Borkóstolók, Város bora

Az egregyi borospincék világa

A fürdőváros sajátos arculatú és hangulatú városrésze Egregy. A vendégcsalogató borospincék és a szőlőhegy - az egregyi "grinzing" - tüzes boraival és magyaros ételeivel rendkívül kedvelt zöldvendéglő-övezet. Régi magyar szokás, hogy a borosgazdák pincéikbe hívják az út vándorait egy pohár borra. Ez a hagyomány itt is megmaradt, s kiegészült. A vendégbarát pincékben megízlelheti a nemzetközi ízek mellett az országhatárainkon túl is ismertté vált magyaros konyha ételspecialitásait és a borosgazdák által szívesen kínált „csemegét”, a friss házi kenyérből készült zsíros kenyeret pirospaprikával és hagymakarikával.

A falusias hangulatát megőrző hosszú ideig önálló településrész 1,5 kilométerre fekszik a város központjától. A fürdőkúrától felfrissült vendégek közül szinte mindenki ellátogat ide legalább egyszer a pihenése során, mert a visszatérő törzsvendégek élményeit hallva kedvet kapnak a jó falatokhoz és a jó borokhoz. A kiruccanást teheti gyalogosan szőlőtáblák között bandukolva, a XIII. századi Árpád kori templom mellett elhaladva, vagy a város központjából induló kisvonattal.

Az egregyi borozósor két utcácskából áll, érdemes mindegyiken végigsétálni és hangulatunktól függően betérni egyikbe, másikba. A nyári időszakban nem ritka, hogy cigányzene hallatszik ki az útra, ezzel is becsalogatva a kényelmesen sétálgató vendégeket.

Engedjen a csábításnak Ön is! Koccintson egyet Hévízre és az egészségre!

Rendszeres és szervezett borkóstolót tartanak az itt felsorolt éttermekben:

Tudta Ön, hogy:

  • a bornak gyógyhatása is van? Amely nagyrészt az alkoholnak köszönhető, ami a HDL koleszterin szintjét megemeli, az LDL-ét pedig lejjebb viszi.
  • napi 1-2 pohár vörösbor fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát?
  • borozgatással az időskori elbutulás is késleltethető, vagy megelőzhető? A vörösborszőlők héjának vegyületei vérhígító flavonoidokat tartalmaznak, melyek szintén csökkenti a koleszterin szintet.

Hévíz Város Bora

A borválasztás a Hévíz TDM Egyesület és Hévíz Város Önkormányzata által kialakított, már hagyománynak számító rendezvény, hisz a szakmai zsűri által kiválasztott bor képviseli majd Hévíz városát egy teljes éven át. A kiválasztott, és egyedi címkével ellátott bor reprezentációs célokat szolgál, megvásárolhatóvá válik a turisták részére a Tourinform Irodában, valamint elérhetővé válik a vendégeknek a város vendéglátóegységeiben.

Nyert a Bezerics Pincészet 2016-os Pogányvári Chardonnay bora.

2019-ben a Bezerics Pincészet kapta a legtöbb elismerést a Hévíz Város Bora választáson, így egy évig a Bezerics 2016-os Pogányvári Chardonnay képviselheti Hévíz városát.

A Hévíz TDM Egyesület szervezésében a Hévízi Borünnepet megelőző napon választották meg a 2019-es év Hévíz Város Borát.

A borászatok közül végül 11-en, összesen 17 félszáraz fehérborral neveztek a Hévíz Város Bora 2019 címre, melyeket a zsűri és a résztvevő vendégek vakon kóstoltak végig.

Eme száraz, fehér, 2016-os Chardonnay gazdag ízében egzotikus gyümölcsök, almás, vaníliás jegyekkel, extrakt édességgel, lendületes savakkal. A telt, szép zamatok, lenyelés után is hosszan kényeztetik a fogyasztót. Illata férfias, karakteres, trópusi fűszerekre és gyümölcsökre, almára emlékeztet.

Hévíz Város nyertes bora elérhető a Hévízi Tourinform Irodában, és a legtöbb hévízi vendéglátóhelyen is. 

