Fontos, hogy bár kezelésről beszélünk, sok esetben egyáltalán nem orvosi gyógykezelésre kell gondolni. Sok sportoló érkezik ide, hogy regenerálódjon, hiszen vannak bárki számára könnyel elérhető gyógymódok Hévízen, amik tökéletesek a rekreációhoz.
Ilyenek a
És vannak természetesen a „receptre felírható gyógykezelések”, amikhez már szükséges az orvosi felügyelet, mert a sportolónak konkrét tünete, sérülése van, amit feltétlenül szükséges szakszerűen kezelni, hogy visszaállítsuk az egészséges állapotot.
Ezek például:
Ezek azok a sportemberek, akiknek egy intenzív felkészülési időszak és egy megterhelő versenyidőszakot követően szükségük van egy általános pihenési szakaszra. Szeretnék, ha a túlterhelt és kimerült izmok, ízületek minél előbb visszanyernék fittségüket. Nem betegek, nincs sérülésük, ezért nem is gyógykezelés céljából érkeznek.
Számukra elég olyan szolgáltatásokat igénybe venni, melyek kellő mértékű felfrissüléssel járnak. Általában 3-6 napot töltenek Hévízen, sokat pihennek, sok időt töltenek friss levegőn, mérsékelten végeznek sport tevékenységet, figyelnek a helyes étrendre és nem utolsó sorban: úsznak és függeszkednek a hévízi gyógytóban, részt vesznek gyógytornán, beiktatnak napi 1-1 lazító masszázst, esetleg igény szerint használják a krioterápiát, szaunákat, gőzkabinokat, amire úgy érzik leginkább szükségük van a regenerálódáshoz.
Sportolás közben viszonylag gyakran fordulnak elő kisebb húzódások, zúzódások, kisizületi rándulások. Ezek a konkrét sérülések azonban már nem tartoznak abba a kategóriába, amit a sportoló maga fog tudni orvosolni. Általában szakorvos által felügyelt és ütemezett gyógymódokra van szükség ahhoz, hogy teljesen regenerálódjon az adott testrész, ugyanakkor ez még nem jelent feltétlenül komoly beavatkozásokat.
Az ilyen sérülésekre gyakran megoldást jelent a gyógyfürdő, gyógytorna, gyógyiszap kezelés, víz alatti kezelések, mint vízsugár masszázs, víz alatti gyógytorna, fájdalomcsillapító elektroterápiák mint a tens, vagy a krioterápia. Ahhoz, hogy terápiáról beszéljünk minimum 6 kezelés szükséges és mindenképp szakorvos felügyeletével zajlik. Egy ilyen kezelési időszak például jó lehetőséget kínál arra, hogy a sportoló megismerje a manapság nagyon népszerű és hasznos kinezio szalagok helyes alkalmazását.
Ilyen gyógykezeléseket egyébként nem csak a kórházban lehet igénybe venni. A sportoló dönthet úgy, hogy egy hosszabb hévízi pihenés keretében, egy gyógyszállodában veszi ezeket igénybe, önköltségen. Ez esetben is szakorvos felügyeli majd a terápiát, csak a TB támogatást nem tudja érvényesíteni, viszont a hotelek rugalmasabban tudják kezelni a kezelési időpontok beosztását, szállodai kényelemben.
Amikor valaki aktívan sportol, megváltozik az izomzata. Amikor a sportolás miatti fokozott terhelés megszűnik, a korábban terhelt izmok, ízületek elgyengülnek. Ráadásul a sportolás következtében előforduló komolyabb sérülések, szalagszakadások, műtétek az életkor előrehaladtával, később okoznak majd problémákat, kezdenek fájni.
Ezek a volt sportolók azért érkeznek, mert ízületi kopásos sérüléseiket bizonyítottan nagyon jó eredményekkel orvosolja a Hévízi Tradicionális Kúra. A kúra alapelemei itt is a fürdés gyógyvízben, a súlyfürdő, az iszappakolás, de ezeket kiegészíti a nagyon fontos gyógytorna és egyéb hidro-, fiziko- és elektroterápiák. Ilyen kúrára már komolyabb, kialakult betegségek esetén van szükség, ugyanakkor egy 2-3 hetes kúra után a tünetek megszűnnek a beteg akár 3-6 hónapra is teljesen tünetmentes marad.
Jellemzően ezek a betegek nem csak a kúra idején látogatnak Hévízre, mert már tudják, hogy a kúrák közötti időszakban is vannak olyan hévízi gyógymódok, mint például a Hévízi-tóban fürdőzés, ami segít számukra, hogy minél tovább fenntartsák a tünetmentes állapotot.
