Ismét bőven az egymillió fölötti vendégéjszaka számot tudhat magáénak Hévíz.
Találati relevancia adatok
megtalálta: cím (10) szöveg (1) | összesen: 11 pont
Tárolt adatok:
cím:+ 10 Örvendetes növekedés a kereskedelmi- és magánszálláshelyeken
lead: Ismét bőven az egymillió fölötti vendégéjszaka számot tudhat magáénak Hévíz.
tartalom:+ 1 A nemrég nyilvánosságra hozott KSH adatokból kiderül, hogy a város 2016-ban 1 076 00 vendégéjszakát regisztrálhat, 50 országból közel 230 000 vendég érkezett a fürdővárosba. Az elmúlt évi eredményekről Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott sajtótájékoztatót. Papp Gábortól kiemelte: a tavalyi eredmények a 2015-ös évhez képest 45 056 éjszakával magasabb számot mutatnak, ez százalékokban kifejezve 4,3%-os növekedést jelent.A kereskedelmi szálláshelyek (hotelekben, panziókban és kempingekben), tekintetében ez 14,3%-os növekedést jelent egy év leforgása alatt. Az önkormányzati adóbevallások szerint a magánszálláshelyeken 121.661 éjszakát töltöttek a vendégek. A magánszálláshelyek forgalma már 2015-ben is nőtt 29%-kal és ez a pozitív trend tovább erősödött 2016-ban is, 22%-os növekedéssel. A polgármester rámutatott: 2011-ben a kereskedelmi- és magánszálláshely arány még 98-2 %-os megoszlást mutatott, ez mára 90 és 10 százalékos aránnyá változott. Hangsúlyozta: ez részben az önkormányzat jó adópolitikájának, illetve a magánszálláshelyek számára kidolgozott, mára országos példává vált minőségfejlesztési politikának köszönhető. Azt is elmondta: a 2015-ben tapasztalható orosz forgalom csökkenésére gyorsan reagáltak a szolgáltatók, összhangban a városmarketinggel, így többek között ennek is az eredménye a 2016. évi növekedés, ami már a 2014. évi forgalmi adatokat is felülmúlja. Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója rámutatott: a legnagyobb volumenű növekedést a belföldi piacról tapasztalták. Összesen 420 331 belföldi vendégéj volt 2016-ban Hévízen, ami 18,6%-os növekedést jelentett. 122.575 vendég érkezett belföldről, új helyi rekordot döntve ezzel. Átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek Hévízen, ami jól mutatja, hogy leginkább a wellness és spa élmények vonzották őket. Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás az osztrák éjszakákban jelentkezett: +17,3%-os növekedéssel (+ 13.807 vendégéjszaka) átlépte a 93.000 vendégéjt. Emellett nőttek a vendégéjszaka számok Németországból (+5,2%), Svájcból (+ 18,5 %), Csehországból (+ 54,8 %) és Szlovákiából is (+ 55,8 %). 2016-ban ismét növekedési pályára álltak a keleti piacok, Oroszországból + 6,4%, Ukrajnából + 10,6 % növekedés volt mérhető. A leghosszabb tartózkodási idővel a németek (9,74 éj) és az oroszok (9,76 éj) büszkélkedhetnek, akik elsősorban a Hévízi Tradicionális Kúra miatt töltenek el hosszabb időt a városban. Összességében a vendégéjszakák 39,8%-át teszik ki a magyarok, 60,2%-át a külföldiek. Az elért eredmények mutatják, hogy a minőségi szolgáltatásokra stabil és fizetőképes a kereslet van, valamint hogy a város fejlesztési elképzelései illeszkednek a fogyasztói igényekhez. A vendégek a legfrissebb elemzések szerint már nem minőség kategóriákat keresnek, hanem szolgáltatás csomagokat és élményeket. Ezt a trendet kihasználva a magánszálláshelyek is sikeresen tudnak piacra lépni és versenybe szállni a vendégek kegyeiért. Elhangzott: az önkormányzat a TDM egyesülettel karöltve ebben nyújt segítséget a minőségfejlesztési pályázatával, ami kifejezetten a magánszemélyek által üzemeltetett vendégházakra irányul. A lehetőséget idén is meghirdették, a pályázatok beadási határideje 2017. február 28. Bíznak benne, hogy a plusz forrás hatására tovább nő a kereslet a magánszállások iránt és hosszútávon ismét növekedési pályára áll a magánszoba-kiadás.
Összesen 46 országból, közel 220.000 vendég, több mint 1.000.000 éjszakát töltött 2015-ben Hévízen. Ezek a fő számok, de ássuk bele magunkat a részletekbe is! Honnan csökkent és honnan nőtt az érdeklődés?
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Megfordult Hévízen a világ!
lead: Összesen 46 országból, közel 220.000 vendég, több mint 1.000.000 éjszakát töltött 2015-ben Hévízen. Ezek a fő számok, de ássuk bele magunkat a részletekbe is! Honnan csökkent és honnan nőtt az érdeklődés?
tartalom:+ 1 Papp Gábortól Hévíz Polgármesterétől megtudtuk, hogy összesen 1.031.698 vendégéjszakát regisztráltak a tavalyi évben, a befizetett idegenforgalmi adó alapján a fürdővárosban. Ez 40.070 éjszakával kevesebb a 2014. évben mért adatoknál, tehát összességében 3,74%-os visszaesés. KSH statisztika alapján 923.539 éjszakát töltöttek a vendégek kereskedelmi szálláshelyeken (hotelekben, panziókban és kempingekben) és 99.704 vendégéjszakát magánszálláshelyeken. A magánszálláshelyek forgalma tavaly is nőtt, az előző évhez képest 29%-kal (!), míg a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 6%-ot csökkent. Mindemellett a vendégek száma főre levetítve a kereskedelmi szállásokon is emelkedett 4,5%-ot. Hozzátette, hogy az orosz forgalom csökkenésére gyorsan reagáltak a szolgáltatók, így az előzetes várakozásokkal szemben jóval kevesebb kiesés realizálódott év végére. Hogyan alakult át a vendégkör Hévízen? Kérdésünkre Horváth Orsolya a Hévíz TDM Egyesület elnöke elmondta, hogy a legnagyobb volumenű növekedést a belföldi piacról tapasztalták. Összesen 354.362 belföldi vendégéj volt 2015-ben Hévízen, ami 10%-os növekedést jelentett. 103.339 vendég érkezett belföldről, átvéve ezzel újra a vezetést a külföldiekhez viszonyítva. Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás az orosz vendégéjszakák 35%-os csökkenése volt, amire tudatos stratégiával és összehangolt akciókkal készültek a város szolgáltatói. Ennek köszönhetően 11,2% - os növekedést tudtak elérni a cseh vendégéjszakákban, 114%-os (!) emelkedést Lengyelországból és 34%-os javulást Szlovákiából. Mindezekkel együtt az összesített vendégéjszakák 38,4%-át teszik ki a magyarok, 30,7% - át a német nyelvű vendégek, és 17,1%-át az oroszok. A fennmaradó 13,8%-on 41 ország vendégei osztoznak, tehát elmondható, hogy szinte az egész világ megfordult Hévízen egy év alatt. A városvezetés a vendégek igényeihez igazodó, folyamatos fejlesztésekkel teszi még vonzóbbá a települést. 2015-ben pályázati forrásból teljesen megújult a borospincéiről híres Egregyi városrész. Megnyílt az Egregyi Múzeum, ahol a „Hévíz Évezredei” elnevezésű állandó tárlaton a restaurált mozaikokon és használati tárgyakon kívül, még egy igazi boszorkány csontváza is megtekinthető. A múzeum előtt fűszerkert, árnyékos padok és száraz Kneipp taposó várja a megpihenni vágyókat. 2015-ben elindultak a felújítási munkálatok a Hévízgyógyfürdőn is, közel másfél milliárd forintos összköltségvetéssel. Ennek a leglátványosabb eleme a Fedett Fürdő és a Reumakórház fogadóépületének és vendég tereinek felújítása, az ivókút, valamint a rendelők modernizálása. A projekt 2016. tavaszán zárul és kerül átadásra a fürdővendégeknek. Hévíz, 2016. február 12.