Keresse Hévíz Város Borát éttermekben, szálláshelyeken, ajándékboltokban és vigye hírét városunknak!

Kíváncsi az előző évek boraira is?

2018. augusztus 16-án a Festetics György Művelődési Központ szervezésében, a Hévízi Borünnep első napján választották meg Hévíz Város Borát, illetve sor került idén is a Hévíz Város Selection borának kiválasztására is.

A borversenyre 16 Pincészet nevezett, akik összesen 40 féle bort küldtek be a megmérettetésre. A kóstoló Városi Könyvtárban került megrendezésre, ahol a zsűri hosszas ízlelgetés után döntötte el, mely borok a nyertesek. 

Végül a zsűri választása a száraz, fehér borok közül a Decsics Pincészet 2017-es Olaszrizlingjére esett, így ez a Reziből származó, hűtve erjesztett, friss gyümölcsös bor viselheti a Hévíz Város Bora 2018. címet.

Hévíz Város Selection bora kategóriára bármilyen fajtájú bort nevezhettek a pincészetek. Itt a zsűri hosszas újrakóstolás után végül a Papp és Fiai Pincészet októberi szüretelésű, reduktív technológiával készült, virág illatú, gyümölgyös, enyhe mandula ízvilágú, száraz 2017-es Olaszrizlingje mellett döntött.

Született egy különdíj is, amelyet a Cseri Pincészet,  Cseri Barnabás 25 éves fiatal borásza alkotott. A Barni’s Riesling-je  egy 2017-es félszáraz Moseli típusu , könnyű, gyümölcsös, virágos illatú, frissítő Rajnai Rizling a Panonnhalmi borvidékről.

Hévíz Város nyertes borai elérhetőek a Hévízi Tourinform Irodában, és a legtöbb hévízi vendéglátóhelyen is. 

Keresse Hévíz Város Borát éttermekben, szálláshelyeken, ajándékboltokban és vigye hírét városunknak!

 

Cserszegi fűszeres az Év Bora - 2017.

A borválasztás a Hévíz TDM Egyesület és Hévíz Város Önkormányzata által kialakított, már hagyománynak számító rendezvény, hisz a szakmai zsűri által kiválasztott bor képviseli majd Hévíz városát egy teljes éven át. A kiválasztott, és egyedi címkével ellátott bor reprezentációs célokat szolgál, megvásárolhatóvá válik a turisták részére a Tourinform Irodában, valamint elérhetővé válik a vendégeknek a város vendéglátóegységeiben.

A Hévíz TDM Egyesület szervezésében 2017. március 23-án, 10. alkalommal választották meg Hévíz Város Borát, illetve sor került idén Hévíz Város Selection borának kiválasztására is.

A borversenyre 51 pincészet kapott meghívást, akik összesen 22 féle bort küldtek be a megmérettetésre. A kóstoló az Egregyi Szőlőhegyen található Vilmos Pincében került megrendezésre, ahol a zsűri hosszas ízlelgetés után döntötte el, mely borok juthatnak a következő körbe.

 

A szakmai zsűri munkájában Dr. Szakonyi József nemzetközi borbíráló, a Magyar Borakadémia tagja, a DHSR Hévíz és Aqua szállodák igazgató főorvosa, hévízi orvosnagykövet, Zámbó Tibor mesterszakács, a NaturMed Hotel Carbona F&B igazgatója, Kreil Vilmos a Festetics kastély Balatoni Borok Borházának vezetője, Miklós János a Kis Helikon Relax Villa & Le Petit Gourmet Restaurant Hévíz tulajdonosa és Karádi Szabolcs sommelier, a Hévíz TDM Egyesület elnökségi tagja vettek részt.

Végül a zsűri választása a száraz, fehér borok közül a Decsics Pincészet Cserszegi fűszeresére esett, így ez a Reziből származó bor viselheti a Hévíz Város Bora 2017. címet.

