Instant szauna etikett!

Szaunázhatunk-e fürdőruhában? Igyunk-e szaunázás előtt, után vagy közben? Hány szaunalepedő kell egy szaunázáshoz? Miért vesznek fel egyesek sapkát a szaunában? Végtelen számú kérdés, és válasz, ami ráadásul szauna típusonként és országonként is eltérő.

Instant szauna etikett!

Még ha szépen is süt a február végi nap, igencsak érezzük, hogy nem ért teljesen véget a szauna szezon. Egyre kívánkozunk a forró szaunába, ami nem csak felmelegedésre és hajszárításra tökéletes, de sokkal inkább hasznos az immunrendszerünk számára ... ha jól csináljuk.

A szaunázás jótékony hatásait, fontosságát már az ókoriak is felismerték, de a kutatások szerint szaunát azték és maja indiánok használtak először. Alapelve: a hideg és meleg váltogatása. A wellness elterjedése óta számtalan formája vált ismertté, de leggyakrabban finn szaunákkal találkozhatunk. A neve a finn „savu” szóból származik, melynek jelentése füst. Hőmérséklete 75-100 °C között van, páratartalmuk 6-15%. Emiatt az alacsony páratartalom miatt száraz szaunának is nevezik, ám akik élvezik, biztosan nem maradnak szárazak.

Íme egy kis instant szaunaetikett a legfontosabb szabályokkal, tanácsokkal!

  • Kezdj zuhanyozással, de a szaunába szárazra törölközve menj! - A tisztaság fontos, de a szauna nem szárítógép.
  • Hagyd kint a papucsod! - ... meg az ékszereid, a telefonod, a kedvenc könyved, a gyereked, a szendvicsed, a dobozos söröd. A szauna (is) az a hely, ahol csak a testedre van szükséged.
  • Helyfoglalás előtt terítsd magad alá a lepedőt vagy törölközőt! - Te szeretnél az előtted ott szaunázóról lefolyt izzadságban ülni, állni, feküdni?
  • Nem kell feltétlenül meztelennek lenned, erre találták ki a szaunalepedőt. A fürdőruhát viszont kerüld! - A mikróba se teszel be műanyagot. És ha az a műanyag kénes, klóros és belepárolog majd a levegőbe?
  • Van, ahol kérik a test takarását, van, ahol kimondottan meztelen szauna van. - Először tájékozódj - a piktogramok segítenek -, csak utána háborodj fel.
  • Amíg a szaunán kívül hűtöd magad, ne hagyd a padon a törölköződ, hogy foglald a helyed! - Ez nem az ovi, nincs foglalt helyed, mint az uzsonna asztalnál.
  • A felöntéseket fürdőmester vagy szaunamester végezze, így megelőzve az illat kavalkád, valamint az esetleges viták keletkezését! - A fahéjas alma, zöld citrommal szuper választás lehet otthon, de másokat ne sokkoljunk egyéni ízlésünkkel.
  • A felöntést követő percekben (sőt egyébként sem), nem ajánlatos ajtót nyitogatni, inkább élvezd ki a forró levegőt! Külföldön ilyenkor a legtöbb helyen jelzőlámpa világít, így tudatva a bemenni szándékozókkal, hogy épp felöntés történt! - A metrón se nyitogatod ki az ajtót száguldás közben, hogy szellőztess. 'Felszálltál, várd meg a következő megállót.'
  • Étkezés után nehéz gyomorral nem ajánlott szaunázni, ahogy alkoholos ital elfogyasztása után sem! - Volt már olyan, hogy télen kint pálinkáztál a hóban, aztán bementél a meleg szobába? Na ezért ne! Viszont a vízpótlás szaunázás után nagyon fontos, és bármi meglepő, vannak szaunafelöltések, amik közben a szaunázók meleg italokat szürcsölnek. Finnországban a finnek sört is, de azok a finnek, Finnországban.
  • Élvezd ki a szaunában a csendet, és hagyd, hogy a többi szaunázó is ezt tegye! - Ha viszont szaunaszeánszra mész ne lepődj meg ha esetleg zene szól, a szaunamesterek jelmezben vannak és általában az egész egy forró hangulatú show műsorra hasonlít. Csinálj úgy, mint mindenki más, érezd jól magad.
  • Lázas betegen ne menj el szaunázni! - A szauna olyan a láznak, mint olaj a tűzre. Lázasan amúgy se menj sehová.
  • A szaunázás a hideg és meleg váltogatásáról szól! - Senki nem kényszerít szaunázás után, hogy jeges merülőfürdőt végy, de azért adj esélyt a testednek, hogy lehűljön, mert így hatásos igazán.
  • A szaunázás nem verseny, mert akkor mindig a finnek nyernének. - Figyeld a tested, mindenki másként reagál a melegre. Nem az a cél, hogy ájulásig bent maradj. Egy jól felfűtött szaunában általában 10-15 percnél többet nem is kell bent lenni.
  • Egy-egy fázis között tarts némi pihenőt, hogy a testednek legyen ideje lehűlni, hogy aztán az egész kezdődhessen elölről! - Mert a szaunázás valójában nem egy egészségprogram, a hideg és meleg váltogatása legalább 3-4 alkalommal egymás után.