úgy elég lehet, ha 3-5 napra ellátogat Hévízre, pihen, úszik a Hévízi-tóban, függeszkedik, hogy pihentesse a gerincoszlopát, és saját belátása szerint kihasználja azokat a medical wellness szolgáltatásokat, amik úgy érzi jót tesznek számára, lehet az masszázs, szaunázás, sószoba, gyógytorna, séta a friss levegőn, krioszauna, denevérpad, hidrorider stb.
Kattintson ide, válasszon időpontot és egy szimpatikus szálláshelyet a Hévízi-tó közelében mi pedig kellemes pihenést és feltöltődést kívánunk Hévízen!
a hévízi minősített gyógyszállodák mindegyike alkalmas arra, hogy ott szakszerű kezeléseken vegyen részt a sportoló. Ebben az esetben előzetesen érdemes telefonon egyeztetni az adott hotel munkatársaival, hogy a konkrét panaszok esetében milyen hosszú tartózkodás ajánlott. A szálláshely elfoglalását követően ez esetben is szakorvosi vizsgálatra kerül sor, természetesen a hotelben. A szakorvos által előírt kezelések is a hotel gyógyászati részlegén történnek, egészségügyi felügyelet mellett. A kezelésekre ebben az esetben TB támogatást nem lehet igénybevenni, de a szakszerű ellátás a kórházi ellátásban elvárt követelményeknek kell, hogy megfeleljen és ugyanolyan eredményesen kell, hogy záruljon.
A Kinesio Mozgásanalizáló Labor a Festetics Fürdőházban található. 3 helyiségből áll, melyekben különböző eszközök segítségével, röntgensugárzás nélkül végeznek állapotfelmérést. Segítségével komplex képet kapunk a test izomzatáról és a csontok, gerincoszlop állapotáról. Olyan problémákat is előre fel lehet ismerni, melyeknek még nem is jelentkeztek tünetei.
Kiválóan alkalmas arra, hogy aktív sporttevékenység esetén nyom kövessük a test izomzatának állapotát, és látványos akkor, amikor egy már kialakult probléma miatt végezzük el a vizsgálatot, majd a kezelések végeztével újra ellenőrizzük, hogy azok hatására, milyen pozitív eredményeket értünk el. A kezelésekre bárki kérhet időpontot önköltséges alapon, a kapott leleteket pedig magunkkal vihetjük saját orvosunkhoz is.
A gyermekszínház előadások természetese környezetben a Véderdőben és parkban kialakított helyszíneken kerülnek bemutatásra.
Egy alkalommal legfeljebb 60 néző számára tudunk ülőhelyet biztosítani.
Az előadások ingyenesek!
Július 15. szombat 17:00 Kacor Király előadás gyerekeknek- előadó: Hahota Gyermek Színház
Augusztus 19. szombat 16:00 A császár új ruhája előadás gyerekeknek - előadó: Hahota Gyermek Színház
Szeptember 28. csütörtök 10:00 Brémai muzsikusok - előadó: Hahota Gyermek Színház -- Helyszín: jó idő esetén a ZÖLD, a hévízi óvoda kertje, rossz idő esetén az óvodában (Hévíz, Sugár u. 7)
Barangoljatok a Véderdő hangulatos ösvényein és találjatok rá az erdő zenéire. Élvezzétek a halk muzsikaszót és a fák hűvösét. A fák közt megbúvó titkos helyszíneken rövid, 15-20 perces minikoncerteket hallgathattok meg.
A programváltozás jogát fenntartjuk! Esős idő esetén a program alkalomtól függően új időpontban vagy más helyszínen kerül megrendezésre!
A túra során kiderül miért különleges geológiai érték a Hévízi-tó, hogyan jut a felszínre a 12.000 éve a Bakonyban esett eső. Körbejárva a tó körüli erdőt, megismerhetjük az itt élő növény és állatvilágot, Szóba kerül a területen folyó egyedülálló és egyben legtermészetesebb erdőfelújítási módszer, amely révén nő az erdő immunrendszere és a benne élő rovar és madárfajok száma. Beszélünk a hívatlan színpompás "idegenekről; növényekről, tündérrózsákról és egzotikus halakról.
A túrák időtartama nagyjából 120 perc.
Séta hossza: 3 km, enyhe emelkedővel
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zárt, kényelmes, lehetőleg enyhén vízálló cipő, javasolt: fényképezőgép
A túravezetés INGYENES.
Túrák létszáma nagyjából 15 fő.
A túrák minimum 3 fő regisztrációja esetén indulnak.
Eső esetén a túravezető egyeztet lehetséges időpontcseréről.