Újdonságként idén Hévíz Város Selection bora kategóriában is lehetett nevezni, amelyre bármilyen fajtájú bort nevezhettek a pincészetek. Itt a zsűri hosszas újrakóstolás után végül a gyenesdiási Rádi Pincészet félédes Cserszegi fűszerese mellett döntött.

A Hévíz Város Bora 2017, valamint a Hévíz Város Selection 2017 kitüntetéssel ellátott borok április végétől lesznek kapható a Hévízi Tourinform Irodában, és elérhető lesz a legtöbb hévízi vendéglátóhelyen is.

 

Keresse Hévíz Város Borát éttermekben, szálláshelyeken, ajándékboltokban és vigye hírét városunknak!

 

Pátria lett Hévíz Város Bora 2016

Már megvásárolható az idei év város bora, ami a Bezerics Pincészet munkáját dicséri.

A Hévíz TDM Egyesület szervezésében, 2016. február 22-én, 9. alkalommal választották meg Hévíz Város Borát. A 2014. évjáratú Pátria bor ízlett a legjobban a zsűrinek.

A meghívásos borversenyre 15 borház küldte meg összesen 23 féle száraz, fehér borát. A kostólóra  a Hotel Spa Hévíz éttermében került sor, ahol a zsűri és a jelenlévő közönség hosszas ízlelgetés után döntötte el, mely borok juthatnak a második körbe. A szakmai zsűri elnöke az idei évben is dr. Kocsis
László egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék vezetője volt. A zsűrizésben részt vett még dr. Szakonyi József nemzetközi borbíráló, a Magyar Borakadémia tagja, a DHSR Hévíz és Aqua szállodák orvosa igazgatója, Zámbó Tibor mesterszakács, a NaturMed Hotel Carbona F&B igazgatója, Kreil Vilmos, a Festetics kastély Balatoni Borok Borházának vezetője és Karádi Szabolcs sommelier, a Hévíz TDM Egyesület elnökségi tagja.

A zsűri elnöke elmondta, hogy az idei borválasztékot nagy fajtagazdagság, változatosság és kiváló minőség jellemezte, amelyből nehéz volt kiválasztani azt a bort, amely 2016-ban Hévíz városát képviseli. A döntés végül a Bezerics Pincészet 2014-es évjáratú borára esett, amely méltó képviselője lesz Hévíznek a különböző turisztikai rendezvényeken, protokoll eseményeken.

A Bezerics családban régi hagyománya van a szőlőművelésnek, borkészítésnek, és ezeknek a folyamatait mind a család végzi, koordinálja. Ennek az áldozatos munkának és a termőtáj adottságainak eredménye a Pátria is, amely Olaszrizling és Tramini fajták keresztezéséből jött létre. A Pátria bor színe szalmasárga, illata tiszta, intenzív, virágokra, gyógynövényekre emlékeztető. Száraz, testes bor, lendületes savakkal, emellett gazdag íz világát az alma, viasz, mandula, és zöld fügehatázozzák meg.


„Gabriella” lett Hévíz Város Bora - 2015

A Borbély Családi Pincészet számára nem hozott balszerencsét péntek 13-a.

A Hévíz TDM Egyesület szervezésében, 2015. február 13-án, 8. alkalommal választották meg Hévíz Város Borát.

A meghívásos borversenyre 12 borászat küldte meg, összesen 20 száraz, fehér borát.  A vakkostolásra a Hotel Spa Hévíz Nympha termében került sor. A szakmai zsűri elnöke az idei évben Dr. Kocsis László egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék tanszékvezetője volt. A szakmai zsűriben részt vettek Dr. Szakonyi József nemzetközi borbíráló, a Magyar Borakadémia tagja, a DHSR Hévíz és Aqua szállodák igazgató főorvosa, hévízi orvosnagykövet, Zámbó Tibor mesterszakács, a NaturMed Hotel Carbona F&B igazgatója, és Karádi Szabolcs, Olaszországban végzett sommelier, a Hévíz TDM Egyesület elnökségi tagja. Az értékelésben a társadalmi zsűri is aktív szerepet kapott, hiszen a 20 tételes vakkóstolást követő összesítésnél a közönség véleményét is figyelembe véve választotta ki a zsűri azt a 6 bort, melyet a végső visszakóstolásra érdemesnek ítélt.

