Hévízen a megújulás természetes, a minőség örök!

Néhány napja beszámoltunk róla, hogy megújult arculattal készül Hévíz az idei szezonra. De nem csak egyszerűen a város arculata, szinte Hévíz minden apró porcikája felfrissült az elmúlt hónapokban. Számba venni is nehéz mennyi újdonsággal várják a helyi szolgáltatók vendégeiket. Mert bár a vendégforgalom átmenetileg szünetel, a turizmusfejlesztés ilyenkor sem állhat meg, sőt, ha lehetséges, még nagyobb fordulatszámon pörög.

Hévízen a megújulás természetes, a minőség örök!

KEZDJÜK MINDJÁRT MAGÁVAL A VÁROSSAL ÉS A VÁROSI BERUHÁZÁSOKKAL

Hévízen a színfalak mögött megfeszített munka folyik a tervezett pályázatok megvalósítása érdekében. A városvezetés célja, hogy mire a vendégek visszatérnek a fürdővárosba, addigra megújult terek, sétányok és látványosságok fogadják őket. Ennek érdekében Hévízen új autóbusz-pályaudvar létesül, ezzel együtt a régi buszpályaudvar a belvárosban teljesen megújul és új funkciót kap. A Vörösmarty-Sugár utcák közötti szakaszon kétoldali kerékpársáv és ehhez kapcsolódó forgalomtechnikai berendezések épülnek. A Szent András, Móricz Zsigmond, Fecske és Effinger Károly utcában kerékpáros nyom kijelölését tervezzük. Korszerűsödik a parkolási rendszer is, úgynevezett „Okos” parkolási rendszer kerül kialakításra.

MEGÚJUL A TERMELŐI PIAC

A jelenleg is zajló fejlesztés nyomán egy új, többfunkciós használatot lehetővé tevő tér jön létre, amely szervesen kapcsolódik a korábbi, belváros kialakítását célzó fejlesztésekhez. Cél, hogy a teret akár parkolóként, akár hagyományőrző programok helyszíneként, akár pihenőtérként is lehessen használni. Ennek érdekében növelik a zöld felületeket, megoldják a megfelelő árnyékolást és egy pavilon is épül.

ÚJ FŐTÉR

Az újonnan kialakítandó akadálymentes „főtér” a Deák térből, a jelenlegi buszpályaudvar területéből, a gyógyfürdő nyári bejáratának teresedéséből és zöldfelületekből áll össze. A terület sétáló övezetté alakul, melyen a Festetics örökség szimbolikáját visszatükröző utcabútorok, kandeláberek, szabadtéri alkotások kapnak helyet. Valamint a téren lesz majd a város új látogatóközpontja, otthont adva a Tourinform irodának és számos turisztikai funkciónak.

FESTETICS SÉTÁNY

A sétány a kórház gazdasági bejáratától a tó melletti kerítés északi sarkáig tart, és a véderdő-sétány összekapcsolását célozta meg. A sétány burkolata és zöld felületei elkészültek, a padok és új világítótestek a helyükre kerültek. A sétányt információs táblák is gazdagítják majd.

KULTÚRBARANGOLÁS HÉVÍZEN - KÁLVÁRIA ÉPÍTÉSE

Az egregyi domb oldalán az Árpád-kori templom közelében kerülnek kialakításra a kálvária stációi. Ezzel egy időben egy egyháztörténeti sétakör kialakítására, kitáblázására is sor kerül. A projekthez applikáció alapú tartalomfejlesztés is kapcsolódik.

A HÉVÍZGYÓGYFÜRDŐ ÉS SZENT ANDRÁS REUMAKÓRHÁZ MUNKATÁRSAI SEM TÉTLENKEDTEK AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN

A járványügyi helyzet alatt is folyamatosan zajlanak a munkálatok, nemcsak az Intézmény falain belül, hanem a természetvédelmi területeken is. A dolgozók számára továbbképzési lehetőséget és kezeléseken való részvételt biztosított az Intézmény, így sor került angol, német illetve számítástechnikai továbbképzésekre valamint webináriumokra, hogy magasabb szintű tudás elsajátításával még felkészültebben várják vissza a vendégeket.

