Harmadik alkalommal hirdették meg a Keszthely város tortája versenyt, amiben tavaly óta két kategóriában lehet tortákat nevezni: hagyományos és mentes torta kategóriákban.
A versenyre zalai cukrászok, cukrászdák nevezhetik új kreációjukat, egy olyan tortát, amilyet korábban még senki nem készített.
A zsűri komoly szakmai szempontokat is figyelembe véve választotta ki vakkóstolással a nyertes tortákat. A zsűri szakmai résztvevői Keszthely város képviselői mellett:
- Czömpöly Eleonóra, Cukrászmester, a Magyar Cukrász Ipartestület képviseletében
- Sznopek Veronika – A Mestercukrász műsor győztese, a Magyar Cukrász Ipartestület képviseletében
- Kövérné Kalmár Mónika – Elnökségi tag, Balatoni Kör / tulajdonos, Mónisüti Cukrászda
- Vizlendvai László - Főigazgató, Zalaegerszegi Szakképzési Centrum
- Fisli István – Igazgató, Keszthelyi VSZK
A hévízi Mozart Cukrászda és Sissy Kávézó és Fagylaltozó tulajdonosa, Prosztovicsné Pópity Tímea idén második alkalommal nevezett a megmérettetésre. 2022-ben a Magyarok Nagyasszonya fantázianevű tortájukkal már bizonyították szakmai tudásukat, hiszen egy évvel ezelőtt a Keszthely Város Reformtortája kategóriában már elhozták az első díjat. Ez a csokis, meggyes torta mai napig nagy kedvence vendégeiknek.
Az idei évben azonban sikerült emelni a tétet, hiszen mindkét nevezett tortájuk első helyezést ért el, így 2023-ban Keszthely Város Tortája a Főúri varázslat torta lett, míg a Keszthely Város Reform Tortája címet a „Minek nevezzelek”-nek keresztelt mentes tortának ítélték oda.
A tortákat Rosta Sándor cukrász és Prosztovicsné Pópity Tímea közösen találták ki, és céljuk volt, hogy igazán minőségi alapanyagokkal dolgozzanak és a 775 éves Keszthely városa hírnevéhez és tradíciójához illő tortákat készítsenek, amik egyszerre képviselnek klasszikus értékeket, és ízeket, miközben modernek és frissek.
Főúri varázslat
kakaós mandulaliszttel készített piskóta mandularopogóssal, csoki és gesztenye mousse, áfonya zselé és csokoládé ganache
Minek nevezzelek?
cukor és glutén mentes torta: pisztáciás piskóta alap, fehér csokoládé és áfonya mousse, áfonya zselé
Pópity Tímea megköszönte a támogatást és a segítséget kollégáinak: Horváth Melanienak, Varga Beátának, Kubánka Fanninak, Horváth Edinának, Tófeji Gabriellának, Dorina Antalovics-nak és a folyamatos szakmai ellenőrzést Miklós Beatrixnek
A tortákat bárki megkóstolhatja Hévízen a Sissy Kávézóban és a Mozart Cukrászdában!