A tavalyi 22 ezer után idén mintegy 25 ezres utasforgalomra számítanak a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton, ahol szombaton landolt a Lufthansa Frankfurtból érkező szezonnyitó charterjárata.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: A reptér a Balaton régiót is szolgálja
lead: A tavalyi 22 ezer után idén mintegy 25 ezres utasforgalomra számítanak a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton, ahol szombaton landolt a Lufthansa Frankfurtból érkező szezonnyitó charterjárata.
tartalom:+ 1 Glázer Tamás, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese az idei repülési szezon megnyitása alkalmából tartott repülőtéri sajtótájékoztatón azt mondta: a magyarországi beutazó turizmus legfontosabb küldő piaca Németország, ahonnan tavaly 550 ezer vendég érkezett és ezek az utazók kétmillió vendégéjszakát töltöttek magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. Ebben fontos szerepe van Hévíz környékének, a sármelléki repülőtérnek is. A turisztikai szakember hozzátette: Hévíz arculata a németek számára Magyarországéval egyenlő, kiemelt célpont számukra. A hozzánk érkező turisták közül a németek töltik a leghosszabb időt Magyarországon, de a külföldiek számára a második legkedveltebb magyarországi úti célnak számító Hévízen ennél jóval többet. Mint kifejtette: az elmúlt évek hazai turisztikai sikertörténetéhez nagymértékben hozzájárult Hévíz és térsége. A Hévíz-Balaton Airport nemcsak a térségbe érkezők számára kínál alternatívát az autós vagy autóbuszos utazással szemben, de közvetve az egész Balaton régióját kiszolgálja. A repülős turisták pedig többet költenek és tovább maradnak az átlagosnál - jegyezte meg Glázer Tamás.Papp Gábor, a repteret üzemeltető Hévíz polgármestere arról beszélt, hogy a tavalyi, a korábbinál kevesebb orosz turista miatt a repülőtér szempontjából válságév volt. Idén bővülésre számítanak: hét német nagyvárosból jönnek 2016-ban heti rendszerességű charterjáratok, de növekszik a törökországi charterek száma is és júliustól ismét érkeznek gépek Moszkvából.Felidézte, hogy a fürdőváros 2012-ben önként vállalt feladatként vette át egy 100 százalékos önkormányzati társaságot alapítva a sármelléki reptér működtetését. Kitért arra is: bár elsősorban azt szeretnék, ha olyan turisták érkeznének ide, akik ebben a régióban költik el a pénzüket, de ugyanolyan fontos számukra az is, hogy fapados járatok is legyenek.Kultsár Judit, a Lufthansa járatait üzemeltető Mutsch Ungarn Reisen ügyvezetője felidézte, hogy az idei a 15. repülési szezonjuk a német légitársasággal. A hévízi városháza írásos tájékoztatója szerint a Mutsch Ungarn Reisen a frankfurti Lufthansa-járaton kívül a belga VLM légitársaság gépeivel Düsseldorfból, Friedrichshafenből, Berlinből és Hamburgból szállít utasokat Sármellékre. A Salamon Reisen hagyományosan a Germania légitársasággal Drezdából, Lipcséből és Erfurtból közlekedtet chartereket május és szeptember között.A Green Travel tavaly indult törökországi kiutazó chartereinek számát 11-ről 16-ra emelte idén, a török Freebird légitársaság gépei júniustól szeptember végéig hetente repülnek. A múlt évi kihagyás után júliustól indulnak újra az orosz Utair repülőgépei. Novemberig várhatóan 20 járat közlekedik Moszkva és Sármellék között, az utasokat három beutaztató iroda szervezi. [galeria]
1.233.055 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el Hévízen belföldi és külföldi turisták 2019-ben. Ez újabb rekord a méltán világhírű fürdőváros történetében.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Rekord vendégéjszaka-szám, rekord költségvetés Hévízen
lead: 1.233.055 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el Hévízen belföldi és külföldi turisták 2019-ben. Ez újabb rekord a méltán világhírű fürdőváros történetében.
tartalom:+ 1 A város minden eddiginél magasabb főösszeggel, több mint 6 milliárd forinttal fogadta el 2020-as költségvetését, a vendégéjszakák száma pedig 10 300-zal több volt 2019-ben, mint 2018-ban. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és H. Horváth Orsolya önkormányzati főtanácsadó. Város fejlesztések előtt Papp Gábor rámutatott: A növekedésnek köszönhetően olyan komoly projektekbe fognak bele idén, mint az autóbusz pályaudvar kitelepítése, a térfigyelő kamerarendszer harmadik ütemének végrehajtása, a Schulhof és Festetics sétány megújítása, az általános iskolában multifunkciós pálya építése, a város jövőbeni megjelenését, lehetőségeit meghatározó gyógyhely fejlesztési projekt megvalósítása, a termelői piac rendezése, vagy a Hévízi Televízió eszköz- és technikai parkjának fejlesztése. Hatalmas lehetőségeket rejt turisztikai és logisztikai szempontból a reptér induló, 6,6 milliárd forintos fejlesztése is. Papp Gábor arról is szólt, hogy az önkormányzat saját erőből finanszírozza a garantált bérminimum emelésből eredő bértömeg növekedést. Három év alatt a garantált bérminimum 28%-kal növekedett, s a 2020. évben újabb 8%-kal nőtt. Rekordszámok tükrében Hévíz 2019-ben összesen 1.233.055 vendégéjszakát regisztrálhatott a város a kereskedelmi és magánszálláshelyeken, mely az országos tendenciákkal megegyező mértékű, 0,8 százalékos növekedést jelent.A város továbbra is megőrizte országosan 2. helyét Magyarország leglátogatottabb városai között, hiszen Budapest után itt regisztrálták tavaly a legtöbb vendégéjszakát. Az ország fürdővárosai közül itt regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyen magasan a legtöbb külföldi vendégéjszakát (675.215), de belföldi vendégéjszaka-szám tekintetében is az országos 3. helyen végzett (469.554) Hajdúszoboszló és Zalakaros után.A hévízi vendégéjszaka szám növekedése egységesen oszlott meg a magánszállások és a hotelek között, a teljes forgalom 12%-a valósult meg a magánszállásokon. H. Horváth Orsolya összefoglalójában elhangzott, hogy a hazai vendégkör tovább erősödött, 5,7%-ot nőtt az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Ezzel már 41% a magyar vendégéjszakák aránya