Találkozási, túra indulási pont: Hévíz, Rákóczi u. 2., Tourinform iroda előtt
Telefonon a túravezetőnél, Samu Zoltán Tamásnál: +36 30 414 9009
Telefonon a Tourinform irodában minden nap 9 és 17 óra között: 06 83 540 131
A programváltozás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön a túrát hirdető felületeken, illetve a megadott elérhetőségeken. A programokon mindenki saját felelősségre vesz részt. Kérjük a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzenek az indulás helyszínére.
A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük jelezze a programot vezető kollégánknak vagy a túravezetőnek.
MINDEN TÚRA INGYENES!
A pART projekt lényege, hogy az erdőt magát tekintsük művészeti térnek, és a természet legyen maga a műalkotás központi alkotóeleme. A művészet nem idegen a környezetétől, pont ellenkezőleg: szerves része a tájnak. Az alkotások nem az örökkévalónak készülnek, hanem illékonyak és változók, akár a természet. Az állandó körforgás részei, miközben az erdő maga válik galériává és egyben a művészet témájává is.
A Hévízi Turisztikai Np. Kft. Erdei Misztérium című programsorozatával vesz részt az idei Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeken.
Az Erdei Misztérium, avagy Játék Zöldben! hévízi események fő koncepciója, hogy olyan természetes tereket használjanak kulturális rendezvényekhez, ahol összekapcsolódhat ember-természet-művészet! Kézenfekvő volt, hogy a megvalósuló programok fő helyszíne a Hévízi-tó mellett található Északi Véderdő, ahol április és október között, több alkalommal szerveznek mikrokoncerteket, gyermekelőadásokat és geobotanikai sétákat.
Ennek a rendezvénysorozatnak egyik különleges eleme
a 2023. augusztus 4-én 16:00 órakor megnyílt pART erdőtárlat.
Aki ismeri a környéket és látta a kiállítást - aminek nem csak helyszíne, de témája is maga az erdő -, könnyen megértheti a címválasztást. A pART erdőtárlat ugyanis a Hévíz-tó északi patakja melletti erdei ösvényen kapott helyet. A természetvédelmi terület élővilágát bemutató, több mint 60 képből összeválogatott tárlat által, az erdőben sétálva ismerhetjük meg azokat a rejtett szépségeket, amik szabad szemmel általában nehezen láthatók, vagy rejtve maradnak egy átlagos séta során. A fákra és fák közé feszített képeken csodás madarak, különleges növények, kisebb állatok, bogarak képeit lehet megtekinteni. Az alkotások jelentős része festmény, Zsoldos Márton természetillusztrátor munkája. A tárlaton néhány fotó is helyet kapott, melyeket Búzás Előd és Sinka Gábor természetvédelmi őrök készítettek, itt, a Hévízi-tó közvetlen környezetében.
Az erdei tárlat nyitánya egy fából készített kapu, melyen a kiállítás mottója áll:
„Nyiss a természetre!”
A szervező Hévízi Turisztikai Np Kft. részéről Pálffy Tamás hangsúlyozta, hogy a teljes Erdei Misztérium programsorozat szervezésénél figyelembe vették a természetvédelmi, a fenntarthatósági és a zöld rendezvény szempontokat. Minden esemény a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot igyekszik hagyni, és minden elemében arra törekszik, hogy úgy hozza egymáshoz közelebb az embereket, a természetet és a természetben átélhető kulturális élményeket, hogy azokkal csupán kis mértékben, de semmi esetre sem káros módon avatkozzanak a természetbe.
Ehhez a kiállításhoz is újrahasznosított, a helyi lakosok által felajánlott fa képkereteket, a rögzítéshez cukorspárgát használtak. Az erdei kiállítás várhatóan szeptember 30-ig lesz látható, de ez a természetes anyagok használata és az időjárási viszonyok alakulása miatt akár változhat is. Az időtállóság ez esetben nem is volt cél.
A kapu azonban marad! Mert akár van pART Erdőtárlat a Hévízi Véderdőben, akár épp nincs, az üzenet mindig érvényes: Nyiss a természetre!
A tárlatból egy kis ízelítő ebben a fotógalériában tekinthető meg!
Filmvetítések mind a négy napon 19:00 és 20:30-kor - részletek, filmek itt!
20:00 Trio Brax koncert
21:00 Bossa & More Koncert
16:00 pART erdőtárlat megnyitó és mikrokoncertek az Északi-Véderdőben
16:00 - 18:00 között Gasztronómiai bemutató - Tanácsa Attila főzőiskolája (vega, vegán ételek)
16:00 - 20:00 Próbáld ki, éld át, tanuld meg, hallgasd, élvezd, lásd... az egregyi múzeumkertben felállított sátrakban: hangtál foglalkozás, mandala festés, életmód tanácsadás, jobbagyféltekés rajzolás, vegán ételek, gasztro bemutató, kézműves kreatív foglalkozások és még sok minden más!
