen felújított nádfeldeles parasztházakat láthatunk.
 11. 'Györököt elhagyva a Szépkilátó alatt ma magányosan álló a Római forrás mellett a III-IV. században római kori villa állt.
 12. A forrás után a kerékpárút szépen emelkedve ér fel a Szépkilátóhoz, mely Festetics II. Tasziló feleségének, Lady Mary Hamilton hercegnő egyik kedvenc pihenőhelye volt.
 13. Visszafelé a már ismerős kerékpárúton haladunk Gyenesdiás irányába, ahol a Festetics Imre Állatpark érintésével térünk vissza túránk kiindulási pontjához, a hévízi Tourinform Irodához.

 

 

Nyugat-Balatoni kerékpártúra térképe.

Táv: 47 km, ebből 5 km hajóút | Emelkedő: 138 m | Nehézségi fok: könnyű

Útvonal minősége: végig kerékpárút, vagy kis forgalmú úton kijelölt kerékpárút

Hajómenetrend: Figyelem a túra csak nyári hónapokban teljesíthető! Általában reggel 10:10-kor indul a hajó Balatonmáriafürdőről Balatongyörökre, vagy visszafelé Balatongyörök és Balatonmáriafürdő között 10:45-kor közlekedik hajó. 07.02-től 08:30-ig a főidényben naponta 3 hajójárat indul a két kikötő között.

 

 1. A Hévízi Tourinform irodából kiindulva a Véderdőben gyönyörű panorámaúton megkerüljük a Hévízi-tavat.
 2. Az ország egyik legszebb kerékpárútja a Hévíz-Keszthely közötti 2,5 km kerékpárút, mely mocsárciprus-soron keresztül vezet a Balatoni kör kerékpárútja felé. Az egykor tőzeges, vizenyős területen Hévíz-Keszthely útvonalon a lovaskocsiknak még 150 évvel ezelőtt komoly kihívást jelentett a közlekedés. Ma csodálatos vadregényes tájon aszfaltozott kerékpárút vezet.
 3. A kerékpárút Keszthely sétálóutcáján keresztül a Fő térre vezet, ahol a Szentháromság-szobor, a Városháza, a Balaton Színház épületegyüttesében gyönyörködhetünk. A téren állnak Keszthely egykori várának romjai és a település legrégebbi temploma, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom is.
 4. Az Erzsébet Királyné utca gyönyörű villái a századfordulós Keszthely gazdagságára emlékeztetnek. A Helikon ligetben álló emlékmű Festetics I. György által szervezett irodalmi találkozóknak állít emléket.
 5. A Balaton-parton két felújításra váró műemlék, a Hotel Hullám és a Hotel Balaton épületei mellet érjük el a partot. A nyári hónapokban itt felállított óriáskeréken akár a Nyugat-Balaton öble fölé is emelkedhetünk. A Sziget-fürdő tornyos épülete ma a városi strand része, melyet megkerülve tekerünk a Halászcsárda irányába.
 6. Az 1934-ben megnyitott nádtetős csárdában érdemes megállni egy frissítőre. Az étterem melletti Helikon Strandot a Festetics család tagjai, Haugwitz Mária hercegasszony és a kis György herceg is gyakran látogatta.
 7. Keszthelyt magunk mögött hagyva elérkezünk az egykor híres Festetics-ménesbirtok központjához, a fenékpusztai Festetics-majorhoz és kiskastélyhoz. Ez jelenleg építési terület, ezért ezen hosszabb túra során nem érdemes megállni itt. 
 8. Fenékpuszta környéke a római idők óta folyamatosan lakott hely volt, mivel itt volt a Balaton és a mai Kis-Balaton egykori lápos mocsaras helyén keresztül az átkelőhely. Volt itt hajóépítő műhely és révátkelő hely is, az első fahidat a Zala-folyón 1839-ben építették, a hídpénzt a 400 éves Vámháznál lehetett kifizetni.
 9. A Zala-hídnál jelenleg az M76-os út csomópontját építik ezzel együtt készül majd az új kerékpárút is. Balatonberény felé, ahol még látható valami az egykori vadregényes lápos Balatonból.
 10. Balatonmáriafürdőn új és régi nyaralók kavalkádja után érjük el a kikötőt ahonnan hajóval átkelve Balatongyöröknél érjük el az északi partot. A kerékpártúra előtt mindenképpen érdemes menetrendet nézni!
 11. Balatongyörökön gyönyörű nádfedeles parasztházzal találkozhatunk Vonyarcvashegy felé tekerünk a kijelölt kerékpárúton. Bal kéz felől hamarosan megpillantjuk a sziklatetőre épült barokk Szent Mihály-kápolnát. A 40 halász legendájához köthető kápolna mindössze pár perces sétára van a kerékpárúttól mindenképp érdemes megállni és megcsodálni az innen az elénk táruló balatoni panorámát.
 12. A kerékpárúton teljesen a Balaton-parton tekerve érjük el Gyenesdiást mely már teljesen egybeépült Keszthellyel. A Keszthely feliratnál elhagyjuk a partot a város Fő utcáját után a már ismerős útvonalon térünk vissza túránk kiindulási pontjára, a hévízi Tourinform Irodához.

 

 

 

Két keréken Hévízen

Legyen a természet a sportstadion! Nyaraláskor a legjobb tóparton, erdőszélen, parkban, azaz a természetben edzeni.

Hévíz és környéke sokféle lehetőséget biztosít kerékpározásra, bővelkedik kiépített kerékpáros utakban, valamint kijelölt túraútvonalakban. Kerékpározás közben megismerhetitek a Balaton part menti településeit, gyönyörű tájait, az évmilliók emlékét őrző vulkáni hegyeit, a Kis-Balaton vízi világát. Hévízen számos lehetőség van kerékpárbérlésre, egyes szálláshelyek, vagy utazási irodák is kínálják ezt a lehetőséget vendégeik részére.

Kölcsönzés a Tourinform Irodában

A Tourinform irodában 2021. januárjától teljesen új kerékpárokkal és e-bike-okkal is várjuk vendégeinket! Fizesse kerékpárkölcsönzését készpénzzel, bankkártyával vagy SZÉP Kártyája szabadidő zsebével!

Árak

  3 óra 24 óra 3 vagy több nap
Városi/trekking kerékpár 3 500 Ft 4 900 Ft 4 500 Ft/nap
E-bike 5 900 Ft 8 500 Ft 7 500 Ft/nap

 

Bérelhető kiegészítők:

 • Bukósisak (ingyenes),
 • Láthatósági mellény (ingyenes),
 • Telefontartó (200 Ft/3 óra, 500 Ft/ 24 óra).

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!