a teljes hévízi vendégforgalomban. A maradék 59% elsősorban a német, osztrák, orosz és cseh vendégek között oszlott meg. A német (-6%) és orosz (-2%) piacok megtorpanását a feltörekvő szlovák (+3,7%), ukrán (+20,9) és kínai (+15%) küldőterületekről igyekeznek ellensúlyozni - mondta. A klasszikus egészségturisztikai küldőországok mellett, a világ szinte minden tájáról érkeztek vendégek Hévízre, Ausztráliától Kanadáig, Dél-Afrikától Norvégiáig, több mint 40 országból. Az átlagos tartózkodási idő a külföldi vendégek esetén 5,5 éjszaka. Közülük a német és orosz jellemzően gyógykúrákra érkező vendégek büszkélkedhetnek a leghosszabb, 9 éjszaka feletti tartózkodási idővel Hévízen. A belföldi vendégek átlagosan 3,3 éjszakát töltöttek tavaly Hévízen, ami a kora nyári időszakokban jelentősen meghosszabbodott 5,5 éjszakára. Változott a korosztálybeli összetétele is a vendégkörnek: mind több fiatal tekinti Hévízt utazásának célpontjául, köszönhetően többek között a kiváló közbiztonságnak, a szállodai és magánszálláshelyek minőségi fejlesztésének és nem utolsó sorban a városban kínált programoknak, szabadidő eltöltési lehetőségeknek. Minőség kontra mennyiség A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a város turisztikai fejlődésének kulcsát nem a további vendégszám növekedésben látják, sokkal inkább a szolgáltatások minőségének fejlesztésében, a magasabb színvonalú és széles körű kínálatban. Amennyiben folyamatosan kiemelkedő színvonalon, a legújabb trendekhez igazodva tudja a város kiszolgálni a térségbe érkező vendégeket, várhatóan egyre több időt töltenek majd el Hévízen és a jó tapasztalatok eredményeként újra visszatérjenek majd a fürdővárosba. Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról: www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu Tourinform Iroda Hévíz Tel: +36 83 540 131 8380 Hévíz, Rákóczi u. 2. Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén! Facebook | Blog | Instagram | YouTube
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség idei, november 5-én megrendezett Mestervacsorájának a hévízi NaturMed Hotel Carbona adott otthont. A több évtizedes múltú gálavacsora Volenter István séf irányításával készült, aki az idén vette át ezt a tisztséget Varga Károlytól.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Hévízen tartott Mesteravató gálavacsorát az MNGSZ
lead: A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség idei, november 5-én megrendezett Mestervacsorájának a hévízi NaturMed Hotel Carbona adott otthont. A több évtizedes múltú gálavacsora Volenter István séf irányításával készült, aki az idén vette át ezt a tisztséget Varga Károlytól.
tartalom:+ 1 A mestervacsora díszvendégeiként ültek Papp Gábor polgármester asztalánál az Európai Fürdővárosok Szövetsége (ESPA) elnökségének tagjai: az ESPA francia elnöke, Thierry Dubois, francia alelnöke és az orvosi kutatások felelőse, Claude-Eugene Bouvier, a portugál elnökségi tag, Joao Pinto Barbosa, valamint egy spanyol termáltó-tulajdonos, Luis Miguel López Carral, akik Mezősi Csilla, a magyar elnökségi tag kíséretében látogattak el a városba. A mesterek hivatalos avatása előtt az MNGSZ több díjat is átadott. A Magyar Gasztronómia Követe címet Ambrus Györgynek adományozták, aki szakács alelnöki kinevezése előtt a békési régió vezetője volt. Nevéhez fűződik a nemzeti válogatott koordinálása, a Békés megyei kulináris csapatok szereplése a világversenyeken, például Erfurtban és Luxembourgban. Szintén ezt a díjat kapta Prikryl József, a Kanizsa és környéke régió vezetője és Zsiga István, a Pécs és környéke régió elnöke. Az MNGSZ elnöki elismerésében részesült Hévíz városa, posztumusz a tavasszal elhunyt Mayer Tibor mesterszakács. Életmű díjat kapott a komárnói Galambos László, a Culinary Expo országos gasztronómiai bajnokságokat szervező Gombi Mihályné, a korábban a Miskolc régiót vezető Kandik Ferenc, a Nyíregyháza régiót vezető Kovács Mihályné, az Oscar-díjas Mátyás Rudolf szakács, az egykori Taverna Holdingnál dolgozó Mészáros László, és a Békés megyei elnök, Tímár János. A hatfogásos gálavacsora után adták át a mesteri okleveleket. Mesterszakács lett Csányi Jenő, a Mirbest Kft. termékfejlesztő kreatív séfje, Cserei Lászlóné, a miskolci Szentpáli István Szakiskola szakoktatója, Horváth Ferenc, a békéscsabai Zwack József szakiskola tanára, Miseta Péter, a Mirbest Kft. fejlesztő séfje, Skrut György, a pécsi Kalamáris Borbisztro és Vinotéka konyhafőnöke. Mestercukrásszá avatták a csákvári Csuta Zsoltot és Jezsóné Rieder Krisztinát, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Komárom-Esztergom megyei vezetőjét. Venesz-díjban részesült a nyíregyházi Konyári Sándor szakács, a Mirbest Kereskedelmi Kft. képviseletében. Schnitta Sámuel díjat kapott a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke, Bobák József, és a Magyar Népi Ízőrző Lovagrendet alapító Rácz Mihály. A Gasztronómiáért érdemérem elismerésben részesültek: Antal Tamás (Pécs) Baksiné Horváth Judit (Nyíregyháza) Deméné Viga Erika (Nyíregyháza) Eckstein Antal (Pécs) Imre György (Gyula) Imre Károly (Tata) Komáromi Imre (Debrecen) Kukla Imréné (Gyula) Nagy Gyula (Somogy) Parrag Csaba (Miskolc) Petneházyné Bugán Magdolna (Nyíregyháza) Repka Géza (Miskolc) Rutz Béla (Gyula) Somogyi Mihály (Nyíregyháza) Szabó János (Gyula) Szabó Mihály (Gyula) Szőke János (Gyula)
Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban mutatta be a hévízi és a miskolci turisztikai egyesület a helyi turizmus menedzsment rendszerét, a desztinációk fő attrakcióit és partnereik kínálatát egy 150 fős szakmai közönségnek.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Nemzetközi turisztikai fórum, konferencia és workshop Ukrajnában Hévíz és Miskolc részvételével
lead: Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban mutatta be a hévízi és a miskolci turisztikai egyesület a helyi turizmus menedzsment rendszerét, a desztinációk fő attrakcióit és partnereik kínálatát egy 150 fős szakmai közönségnek.