A 6 legkiválóbb bort a zsűri nyilvános, szakértő értékelése mellett ízlelgethette a közönség.

Dr. Kocsis László zsűrielnök elmondta, hogy olyan bor kiválasztására törekedtek, mely tükrözi Hévíz Város légkörét, és bizonyosan elnyeri majd a közönség tetszését.

Így esett a választás a Borbély Családi Pincészet Gabriella Badacsonyi Muscat Ottonel ’2014’ borára, mely a zsűri véleménye alapján harmonikus, elegáns és tartós bor, jól illik a fürdőváros hangulatához, és egyben méltó képviselője lehet Hévíznek, hiszen 2015-ben ez a bor képviseli majd városunkat turisztikai és protokoll eseményeken.

2015

Borbély Tamás borász, a Borbély Családi Pincészet tulajdonosa elmondta, nagy öröm és jó érzés számukra, hogy idén elnyerték a Hévíz Város Bora 2015 címet. Korábban nyerték már el borukkal a  Fesztivál Bora címet is itt Hévízen, de úgy gondolja ez a kitüntetés mind a város mind a borászat számára remek marketing lehetőséget teremt.

És, hogy miért Gabriella?

A bor Borbély Gabriella, Tamás édesanyja után kapta nevét, hiszen ez a tétel az ő kedvence. A családi pincészetben az ő kezdeményezésére kezték el a muskat ottonelt száraz borként is forgalmazni a korábbi félédes mellett és mint névadó, minden évben ő döntheti el, hogy mely bort zárják a Gabriella palackba.

2014. április 23-án 13.00 órakor került sor az immár 7. Hévíz Város Bora választásra Hévíz Város Önkormányzatának dísztermében. A borválasztásra 10 zalai vagy a Balatoni Borrégióhoz tartozó borászat kapott meghívást, melyek mindegyike legfeljebb két, a Borrégióban megtermelt, száraz, fehér borral nevezhetett. A zsűri végül sorszori visszakóstolást és egyeztetést követően a Strázsai Pincészet 2013. évjáratú Rezi Olaszrizling borát választotta az év borának, mely reményeik szerint nem csak kiváló minőséget képvisel idén, de a vendégek körében is népszerű lesz majd, hiszen egy igazán kellemes, populáris, fogyasztóbarát borról van szó.

2014

A nyertes bor azért is különleges, hiszen Hévízhez igencsak közel, egy viszonylag kis pincészetben, Reziben termelték, és készítették el.

Bussay ESKÜVÉ lett a Hévíz Város Bor cím büszke birtokosa. 2013-ban immár hetedik alkalommal rendezték meg a Hévíz Város bora választást, az eseményre április 3-án, a Polgármesteri Hivatal konferenciatermében került sor. A minőségi száraz fehérbort bormustra keretében választotta ki az 5 fős zsűri. A 2011-es évjáratú ESKÜVÉ bor Olaszrizling és Rajnai rizling házasításából született, magas cukorfokkal szüretelik, és fahordóban érlelik. Testes száraz fehér bor.

A Frittmann pincészet száraz Cserszegi fűszerese nyerte el a szakmai és a társadalmi zsűri tetszését a VI. Hévíz Város Bora választáson. A rendezvény 2012. március 23-án került megrendezésre a Danubius Health Spa Resort Hévíz, festői szépségű Shakespeare termében. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hisz 22 tételből kellett kiválasztani azt a bort, amely méltó módon képviseli Hévíz városát a 2012-es évben. A szakmai zsűri elnöke Dr. Kocsis László a keszthelyi Georgikon Növény- és Környezettudományi Intézet és Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője volt, munkáját Dr. Szakonyi József, ifj. Veres János, Kocsis Lajos és Pampetrics György segítették. A Cserszegi fűszerest Bakonyi Károly állította elő az Irsai Olivér és a Piros Tramini kereszteződéséből. Reduktív technológiával készült, rendkívül intenzív gyümölcsillat jellemzi. Muskotályos jellege illatában és ízében is megnyilvánul. Zamat-gazdag, tartós ízvilággal és kellemes savakkal rendelkezik.11 °C-ra hűtve szárnyasokhoz, halételekhez ajánlják.