16:00 Brumi Bandi Band
16:00 - 21:00 Utazó PLANETÁRIUM - óránként újabb és újabb előadások egy utazó planetáriumban
17:00 LelkiFröccs - beszélgetések: vendégeink Dr. Mándó Zsuzsanna és Vas-Barna Rita - Fitten egy életen át!
17:50 Filmvetítés: Klímafilm - a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park filmje
18:30 Hajdu Klára és Szakonyi Milán koncert
20:00 Ivett & JB Jazz koncert
10:00 Napindító Jóga
10:00-18:00 Próbáld ki, éld át, tanuld meg, hallgasd, élvezd, lásd... az egregyi múzeumkertben felállított sátrakban: hangtál foglalkozás, mandala festés, életmód tanácsadás, jobbagyféltekés rajzolás, vegán ételek, gasztro bemutató, kézműves kreatív foglalkozások és még sok minden más!
10:00 - 18:00 Kezes-lábas játszóház
10:30 LelkiFröccs - beszélgetés a testi-lelki egészségről: Hegedűs Mária, Kovács Ildikó, Paksy Tímea
11:00 Gasztrobemutató kóstolóval - Tanácsa Attila főzőiskolája (vega, vegán ételek)
14:30 - Senior örömtánc
15:00 Gasztrobemutató kóstolóval - Tanácsa Attila főzőiskolája (vega, vegán ételek)
15:00 Természetfilm vetítés: Vad Vizek címmel
16:00 Igricek koncert
16:00 Karikatúra festés Karnics Tiborral
16:00-tól Utazó PLANETÁRIUM - óránként újabb és újabb előadások egy utazó planetáriumban
17:00 Könnyű zenés délután a Vagabond Trioval és a Cséplő-Poór Duóval
19:30 Grecsó Krisztián dedikál
20:00 Libikóka: Grecsó & Hrutka zenés irodalmi est
10:00 Zenebölcsi - zenés foglalkozás a legkisebbeknek
10:00 Geobotanikai túra a Véderdőben - a részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött, részletek itt!
10:00-16:00 Próbáld ki, éld át, tanuld meg, hallgasd, élvezd, lásd... az egregyi múzeumkertben felállított sátrakban: hangtál foglalkozás, mandala festés, életmód tanácsadás, jobbagyféltekés rajzolás, vegán ételek, gasztro bemutató, kézműves kreatív foglalkozások és még sok minden más!
10:00-12:00 Varázshangok játszóház
10:30 Tüttő Bea új meséskönyvének bemutatója
11:00 Kanga Tréning
14:00 Élj jól! Beszélgetések a fenntartható földhasználatról a Lelki-Fröccs Sarokban
15:00 Tüskevár filmvetítés
16:00 Nagy Ho-Ho-Horgász filmvetítés
17:00 Természetfilm vetítés Vad Magyarország címmel
Frissítők és finom falatok minden nap!
A program a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a VEB2023 támogatásával valósul meg.
További információ:
Hévízi Tourinform Iroda
Hévíz, Rákóczi u. 2.
Telefonszám: 06 83 540 131
E-mail: heviz@tourinform.hu
Facebook | Instagram | Blog
Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!
A program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az erdőt mint féltve őrzött természeti értéket, ugyanakkor mint létező kulturális teret mutassuk be. Közelítsük egymáshoz, szerencsés esetben összefűzzük ember-természet-művészet hármasát, és egységet alkossunk ezekből a kulturális események segítségével.
„Már általános iskolásként tudtam, hogy szakács akarok lenni. A fegyveres erők napján tartott paprikás krumpli főzésen a legnagyobb sikert mindig a kis csapatom aratta. Tehát egyenesen a keszthelyi VSZK felé vettem az utamat, ahol remek szakemberektől tanulhattam. Az akkori TOP szállodák konyhai világába is betekinthettem. (Helikon, Termál, Aqua) Jó tanulmányi eredményeimnek köszönhetően az SZKT (szakma kivalló tanulója) döntőjébe kerültem, és korábban tehettem szakmunkás vizsgát.
Ezt követően a Helikon Hotelben kezdtem dolgozni. 19 évesen, mostani mentorunk konyhafőnök helyettese lettem. Közben katonaság.
Majd utána „maszek világ”. Nyáron Wolf Étterem, Gyenesdiás. Télen ausztriai munka. Az első fecskék között, 6 télen keresztül a „sitomaten” világával ismerkedtem. Utána Rogner Hotel 13 éven keresztül. Itt részlegvezető szakácsként, séf helyettesként és séfként is dolgoztam, majd kis kitérő Zalacsányba, aztán újra Hévíz. Ezúttal Carbona Hotelben immár 8. éve.”
