Július 1-től újraindul a HeBi kerékpáros rendszer Hévízen

A Hévíziek számára változatlan módon, míg a Hévízre érkező vendégeknek megújult bérleti rendszerben indul újra 2021. július 1-jén a népszerű HeBi városi kerékpáros rendszer.

Július 1-től újraindul a HeBi kerékpáros rendszer Hévízen

A HeBi / Hévíz Bike/ kerékpárok célja, hogy megkönnyítse a városon belüli kényelmes, gyors és környezettudatos közlekedést.

A HeBi kártya kiváltása

A kerékpárokat továbbra is egy úgynevezett HeBi kártyával lehet működésbe hozni.

HeBi kártyákat a hévízi Tourinform Irodában (Hévízi, Rákóczi utca 2.) lehet kiváltani, nyitvatartási időben, személyi igazolvány felmutatásával. Személyenként 1 db jár. A kártyához 1.000 Ft kaució ellenében lehet hozzájutni, ami természetesen a kártya leadásakor visszajár. Gyermekek részére kártya nem váltható ki, hiszen a HeBi kerékpárok mind felnőtt méretűek, így gyermekek azokat használni nem tudják.

A leállás időszakában minden korábban kiadott HeBi kártya inaktiválásra került, de a már kiadott HeBi kártyákat, személyi okmányok felmutatása után, az új rendszer szerint a hévízi Tourinform Iroda munkatársai újra aktiválni tudják.

A kerékpárhasználat díja

A kerékpárok használata Hévízi lakcímkártyával rendelkező lakosok számára továbbra is ingyenes, így az aktivált HeBi kártyákkal a megszokott módon lehetséges a kerékpárok használata városon belül.

Hévíz vendégei számára a kiváltott HeBi kártyát 1.000, 2.000, 5.000 vagy 10.000 Ft-tal lehet feltölteni, melyet ugyancsak a Tourinform Irodában kell megtenni a kártya aktiválásával egyidőben.

A kerékpárok használatára 1 felhasználó számára 1 napon maximum 4 óra áll rendelkezésére, hiszen a HeBi kerékpárok célja elsősorban a városon belüli távolságok gyors és egyszerű áthidalása, nem a kirándulás, túrázás. Épp ezért a kerékpárok csak Hévíz város közigazgatási területén belül használhatók, ez pedig a járművekbe épített GPS rendszerrel könnyel nyomon követhető.

A használat díja, amennyiben a kerékpár használat nincs megszakítva dokkolással:

  • az első órában, megkezdett fél óránként: 100 Ft / fél óra
  • a második órában, megkezdett fél óránként: 200 Ft / fél óra
  • a harmadik órában, megkezdett fél óránként: 300 Ft / fél óra
  • a negyedik órában, megkezdett fél óránként: 400 Ft / fél óra

Amennyiben a kerékpár használatát megszakítjuk a kerékpár dokkolásával, a számláló nullázódik és a következő kerékpár „bérlése” alkalmával az alapdíjról (100 Ft / fél óra ) indul újra.

A bérleti díjjal feltöltött kártyák leadásakor az 1.000 Ft kaució visszajár, de a fel nem használt, kártyára töltött összeget, nem igényelhető vissza.

Abban az esetben, ha a felhasználó nem dokkolja vissza a kerékpárt időben és ezzel a kártyáján mínusz összeget hoz létre, a kártya leadásakor a felöltött keretösszegen felül elhasznált díjat a felhasznló köteles megfizetni a Tourinform Irodában.

Mit kell konkrétan tenni?

Az aktivált HeBi kártyával el kell menni egy dokkoló állomáshoz, ahol a kerékpárok mellett egy kártyaleolvasó található. A HeBi kártyát a leolvasóhoz érintve fény és hangjelzés után a választott kerékpárt ki tudjuk emelni a dokkolóból és megkezdődik a használat.

A kerékpárt bármelyik másik, a városban található dokkolóállomásra vissza lehet zárni. A használat akkor fejeződik be, amikor a kerékpár egyértelműen visszazáródik a dokkolóba.

Hol találhatók a kerékpárdokkoló állomások?

Hévízen 4 helyszínen találhatók HeBi dokkolók és kerékpárok.

  • Ady utcai Festetics Fürdőház előtti bejárat mellett
  • Széchenyi utcán a Városháza mellett, Szentlélek „Kék” Templommal szemben
  • Egregyi buszforduló mellett
  • a Nagyparkoló kijáratánál, az új buszpályaudvar mellett

A kerékpárok használata nem kiszámítható, így előfordulhat, hogy egy dokkolóban épp nincs kerékpár.

Lehet-e ellenőrizni a kártya egyenleget, lehet-e újratölteni?

A HeBi kártya egyenlege leolvasható a HeBi dokkoló állomás központi oszlopán található kártyaleolvasó segítségével, vagy a Tourinform Irodában.

Amennyiben a feltöltött összeg lefogyott, úgy a Tourinform Irodában újratölthető a kártya további 1.000, 2.000, 5.000 vagy 10.000 Ft összeggel.

 

Bővebb információk!

www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu
Tourinform Iroda Hévíz
Tel: +36 83 540 131
8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.

Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!

Facebook | Blog | Instagram | YouTube

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!