Egészség és gasztronómia

Az egészség szó hallatán a mozgás, a masszázs, a szaunázás mellett már szinte mindenkinek eszébe jut az egészséges táplálkozás is. Hiszen az egészséges életmód egyik legfontosabb alap eleme a mozgás, pihenés mellett a rendszeres és egészségtudatos táplálkozás. A betegségek gyógyításánál, vagy megelőzésénél az első dolog, amit mindenki újragondol, átformál az a táplálkozás.

A mindennapi élet során elméletben mindenki tisztában van azzal, hogyan is kellene helyesen étkezni, csak nem mindig tudja betartani.

Amikor valaki wellness pihenésre vagy egy gyógykúrára utazik el, akkor úgy gondolja, majd jó útra tér. Többnyire azonban azt veszi észre, hogy a szállodák svédasztalos büfékínálata arra csábítja az éhes vendéget, hogy mindent megkóstoljon korlátok nélkül. Ne tegye!

Használja ki viszont a széles kínálatot arra, hogy megkóstol olyan egészséges ételeket is, amiket még nem próbált. Ha beválnak, később ezeket a mindennapi étkezés részévé is teheti otthon.

Ha egy kicsit Ön is odafigyel a gondtalan pihenés alatti étkezésére, akkor nagyon is sokat tehet egészségéért és nem utolsó sorban a jó közérzetéért.

Hévízen, a szállodák és éttermek a hagyományos ételek mellett kímélő, vegetáriánus és csökkentett zsírtatalmú ételeket, desszerteket kínálnak. Hogy mit is válasszon, abban segítségére lehet a dietetikus, aki már egyre több szállodában várja tanácsadással a vendégeket.

Természetes, hogy a városban lévő éttermekben nem fog dietetikussal találkozni, de bátran kérdezze meg a szakácsot vagy a felszolgálót arról, hogy milyen kímélő ételt tudna javasolni Önnek. Biztosan elégedetten és jóllakottan fogja elhagyni az éttermet.

Ahogy Hippoktratész is mondta: „Legyen ételed az orvosságod, az orvosságod az életed”.

Tipp:

  • zsíros pörköltek helyett válasszon halat, vagy zöldsalátát az étlapról
  • a fehér liszttel készült péksütemények helyett teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket
  • csokoládé helyett nassoljon mandarint
  • cukros üdítők helyett inkább igyon zöld teát, szénsavmentes ásványvizet

Számos vizsgálat igazolja, hogy a reumatoiod artritiszben szenvedőknél a halolaj kedvező hatását. Washingtoni kutatók szerint csökkenthető az ízületi panaszok valószínűsége, ha hetente két alkalommal halat eszünk. Érdemes tehát halat enni, vagy ételeinket lenmaggal megszórni, hogy természetes fájdalomcsillapító kerüljön a szervezetünkbe.
A betegség kialakulásának kockázatát, már napi egy pohár narancslének megfelelő mennyiségű narancssárga, sárga gyümölcs és zöldség elfogyasztása is csökkenti. A citrusfélékben lévő C-vitamin, valamint a zöld leveszöldségekben található antioxidánsok és E-vitamin is csökkentik.

Tudta Ön, hogy

  • ha étrendébe beiktatja a megfelelő élelmiszereket, másokat pedig elhagy erősítheti szervezete ellenálló képességét?
  • megfelelő táplálkozással kezelhet különféle betegségeket, sőt még az öregedés folyamatát is lassíthatja?
  • ha a táplálkozásra, mint megelőzési, kezelési módszerre gondol, sokkal kevesebbet kell majd gyógyszerre költenie?
  • a táplálkozás a közérzetét is befolyásolhatja, hiszen megkíméli szervezetét az egészségtelen anyagoktól, pl.: a finomított cukroktól vagy a telített zsíroktól?

Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó videók


Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!