1.„Eredetileg erdészmérnök szerettem volna lenni, de egy allergia miatt ez nem volt lehetséges. Ezután jött képbe a szakács szakma, teljesen véletlenül.
2. Kedvenc terület a szakmában: Levesek-mártások, mert ott derül ki igazán, ki mit tud, ide szükséges a legnagyobb tapasztalat.
Kedvenc étel: vajas lepény és „fehér krumpli". (Sült erős paprika, karikára vágott burgonyával, sparherten készítve, a'la Juliska mama).
3. Érdekes sztori/különleges vendégigény: Látványkonyhában kérdezte a vendég, kissé fennhéjázva:
- Aztán mi az a mahimahi?
válasz, rostlapról fel sem nézve:
- Makréla-félék családjába tartozó, nagytestű tengeri hal, másképpen aranymakréla.
Nem volt több kérdése.”
1. „1986 nyarán, a pályaválasztás előtt állva, nyári munkára egy hévízi hotelbe jelentkeztem kipróbálni ennek a szakmának a szépségét. Itt szívtam magamba először a konyhai szagokat és a konyhán uralkodó jó hangulatot. Ez egyből magával ragadott, és azóta is csak ebben a burokban tudok életképes maradni. Számos szállodában, étteremben, élelmiszeriparban dolgoztam és próbáltam ki magam, ahol mindig tanultam valami újat a szakmáról, hol új ötleteket és recepteket, hol munkaszervezést és vezetői készséget.
2. Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a legjobb barátommal közösen csinálhatjuk azt, amit szeretünk: a VENDÉGLÁTÁST az Én Anyósom étteremben.
3. Életem nagy élménye volt eljutni Thaiföldre. Egy 5 csillagos szállodában dolgoztam, megismertetni és népszerűsíteni a magyar gasztronómiát, ahol az én nézőpontomból egy nagy káosz uralkodott. Az ottaniak a legnagyobb szervezettséggel csináltak minden munkát, és tudták, hogy mi a dolguk a rendszerbe, csak nekem kellett a kint létem alatt mindig a főzésemhez az alapanyagokat megtisztítani, pedig minden este, az egyeztetéskor megbeszéltük, hogy milyen magyar ételekkel készülünk, és mit kell előkészíteni. Természetesen, nem volt előkészülve másnapra. De az a szó és mondat minden este elhangzott, hogy: Oké Chef! Ready for tomorrow!”
1. „Miért lettem szakács? Azért választottam ezt a pályát, mert Anyám rosszul, vagy nem is főzött! Ez persze csak vicc! Inkább mindig segítettem neki, és ez neki is jó volt, meg nekem is megtetszett. Amikor aztán bekerültem az igazi szakmába, szállodába, konyhákba, még jobban megtetszett! Az igazság az, hogy jó mestereim voltak, akik a pályán tartottak.
Sokat tanultam a főnökeimtől, sokat versenyeztem, sok helyen megfordultam külföldön, sokat voltam különböző kollégákkal együtt, sokféle stílust láttam, és sokféle emberrel találkoztam, de azt kell mondjam, azóta ez mind csak bővült, és képtelenség mindent begyűjteni, lépést tartani, csak, ha kizárólag ezzel foglalkozol!
2. Kedvenc ételem a mákos guba, de nem merem megenni, mert másnap KO vagyok, pedig imádom! Egyébként a Big-Mac és a Whooper sajttal. KOMOLYAN! Ja, és persze Anyósnál az ebéd, mert azt Ő készíti, és elém teszi! Magamnak nem főzök, de szívesen elmosogatok magam után, és az ebéd után is.
3. Egy érdekes sztori? Egyszer Németországban reklamált egy házaspár, hogy az – egyébként hatvanöt vendég által megevett, és dicsért – tőkehal nem ízlett Nekik, (de az üres tányért küldték csak vissza) kimentem, és eléggé markáns módon számon kértem Őket, hogy miért nem az első falatnál szóltak, nem hagytak esélyt arra, hogy valamivel kijavítsam, vagy valami mást ajánljak, kivédve, az egyébként nem fennálló hibát! Szó-szót követett, már a többi vendég is felfigyelt, mire eljutottunk odáig, hogy Ők kértek bocsánatot.
Azóta TÖRZSVENDÉGEK!.”
