„Lassan járj, tovább érsz!” Slow tourism: fedezze fel Hévíz kevésbé ismert szépségeit

Hévízen júniusban elindult az élet, megérkeztek az első fürdővendégek, kinyitottak az üzletek és a szállodák. A nagyobb rendezvényekre azonban még a világon mindenütt várni kell.

„Lassan járj, tovább érsz!” Slow tourism: fedezze fel Hévíz kevésbé ismert szépségeit

Ezt az időt érdemes kihasználni, hogy a részletekben rejlő szépséget is megtanuljuk észrevenni! Hévízen és a környékén gazdag történelmet, érdekes egyedülálló élővilágot, romantikus várromokat, és különleges építészeti emlékeket ismerhet meg.

Helyi szépségek és érdekességek

Június közepétől helyi idegenvezetővel tematikus városnéző séták indulnak a Hévízi Tourinform irodától. A hévízi séták a meghirdetett időpontban maximum 15 fő részvételével, több témával várják az érdeklődőket. A séta során megismerheti a fürdőkultúra kialakulását, vagy a Hévízen pihenő hírességek nyomában járhatja be a fürdővárost, de lehetőség van gasztro-séta során helyi finomságokat kóstolgatni vagy visszarepülni a régmúltba, amikor a római legendák születtek. A jövőben különböző tematikában, tervben van még interaktív anno és most séta, gyerekeknek szóló legendák ösvényén séta is. A Hévízi-tó különleges növény és állatvilágát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre által vezetett sétán ismerheti meg.

Nyitott öko- és bio gazdaságok

A Hévízi Termelői Piacon több helyi és környékbeli gazdálkodó árul finomabbnál finomabb zöldséget, gyümölcsöt, savanyúságot, lekvárt, szörpöt, gyógyteákat vagy házi gazdaságban készült sajtokat, szalámikat, májkrémet, vagy grillkolbászt. Egyes gazdaságok az év bizonyos napjain nyitva állnak az érdeklődők számára.

- Péntek délutánonként nyitva van a Dóka pincészet, ahol díjnyertes borokat lehet vásárolni.
- Hétvégenként a csodaszép Örvényeshegyen a Farm Inn fogadóban háztáji alapanyagból készített menüt fogyaszthatnak el a falusi ízek után vágyó érdeklődők.
- Péntek délutánonként nyitva van a Skapér méhészet ajtaja is, ahol megismerkedhet a méhészettel a feldolgozás eszközeivel és kóstoló után lehetősége van a kedvenc fajtamézének megvásárlására is.
- A nyár folyamán új vegetáriánus ételeket, saját kertben termesztett alapanyagból kínáló porta is nyílik majd Cserszegtomajon Meiszner Gasztro Élmény néven.
- Szintén Cserszegtomajon lehet meglátogatni Emese Sajtműhelyét, a vidám kecske ökofarmon a kecskesajt készítés rejtelmeivel és a „vidám kecskékkel” is megismerkedhetnek a látogatók.


Gyerekprogramok, melyek Hévíz környékén elérhetőek

- Gyenesdiáson a Jsakerámia műhely, kreatív foglalkozásra várja a “keramikustanoda” az érdeklődőket, ahol a korongozósarokban ellesheti a mesterség fortélyát és izgalmas titkokat ismerhet meg. Aki kedvet kap, ki is próbálhatja a korongozást és az agyagformázást.
- Keszthelyről minden nap 1 órás sétahajó járat indul 11.00, 13.30, 15.00 és 16.30 órakor. 2020. június 13-tól pedig naponta 18.00 órakor is.
-Gyenesdiáson 19. század közepén épült egykori Pásztorházban Kézműveskuckó várja az ügyes kezű érdeklődőket. A szépen felújított, korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett épület a régi falusi élet hangulatát sugallja.

Aktív programok Hévíz környékén

- A Balaton Balloning évek óta különleges programmal várja a „magasra vágyókat” a ballonos sétarepülés Közép Európa legnagyobb ballonjával az időjárástól függően naponta száll fel Hévíz mellől. Aki inkább gyorsabb szárnyalásra vágyik, annak tökéletes lehetőség a szintén naponta foglalható gyrokopter repülés.
- A tavalyi évben nyitott meg a Gyenesdiás Paintball pálya. Aki szereti a kihívást, annak ki kell próbálnia.
- Agyaggalamb-lövészet csodálatos természeti környezetben a Balaton közelében a modern Sportlőtéren szakszerű irányítás mellett nyílt napokon az amatőrök is kilóbálhatják a lövészetet pisztollyal és sörétes fegyverekkel is.
- Szervezett kerékpártúrán is van lehetősége részt venni, a részletekről információért keresse a hévízi Tourinform Irodát.
- Aki picit extrémebb élményre vágyik a Tourinform irodában már 2 főtől lehetősége van segway túrát foglalni.



Kisebb események a nyár első két hónapjára a szabad téren a környéken

Június 21. Golfos nyilt nap a Zalaspringsben
A golfízelítő során lehetősége van megismerkedni a golfozás alapjaival. Golfoktatás és golfkocsis pályatúra a csodás 160 hektáros golfpályánkon nemzeti színvonalú Robert Trent Jones golfpályán.

Június 26-28. Gyógyító Gyöngy rendezvény a gyenesdiási Nagymezőn
A családbarát, misztikus eredetű, valódi gyöngyszemekből fűzött programot a Léleknektár klub hozta létre, hogy az alternatív gyógyítást népszerűsítse.

Július 4. szombat 11:00-18:00 Lila Illavarázs „Levendula lepárló nap”
Aki szereti a levendula illatát, az ilyenkor repkedő ezernyi lepkét, érdekli hogy működött évszázadokkal ezelőtt egy eredeti fatüzelési lepárlóüst, akkor remek program a Gyógynövények völgyében szervezett levendula lepárló nap, ahol lesz kézműveskedés és keksz sütés is.

+ 1 vadonatúj különlegesség a Keszthelyi Óriáskerék!
Keszthelyi Balatonparton felállított óriáskerékről, 50 méter, azaz 15 emeletnyi magasságból június 19-től szeptember végéig csodálhatja meg a Keszthelyi öblöt, a Nyugat-Balatont és a Zalai dombokat.


Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról:
www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu

Tourinform Iroda Hévíz
Tel: +36 83 540 131
8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.

Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!
Facebook | Blog | Instagram | YouTube

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!