Napelemes rendszerrel újult meg az ország egyik legnagyobb fogászati központja Hévízen

Hévízen, ahol a természetet, a gyógyászatot és az egészséget mind csupa nagy betűkkel írják, a testi-lelki megújulás mellett különös becsben tartják a zöld megoldásokat és megújuló energiaforrásokat is.

Napelemes rendszerrel újult meg az ország egyik legnagyobb fogászati központja Hévízen

Egy tavaly szeptemberben, megújuló energiaforrások alkalmazására kiírt és sikeresen elnyert pályázatot követően 2021 szeptemberétől napelemek is támogatják a Gelencsér Dental fogászati és implantációs központ energiaellátását.

Az 55%-os támogatottságú GINOP projekt révén 144 db 345 kW-os nanokristályos napelem került a gyógyintézmény tetejére. Az idén szeptemberben megvalósult beruházással ill. frissen beüzemelt rendszerrel a fogászati rendelők energiaigényellátásának környezettudatos támogatása a cél.  

A saját fogtechnikai laborral és referenciaközpontként működő frézcentrummal rendelkező fogászati központban komoly, csúcstechnológiás infrastruktúra működik, amely a betegellátásban használt berendezésekkel együtt rendkívül magas energiaigényt jelent.

A fenntarthatóság jegyében a primer energiafelhasználás csökkentésével egyidejűleg az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkentve a fogászat a jövőben képes lesz éves energiaszükségletének 10-15%-át megtermelni.

A tisztább levegő, tisztább víz és zöldebb környezet Hévízen, a gyógyturizmus fellegvárában olyan kincs, amelynek zöld energiákkal történő megóvása az éves átlagban közel 2000 napsütéses órát tekintve mindenképp megtérülő befektetés.  

Az energiaigény és az ebből fakadó kiadások csökkentésével csökken a fogászat ökológiai lábnyoma is, amely hozzájárul egy élhetőbb Hévíz létrejöttéhez – az elért megtakarítás pedig újabb, a betegek szakszerű ellátását segítő beruházásokra fordítható.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!