tartalom:+ 1 A szakmai programra Harkov 17 országból hívta meg partnereit azzal a céllal, hogy a turizmusfejlesztés aktualitásait megvitassák és további partnerkapcsolatokat építsenek ki a résztvevők között. A 2 napos program során Hévíz és Miskolc több színtéren is bemutatkozhatott. Az "Egyesületek a turizmusban. Nemzeti és régiós szint" című szekciójában szakmai prezentáció keretében mutatták be desztinációikat. Hévíz részéről Horváth Orsolya a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a „hévízi modellt”, amely az önkormányzati, civil és vállalkozói szektor kooperációján alapul. Utazási irodai workshop keretében kifejezetten a beutaztató szakmát informálták az aktualitásokról, mint például a júniusban várhatóan életbe lépő vízummentes beutazás lehetőségéről. Ukrán informátor segítségével folyamatos tájékoztatás zajlott az előadások szünetében Magyarországról. A Kijevi Állami Egyetem Harkovi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskoláján turizmusföldrajz óra keretében mutatták be az egészségturizmus és az aktív, városi turizmus lehetőségeit saját térségük példáján keresztül. A képen bal oldalon Horváth Orsolya a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Kupcsik Sarolta a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. TDM munkatársa látható. A nemzetközi turisztikai fórumot kilencedik alkalommal rendezte meg Harkov önkormányzata. Céljuk a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismerése és elterjesztése, ezért hosszú távú befektetésként tekintenek a turisztikai fórumra. Magyar oldalról az Ukrán Nagykövetség Külgazdasági Irodája kapcsolódott be a munkába, segítve a haza partnerek bemutatkozását. Az ukrán piac Hévízen a 2014. és 2015. évi megtorpanás után ismét növekedési pályára állt. 2016-ban már 10%-os növekedés volt kimutatható, összesen közel 16.000 vendégéjszakával. Jelenleg intenzív érdeklődés tapasztalható a célpiacról, ami a vízummentesség bevezetésével várhatóan tovább fog erősödni az év második felében.
Az idei esztendőben a Happy Dixieland Band zenekar új, önálló cd-jével is emeli a Boldog Békeidők Hévíze rendezvény színvonalát Hévíz.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Önálló zenei anyaggal jelent meg a Happy Dixieland Band a Boldog Békeidőkre
lead: Az idei esztendőben a Happy Dixieland Band zenekar új, önálló cd-jével is emeli a Boldog Békeidők Hévíze rendezvény színvonalát Hévíz.
tartalom:+ 1 A zenei anyagot ma mutatták be a sajtó képviselői előtt a városházán. A Boldog Békeidők Hévíze rendezvény 2011 óta kiemelt rendezvénye a városnak, azt a békebeli hangulatot idézi fel a település, amely a polgárosult Hévízt jellemezte, és amely időszakban Hévíz fürdővárosi alapjait megteremtették. A rendezvény mára turisztikai attrakcióvá vált, a kosztümös felvonulás különleges színfoltja lett a város életének. Ez a rendezvény hívta életre a Happy Dixieland Band zenekart is, hiszen a menet zenei felvezetését, az ehhez szükséges zenei válogatást Babos Lajos és zenészt társai adták meg az első évben, és a nagy siker együtt tartotta a csapatot. A zenekarral városunk az elmúlt évben együttműködési megállapodást is írt alá, a Happy Dixieland Band számos hazai és európai rendezvényen képviseli városunkat, viszi magával Hévíz hírét. Az idei évre különleges csemegét is kínál ez az együttműködés: a zenekar önálló zenei anyagot jelentetett meg a békeidős rendezvényre az önkormányzat támogatásával. Büszkék vagyunk arra, hogy a békeidős esemény és maga a zenekar egyedi kulturális élménnyel tudja meglepni a közönséget idén – mondta a lemezbemutató tájékoztatón Papp Gábor polgármester. Babos Lajos, az együttes vezetője elmondta: zenekaruk önálló anyagában korabeli muzsikákat dolgoznak fel, mutatnak be, ezzel is illeszkedve a békebeli hangulathoz, a cd ugyanakkor megjelenésében is a régebbi korokat jeleníti meg, hiszen bakelit lemezt formál. A zenei anyag kereskedelmi forgalomban is kapható lesz, az első példányt a zenekarvezető Papp Gábor polgármesternek nyújtotta át, megköszönve a város közreműködő támogatását. A békeidős rendezvényekről Hermann Katalin, a Festetics Művelődési Központ megbízott igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket. Mint mondta a felvonulás mellett kiemelt program lesz a Demjén-koncert, mely az Aréna-beli koncert hévízi megjelenítése, Gergely Róbert Hévíz számára készített önálló műsora, valamint a Honthy Hanna, a mozi névadója tiszteletére rendezett kiállítás, melynek több relikvia, illetve egy eddig ismeretlen, a művésznőről Amerikában 1932-ben készült fotó is látható lesz. A Boldog Békeidők Hévíze programsor fő attrakciója idén is a felvonulás lesz, melyet május elsején tartanak. Ez a nap egyben Hévíz várossá avatásának napja is. Hévíz idén jubileumot ünnepel, hiszen 25 éves a város. Május elsején ad helyet Hévíz a tűzoltó családi napnak is, melynek részleteiről Laczikó Károly, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője adott tájékoztatást. Elmondta: hagyományos Flórián-napi ünnepükkel a tűzoltók védőszentje előtt elsőként szentmisével emlékeznek, majd ünnepi állománygyűlésen elismerések átadása következik. A tűzoltó nap látványos része lesz a fél tízkor kezdődő felvonulás, melyen Hévíz német testvérvárosának, Pfungstadtnak a tűzoltói is részt vesznek. A felvonulás után Egregyen vidám családi nappal készülnek.
Egyiptom Arab Köztársaság elnöke, Őexcellenciája Abdel Fattah el- Sziszi tiszteletére adott díszebédet tegnap Orbán Viktor miniszterelnök.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Hévíz is komoly letéteményese a magyar-egyiptomi kapcsolatoknak
lead: Egyiptom Arab Köztársaság elnöke, Őexcellenciája Abdel Fattah el- Sziszi tiszteletére adott díszebédet tegnap Orbán Viktor miniszterelnök.
tartalom:+ 1 Az eseményen a kormányfő meghívására a kormányzati elöljárók és üzletemberek mellett Papp Gábor, Hévíz város polgármestere is meghívást kapott, Hévíz egyiptomi kapcsolatainak, illetve a fürdővárosnak a hazai turisztikai életben betöltött kiemelkedő szerepének köszönhetően. A díszebéd alkalmával Orbán Viktor a magyar-egyiptomi kapcsolatokat illetően jelezte: arra számít, hogy hamarosan a magyar-egyiptomi gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok nagyságrendileg nőhetnek. A miniszterelnök köszönetet mondott Abdel-Fattáh esz-Szíszinek azért, hogy a közel-keleti keresztények védelmének ügyében elkötelezett és példamutató politikát folytat. Az egyiptomi köztársasági elnök hangsúlyozta: Egyiptomban nem tesznek különbséget vallási alapon az emberek között, és minden embernek joga van a biztonsághoz és a védelemhez. A keresztény kisebbség a nép része, amelyért felelősséget vállalnak - tette hozzá. Megjegyezte: jövőre ünnepelik a magyar-egyiptomi diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóját. Az egyiptomi államfő kiemelte: az elmúlt években jelentős fejlődést értek el a kapcsolatépítésben, és a folyamatos együttműködés a miniszterelnökkel magasabb szintre emeli a kapcsolatokat. Papp Gábor polgármester a meghívás kapcsán úgy fogalmazott: az megtisztelő Hévíz városa számára, egyben jelzi, hogy a magyar-egyiptomi magas szintű kapcsolattartásban Hévíznek is komoly szerepet szánnak, s bízik benne, hogy azok a lépések, melyeket Hévíz eddig is tett az egyiptomi turisztikai és egészségügyi piacok nyitása, illetve az ilyen irányú kapcsolatok megalapozása felé, a jövőben még nagyobb lendületet kaphatnak.
