Egregyi szőlőkultúra

A hévízi bortermelés története

Egregyen a borászatnak a római időkig visszanyúló hagyománya van, amikor a szőlőtermesztést ezen a vidéken meghonosították. Az Árpád korban élő magyarok a földművelésnek ezt a fajtáját tovább ápolták, amit egy 1221-ben kelt oklevél is tanúsít.

A török időkben a középkori falu elpusztult, elnéptelenedett, de a XVIII. század elején német telepesek betelepítésével pótolták a népességet. Ők elődjeikhez hasonlóan folytatták a tradicionális, Balaton környéki szőlőtermesztést. Ehhez kiváló adottsággal rendelkezett a térség: a meleg, sőt néha tüzes talaj az előnyös klimatikus viszonyokkal együtt kiváló borok termelését garantálta és garantálja most is, amelyhez a helyi lakosság munkaszeretete is hozzájárult.

A borvidék jellegzetes fehérbor-termelő táj, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. A környék legelterjedtebb fajtái: az olasz rizling, a szürkebarát és a rizling szilváni, de megtalálhatók a zöldveltelini, és a muskotályok is.

Az egregyi városrész tehát nemcsak az Árpád kori templomról híres, hanem a szőlészet és a szerencsés természeti adottságok folytán is előkelő helyet foglal el a köztudatban.

Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.

A hévízi bor népszerűsítését a város vezetése is fontosnak tartja és tartotta a korábbi években is,  ezért 2007 márciusában első ízben megszervezték a Hévíz Város Bora Választást, mely innentől kezdve minden évben megválasztásra került.

Keresse borainkat éttermekben, szálláshelyeken, a Tourinform irodában, ajándékboltokban és vigye hírét városunknak! 

Kíváncsi rá milyenek is a legnépszerűbb Hévíz környéki borok, szőlőfajták?

Bakonyi Károly állította elő: az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével. A szőlőfajta ellenáll a fagynak, bora fűszeres zamatű, karaktere kemény. A hévízi térség egyik jellegzetes fajtája. Többször választottak ebből a szőlőfajtából készült bort az év város borának is

Ez a szőlőfajta Magyarországon a legelterjedtebb és legismertebb. Zamata a keserűmandulára emlékeztet, illata jellegzetes.

A fajta elnevezése inkább magyar nyelvterületen ismert, ízekben és extraktban gazdag íze finom savakkal párosul. Nemzetközi piacon pinot gris néven ismert.

Bora reduktív, jól felismerhető, zamatos estenként lágy bor. Megkülönböztető fajtajelleggel rendelkezik.

Minőségi fehérbor szőlőfajta. Illata nagyon jellegzetes, a borshoz hasonlítható. Bora vékony, jellegzetes, könnyen felismerhető.

A szőlőfajta világszerte elterjedt, francia származású fajta. Bora nagyon karakteres, leginkább fűre, bodzára, csalánra emlékeztető aromákkal rendelkezik, amelyek finom savakkal párosulnak. Palackban is érik.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!