Más országok, más népek, más szokások!

Bárhogy is szoktad, alkalmazkodj ahhoz, hogy hol és kikkel szaunázol együtt. Mielőtt más országban vagy más nemzetiségűekkel izzadnál együtt, nem árt megkérdezni egy bennfentest a szokásokról, nehogy végül meglepődj, hogy jól megvirgácsolnak faleveles ágakkal ( lásd lettek, oroszok ) vagy épp egy sörözős szaunázással kössék össze az üzleti találkozót ( lásd finnek ) megbotránkozzanak, ha nem vagy meztelen ( lásd németek) megbotránkozzanak ha meztelen vagy ( lásd angolok ) nők és férfiak külön szaunáznak ( lásd japánok).

A szaunázás ma már sokszor közösségépítő program is, aminek persze továbbra is fontos az egészségmegőrző, relaxáló, immunerősítő szerepe. Ami talán kevésbé tudott, hogy régen a szaunákban szüléseket is vezettek le, gyógyításra is használták, sőt húsok szárítására is alkalmazták.

Végül az ominózus sapka kérdés!

Melegünk is lesz benne, meg hülyén is nézünk ki, tehát mért vegyük fel? Egyrészt azért ajánlott a viselése, mert a fejünkben sokkal sűrűbb a hajszálerek hálózata, aminek azonban nagyon nem tesz jót a túlhevülés. Viszont a gyapjúból vagy lenből készült sapkák - tehát véletlenül sem az úszósapink vagy a téli usanka - jól szabályozzák a hőmérsékletet, lényegében megakadályozzák a fejbőrben lévő erek túlmelegedését. Nem véletlen ezért, hogy a szaunasapkáknak, nálunk jóval "szaunatapasztaltabb" országokban nagy kultúrája van, viselése majdhogynem evidens. Másrészt - főleg hölgyek figyelmébe -  a haj nehezen visel a 80° körüli vagy annál nagyobb meleget, így ezzel a hajtöredezettség káros mellékhatásától sem kell félnünk. És még egy érv: amúgy meg egy baráti társaságban az egyen sapka inkább menő, humoros és jó közösségépítő erővel bír.

Szaunáznál szállásfoglalás nélkül? Ezeket a helyeket ajánljuk!

  • Ensana Hévíz Thermal Hotel**** - 17.00 - 19.00 között wellness jegy váltható, aminek részeként a szaunák is szabadon használhatók. Szerdánként szaunafelöntéseken is részt vehetsz.
  • Bonvital Wellness & Gastro Hotel**** - foglaltságtól függően spa jeggyel külsős vendégként is élvezheted a wellness részleg szolgáltatásait
  • Festetics Fürdőház / Hévízi Tófürdő - a fürdőházban több szauna is üzemel, melyek a wellness
  • Zena Hotel - foglaltságtól függően a hotel wellness részlege külsős vendégek számára is nyitva áll
  • Kolping Hotel**** Spa & Family Resort - foglaltságtól függően napi jegy megváltásával nem csak a felnőtt wellness részleg és szaunavilág szolgáltatásit de az élménymedencéket is használhatjátok
  • Lotus Therme Hotel & Spa***** - korlátlan spa használatot adnak 8.00-18.00 közötti időszakra vásárolható nap jeggyel

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!