A Tófürdő területén is több karbantartási, illetve műszaki munkálat zajlott, lefestésre kerültek a vízben lévő kapaszkodok a strandi épületnél, a régi lépcsők korszerűsítése is kezdetét vette. A közösségi terek festésére, burkolatok javítására és cseréjére is volt lehetőség.

A Fedett Fürdő és Terápiás Centrumban is folyamatosan zajlanak a műszaki és karbantartási javítások, ezen felül a nagytakarítási munkálatokat is elvégezték. A vendégek segítésére a földszinten megnyitott egy információs pult, ahol tájékoztatást, útbaigazítást lehet kérni. Március elsejével elindult a terület saját Facebook oldala is Hévízgyógyfürdő Fedett Fürdő és Terápiás Centrum néven, hasznos információkat, aktualitásokat, kezelési leírásokat, történeti érdekességeket mutat be az érdeklődők számára.

VÉDERDŐ

A tavalyi év folyamán elkezdett Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja az utolsó fázisokban tart. A Hévízi-tó véderdejében számos facsemetét, cserjét ültettek, megújult a Hévízi-tó körüli tanösvény, elkészültek az új sétautak és megújultak a fahidak, valamint a patakmeder. Kialakításra került egy látványos fahíd, amiről a természetes mocsári élővilágot lehet majd megcsodálni. A felső erdőben a napokban vette kezdetét a lombkorona megfigyelő torony építése. Az erdő a természetjáráson kívül az aktív kikapcsolódásnak is helyszíne lehet, hiszen futóútvonalak kijelölése is zajlik, több nehézségi fok és táv szerint, valamint nyújtópontok kialakítása is szerepel a további tervek között.

Dr. SCHULHOF VILMOS SÉTÁNY

Április elejével a sétány felújítási munkálatai is megkezdődtek. A program részeként a sétány teljes kiterjedésében a burkolat és a térvilágítás felújítása fog zajlani. A parkjelleget meghagyva zöldterület-fejlesztés veszi kezdetét, illetve turisztikai attrakciók létrehozásával színesedik (zenepavilon, szökőkút felújítás, padok, fotópontok, ugróiskola). A közmű kiváltások, öntözőrendszer, csapadékvíz-elvezetés is kiépítésre kerül.

SZÉP ÚJ SZOBÁK, APARTMANOK

A hévízi apartmanházakban is lázas munka folyt a tél folyamán, hiszen a Kisfaludy pályázat keretében Hévízen 267 nyertes pályázó, csaknem 762 millió forint értékű támogatással gazdálkodhatott. A hagyományos renoválási munkák és bútorcserék mellett a legnépszerűbb fejlesztések közé ebben az időszakban a klímák és napelemek beszerzése tartozott. A felújítások már szinte teljesen lezárultak, a háztulajdonosok bátran állítják, hogy leendő vendégeik elégedettek lesznek a hévízi szálláshelyek minőségével.

MEDENCÉK, PARKOK, SZOBÁK, ÉTTEREM – MENNYI MINDEN ÚJÍTHATÓ FEL EGY HOTELBEN?

222 megújult szoba

Az ötcsillagos Lotus Therme Hotel & Spa 222 szobája újult meg az elmúlt hónapokban. A fő szempont a kényelem és a színek harmóniája volt, megtartva a szobák elegáns jellegét.
A felújítás érintette a berendezések egy részét, melyeket részben cseréltek, részben üveglapokkal tettek látványosabbá. Az új ágyvégeket hangulatos ledvilágítás teszi elegánssá. Mindegy mennyi okoseszközzel érkezik, a Lotusban biztosan talál alkalmas csatlakozót. A tevékenység még nem zárult le teljesen, folyamatban van minden fürdőszobai zuhanyzó üvegajtóval való felszerelése. Sor került továbbá számos festési és karbantartási munkára, valamint a kertészek is folyamatosan dolgoztak azon, hogy szálloda ősfás parkja továbbra is egyedülálló környezetet biztosítson a reményeik szerint hamarosan érkező vendégek számára.