1. „Hogy miért is lettem szakács?! 14 évesen, mikor szóba jön az a kérdés, hogy hogyan tovább, egy gyerek még nem tudja eldönteni, hogy mit is szeretne csinálni az életében. Szüleim (akik fizikai munkások voltak) azt tanácsolták, hogy „Fiam, legyél szakács”. Könnyű munka, és télen nem kell áznod-fáznod, mint sok más embernek, aki kinti munkát végez. Ebben az egyben valóban igazuk volt, télen valóban nem kell fázni. Viszont a többiben nagyon tévedtek. Rálátásuk nem lévén, nem tudták, hogy ez egy kemény fizikai munka, napi 12-14 órában (legalábbis az elején). Ja, és nyáron meg nagyon meleg van.
Emlékszem az első tanuló gyakorlati napra a Hotel Helikonban. Rettentő nehéz volt. A későbbiek során, már kihívásnak vettem a dolgot, és azt mondtam, hogy csak azért is. Hát így kerültem ebbe a szakmába. Ja, és az is inspirált, hogy láttam, ahogyan a szakács tanulók futnak a VSZK focipályája körül szakács ruhában. (A Bagladi Sanyi futtatta őket szakmai órán, mert valami nem tetsző dolgot csináltak.) Persze ezt csak poénból írtam.
Dolgoztam halászcsárdában, üdülőben, szállodában, pizzériában. Ausztriába is tettem egy kanyart.
2. Kedvenc terület a szakmában: Hozzám legközelebb talán a mediterrán konyha áll, azon belül is a tészták. Érdekel még a wokban sütés témaköre is.
Kedvenc étel: Spagetti aglioolio e peperoncino, vagy egy jó kelkáposzta főzelék. Horvátországban, Baskán a plázson van egy sütöde. 3 idős nyugdíjas néni dolgozik ott. A tintahal sütve náluk a legkirályabb. Egy szelet kenyér, egy kis citrom, egy kis fokhagyma, és az egész egy papírtálcán.
3. A legkülönösebb vendégötletek (kívánságok) amiket megvalósítottam. Volt egy pár.
Rendel a „kedves” (vendég), és azt mondja, hogy ő nagyon szívesen fogyasztana paprikáscsirkét öööö…párolt lilakáposzta körettel. Háát?!
Szállodában, a büfén sütöm frissen a palacsintát. Mellette a leveses chefing, benne krémleves. A levesbetét sajtos kruton, a chefing előtt jénaiban. Arra kér, hogy a palacsintát töltsem meg sajtos krutonnal. Jó, porcukrot nem kért rá!”
1. „Németh Tamás vagyok, szakács.... Annak születtem, az, hogy mellé még az iskolát is elvégeztem az egy jó kis alap volt. A családunk vendéglátós jórészt, édesanyám, testvérem, nagyanyám, unokatestvérem is tettestárs ebben a szakmában. 1994-ben végeztem, sok helyen megfordultam már. Nagyon megosztó személyiség vagyok ,alig hajlok kompromisszumra, de ez általában azért jó irány, mindig az egyensúlyra törekszem, de nem, mint Thanos. Vezető beosztásban vagyok már kb. 15-20 éve. Egyszerű embernek tartom magam, talán e miatt is vannak mellettem sokáig munkatársak, könnyű kijönni velem.
2. Pár éve körbeölel a füst, a barbecue. Ez nálam már életforma, hivatás. Élettársammal van egy kis üzletünk Gyenesdiáson, illetve stand-up BBQ esteket is csinálunk, azaz catering is játszik. Munkahelyem a Hunguest Hotel Panoráma, egy nagy múltú cég hévízi egysége. Beosztásom chef, azaz mindenes Isaura.”
1. „Kisgyerekkorom óta szerettem jókat enni, de édesanyám nem szeretett főzni... Ebből adódott, hogy már elég korán elkezdtem „főzni tanulni” ... de a főzés tudományának elsajátítására egy élet is kevés. Nincs kifejezett kedvenc területem, de mindig van valami technológia, téma, alapanyag, íz, szín, ami megtetszik, és szívesen kísérleteznék vele.
2. Minden finom ételt szeretek, nincs kedvencem. A kedvenc alapanyagaim pedig a kacsa és az édesvízi halak.
3. Egy klasszikus sztorim van, mely már réges-régen történt. Az éttermünk aktuális ajánlata szarvasgomba volt, de csak annyi volt kiírva, hogy „Aktuális szarvasgombás ételeinkről, kérje kollégáink segítségét”. Egy kedves vendég szólította a felszolgáló kollégát, és a következőt mondta: „Nézze, én egy igazi gourmet vagyok. Szóljon a séfnek, hogy készítsen nekem egy kirántott szarvasgombát rizsával. Ja, és tartármártást is kérek hozzá.” És még cinikusan hozzátette: „Remélem, el tudják készíteni!!!” A már sokat látott séf csak annyit mondott a vendégnek, hogy természetesen elkészíti az ételt, de 45 000 lesz egy adag, ja, és a tartármártás a cég ajándéka... Nem ebédelt nálunk a vendég.