2012

A 2011-es évben március 16-án került kiválasztásra Hévíz Város Bora a NaturMed Hotel Carbona****-ban. A négycsillagos szálloda színvonalához méltóan első osztályú helyszíne volt a rendezvénynek.A borválasztásnál Baráth Zsolt egyesületi elnök vezényletével a hat fős szakmai zsűrire nehéz feladat várt, hisz a közel három órás választás során 12 pincészet 17 borából kellett a győztest kiválasztaniuk. Nem segített az sem, hogy a fináléba jutott két bor teljesen megosztotta a bírákat. A végső körben maradt félédes cserszegi fűszeres és a későbbi nyertes 3-3 szavazatot kapott.A társadalmi zsűri véleményét is kikérték az ítészek, így a szoros verseny eredménye: a Szent György-hegyi Fischer pincészet 2007-es évjáratú Badacsonyi Pinot Blanc bora kapta a Hévíz Város Bora 2011 címet. A jó hangulatú, kedélyes légkörhöz a borok sokszínűsége, a változatos illatok, zamatok mellett bordalok is hozzájárultak.A Fischer Pincészet tulajdonosa Herr Fischer - Burgenlandból származó magyar kötődésű bortermelő - 2002-ben vásárolta első birtokát Badacsonyban, mely birtok azóta 55 hektárra bővült. Földjén fele-fele arányban megtalálhatók mind a fehér és kék szőlőfajták, különösen a sauvingon blanc, pino blanc, chardonnay, pinot noir, merlot, cabernet franc. Tiszta ízű és illatú borai sikeréhez a gondos technológia is hozzájárul. A győztes pinot blanc-t íz és illatvilágában is fajtájára jellemző, gyógynövényes, citrusos aromák teszik karakteressé, palackban érlelt nemes borrá.

2011

2010 évben március 26-án került kiválasztásra Hévíz Város Bora. Az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a bor, mint marketing termék méltó helyet foglal el Hévíz kommunikációjában. A borválasztásnál Baráth Zsolt elnökségi tag vezényletével idén 12 tagú társadalmi zsűri foglalt helyet, melyben többek között önkormányzati képviselő, szálloda-vezető, borászati, marketing és vendéglátó szakemberek kóstolták és vizsgáztatták a 9 pincészetből érkezett 15-féle bortételt. A jó hangulatú, kedélyes légkörhöz a borok sokszínűsége, a változatos illatok, zamatok mellett a kóstolás után elfogyasztott ízletes vacsora is hozzájárult. A szoros verseny eredménye: 2010. évben Kökény Benő Cserszegi Fűszeres ’09 évjáratú bora kapta a megtisztelő Hévíz Város Bora címet. Kökény Benő egy örökmozgó, elődeit tisztelő, a földet-szőlőt alázattal szerető, mindig mosolygós borász Ceglédről. Közel 35 éve él a borok bűvöletében, állandó késztetésben a mindig új és jobb nedű előállítására, a családi vállalkozásának fejlesztésére. Számtalan arany érmes bora jelzi kivételes tehetségét, elhivatottságát a magyar bor kulturális és gasztronómiai terjesztéséért. Az általa termelt főbb fajták a cserszegi fűszeres, chardonnay, rajnai rizling, kékfrankos.
A város 2009-es borának választása 2009. március 27. (péntek) 15.00 órától zajlott a Korona Étteremben. A délután folyamán 10 borász 14 féle borából került kiválasztásra a szakmai zsűri és a megjelent tagok társadalmi zsűrijének döntése alapján a győztes bor. A szakmai zsűri elnöke Páli Lajos nyugalmazott megyei főkertész, a Da Bibere lovagrend kancellárja volt, tagjai Fölföldi Béla az Első Magyar Borház volt főborásza, jelenleg magán termelő, Dr. Dudka Antal nyugalmazott rendőr ezredes, a Police Borrend nagymestere, Zámbó Tibor a NaturMed Hotel Carbona vendéglátás igazgatója és Pampetrics György borkereskedő, a Nemzetközi Cserszegi Fűszeres Egyesület tagja voltak. A borok vak kóstolása során 5 bor maradt versenyben az első kóstolások után, majd ezek újra kóstolása után, a szoros versenybe nehéz döntést követően került kiválasztásra a Frittmann Testvérek Cserszegi Fűszeres bora, ami a Hévíz Város Bora címet viselheti. A Frittmann Testvéreket 2007-ben az év termelőjének választották, így ez a cím garantálja a minőséget.

