Új tematikus séta Hévízen: forró élmények fáklyás séta

Decemberben is új, különleges hangulatú séták indulnak a Hévízi Tourinform iroda elől. A séta során érdekes legendákat, meséket hallhatsz a hévízi mocsárvilágból.

Új tematikus séta Hévízen: forró élmények fáklyás séta

A séta során kiderül az is, miért küldtek vízibivalyokat a Hévíz-patakba? Amiről a Berek mesél: betyár- és pandúrtörténetek a Festeticsek korából, Patkós testvérek és Milfajt Ferkó kutyabőrének legendája.

 

 

Merre megy a séta útvonala?

 

Az Erzsébet királyné utcában megállunk az 1883-ban a Budapesti MÁV Gépgyárban készült mozdony mellett, ahol megismerkedhetünk a Hévíz-Keszthely közötti közlekedés történetével, hiszen a mozdony nem Hévíz egykori vasútállomását jelzi. A meg nem épült vasúvonal története mellett kiderül az is, hogy milyen volt a mocsáron lovaskocsival közlekedni.

 

Braille-terepasztal, Festetics tér: a Kalmár Katalin szobrászművész által készített, vakírással ellátott terepasztalon megnézzük, merre megy a séta útvonala. A terepasztalon nagyon jól látható, hol van a tó legmélyebb pontja, milyen bejáratai vannak a fürdőnek, látszik a Hévízi-tavat körülölelő Véderdő és az is, hogy hol vannak épített kifolyói a tónak.

 

Tó körüli Festetics sétányról megcsodáljuk a gőzölgő téli tavat és a lefolyó kristálytiszta vizét. Megismerjük, hogy a Véderdő mellett a tó vizét még Kerubok is védik a kihűléstől. Itt a múltba visszautazva, a Véderdő történetéből kiderül, hogy nem ültetett erdő, hanem ennél sokkal vadregényesebb láperdő vette körül a tavat, melynek megközelítése a csapadékosabb időben szinte leheletlen kihívást jelentett az embereknek.

 

Hévíz-patak zsilipjénél már teljesen rásötétedik a csoportra. Közvilágítás szinte nincsen, de hangulatos fáklyákkal folytatjuk téli utunkat. Az idegenvezető mesél a Hévízi-tó vizének szabályzásáról a Festeticsek idejében. Az egykori szegényfürdőről, a lefolyó mostani helyzetéről: szabadstand vs. nem szabadstrand. Azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a hévízi gyógyvíz útját ajánlunk egy másik garantált programot, a téli evezést a Hévíz-patakon. Továbbá a hévízi iszap gyártásának titkaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Lotus Therme Hotel & Spa privát kertje: Hévíz egyetlen 5 csillagos szállodája egy több hektáros parkban található. A szálloda Shali Mar bárját hátulról közelítjük meg, mint a betyárok egykor a Festetics-kastélyt. Azért a vezetett sétán résztvevők sikeresebbek, mint Milfajt Ferkó volt, hiszen a csodálatosan kivilágított medence melletti bárban forró itallal melegedhetnek fel.

 

Festetics tér: a séta végpontja, hiszen ezzel visszaért a csoport Hévíz belvárosába, ahol decemberben adventi vásár is várja a vendégeket, káprázatos adventi fényekkel szegélyezve.

 

Ami a legendák mellett érdekes

 

Érezni, megtapasztalni, ahogy száll le a köd, gőzölög a meleg víz, sötétbe burkolódzik az erdő, csak a fáklya fénye világít. Hátborzongató hideg és forró élmény vár rád egyszerre!

 

A séta térképe:

  

Tervezett időpontok: 

December 3. 10. 18.

Találkozó: 16.00 órakor a Hévízi Tourinform Iroda előtt (8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.)

A séta időtartama: 2 óra

Az útvonal hossza: 2 km

Részvételi díj: 3 500 Ft

 

 

A sétát Csorja Krisztina idegenvezető kíséri, akinek további tematikus városnéző sétáiról itt olvashatsz.

 

További hévizi túrák:

 

Bővebb információ és regisztráció:

 

Tourinform Hévíz (Rákóczi u. 2.)

+36 83 540 131 vagy heviz@tourinform.hu vagy heviziturak.hu

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!