Reumás panaszok kezelése Hévízen II.

Orvos válaszol rovatunkban Dr. Kulisch Ágotával megkezdett beszélgetésünket folytatjuk

Reumás panaszok kezelése Hévízen II.

– előző cikkünkben tájékozódtunk arról hogyan alakulnak ki a reumás betegségek, hogy előzhetők meg, milyen szövődményei vannak. Aktuális írásunkban beszámolunk arról, milyen gyógymódokat alkalmaznak, milyen hévízi kezelésekkel javíthatunk a reumás megbetegedéseken.

Milyen gyógymódok ismertek a reuma kezelésére? Kigyógyulhatunk-e?
Ízületi gyulladás esetén a betegség kimenetele szempontjából fontos a gyors, hatékony elsősorban gyógyszeres kezelés. Ebben a stádiumban a fizikoterápiás kezelések a gyulladás megszüntetését követően kapnak szerepet. Egyre szélesebb a választható, hatékony gyógyszerek listája. A kezelési irányelvek, módszertani levelek segítséget adnak a megfelelő terápia kiválasztására. Természetesen a betegek reakciója az adott gyógyszerre különböző lehet. A betegek kb. 10%-a kezelést követően meggyógyul a betegségből, de a betegek jelentős része folyamatos gyógyszeres kezelést igényel, amellyel hosszú távon tünet és panaszmentessé tehető.

Hogy segít a hévízi gyógyvíz, gyógyiszap a reumás betegeken?
A betegség idült (krónikus) stádiumában segíthet a fájdalom csökkentésében, az ízület mozgástartományának növelésében, a funkció és az ízület struktúrájának megőrzésében, a betegség heveny szakában a fizioterápiás kezelések, így a gyógyvíz-balneoterápia, és az iszapkezelés is ellenjavalltak.

Milyen lépéseket kell tennie a betegnek, hogy Hévízen kezeljék?
A hozzánk forduló betegeket ambuláns és kórházi kezelés formájában látjuk el. Az ambuláns vizsgálatra érkezők számára háziorvosi beutaló szükséges, központi regisztrációs telefonszám 06-83-343-481, pedig segít a vizsgálat időpontjának megadásában.
Az aktív osztály elsősorban területi ellátásának megfelelően látja el a pácienseket, amely az osztályhoz csatolt szakrendelésen keresztül, ill. a Zala Megyei reumatológiai szakrendeléseken keresztül érhető el.
Krónikus osztályra való felvétel beutaló köteles, amelyet a háziorvos és a területileg illetékes mozgásszervi szakorvos állíthat ki.

Milyen TB támogatott kezelések vannak a Kórházban?
A Szent András Reumakórházban a fiziokterápia szinte minden eleme TB támogatott formában elérhető. A balneo- és hidroterápia, gyógytorna, masszázs, iszappakolás, elektroterápia (kis- közép- és nagyfrekvenciás kezelések), ultrahang kezelés, hidroterápiás eljárások (víz alatti sugármasszázs, örvényfürdő, elektromos kádfürdő), súlyfürdő. A gyógyító lehetőségek mellett diagnosztikus módszerek is rendelkezésünkre állnak képalkotó vizsgálatok- digitalizált rtg, diagnosztikus ultrahang, laboratóriumi diagnosztika, osteodenzitometria.
Kórházunkban TB támogatott formában a reumatológiai, rehabilitációs, fizioterápiás és osteoporosis szakrendelések mellett az alábbi szakrendelések is rendelkezésünkre állnak: fogászat, ideggyógyászat, ortopédia, nőgyógyászat-menopausa-osteoporosis, fül-orr-gége, belgyógyászat-echocardiográfia, bőrgyógyászat, urológia, sebészet, lézer.

Van-e kizáró ok, ami miatt nem használható gyógyvíz a kezeléshez?
Rosszindulatú daganatos megbetegedés, lázas, fertőző és gyulladásos betegségek heveny stádiumaiban, kezeletlen magas vérnyomás-ritmustalan szívműködés, máj-vese-szív- elégtelenség, eszméletvesztéssel járó állapotokban, várandósság esetén a balneoterápia ellenjavallt.

Gyógyulás után mire figyeljünk leginkább?
A fokozatos terhelésre, az elsajátított gyógytorna rendszeres végzésére, és a gyógytorna során elsajátított ízületvédelemre.

Összegezve: elmondhatjuk, hogy Hévízen a vizsgálati módszerek és kezelések széles skáláját találjuk, amelyek kifejezetten a reumás megbetegedések kezelésére alkalmasak. A betegeket ambuláns és kórházi kezelés formájában is ellátják, TB támogatott szakrendeléseken is.

Ha Önnek vagy ismerősének reumás betegsége van, ajánlja bátran városunkat – hisz itt a legjobb kezelésben részesülhet.

dr. Kulisch Ágota - reumatológus szakorvos, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!