Hévíz 2017-es turisztikai eredményeiről tartott sajtótájékoztatót a városházán Manninger Jenő kormánypárti országgyűlési képviselő fejlesztési biztos, valamint Papp Gábor polgármester. A sajtótájékoztató apropója, hogy az elmúlt évben a fürdővárosban rekordot döntött a vendégforgalom.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: 2010 óta 20 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Hévízen
lead: Hévíz 2017-es turisztikai eredményeiről tartott sajtótájékoztatót a városházán Manninger Jenő kormánypárti országgyűlési képviselő fejlesztési biztos, valamint Papp Gábor polgármester. A sajtótájékoztató apropója, hogy az elmúlt évben a fürdővárosban rekordot döntött a vendégforgalom.
tartalom:+ 1 Az idegenforgalmi adóbevételek alapján Hévíz kereskedelmi- és magánszálláshelyein összesen 1.200.996 vendégéjszakát töltöttek el, mely az előző évhez képest tíz százalékos növekedést mutat. – kezdte a tájékoztatót Papp Gábor. Komoly mértékben, 40 %-ra nőtt a belföldi vendégéjszakák aránya, visszatértek az orosz és ukrán vendégek is, és sikerült 3%-kal növelni a német vendégek számát. Az évek óta tartó pozitív trendek hátterében a belföldi kereslet dinamikus növekedése, a német piacok stabilizálódása, a közép-európai érdeklődés erősödése, valamint a 2017. évben az orosz és ukrán piac visszatérése állnak. A siker egyik kulcsa a minden szinten megjelenő MINŐSÉG, mely jellemző a szállodákra, egyéb szolgáltatókra, és melyhez harmadik éve tudnak kapcsolódni a magánszálláshelyek is, köszönhetően a számukra kidolgozott minőségfejlesztési pályázatnak. Az elmúlt 2 pályázati évben közel 200 sikeres pályázat valósult meg, amelyek keretében a házigazdák az általuk befizetett IFA összegének felét visszaforgathatták a vendégek kényelmének növelésére. A fejlesztések 20% feletti forgalomnövekedést eredményeznek évről évre a magánszállásoknál. Hotel kategóriában is a minőségre helyezik a hangsúlyt, így egymást érik a HotelStars minősítések és számos hotel büszkélkedhet „Magyar Turizmus Minőségi Díjjal”, TÜV minősítéssel, a Tripadvisor.com minősítésével, 9,5 pont feletti vendégértékeléssel a legnagyobb hazai és nemzetközi szállásközvetítő portálokon és hálás törzsvendégkörrel. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programnak köszönhetően további fejlesztések várhatók a közeljövőben. Az eredményekhez nagymértékben hozzájárulnak a városban zajló és tervezett, folyamatos fejlesztések. Mindezek mellett Hévízen szoros együttműködés zajlik az önkormányzati, a vállalkozó és a civil szféra között annak érdekében, hogy a megvalósuló fejlesztések egymást erősítsék. Ennek keretében közösen kerülnek kijelölésre a fejlesztési irányok, valamint az új megszólítandó célpiacok. Az eredmények igazolják a hévíziek minőségbe és fejlesztésbe fektetett energiáit és új lendületet adnak a megkezdett fejlesztések folytatásához. Manninger Jenő országgyűlési képviselő kiemelte: a választókörzet turisztikai szempontból gazdag kínálatot nyújt, országos viszonylatban pedig kiváló eredményeket tud felmutatni. A körzet turisztikai szerepelői közül Hévíz minden esztendőben a legjelentősebb számokat produkálja, a vidéki városok közül a legkeresettebb országos viszonylatban is. Köszönhetően a kormány határvédő politikájának, általánosságban is elmondható, hogy hazánk biztonságos területnek számít, a Balaton és Hévíz környezete különösen. Ehhez a biztonsághoz társulnak a helyi közbiztonság megnyugtató mutatói. Hévíz mindezek mellett évről évre figyelemre méltó fejlesztéseket jegyezhet, és örömmel mondható el, hogy jelenleg is olyan TOP-os és GINOP-os pályázatok indulhatnak, melyeknek támogatási szerződését aláírhatta a város. - Stratégiai szempontból a legfontosabb a kormányzati támogatással induló Hévíz-Balaton Airport fejlesztés, mely megteremti az alapot, illetve a lehetőséget újabb járatok indítására, melyek nemcsak Hévíz, de a Balaton régió számára is újabb vendégkört hozhatnak, és újabb vendégszám növekedést generálhatnak. - fogalmazott a fejlesztési biztos.
Turisztikai szempontból minden idők legeredményesebb éve volt a tavalyi.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: A legeredményesebb turisztikai év volt a tavalyi
lead: Turisztikai szempontból minden idők legeredményesebb éve volt a tavalyi.
tartalom:+ 1 Mindezt a 2017-es év országos és zalai turisztikai eredményeit bemutató hévízi sajtótájékoztatón jelentette ki tegnap Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta: Zala megyében a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly 750 ezer vendég 2,7 millió éjszakát töltött el, a vendégszám hét év alatt 42 százalékkal, a vendégéjszakák száma 37 százalékkal nőtt, Hévíz kiemelten jelentős eredményeket tudhat magáénak megyei és országos szinten egyaránt ebben a tekintetben – hangsúlyozta. Mint mondta: 2010 óta 17,5 milliárd forint értékű fejlesztés történt, 2022-ig pedig további 30 milliárd forint értékű beruházás indul. Az elmúlt évben 12 millió vendég közel 30 millió éjszakát töltött Magyarországon, a kereskedelmi szálláshelyek bevétele megközelítette a 280 milliárd forintot. A vendégszám 50 százalékkal, a bevételek pedig 100 százalékkal nőttek 2010-hez képest, meghaladva az európai uniós és a világátlagot is. A magyar nemzetgazdaságnak azért is fontos ágazata a turizmus, mert 10,5 százalékkal részesedik a GDP-ből, és közel 400 ezer embernek ad munkát. Az idei áfa csökkentés, illetve a további turisztikai fejlesztések jelentős mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy 2030-ig a magyar turizmus részesedése a GDP-ből elérje a 16 százalékot, ami Ausztria szintjét jelenti - tette hozzá Guller Zoltán. A megyében a szálláshelyek bevétele mintegy 20 milliárd forint volt, 78 százalékkal nőtt hét év alatt. A legtöbb vendég Németországból, Oroszországból, Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából érkezik, a vendégszámban 10. helyen áll Kína, ahonnan 285 százalékkal több, csaknem 13,5 ezer turista érkezett. A legnépszerűbb zalai települések élén Hévíz áll, amelyet Zalakaros, Keszthely, Cserszegtomaj, illetve Alsópáhok követ. Hévízen 243 ezer vendég több mint 1 millió éjszakát töltött a múlt évben, a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 2010-hez képest 58 százalékkal 10 milliárd forintra nőtt - mondta. Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta, hogy nemcsak Hévíznek, hanem az egész térségnek fontosak a fejlesztések, amelyek a kisebb vállalkozásoktól a nagy szállodákig sokaknak kínálnak lehetőséget. A megyét is érintően a következő időszakban induló turisztikai célú fejlesztések közül Guller Zoltán kiemelte a Balaton márka megvalósítására szánt 1 milliárdos programot, hozzátéve, hogy a tó történetének legnagyobb összegű, 367 milliárd forintos fejlesztéséről már tavalyelőtt döntött a kormány. Hévízt illetően kiemelte a gyógyhely fejlesztési projekt megvalósítását, valamint, hogy 5,9 milliárd forintot terveznek a Hévíz-Balaton Airport légijáratainak bővítésére és a kapcsolódó Zalavár-Sármellék iparterület fejlesztésére. Emellett Hévízen 660 millió forintból átfogó tóvédelmi program indulhat. A turisztikai ügynökség vezérigazgatójának Papp Gábor polgármester mutatta be Hévíz fejlesztési elképzeléseit, a térség turisztikai szakembereit pedig kerekasztal beszélgetésre invitálta az ügynökség.