FELÚJÍTÁSOK A KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYÉBEN

A Hotel Európa fit szállodában elsőként a 2001-ben épült apartépületet öltöztették új köntösbe, átalakítva a közel 20 éves külsőt, mely így színekben a főépületben található, kétágyas szobákkal harmonizál. Az impozáns enteriőr mellett nagy hangsúlyt fektettek a szobák energiafelhasználására is, melynek eredményeképpen születtek meg az „okos apartszobák”. A szoba alapvető funkcióit kapcsolták össze mozgásérzékelésével, így érzékeli a rendszer a vendég jelenlétét a szobában, kapcsolja a lámpákat és szabályozza a hőmérsékletet. Mindezt a tudatos áramfogyasztás, környezetvédelem jegyében. A lakosztályok okosszoba elemei mellett nagy hangsúlyt kapott a szoba színvilága, mely letisztultságával a luxust hivatott előidézni, továbbá minden lakosztály egyedi, luxuskategóriás sporteszközökkel lett felszerelve, ezzel támogatva az egészségmegőrzést, az aktív időtöltést. Valamint az országban az elsők között került bevezetésre, a mind a 231 szobára kiterjedő digitális fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy a vendégek szobakártya nélkül, okostelefonjuk segítségével nyithassák a szobájukat, a konditermet és a garázst. A nyári szezonra még megújul a mexikói hangulatú Acapulco Grill kert és az iszappakoló helyiség is, valamint a kertben is lesznek meglepetések.

ÚJ SZÉPSÉGSTÚDIÓ ÉS KONYHA

A Palace Hotel Hévíz wellness centrumában decemberben beszerelésre került az új légkezelő-párátlanító berendezés, amely ideális páratartalom mellett biztosítja az állandó kellemes hőmérsékletet a fürdőzéshez.
A magyaros- és nemzetközi fogásokat is kínáló Monarchia étterem konyhájába megérkeztek az új konyhagépek. Ezek a korszerű, modern eszközök nagyban megkönnyítik, lerövidítik az ételkészítés munkafolyamatait, megtartják az alapanyagok eredeti tulajdonságait.
A nyitásig hátralévő hetekben még egy új szépségstúdió kialakításán és a lobby mosdóinak felújításán dolgoznak a szállodában, hogy megújult környezetben fogadhassák ismét a vendégeket.

CSALÁDBARÁT MEGOLDÁSOK

Még egy bezárt hotelben is történhetnek jó dolgok! Az alsópáhoki Kolping Hotelben a játszóbirodalom, Bobóország udvara pár hónap alatt teljes átalakuláson ment keresztül. Ügyességi játékok, óriás homokozó, beépített trambulin, baba-mama hinta és sok más izgalmas játék is helyet kapott. Szorgos csapatuk takarított, festett, kertészkedett, felújított, kijavított mindent IS. Bevallásuk szerint a szálloda jobb állapotban van, mint valaha! A családi élményfürdőben feltörték az alapokat, újrahúzták a csöveket, megerősítették a vízzáró rétegeket. Kimostak mindent, ami befért az óriás mosógépeikbe, varrtak, javítottak, fertőtlenítettek. A séf és csapata új recepteken dolgozott, kikísérletezték a tökéletes jubileumi tortát, új étlapok készültek. A most rendelkezésre álló extra időnek pedig a vendégek lesznek majd a nyertesei, amikor a kézzel gyúrt, házi tésztáikat végre megkóstolhatják.