2008-ban a Bezerics – Németh Borház Kft. Sauvignon Blanc száraz fehér bora (2007-es évjárat) viselhette a Hévíz Város Bora címet. Második alkalommal került megválasztásra a város bora, melynek keretében idén tizenhárom bor közül választotta ki a szakmai zsűri a megtisztelő cím tulajdonosát. Míg a korábbi évben kizárólag cserszegi fűszeresekkel nevezhettek a pincészetek, addig 2008-ra szélesedett a választék.

2008

A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2006-os Szigetcsépi Nektár-Cserszegi fűszeres cuvée-je nyerte el a 2006-os Hévíz város bora kitüntető címet. A Magyar Csárda volt a helyszíne 2007. március 13-án annak a borkiválasztó ceremóniának, melyre az ötfős szakmai zsűrin kívül – Bakonyi Károly zsűrielnök, Bernáth Tibor hévízi hegyközségi elnök, Kaszás Géza színművész, Niszkács Miklós, a Vendéglátás folyóirat főszerkesztője és Panpetrics György borkereskedő – a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület tagjai vettek részt. Mivel az egyesület már korábban döntött arról, hogy kizárólag Cserszegi fűszeres borokat kíván versenyeztetni, a bíráknak viszonylag könnyű dolguk volt: a fajta legjobbját kellett megtalálniuk.Bakonyi Károly zsűrielnök, akit a Cserszegi fűszeres atyjaként szokás említeni, bevezetőjében a fajta jellemzőit, s az általa 1960-ban az Irsai Olivér és a Tramini keresztezéséből létrehozott oltvány „kálváriáját“ taglalta. Mint mondta, hosszú évek teltek el a fajta bevezetésével, megkedveltetésével, ám az 1982-es országos elismerés után már saját útját járta ez a szőlőfajta. Ma pedig a Cserszegi fűszeres ott van az első tíz legkedveltebb borfajta között. S ha már ezt tudjuk, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy a versengő pincészetek az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek ez alkalomból Hévízre.A nyertes a Csepel-sziget középső részén található szigetcsépi Gál Pincészet lett, amely a 2006-os Nektár-Cserszegi fűszeres cuvée-jét versenyeztette.„A címért versengő pincészetek a pályázati kiírásnak megfelelően Cserszegi fűszeresekkel nevezhettek. A fajtaválasztásnak több oka is volt. – Magyarországon nagyon népszerű, s ráadásul a térségünkben kikísérletezett fajtától van szó, hiszen Bakonyi Károly nemesítette, aki egyben a zsűri elnöke – ismertette Baráth Zsolt, aki az egyesületben a gasztronómia szakterületének felelőse. Az ország különböző tájairól neves pincészetek küldtél el boraikat. Sok zsűrinek voltam már tagja, de ilyen egyhangú döntést még sosem hoztunk. Egy nagyszerű Nektár-Cserszegi fűszeres cuvée-t választottunk Hévíz Város Borának – ismertette az eredményt Bakonyi Károly szőlőnemesítő, a zsűri elnöke. – Igazán különleges eseményben volt részem, hiszen az általam kikísérletezett fajtákat kóstolhattam egymás után, bizonyságot szerezve arról, hogy egyetlen fajta milyen sokszínű tud lenni.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!