1. „Szücs Attila vagyok, Az Én Anyósom étterem egyik vezetője. Dénes György barátommal közösen vezetjük az éttermet, és a konyháját is. 32 évet sikerült már eltölteni a vendéglátásban, pontosabban a konyhán. Ennek felét a szállodaiparban, másik felét a régen úgynevezett maszek világban töltöttem. Feleségem és egy fiam van, akit se le-, se rábeszélni nem szeretnék a szakmára.
Mindenáron pék szerettem volna lenni, de amikor a szakmaválasztás előtt álltam, anyukám azt mondta, hogy a pékeknek éjjel és hétvégén is dolgozniuk kell. Sorsolással kihúztam egy kalapból a szakács szakmát, a cukrász és a pék mellet. Így lettem szakács. Nem bántam meg hála istennek, de anyukámnak üzenem, hogy éjjel nem gyakran, de hétvégén és ünnepnap annál többet dolgozom. Jó a csapat, finomak az ételek és a borok, itt a család is velünk, és sok-sok kolléga, akikkel már valahol dolgoztunk együtt és természetesen Önök, a vendégek is megtiszteltek bennünket!”
1. „Pályaválasztás előtt is csak komoly apai ráhatással jelöltem meg a keszthelyi vendéglátóipari szakközépiskolát, mivel magam is kertészmérnök szerettem volna lenni. Igaz, családunk férfi tagjai mindig is előszeretettel főzőcskéztek a családi összejöveteleken ... talán innen ered az indíttatás. Feleségemet is a szakácsszakmának köszönhetem … ma már három gyermeket nevelünk.
2. Kedvenc területem a szakmában: Slowfood - lassú étkezés, komótos, odafigyelő és nemes étkezés. Tiszteljük a hagyományainkat, tiszteljük meg az étkezést.
Kedvenc ételem: Levesek, minden mennyiségben. Meggyőződésem, hogy egy étel, vagy akár egy egész konyha minősége soha nem lehet szerencse kérdése, vagyis az eredmény mögött mindig tudatos, jól megtervezett és megszervezett munka áll.”
1. „Jelenleg a hévízi Hotel Európa Fit szállodában dolgozom konyhafőnök helyettesként. Amikor 27 évvel ezelőtt szakácsnak jelentkeztem, gyerekfejjel… nem is tudtam, hogy mit ölel fel maga a vendéglátás szó, és azt sem, hogy milyen szakma a szakács, csak azt tudtam, valamit választani kell. Most felnőtt fejjel úgy gondolom... én jól választottam! Már akkoriban is (és jelenleg is) lenyűgöztek az alapanyagok, a belőlük készült ételek, elvarázsolt a konyha világa! Régen mindig voltak divatos, felkapott főzőműsorok, én a szakmámat a főzés öröméért szerettem meg! Rengeteg és kitartó munkának köszönhető, hogy most itt lehetek, 12 fantasztikus szakemberrel.
Amikor a 13 séf ötletgazdája, Farkas Bálint megkeresett, elmesélte ötletét, tervét és elmondta, hogy szívesen látnának kis csapatukban, öröm és büszkeség töltött el. Akkor még a zalacsányi Batthyány Kastélyszálló és Batthyány Golf Resort konyhafőnöke voltam. Mivel hévízi séfekről szólt a 13 séf megalakulása, mérhetetlen boldogság fogott el, hogy vidéki séfként, nőként ilyen nagyszerű csapat részese lehetek. 10 év után munkahelyet váltottam, már nem séf, csak helyettes vagyok, de ennek ellenére a „fiúk” megtartottak a csapatban.
...Erről talán ők tudnak mesélni, hogy miért. 23 éve dolgozom aktívan a vendéglátásban, több ismert helyen, számos szakemberrel együtt dolgozva, figyelve, tanulva a szakma fortélyait a mai napig.
2. Hatodik éve a szakács munkámmal összeegyeztetve, (párhuzamosan) tanítok a zalaegerszegi vendéglátóiskolában, szakácsokat oktatok ételkészítési ismeretekre.Számomra a gasztronómiában nincs olyan, hogy kedvenc szakterület, minden, ami a főzéssel, sütéssel kapcsolatos érdekel. Szeretem a hagyományosat, az újítást, a szépet…. lenyűgöz a szakmám sokoldalúsága.
Kedvenc ételeim a nagymamám által készített, gyerekkorom ízeit idéző ételek. Disznótoros káposzta, paprikás krumpli, sült oldalas, és a gyengém a kelt tészta, mindenféle változata. Ezeket, csak a nagymama tudja jól elkészíteni, az ízük még most is itt van a számban... Talán az ő hatására kezdett el foglalkoztatni a főzés, sütés!
