Helyi értékként számon tartva

Hévízen a minap második alkalommal tartották meg a hungarikumok napját. Az ünnepélyes eseménysorozat keretében bővítették a helyi értéktárat.

Helyi értékként számon tartva

        A rendezvény a ma Kis Helikon Villa néven működő, 80 évvel ezelőtt létesült épület falán elhelyezett emléktábla avatással kezdődött. Méltató beszédet mondott Papp Gábor polgármester, s felidézte a mai fürdőváros vendéglátásába eredetileg Hadnagy Szálló elnevezéssel lépett épület múltját. Építtetője Joós Ferenc (1909-2007), az egykori Magyar Királyi Hadsereg repülőtisztje volt. Az államosítás után munkásüdülő lett, később a SZOT Szanatórium hasznosította. Újabb tulajdonos váltással a kőépület 2013-ig négycsillagos szállodaként funkcionált, ma villaként szolgálja a vendégkört. A szolgáltatások minőségét jellemezve Papp Gábor elmondta, hogy az önkormányzat magas rangú vendégeinek fogadásra veszi igénybe.

        Építésének 80. évfordulója alkalmából lett Helyi Értékké nyilvánítva, az ezt fémjelző tábla leleplezésével.

       A városi könyvtárban folyatódott ünnepségen „A Hadnagy Szálló és kortársai” címmel tartott helytörténeti előadást dr. Szántó Endre. A rendezvény keretében mutatták be Vass Géza helyi író Kései találkozás című legújabb kiadású kötetét. A rendezvényen hungarikum termékekből készített ételkülönlegességeket kóstoló kínálattal volt jelen az idei szakácsolimpia ezüstérmes csapata.

       A helyi értékké nyilvánító okleveleket Papp Gábor adta át. Ebben részesültek: Marton László (1925-2008) Munkácsy-díjas szobrászművész Hévízen álló alkotásai, Molnár Jenő (1921-2001) szobrászművész hévízi hagyatéka. A kultúra területén a magyar népdalkincs életre keltését és hagyományhű megszólaltatását zászlajára tűző, 2001-ben alakult hévízi Tiszta Forrás Dalkör. Az egregyi városrészben fellelhető műemléki, történelmi látványosságokat, gasztro-kulturális helyeket felfűző Korok és Borok tematikus sétaút. Természeti körből a Berki sétaút, mely a Hévízért Városvédő, Fejlesztő, Kulturális Egyesület kezdeményezésének köszönhetően a környék egyedülálló természeti kincseit hozza emberi közelségbe.

Épített örökségek közt a jubiláló volt Hadnagy Szállón kívül a Rákóczi utca dél-keleti végén álló 1926-27-ben épült Gabi villa, mint a mai belváros eredeti hangulatának őrzője. Az 1976. március 24-én átadott Thermal Hotel Hévíz, mely az ország első gyógyszállodája volt megnyitásakor. Az 1998-ban a város támogatásával és adományok segítségéven elkészült református-evangélikus templom.

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!