Tavirózsa tanösvényt, lombkorona kilátót, akadálymentes erdei sétányt és pallóösvényt is avattak Hévízen!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Hévíz Város Önkormányzata, valamint a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány, összesen 661,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) keretében.

Tavirózsa tanösvényt, lombkorona kilátót, akadálymentes erdei sétányt és pallóösvényt is avattak Hévízen!

A program neve „A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása”. A több szakaszból és elemből álló projekt, melynek megvalósítási ideje 2017.01.6 – 2022.03.31., az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.

Jelenleg 78 milliárd forintnyi támogatásból, 180 projekt valósul meg országszerte, összesen 320.000 hektárnyi természetvédelmi területen, mondta el Rácz András környezetügyét felelős államtitkár a Hévízgyógyfürdő Kultúrtermében tartott ünnepségen. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak még inkább bebizonyította, milyen nagy szükség van a karbantartott, felújított, élményelemekkel is bővített kirándulóhelyekre. Egyre többen fedezik fel maguknak, a természet szépségeit, a szabadidős programlehetőségeket, így kiemelt cél az ilyen jellegű helyszínek fejlesztése, rekonstrukciója. Ebbe a célkitűzésbe illeszkedik tökéletesen a most átadott projekt is, ami a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen valósul meg. A projekt keretében összesen 662 millió forintból valósulnak meg fejlesztések, úgy mint a gyepterületek rekonstrukciója, invazív (nem őshonos, agresszíven terjedő) fajok visszaszorítása, sétautak kialakítása, zsilipek cseréje. A Hévízen megvalósuló projekt jó példája az összefogásnak és az együttműködésnek, hiszen a több szervezet konzorciumával megvalósult program jól mutatja, hogy az élőhelyek fejlesztése mennyire szerteágazó, ugyanakkor összefüggő feladat.

Papp Gábor, Hévíz város polgármestere, beszédében megemlítette Rábai József munkásságát, aki már egy évtizeddel korábban felhívta a figyelmet arra, hogy átfogó tóvédelmi program kialakítására van szükség a természetvédelmi értékek megóvása érdekében, és ez a fajta együttműködő munka mindig fontos kell, hogy legyen az önkormányzat számára is. Ennek a szemléletnek a jegyében valósul meg ez a projekt is, és vállalta a rárótt feladatokat Hévíz Város Önkormányzata. Az elmúlt évek még inkább rávilágítottak arra, hogy mekkora szükség van az épített szolgáltatások mellett a szabadban végezhető szabadidős tevékenységekhez is korszerű, megújult, szép és tiszta környezetet biztosítani. A város számára különösen fontos, hogy ne csak a tó, hanem egész környezete, az erdő, a parkok, a város tiszta és nyugodt környezetet biztosítson az itt élőknek és az ide érkező vendégeknek. Ennek érdekében ezen a sikeres projekten kívül számos egyéb településrekonstrukció is zajlik jelenleg is Hévízen.

Dr. Holléné Dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója örömét fejezte ki, hogy ennek a projektnek a kapcsán olyan szakterületeket sikerült összekapcsolni, melyek alapvetően elég távol állnak egymástól. Ezek a turizmus, a természetvédelem és az egészségügy. A program sikere pedig azt bizonyítja, hogy a közös érdekek mentén szőtt együttműködések előre visznek, összekovácsolnak, új ötleteket és együttműködési lehetőségeket szülnek. Az intézményvezető számára különösen fontos kérdés a természetvédelem, a klímaváltozás elleni harc, így kiemelt fontosságú a zöld kórház projekt, melynek keretében minél több területen próbálnak megújuló energiákat hasznosítani. Az országban nincs még egy egészségügyi intézmény, ami egy természetvédelmi területen fekszik és ekkora zöldfelülettel rendelkezik, ekkora erdőt és parkot kell karbantartania. A véderdő pedig nem csupán az élővilág szempontjából fontos, nem csak hűsít, árnyékot ad és oxigént termel. Ez a hévízi véderdő a Hévízi-tó mikroklímája szempontjából is elengedhetetlen, hiszen védi a tavat az északi széltől, a portól a gyors kihűléstől. Olyan tiszta levegőt biztosít, ami nem csak az egészségügyi állapotot, a jó közérzetet javítja, hanem hatékonyan tud hozzájárulni a gyorsabb gyógyuláshoz is, így az itteni mikroklíma, mint természetes gyógytényező van jelen Hévízen.  A most lezárult projektszakaszban kiemelte, hogy 35 hektárnyi területen, több mint 20.000 facsemete került elültetésre, elkészült egy 2,5 km hosszú tanösvény az „alsó” és a „felső” erőben, valamint megépült a 15 m magas lombkorona kilátó.

Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója ismertette részletesen a projektben megvalósuló munkafolyamatokat. Kiemelte, hogy Hévízen sem, mint más élőhelyek esetében sem lehet pontszerűen végezni a fejlesztéseket. Az élőhelyek annyira összetettek, hogy minden fejlesztésnek több lépcsőben, egymással összefüggésben, folyamatosan kell történnie, egyszerre több helyszínen, számos szervezet bevonásával, mint itt Hévízen is történt. A Nemzeti Park közel 6 milliárd forintnyi elnyert támogatásának közel egytized részét teszi ki a hévízi projekt, aminek a legfőbb célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park működési területén található védett természeti területek, NATURA2000 területek, védett és vagy közösségi jelentőségű élőhelyek, a védett élettelen természeti értékek kedvező természeti állapotának megóvása, javítása, az előforduló védett és/vagy közösségi jelentőségű fajok védelme, élőhelyük biztosítása.

A megvalósuló programelemek:

  • A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület (Hévízi-tó TT) területén és a környező területeken a tó őshonos élővilágát veszélyeztető idegenhonos (invazív) növény- és állatfajok visszaszorítása és fajvédelem
  • A véderdő állományszerkezetének javítása
  • A Hévíz-Keszthely láp területen a gyepterületek biodiverzitásának növelése
  • Vízszintszabályozás és vízkormányzási rendszer javítása – ide tartoznak például a zsilipek
  • A Hévízi-tó TT a Hévízi-csatorna (Hévíz Patak), mint a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton közötti zöld folyosó bemutatására irányuló infrastruktúra fejlesztése.

A jelenlegi, lezárult munkafolyamatok jelentősé részét a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház valósította meg, 228,5 millió forint értékben. Ebben a fejlesztési ütemben részben lezajlottak a véderdő rekonstrukciós munkák, a fatelepítések, az invazív fajok visszaszorítása, a tavirózsa tanösvény kiépítése, kitáblázása, séta és futó utak, valamint akadálymentes erdei útvonal kiépítése, padok, pihenők, hidak átadása és a lombkorona kilátó megépítése. Kevésbé látványos de fontos munka volt a vízszintszabályozó eszközök megújítása, vagy épp a patak melletti gyepterületek rekonstrukciója.

A munka azonban korántsem ért véget. A projekt még számos eleme folyamatban van, valamint további fejlesztési ötletek is felmerültek, melyek a vendégek és az itt élők kényelmét is szolgálnák. Úgy, mint pihenő és nyújtó pontok kialakítása a futóútvonalak mellett, családbarát természetes pihenőhelyek, további növénytelepítések, de a mocsaras élőhely kialakítása is több éves folyamat. E mellett a közeljövőben a kutyás sétálók sem maradnak fejlesztés nélkül, hiszen már rájuk gondolva is készültek fejlesztési tervek.

Az ünnepélyes megnyitót a fejlesztési terület bejárása követte, melynek egyik eleme a lombkorona kilátó ünnepélyes átadása volt, melynek jelenleg a próbaüzeme zajlik. 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!