Örökerdő lesz a Hévízi-tavat körülölelő Véderdő

A véderdő Széchenyi utcai részénél fakivágási munkálatok zajlanak. A munkálatok célja, hogy egy jó természetességű vegyes kor- és őshonos faj összetételű nagy biodiverzitással és jó immunrendszerrel bíró erdő, azaz örökerdő legyen a Hévízi-tó körül. Ez az erdészeti beavatkozás a legtermészetesebb és legmodernebb erdőfelújítási módszer.

Örökerdő lesz a Hévízi-tavat körülölelő Véderdő

Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja

A „Hévízi-tó átfogó tóvédelmi program megvalósítása” című, KEHOP-4.10-15-2016-00050 azonosító számú projekt Hévíz Várorsó Önkormányzat, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Hévízi-tó Környezetvédelméért Alapítvány közös munkája. Korábban megjelent cikkünk ebben a témában.

Miért kell fákat kivágni? Melyek a Véderdő invazív fajai?

A fakivágások egyik, igen fontos oka, hogy a jelenlegi egynemű, egykorú telepített erdő elérte életkora maximumát, így az elidősödő fák ma már veszélyt jelentenek. Továbbá erdő minőségére veszélyt jelentenek az invazív, nem őshonos, azaz betelepített fajok, melyek a gyors szaporodó-képességüknek, a környezeti feltételekkel szembeni tág toleranciájuknak köszönhetően átveszik az őshonos növényzet helyét, nagy károsak a természetes életközösségekre. A Dél-Amerikából betelepített zöldjuhar, a kínai bálványfa, az aranyvessző vagy az egyiptomi kéktündérrózsa mind invazív faj.

A tóvédelmi projekt során a szakemberek visszaszorítják, kivágják az ezeket az agresszívan terjeszkedő növényfajokat. A Véderdőben a nem őshonos fák mellett kivágásra kerültek még az öreg veszélyessé váló mézgás égerek is. Ezen fák helyére hamarosan 8000 darab kocsányos tölgyet ültetnek majd, segítve az egykorú, kiöregedett erdő megújulását. Körülbelül ötven év múlva létrejön majd a természetes állapothoz hasonló, többféle fajú és korú faegyedből álló erdő, azaz örökerdő! Az így kialakított véderdő a klasszikusan kezelt erdőknél sokkal hatékonyabban fenntartható, továbbá jobban ellenáll majd a klímaváltozás hatásainak is.

A munkálatok az északi véderdőben már három éve elkezdődtek, az invazív zöld juharok helyére kocsányos tölgyet és mézgás égert ültetettek melynek eredménye, a természetes újjulat már jól látható. A szintén a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi program keretében kialakított Tavirózsa tanösvényen sétálva, a vadráccsal körbevett „lékekben ” már meg is csodálhatjátok a 3-4 méter magasra nőt éger csemetéket.

A Tavirózsa-tanösvényről és a Lombkorona kilátóról itt olvashattok.

Ha többet szeretnél tudni a Véderdőről, az őshonos, illetve idegenhonos növény és állatfajokról csatlakozz a tündérrózsáktól az egzotikus halakig nevű vezetett városnéző sétánkhoz.

 

További információk

Hévízi Tourinform Iroda

Hévíz, Rákóczi u. 2.

Telefonszám: 06 83 540 131

E-mail: heviz@tourinform.hu

Facebook | Instagram | Blog

Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!