Vajon mit ettek és ittak a Hévízi-tó partján az egykori vendégek? Hogyan változott a kínálat az évek múlásával, a fürdő fejlődésével, a társadalmi vagy akár politikai változásokkal?
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Vízparti pikniktől az élményvacsorákig! Fürdőélet 250 év gasztronómiájának tükrében
lead: Vajon mit ettek és ittak a Hévízi-tó partján az egykori vendégek? Hogyan változott a kínálat az évek múlásával, a fürdő fejlődésével, a társadalmi vagy akár politikai változásokkal?
tartalom:+ 1 Amikor 1795-ben megépül a Festetics birtokokhoz tartozó gyógytavon az első fürdőház, még korántsem beszélhetünk arról, hogy egyből felvirágzott volna itt a fürdőélet, pláne gasztronómiai vonatkozásban. Ebben az időszakban a helyiek nap közben átjártak ugyan fürdeni, megmártózni, de nem szálltak meg itt, és nem is étkeztek a tó partján. Az persze előfordulhatott, hogy a módosabb polgárok vagy a főúr vendégei kikocsiztak ide és egy piknikkosárban hoztak némi harapnivalót. Mit tartalmazhatott a kosár? Leginkább hideg élelmiszereket. Frissen sütött kenyeret és péksüteményt, idény gyümölcsöket, hideg sült húsokat, pástétomot, sajtot, némi süteményt, esetleg tortát és természetesen hűtött bort. És minden esetben porcelán étkészletet, kristálypoharakkal. Mai értelemben vett étterem ugyanakkor nemigen volt. A környék néhány fogadójában//csárdájában, ahol enni lehetett, inkább csak azok szálltak meg és csillapították éhségüket, akik utazásukat megszakítva pihentek meg 1-1 éjszakára. Az ilyen, eredetileg lóváltó helyeken a fogadós gondoskodott az állatokról és a vendég italáról (sör, bor, pálinka, friss kútvíz) a fogadósné pedig a szobáról és az ételről, ami általában minden nap egyféle egytálétel volt, némi hússal és friss, általa sütött kenyérrel. A helyzet a 1800-as évek második felére jelentősen megváltozott Az 1800-as években, és főleg a Monarchia korában, jelentősen fellendült Hévízen is a fürdőélet és ezzel egy időben fontos társadalmi változások is történtek és a gasztronómia is átalakult. Megjelentek ugyanis a vendéglők Egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy megnyíljanak azok a vendéglők, melyek szállást már nem adtak, viszont a napi egyféle egytálétel helyett étlappal várták a vendégeket. A tulajdonos még mindig általában egy házaspár volt, saját kis gazdasággal, ahonnét az alapanyagok többsége a tányérokra vándorolt, de már voltak alkalmazottak, konyhalányok, pincérek, és több élelmiszer esetében is megjelentek a beszállítók. Hévízen az egyik ilyen a Schulhof sétány villái közt foglalt helyet ez volt a fürdővendéglő, a másik a kifolyó mellett állt, alsó vendéglőnek vagy Jeruzsálem vendéglőnek is hívták. Ekkor a vendéglőbe járás egyik oka épp az lehetett, hogy üdülés alkalmával az otthonuktól távol étkeztek, vagy a munkájuk miatt a dolgozók nem tudtak ebédidőben hazamenni. A vendéglőbe járás hamar társadalmi eseménnyé is vált, a találkozások helye, akár randevúk kedvelt helyszíne. Milyen ételek készültek? Egyrészt több élelmiszerhez lehetett hozzájutni, fejlődtek az elkészíti technológiák, megjelentek hazánkban külföldi mintára készített ételek, mint például a rántott húsok és zöldségek. E mellett a „nemzeti ébredés” jegyében az előtte szinte csak az alföldi pásztoremberek gulyásait és pörkölt féléit nemzeti ételekké léptették elő, így először csak az éttermekben majd az otthoni étkezésben is jellemző fogásokká váltak. Az őrölt pirospaprika is ebben az időszakban lett a tipikus magyar étel kötelező fűszere. De olyan ételeket is köszönhetünk ennek a korszaknak, mint a Jókai bableves, a hortobágyi húsos palacsinta, a halászlé, a kolbász, a hurka, a disznósajt, de hogy még jobbakat mondjak a rétes, a dobostorta vagy a zserbó. Itt Hévíz környékén egyébként jelentős mennyiségben fogyasztottak a vendégek halas ételeket, jellemzően süllőt és fogast. Tipikus zalai szokás, hogy sok ételbe kerül tejföl és a közeli dombok és erdők miatt gomba. És igen, a vendéglőkből nem hiányozhatott a csapolt „ser” a jó magyar bor, a pálinka, a brandy, a hölgyeknek némi sherry és persze a pezsgő. És mindezek az italok itt készültek a Festeticsek pincéiben és a Reischlek keszthelyi sörgyárában. Ízekben, újításokban és minőségi ételekben nagyon gazdag korszaka ez a magyar gasztronómiának. De aki ezen korszak gasztronómiájáról többet szeretne tudni, ne hagyja ki az alábbi filmrészletet. Ráadásul Festetics gróf neve és híres lova is említésre kerül. Íme a felejthetetlen és utánozhatatlan Latinovits Zoltán, Krúdy Szimbádjában. Boldog Békeidők után állami üdültetés A Boldog Békeidők végül megszakadtak az első, és végleg véget értek a második világháború alatt. A társadalom átalakult, a főurakat kisemmizték, a polgárság háttérbe szorult és a munkásosztály került hatalomra. Ezzel együtt átalakult azoknak a vendégeknek a köre is, akik üdülni jártak, járhattak. Hévízen a fürdőt épp úgy, mint a kórházat, a szállodákat, vendéglőket államosították. Ezt követően állami cégek küldték ide üdülni alkalmazottaikat, minden évben 1 vagy 2 hétre. Volt persze néhány kiváltságos szálloda, ahol az állami cégvezetők és a párttagok nyaralhattak családjaikkal. Ebben az időben egy idény alatt 1 milliónál is több vendég nyaralt Hévízen, nem feltétlenül a mai elvárások szerint ideális körülmények között. Mik voltak a kor jellegzetes ételei? A vendéglátásban is nagy változást hozott ez a korszak. Az üdülők konyháján, nagyüzemben folyt az étkeztetés. Olyan fogások készültek, melyek nagy mennyiségben voltak könnyen elkészíthetők. Főzelékek fasírozottal, mindenféle gulyások és levesek különböző betétekkel, pörköltek petrezselymes burgonyával, tarhonyával. Rántott húsok és zöldségek, tészták, sült virsli, bácskai rizses hús és az elmaradhatatlan tejfölös uborkasaláta, káposztasaláta. A „komplikáltabb” cukrászsüteményeket felváltotta az isler, a puncs kocka, a kókusz kocka, a mignon, a gesztenye püré tejszínhabbal. Az étlap 1 hétre szólt, a hétfői menü fix volt, a több napra pedig érkezéskor kellett kiválasztani, hogy ki mit kíván fogyasztani. Az alapanyag ellátásban ilyen mennyiség mellett elképzelhetetlenné vált a helyi beszerzés, a piaci