Sportrehabilitáció

Mit kínál Hévíz a sportrehabilitáció terén? Orvos szakértőnk válaszol.

Sportrehabilitáció

Hévízen többször láthatunk élmezőnyben sportoló csapatokat, kézilabdásokat, focistákat, akik pár napos pihenésüket a híres hévízi gyógytó városában töltik. A pihenés legfőbb értéke, hogy az aktív sportolói tevékenység során bekövetkező sérülések, kisebb-nagyobb egészségi problémák kezelésére számtalan terápiás módszert kínál Hévíz. De konkrétan mit is kínál Hévíz a sportrehabilitáció terén?
A témával kapcsolatban dr. Major Zoltánt, a Hévízi Orvos Nagykövetek tagját kérdeztük.

Mit értünk a sport rehabilitáció fogalma alatt?
Minden olyan sérülés, esetleg műtét és műtét utáni állapot kezelése, amely sportolás közben alakult ki, e fogalomkörbe tartozik. Sport rehabilitáció fogalma alatt három fő csoportot tartok szükségesnek kiemelni. A versenysportolók rehabilitációját, a hobbi szinten, alkalomszerűen sportolók gyógyítását, akik különböző korosztályokhoz tartozhatnak, valamint az ifjúsági, iskoláskorú gyerekek sportolásából adódó kezeléséket.

Úgy gondolom, hogy az átlagember a hobbi szinten sportolók csoportjába tartozik. Milyen hévízi terápia segíthet számukra?
A hévízi termálvíz, a hévízi iszap, esetleg iszapkoncentrátum gyógyító hatása pozitívan hatnak izomláz, zúzódás, rándulás, görcs és ficam esetén is. Az összes fizio-balneoterápiás kezelés, amivel a hévízi intézmények rendelkeznek, kiemelve a gyógytornát, szintén lehetőséget kínálnak a rehabilitációs programok elkezdéséhez. A gyógyulni vágyó vendégek részére az összes hévízi kezelés javallt megfelelő vizsgálat és nyomon követés mellett. Itt szükségesnek tartom kiemelni az intézményekben dolgozó professzionális gyakorlattal rendelkező egészségügyi szakembergárdát, masszőrök, asszisztensek, fizikoterápiás asszisztensek, gyógytornászok, mozgásterapeuták, orvosok munkáját is, akik a minőségi ellátást, kiszolgálást biztosítják, növelve ezáltal a kúra hatékonyságát.

A fiatal korosztály sport rehabilitációja alatt mit kell érteni?
Az ő esetükben igazán két elváltozást szeretnék kiemelni, mégpedig a gerinc kóros görbületét (scoliosis-t) és a hanyag tartást, melyek kezelését időben el kell kezdeni. Gyógytornával és úszással lehet a legjobb módon e problémát kezelni. Hévíz erre kiváló lehetőségeket kínál.

Mikor gondolkodjon el egy sportoló azon, hogy egészsége, főként ízületeinek megóvása érdekében igénybe vegyen egy hévízi kúrát?
Bármikor. Azt azonban fontos tudni, hogy egy sportoló ne csak gyógyításban gondolkodjon, miután már lesérült, hanem mindig tartsa szem előtt a prevenciót is. Ismert tény, hogy mind a hévízi víz, mind pedig a tradicionális hévízi terápiák kúraszerű alkalmazása nagyon komoly preventív, megelőző hatással bír nemcsak a mozgásszervekre, hanem az egész szervrendszerre is.
Példaként emelném ki a tömegsportban résztvevőket, akiknél egy bizonyos kor felett – életkori sajátosságból adódóan - lehetnek problémák, mint például elhízás, túlsúly, cukorbetegség, egyéb anyagcsere betegségek, érelmeszesedés. Ezeket azonban a megfelelően vezetett mozgással nagyon jól meg lehet előzni és akár kezelni is.

Mikor javasolt egy hévízi kúra, és milyen hosszú kúrát javasol a sportsérülésben szenvedőknek?
Akár műtét utáni állapot, akár csak konzervatív kezelésről van szó, javasolt a hévízi kúra, természetesen a megfelelő indikáció-kontraindikáció figyelembe vételével. Az, hogy milyen hosszú kúra javasolt, nyílván az elváltozástól, sérüléstől függ. Lehet minimum egy héttől emelkedő időtartam, de minden esetben a kúraszerűséget kell kiemelni, hogy a kellő hatást elérjük.

Melyek azok a tipikus sportsérülések, amire a hévízi víz és a kezelések jók?
Nyilván sportágtól függenek, de talán az alsó végtagi sérülések: térd, boka, Achilles, felső végtagi sérülések: váll, könyök, csukló, kéz, esetleges gerincsérülések említendők meg.

Doktor úr, Önnek volt sportsérülése? Ha igen, milyen kezelés gyógyította meg?

Igen, kéztörés és kisebb balesetekből adódó sérülések. Ajánlom mindenkinek ilyen esetekben utókezelésként a gyógytornát és az úszást, ami nagyon sokat segített nekem is a gyógyulásban.

Kedves sportolók, hobbi sportolók, ne feledjék: ha sportsérülés, akkor Hévíz lehet az egyik jó választás a gyógyulás felé vezető úton!

Orvos szakértőnk:

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. Major Zoltán
reumatológus, sportorvos
Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!