Gasztro élmény Hévízen: Pisztráng és bulgur

Az Egregyi Múzeum nemrég indult Lukulluszi lakoma elnevezésű programjának vendége augusztus 16-án Szokai Imre séf úr, akivel a program szakmai vezetője és szervezője, Miklós Beatrix beszélgetett.

Gasztro élmény Hévízen: Pisztráng és bulgur

Hol, hogyan ismerkedett meg a főzés művészetével? Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az évek során?

Nincs családi indíttatás, de nagymamám, édesanyám mindig ízesen és jókat főzött. Az iskolai évek során alakult ki a vonzalom a főzés iránt és Török Ferenc tanár úr segítségével kezdődött a pályám. Azt tanultam, hogy csak szívvel-lélekkel, szeretettel és gondossággal lehet ezen a pályán eredményesnek lenni bármilyen szinten is. Ha sikeresek vagyunk a szakmánkban, az  boldogságot ad.

Amikor nem Hévízen főz, akkor hol kóstolhatjuk meg az ételeit?

Békés megye számos kis- és nagy rendezvényén, legyen az városnapi esemény, fesztivál, esküvő vagy ünnepi fogadás. A hétköznapokban az egyik legnagyobb, több intézményt is ellátó konyha főnöke vagyok.

Mit főz ma és milyen alapanyagokból? 

A mai főzést a pisztráng és vegetáriánusok által is kedvelt bulgur inspirálta. Reggel elmentük a Hévízi Termelői Piacra és csodaszép spenótot kaptunk, így adódott egy újabb ötlet. A fokhagyma egészséget őriz, így erre is gondunk lett. A paradicsomok sokszínűsége ösztönözte a  rögtönzött  „árubemutatót”. A burgonyafélék pedig mindig kihívást jelentenek, tudni kell azokat jól elkészíteni.

Miért éppen ezt az ételt választotta?

A pisztráng készítése kihívás,  a vegetáriánus ételekkel és ízekkel pedig  szívesen foglalkozom. A piacon igazán jó zöldségeket találtunk, így egyik ötlet hozta a másikat.

Milyen technológiával készül az étel?

Ma a technológiák  hagyományos formáit használtuk: pároltunk, pirítottunk, sütöttünk és örömmel főztünk

Főzni mindig öröm, legyen részese a Lukulluszi Lakomának, főzzön velünk keddenként az Egregyi Múzeumban!

Címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!