friss áru. Hatalmas kamionokkal szállították az alapanyagokat az ország minden pontjára, így az ételek változatossága és minősége is közel hasonló volt mindenütt. Főleg rendezvények alkalmával ekkor vált általánosan ismert fogássá a francia saláta, a kaszinó tojás, az aszpikos húsok, a sonkatekercs, és bármi, amihez majonéz kellett. Valamint sok más exkluzívnak vélt, külföldi csengésű hidegtál étel. Éttermek helyett talponállók Hévízen lassan megjelentek azok a kis talponálló „lacikonyhák”, ahol a vendégek a jól ismert hazait fogyasztották jövet-menet. Sült kolbászt, hurkát, lángost, palacsintát. Sokak számára ismerősen cseng a Rizling Placc neve. A Balatonra pedig megérkeztek keletről a hatalmas fagyasztott hekk szállítmányok, megszületett tehát a tömegfogyasztás számára ideális „balatoni hekk”. Az üdülővendégek számára az éttermek elvesztették jelentőségüket, hiszen teljes ellátást kaptak. A nagyobb városokban viszont megjelentek a gyorséttermek, mert a hivatalokban dolgozók számára így lehetett megoldani a gyors közétkeztetést. Kellett néhány év ahhoz, hogy megnyíljanak azok a menő, sokszor zenés-táncos helyek, ahová esténként szívesen eljártak az emberek szórakozni, és ami nyitva állt a külföldi vendégek számára is. Legendás vendéglátóhelyek, ahol nagymamáink, nagypapáink buliztak Az államosítás utáni első vendéglátóhelyek a mostani „kéktemplom” helyén álló Béke Étterem (korábban Lakits Vendéglő) és a Nádor Szállóban működő Gyöngyvirág Cukrászda voltak. 1961-ben nyílt meg a Rózsakert Cukrászda, 1962-ben készült el a 18 egyforma kis üzletből álló a Rizling-placc, ami 30 éven át volt a fürdővendégek kedvelt találkozóhelye. Ugyanebben az évben adták át a Debrecen Éttermet is, ami a Balaton-környék legkorszerűbb éttermének számított. Az 1969-ben átadott új Rózsakert Étterem, eszpresszó és bár, valamint a Béke Étterem ugyanakkor sokkal inkább táncos, zenés hely voltak, ahol esténként szalonzene szólt és aktív társadalmi élet zajlott. A környékről is átjártak ide táncolni, szórakozni a vendégek. A Tanácshoz állítólag sok panasz érkezett, mert az előírt 11-es záróra ellenére, mindkét helyről akár még éjjel 2-kor is kihallatszott a zene és a mulatozás. A 70-es években a Park utcában megnyílt egy önkiszolgáló étterem a Kossuth utcai Piroska kisvendéglő pedig papíron az Új Idők TSZ-é volt, de valójában egy család működtette. Volt is botrány miatta. Sokan emlékeznek még Romantika bárra, a Badacsony Étteremre vagy a Pöttyösre. A Hévízre látogató tömegeket azonban a „rendszer” nem bírta mindig a legmegfelelőbb módon kiszolgálni. Főszezonban sem elég férőhely, sem elég élelmiszer alapanyag nem állt rendelkezésre a megfelelő minőség és kiszolgálás biztosításához. A 80-as években azonban újra fellendülés kezdődött. Megalakult a Danubius vállalat, ami lényegében átvette Hévízen a jelentősebb vendéglátóhelyek üzemeltetését. 1984-ben pedig Hévízen nyílhatott meg az ország második kaszinója is, természetesen nem a magyaroknak, hiszen bent csak „kemény valutával” lehetett játszani. Néhány ár abból az időszakból: A fagyi 1 Ft 50 Fillér volt, egy Coca-cola 2 Ft. Rántott sajt 45 Ft, Budapest bélszín 115, Levesek nagyjából 25, Tatár beafsteak 120, Fogasfilé 85, 2 személyes csülöktál nagyjából 130 Ft volt akkoriban. Csárdák felvirágzása 1985-ben egy hónapon belül nyílt meg Hévíz két azóta is népszerű csárdája. Először a Magyar Csárda, majd a Kocsi Csárda. Ezek a vendéglátóhelyek is magánkézben voltak, és a csárda jellegből adódóan a magyaros ételek kerültek előtérbe. Rendkívül népszerűek lettek a szép számmal érkező külföldi vendég körében. Józsvai Dániel, a Magyar Csárdát üzemeltető család tagja arról számolt be, hogy a vendégek egyik legkedveltebb étele a bicskáspecsenye volt, amihez azért adtak bicskát, mert a tarját nem lehetett volna az akkori alpakka késekkel felszeletelni. A bicskát azonban a vendégek emlékbe hazavitték. Szabadkereskedelem, piaci verseny, egyre bővülő kínálat A rendszerváltás után a korábban is folyamatosan vállalati és magán kézbe átkerülő vendéglátóhelyek mellé sok-sok kisebb étterem, cukrászda, borozó nyílt nem csak Hévíz belvárosában de Egregyen és a környékben is. A szabad kereskedelem lehetővé tette az egyedi kínálatot, a helyi és nemzetközi ízek ötvözését. Ugyanakkor az étlapokon szereplő választék csak lassan-lassan változott. Az ízek és textúrák átalakulásához egy új generációnak kellett felnőni mind a séfek, mind a vendégek részéről. Ma már nem elég ha valamit bolognai spagettinek hívnak, ajánlatos hagyományos recept szerint is készíteni. Ma már tudjuk, bár még mindig sokszor nem tartjuk be, hogy a pizzára nem teszünk ketchupot, és erős pistával sem kötelező telerakni minden "magyaros" ételt. A régi kockás terítők lassan elkoptak, az üzemi konyhákról megmaradt tányérokat először a sima porcelán készletek, ma pedig már az egyedi, sokszor színes, mintás és legkülönbözőbb stílusú kerámia tálalók váltották fel. A 10-20 oldalas étlapokat egyre inkább felváltják a 2-3 oldalas ajánlatok. Sokkal fontosabbá váltak a helyben beszerezhető, idény jellegű alapanyagok, a hagyományos ízek, és a legújabb gasztronómiai technológiák. Ma már épp úgy ehetünk Hévízen őzpörköltet, mint vegetáriánusoknak készült tésztasalátákat, fine dineing módon készített süllőt vagy óriásbucis hamburgert. Mindenki megtalálja azt a helyet, ami neki a legszimpatikusabb, legyen szó árról, hangulatról vagy ételkínálatról. Ami biztos. A vendéglátás ma már az egyediségről szól. Az evés helyett az élmény került a középpontba. Egy ételnek sőt italnak is az elsődleges célja a gyönyörkeltés. Legyen szó látványról és ízről, tálalásról vagy a vendéglátóhely atmoszférájáról. Az egész egy műsor, egy komplex élmény, amin nem csak neked szól, hanem azoknak is, akikkel megosztod majd az élményt a közösségi médiában. Szerencsére főzni manapság már újra menő. Jót, jól és egészségesen pedig még menőbb. És akárhogy is a közösségi média egyvalamire biztosan nagyon jó hatással volt, ez pedig a gasztronómiai kínálat és kereslet fejlődése. Ha pedig éhesek maradunk ... otthon még eszünk egy adagot a nagyi töltöttkáposztájából vagy rendelünk egy pizzát.
