Sikeresek voltak az ingyenes geobotanikai séták és ökotúrák Hévízen

Idén a Hévízi-tó és az azt körülölelő véderdő különleges élővilágát több mint 1000 fő ismerhette meg a Hévízi túrák csapatának kalauzolásában.

Sikeresek voltak az ingyenes geobotanikai séták és ökotúrák Hévízen

Május elejétől szeptember végéig a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. VEB2023/Európa Kulturális Főváros, Erdei Misztérium, avagy Játék Zöldben nyertes pályázatának támogatásával ingyenes vezetett séták indultak a Véderdőben. Június elején a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízi-tó átfogó Tóvédelmi Programjának Megvalósítása, KEHOP- 4.1.0-15-2016-000050 pályázatának köszönhetően további Geobotanikai sétákkal bővült az ingyenes természetismereti túrák köre.


A 3 km-es kellemes séta az újonnan kialakított Tavirózsa Tanösvény útvonalát követte. A résztvevők megtudhatták, hogyan jut a felszínre a Bakonyban esett eső, illetve megismerték a területen folyó egyedülálló erdőfelújítási módszert. Szó esett a különböző színekben pompázó tavirózsákról, egzotikus halakról és a kis növésű hévízi vadpontyról is. Samu Zoltán Tamás geotúravezető és természetvédelmi mérnök érdekes előadása során könnyen emészthető hasonlatokkal, mint például a Ludas Matyi rajzfilmből vett jelenettel magyarázta el, hogy miért fontos a szálaló erdőgazdálkodás. Kiderült, hogy az erdészek abszolút nem rendetlenek, ha holtfát hagynak az erdőben.


A vezetett sétáknak köszönhetően új, a természeti értékeket és különlegességeket kereső célközönség látogatott el Hévízre. A visszajelzés nagyon pozitív volt, többen két alkalommal is végigsétáltak a túrán. Számos vendég kimondottan az adott túra miatt látogatott el Hévízre akár Szombathelyről, Pápáról, Budapestről, Kaposvárról, Zalaegerszegről, Balatonlelléről és Balatonalmádiból.


A Hévízen nyaraló német törzsvendégek is szívesen túráztak az erdőben. Csorja Krisztina idegenvezető érdekesnek találta, hogy a messziről jött német vendégek mindegyike tudta, hogy a Hévízi-tó vize forráskráterből tör a felszínre, s hogy mi a szerepe a véderdőnek. A mocsárciprus és a kínai ősfenyők közti különbséget, vagy épp a „tavirózsák háborúját” is nagy érdeklődéssel hallgatták.


A tavaszi és az őszi hónapokban több környékbeli diákcsoport – a Hévízi Bibó István Gimnázium és Kollégium, a Csány-Szendrey Általános Iskola vagy a Lóczy Lajos gimnázium tanulói– is közelebb kerültek a természethez és bővítették ismereteiket.

A túravezetők a jövő évben folytatják a Geobotanikai sétáikat Hévízen és a környékén. A 2023-as túrák hamarosan elérhetőek lesznek a www.heviz.hu vagy a heviziturak.hu oldalon.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!