Beutalási folyamat

A beutalási folyamat lépéseiről

Fekvőbetegként

 • Első lépésként a betegnek háziorvosa illetve szakorvosa által véleményezett beutalóját el kell küldenie a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház betegfelvételi irodájának.

  Cím: 8380-Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
  Tel.: 06 83/ 501-700 / 331 mellék (hétfő-péntek 07.30 - 14.30 óra)
  Fax.: 06 83/ 342-832
  E-mail: felvbiz@spaheviz.hu
 • Ezt követően az Intézet felvételi bizottsága dönt a beteg felvételéről, majd levélben értesíti a felvételről.
 • Amennyiben a kérelmét elfogadják, az értesítő levéllel együtt kapott nyilatkozatot ki kell töltenie a betegnek, majd vissza kell küldenie a gyógyintézmény címére. Ez kerül előjegyzésbe a beutalás.
 • A várakozási idő hozzávetőlegesen 1 év, ami alól kivétel képez a frissen műtött betegek felvétele, akiknek maximum 3 hónapos várakozási idővel kell számolniuk
 • Szabad kapacitástól függően a kezelések kiírásával a fekvőbeteg osztályokon lehetőség van „szállodai jellegű” szolgáltatások igénybevételére is, meghatározott térítési díj megfizetésével. Ilyenkor, mivel nem NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, korábbiakban OEP) finanszírozott fekvőbetegként veszik fel a beteget, a bekerülési ideje rövidebb. A "szállodai jellegű" szolgáltatás igénybevételének térítési díja (mely tartalmazza az idegen forgalmi adót) 8100 Ft naponta.

A krónikus fekvőbeteg osztályokra a beutalások előjegyzési rendszer alapján történnek, amelynek szakmai környezetét kormányrendelet szabályozza. Ennek alapján a felvételre kerülésig a várakozási idő nagyon változó lehet.
Az előjegyzési sorrendet főként:

 • a beteg állapota,
 • a betegség súlyossága,
 • az esetleges műtét időpontja
 • és természetesen a hévízi kúra alkalmazhatósága és várható rehabilitációs eredményessége határozza meg.

Mindezt előzetesen - a rendelkezésükre elküldött orvosi dokumentációkból - egy több szakorvosból álló Felvételi Bizottság állapítja meg.

Járóbetegként

 • A járó betegként történő kezelés igénybevételéhez is háziorvosi beutaló szükséges. Így a gyógyfürdő szolgáltatásokért csak a kiegészítő díjat kell fizetnie a betegnek az érvényben lévő árak szerint.

Hány kezelés vehető igénybe évente?

A betegség jellegétől függetlenül naptári évenként összesen két kúra vehető igénybe társadalombiztosítás terhére. A kúra keretén belül a gyógyászati ellátások többsége kombináltan is, míg a komplex fürdőgyógyászati ellátás önállóan vehető igénybe.

Egy kúra keretén belül:

 • a komplex fürdőgyógyászati ellátás legfeljebb 15 alkalomra, baleseti vagy műtéti utókezelés esetén legfeljebb 20 alkalomra rendelhető (60, illetve 80 kezelésből állhat összesen);
 • a többi fürdőgyógyászati ellátás közül legfeljebb négy különböző fajta rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra (a kúra az azt alkotó ellátásfajták számának megfelelően 15, 30, 45 vagy 60 kezelés lehet).

Orvosszakmailag indokolt esetben az ellátást elrendelő orvos a kúrát alkotó egyes ellátások keretében igénybe vehető kezelések számát a fenti keretektől eltérően is meghatározhatja, de az ellátásfajták tekintetében nem lehet kevesebb, mint 6 és nem lehet több, mint 20 alkalom.

TB támogatott kezelések igénybevételére lehetőség van a Hévízgyógyfürdőn kívül is a következő helyeken:

A gyógyfürdő ellátás jogszabályi hátteréről itt olvashat bővebben.

Rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati(fürdő, gyógyfürdő) ellátások listáját, és a hozzá kapcsolódó információkat itt találhatja.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!