title: Vízparti pikniktől az élményvacsorákig! Fürdőélet 250 év gasztronómiájának tükrében
description: Vajon mit ettek és ittak a Hévízi-tó partján az egykori vendégek? Hogyan változott a kínálat az évek múlásával, a fürdő fejlődésével, a társadalmi vagy akár politikai változásokkal?
Az alábbiakban azon szolgáltatások listája olvasható, melyek továbbra is nyitva tartanak a hatályos szabályok maximális betartásával.
Találati relevancia adatok
megtalálta: szöveg (1) | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Számos szolgáltatás továbbra is elérhető Hévízen
lead: Az alábbiakban azon szolgáltatások listája olvasható, melyek továbbra is nyitva tartanak a hatályos szabályok maximális betartásával.
tartalom:+ 1 A hatályos biztonsági intézkedések mellett az alábbi szolgáltatások érhetők el most is Hévízen! Hévízi Tófürdő A Hévízgyógyfürdő Szent András Reumakórház által működtetett Hévízi Tófürdő 2020 december 1-jével bezárt. Várható nyitás a további kormányzati döntések függvényében várhatóan 2021. január 11-e után várható. Szent András Reumakórház A Szent András Reumakórházban továbbra is zavartalan a betegfelvétel és a betegellátás. Szálláshelyek A szálláshelyek között vannak, akik továbbra is nyitva tartanak, de csak üzleti céllal érkező vendégek számára nyújtanak szállást. Az alábbi szálláshelyek jelezték, hogy a változó feltételek mellett is tudnak üzleti céllal érkező vendéget fogadni: Palace Hotel Hévíz**** - ellátást nem biztosít, a wellness részleg nem üzemel Feng-Shui Wellness Apartmanház Sissy Apartman Kaktusz Villa Guszti Villa Oleander Apartman Flavius Apartman Hotel Fit Hévíz Dentsana Apartman Klára Villa – 2020.11.23-tól fogad majd vendégeket Astoria Panzió és Kávéház Vendéglátó egységek, éttermek, cukrászda A vendéglátó helyek vendéget nem fogadhatnak, ezért ideiglenesen bezártak, ugyanakkor vannak, akik vállalnak házhozszállítást, vagy személyes átvétellel vesznek fel ételrendelést. Az alábbi vendéglátó helyek jelezték számunkra, hogy van ilyen szolgáltatásuk: Sissy Kávézó Cukrászda – helyben készített sütemények elvitelre és kiszállításra Old Smokey – 10.00 és 19.00 között elvitelre és kiszállításra, 19.00 és 21.00 között csak kiszállítás AzÉn Anyósom – rendelésfelvétel 9.00 - 17.00 között, kiszállítás 12.00 - 18.00 között, személyes átvételre is van lehetőség Kocsi Csárda - 11.30 - 21.30 között vesz fel és szállít ki rendelést Korona Étterem – 11.31-ig lehet leadni ebéd rendelést, mely átvehető vagy 14.00-ig kiszállítják, lehet fizetni bankkártyával és Szép Kártyával is. Gyöngyvirág Étterem – 10.00 – 17.00 órák között vesz fel rendelést, a személyes átvételt részesítik előnyben Vilmos Pince - vesz fel rendelést Reblaus Étterem - vesz fel rendelést Fogászatok A fogászatok továbbra is elláthatják egyéni pácienseiket, így a hévízi fogászatok továbbra is működnek. Gelencsér Dental - normál fogászati szakrendelések Dentsana - előzetes bejelentkezés szükséges Szolgáltatók A fodrászatok, masszázs szalonok, szépségszalonok stb. továbbra is üzemelnek, betartva az általános nyitva tartási időszakra és kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat. Rejuvena szépségszalon várja vendégeit Kereskedelmi egységek Hévízen továbbra is a szabályozásnak megfelelő nyitva tartási idővel üzemelnek az üzlethelyiségek. Az üzlettulajdonosok azonban saját belátásuk szerint dönthetnek a szokásostól eltérő nyitva tartásról, például vannak, akik csak a hét második felében, hétvégén nyitnak ki. Tourinform Iroda A hévízi Tourinform Iroda hétfőn és pénteken a megszokott nyitvatartási időben ( 9.00 - 17.00 ) fogad ügyfeleket. Ezeken a napokon van lehetőségkerékpár kölcsönzésre, ügyintézésre. Kedden, szerdán, csütörtökön telefonon és e-mailben állnak rendelkezésre ( 9.00 - 17.00 ). A hétvégi nyitvatartás és információszolgáltatás szünetel. A HeBi kerékpáros rendszer üzemszünetet tart. A Tourinform Iroda 2020. december 24. és 2021. január 4. között zárva tart, sem személyes sem telefonos ügyfélszolgálat ebben az időszakban nem lesz elérhető. Könyvtár A hévízi könyvtár vállalja könyvek házhoz szállítását Hévízen. Hétköznapokon 9.00 - 12.00 között leadott kölcsönzési igényt még aznap délután házhoz szállítják, a délutáni rendeléseket másnap viszik ki. A kölcsönözhető könyvek számát 5 db-ban maximalizálták. Hévízi Termelői Piac A Hévízi Termelői Piac a téli nyitva tartási időre tért át, tehát csütörtökön 12.00 – 17.00 között, szombaton pedig 7.00 – 13.00 között tart nyitva. A piac teljes területén kötelező a maszk használat mind a vásárlók, mind az árusok számára. Bővebb információk: www.heviz.hu | heviz@tourinform.huTourinform Iroda HévízTel: +36 83 540 1318380 Hévíz, Rákóczi u. 2. Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén! Facebook | Blog | Instagram | YouTube