Érdekességek, amit ősszel is érdemes megnézni akár ingyen is!

Ősszel a sok kültéri séta után néha jólesik egy kicsit megpihenni és rácsodálkozni egy kiállításra. Hévíz környékén több különleges múzeum várja az érdeklődőket.

Érdekességek, amit ősszel is érdemes megnézni akár ingyen is!

A jelenlegi (2020.09.15) rendelkezések értelmében a múzeumok változatlanul nyitva vannak, a maszk viselése azonban beltérben itt is kötelező.

Hévízen szeptemberben még látogatható az Egregyi Múzeum 5 éve működő állandó kiállítása, ahol a környékben előkerült leleteket, pénzérméket, római kori oszlopfőket mozaikdarabokat és későbbi kórból származó ékszereket, ötvösmunkákat láthatnak a történelem iránt érdeklődők. A vezetett római legendák nevű hévízi séta során történetek és legendák segítségével telnek meg élettel a kiállított tárgyak.

 

 

Az Egregyi Múzeum nyitva tartása: H-P 9:00-15:00 között. Vezetett séta a múzeumban: szeptember 22-én 13:00 órakor.

Keszthelyről amellett, hogy a Balaton fővárosa elmondható, hogy a Múzeumok városa, hiszen a 20.000 fős városban több, mint 20 múzeum van.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából különleges programsorozattal készülnek Keszthelyen szeptember 19-20. hétvégén.

A Balatoni Múzeumban szeptember 19-vel Mészáros T. László kiállításának megnyitója lesz, továbbá ezen a napon az állandó Balaton keletkezéséről és élővilágáról, fürdőtörténetéről szóló állandó kiállítás ingyenesen látogatható. 2020. szeptember 24-én 16 órára a "BALATONI KINCSESTÁR" elnevezésű néprajzi látványtár és új közösségi tér megnyitója lesz. A kiállításmegnyitóra regisztráció szükséges.

Szeptember 19-én a Georgikon Majortörténeti Múzeum és Élménygazdaság 9-17 óra között ingyenesen látogatható.

Szeptember 20-án 10:00-16:00 között a Belvárosi Múzeum, Történelmi Panoptikumban Tarsoly lemezeink-elődeink remekműveik kiállítás, ahol a huszárok öltözékéhez tartozó tarsolyokat, gyönyörű ötvösmunkákat csodálhatnak meg az érdeklődök. A panoptikumban egyéb ingyenes program, mint zenei időutazás, irodalmi felolvasás és könyv csere-bere is lesz.

Szeptember 20-án 13:00-kor Keszthely legrégebbi épületét a Pethő Házat Szántó Éva idegenvezető mutatja be. A zsinagógát és Biblia Kertet Rejtő Gábor a Keszthely Izraelita Hitközség elnöke mutatja be 13:30-14:00 óra között.

A Helikon Kastélymúzeum mindkét nap (szeptember 19-én 10:00 órakor, szeptember 20-án 15:00 órakor) II. Festetics Tasziló örökségének nyomában vezetett sétát szervez. A sátán maximum 25 fő vehet részt, ezért a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

A Szendrey Júlia emlékszoba meglátogatásához az év minden napján előzetes bejelentkezés szükséges. Azonban szeptember 20-án 14:00-16:00 között az emlékszoba nyitva áll az érdeklődők előtt, akik a fenti időpontban sok érdekes dolgot tudhatnak meg Petőfi Sándor szerelméről és feleségéről. A tárlatvezetés és a múzeum látogatás a fenti napon ingyenes. (Szendrey Telep 1.)

 

Szeptember 29- október 12. között a keszthelyi Fő téren lesz látható a "30 éve szabadon" nevű vándorkiállítás, mely eddig 37 belföldi és külföldi helyszínen volt látható. A kiállítás a kommunista diktatúrától a rendszerváltoztatásig tartó magyarországi időszakot mutatja be.

Gyenesdiáson a Pásztorházban még szeptember kedd-péntek 9:00-12:00 között még előzetes bejelentkezés nélkül látogatható a környék legnagyobb avar vezérének eredeti formában bemutatott sírja.

 

 

Zalavárra a Várszigetre is érdemes az őszi hónapokban ellátogatni. Ilyenkor a vadludak rajától hangos a környék, ami még különlegesebb hangulatot ad a Várszigetnek, ahol a Cirill és Metód emlékoszlop és emlékmű (jelenleg felújítás alatt) a Szent Adorján templomának romjai mellett mindig érdemes megállni. A Kis-Balaton ház interaktív kiállítása november 15-ig látogatható.

Nagyrészt kültéri és egész évben látogatható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelye a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. A Salföldi Természetvédelmi Major november 1-ig tart nyitva.

 

Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról:

www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu
Tourinform Iroda Hévíz
Tel: +36 83 540 131
8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.

 

Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!

Facebook | Blog | Instagram | YouTube

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!