 

A MOSOLY ÉS VIDÁMSÁG MINDENEN ÁTSEGÍT

Az Easy Suite Hotel egészen egyedien kezeli a kialakult helyzetet. Igyekszik humorral, jókedvvel túllendülni a hétköznapokon. Mottójuk:  “A siker útja mindig építés alatt áll.”
A turizmus hiánya nálunk sem jelenti azt, hogy nincs munka a szállodában. Az elmúlt időszakot arra használták fel, hogy hangulatosabba tették a teraszokat és navigációt helyeztünk el a szállodában. Folyamatban van a gyereksarok kialakítása is. Sziklakertet építettek és büszkék csodásan gondozott kertjükre. Vendégeiket örömmel, jókedvvel, humorral várják vissza.

ÁLLVÁNYOK MINDENÜTT

Bár idén nyárra még nem készül el, lázas munkálatok zajlanak a Hunguest Hotel két hévízi szállodájában is. A Helios és a Panoráma hotelben is megkezdődtek és jól haladnak a munkálatok, melynek eredményeként Hévíz két tradicionális gyógyszállodája kap modernebb külsőt és belsőt.

BÁTORSÁGPRÓBA ÉS ÉLMÉNYPARK

A Kolping Hotel szomszédságában lázasan épül és szépül a BOBO FUN PARK játszóház, trambulinpark, élményközpont és rendezvényhelyszín. 30 attrakció várja itt majd a család minden tagját: 3 emelet magas beltéri mászófalak, csúszdapályák, lézerlabirintus, „igazi” barlang, trambulin mezők és sok más izgalmas aktivitás. A környék legmenőbb szülinapi helyszínének és találkozóhelyének tervezték ezt a helyet. A 3000m2-es park önmagában egy vizuális sokkhatás. Kihívásaival kizökkenti a tiniket az online világból, a felnőttekből előhozza a gyermeki énjüket. Bátorságpróba, szórakozás és randihelyszín.  Osztálykiránduláshoz és csapatépítő tréninghez trendteremtő környezet. A létesítmény szeretettel várja a környéken lakókat, közelben pihenőket, kirándulókat is. Az építkezés a tervek szerint halad. Nyitás június elején!

 

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK A TOURINFORMBAN

A Kisfaludy pályázat keretében megújult a Hévízi Tourinform Iroda. A látogatótérben új, az országos Tourinform hálózat arculatának megfelelő bútorok kaptak helyet. Ugyancsak a pályázat keretében új kerékpárok várják a vendégeket. A túra és városi kerékpárok mellett elektromos trackingek és e-rollerek bérlésére is van lehetőség. Az udvarban pedig egy fedett beálló épült, ami alatt biztosan esős időben sem áznak el a kerékpárok.

ÉDES KÉNYEZTETÉS MINDENKINEK

A Nagyparkoló és a Hévízi Termelői Piac bejáratánál, a korábbi Info Pont helyén egy felújított és kibővített Sweet Point nyílik meg ezen a pénteken. A sétálók nem csak finom olasz fagylaltot és kávé különlegességeket vásárolhatnak majd elvitelre, de frissen sütött kürtőskalács is lesz majd, több ízben.

HÉVÍZ LEGÚJABB TEMPLOMA

Isten Szent Anyja „Életadó Forrás” ikonja tiszteletére néven épül Hévíz legújabb temploma, az ortodox templom. Alapkövét még 2019. december 27-én tették le, és az idei nyárra egész biztosan elkészül, hiszen jelenleg a tetőfedési munkák zajlanak. A 15-ször 15 méter alapterületű, 12 méter magas, jellegzetesen hagymakupolás templom az Ady utcáról lesz megközelíthető.
Az építkezés hagyományos módon zajlik, az egész épület, a kupolák is tömör téglából készülnek. Bár a templom még nincs kész az épülő falak között már most is tartanak istentiszteleteket.
Aki szívesen megnézné az építkezési folyamatot, kövesse a gyülekezet oldalát: Heviz Prihod néven a Facebookon.

A fent felsorolt újdonságok mellett további számos szolgáltató készül meglepetésekkel a nyárra, de vannak, akik még későbbre tartogatják, hogy megosszák velünk titkaikat, újdonságaikat. A Hévíz az élet forrása! Facebook oldalon azonban mindenről folyamatosan beszámolunk.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!