3. A vendéglátásban töltött éveim alatt számos barátságra tettem szert, mind a kollégák, mind a vendégek körében. Kedves emlékek, vidám történetek, élmények kötődnek hozzájuk, melyek megszépítik a szakmában töltött küzdelmes időszakokat. Pályám eddigi, talán legmeghatározóbb élménye a 2016-os Magyarországon rendezett Bocuse d’Or versenyen való közreműködés volt. Hatalmas élmény volt testközelből örülni Széll Tamással és csapatával. Találkozni a világ leghíresebb szakembereivel és dolgozni egy igazán profi catering csapatban.
Ha még egyszer pályát kellene választani, ugyanezt választanám.
Nekem a szakmám a hobbim, így sosem kell dolgoznom!”
1. „Már gyerekként vonzott a tűzhely, az már csak olaj volt a tűzre, amikor bátyám egyik barátja szakácsnak tanult, és mesélte, hogy miket csinálnak.
1994-ben fejeztem be a vendéglátói iskolát Győrben, pályafutásom során hévízi éttermekben, szállodákban, sőt egy-két évet élelmiszeriparban is dolgoztam. Három éve vettem át a Hotel Spa konyhájának irányítását.
2. Több kedvenc ételem is van, de az egyik a vaddisznókaraj erdei gombákkal.
3. Érdekes sztori? Kb. 20 évvel ezelőtt a kedves vendég tatárbeefsteaket rendelt, majd visszaküldte, hogy nyers, süssem meg.”
1. „Már óvodában is cukrásznak és szakácsnak öltöztem, és nem is akartam pályaválasztásnál mást választani, mint cukrász vagy szakács szakmát.
Régen, a hidegkonyha volt az elsődleges számomra, de miután konyhafőnökként mindenhova tudnom kellett hozzászólni, ezért megkedveltem a meleg konyha szépségét is!
2. Kedvenc ételem a töltött káposzta. Érdekes sztori/különleges vendégigény: Mikor kirakták egy artisztikai képemet a lillafüredi palotaszálló éttermének falára, és a vendég nem hitte el, hogy tarhonya szemekből raktam ki. Levettem, megnézte, és miután meggyőződött róla, hogy tényleg tarhonya, közölte, ha nem lenne ilyen szép fa keretben, akkor nem is lenne ilyen mutatós. Majd a főnököm odalépett hozzá és közölte, hogy a keret se fából van, hanem az is tészta! Szegény vendég köpni-nyelni nem tudott.”
1. „Miért ez a szakma? Sértődésből. A gimnáziumban biológia – testnevelés szakos tanárnak készültem. Túljelentkezés miatt csak előfelvételivel (azaz csak egy év múlva) vettek volna fel, így a nyári diákmunka konyhában töltött emlékeinek teret engedve jelentkeztem szakácsnak.
2. Kedvenc terület a szakmában talán a hidegkonyha és az improvizatív a’ la minute főzés az íz harmónia jegyében.
Kedvenc étel: Minden, amit elém tesznek, és úgy ahogy van, és nem nekem kellett megfőznöm. Ez nálam nem az igénytelenség, vagy, hogy mindegy, mit eszem dolog, sokkal inkább egyfajta tisztelet a sok-sok Nagymama és Édesanya irányába, akik nap, mint nap főznek a gyerekeik, családjuk, és szeretteik örömére.
3. Nem a szakmával kapcsolatos, de a benne leírt intelem a mai napig elkísér, és a magaménak vallom.
Nagyapám és Édesapám is kovácsmester volt, és mi gyerekként a kovácsműhelynél szebb és jobb játszóteret nem tudtunk elképzelni. Itt mindig történt valami: lópatkolás, tengelykovácsolás, sín húzás stb. Lényeg, hogy a vörösen izzó vasnak mindig szerepe volt a munkáknál. Nagyapám éppen egy ilyen izzó fejszének az edzését fejezte be, majd csak valamicskét vízben hűtés után a műhely földes padlójára tette le a favágó eszközt. Több sem kellett nekünk, gyerekeknek, már mentünk is a fejszéhez és köpködtük, mert a vas ennek hatására ciripelt és sistergett. Nagyon élveztük, mert jó játéknak tűnt. Észre sem vettük Nagyapánkat, aki nem, hogy leszidott volna bennünket, helyette csak a fejünket megsimítva ennyit mondott: „Jegyezzétek meg, hogy a másik munkáját soha nem szabad leköpni, a másik munkáját tisztelni és becsülni kell.”
Azóta eltelt több mint 55 év, a mondatot ugyanúgy itt hallom a fülemben, és nagyon örülnék, ha a Nagyapám szavai ma is igazak maradhatnának.”