A legek versenye volt Hévízen

Szombaton került megrendezésre Hévízen a 3. HévíziBivaly Duatlon verseny, amely már azért is egyedülálló, mert hivatalosan ilyen sportág párosítás (evezés+futás) nem is létezik.

A legek versenye volt Hévízen

De nem csak e fent tény, de az is különlegessé teszi, hogy a környezet, ahol zajlik is páratlan. A versenyzők a Hévízi-patakon eveznek 10, majd a töltésen futnak vissza 11 kilométert, hogy végül a Hévízi-tó partján érkezzenek célba és vegyék át befutóérmeiket. A verseny teljes szakasza így természetvédelmi területen zajlik.

 

Legtöbb nevező, legtöbb induló

Mint minden korábbi évben, most is limitált létszámban lehetett csak nevezni a HévíziBivaly Duatlonra, épp különleges természeti adottságai miatt. Idén összesen 227 versenyző nevezett a megmérettetésre, ami 130 csapatot vagy egyéni indulót jelent. Soha még ennyien nem neveztek korábban. Végül csupán 3 csapat és egy egyéni induló nem érkezett meg a rajthoz, mindenki más azonban, aki elindult sikeresen teljesítette is az összesen 21 km-es távot.

Legtöbb törzsversenyző

Mivel ez már a 3. HévíziBivaly verseny volt, arra is gondoltak a szervezők, hogy jutalmazzák a leglelkesebb indulókat. Összesen 31-en voltak, aki az eddigi összes versenyen részt vettek. Ők idén egy kis plusz meglepetést, egy társasjátékot kaptak ajándékba.

Legtöbb típusú vízi eszköz

Még egy alkalommal sem volt ilyen sokféle kenu, kajak és SUP az evezős szakaszon. Idén 55 bérelt túrakenuban szálltak vízre a versenyzők, de ezeken kívül voltak tengeri kajakok, túrakajakok, verseny kajakok, verseny kenu, felfújható hajók, többféle SUP, sőt még outrigger kajakkal is indultak.

 

Legtöbb együttműködő, támogató

A verseny fő szervezője a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., de természetesen évek óta együttműködik a megvalósításban a Hévízi Szent András Reumakórház és Tófürdö, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Vidra Vizitúrák és a Kajak Sziget csapata. Továbbá az idei évben sikeresen pályáztak az Aktív Magyarország Programban, sőt a szombathelyi Intersport áruház is támogatóként jelent meg. A helyi vállalkozók, szolgáltatók számos felajánlással járultak hozzá a versenyzőknek adott rajtcsomagokhoz, valamint ők ajánlották fel a győzteseknek járó díjakat is. Ezek között voltak wellnesshétvége felajánlások, vacsorameghívások, ajándékutalványok, ékszerek, borok, sőt még egy különleges cipő is.

 

Legtöbb díjazott kategória

Az idei évben 11 kategóriában hirdettek győztest, több mint 30 ajándékcsomagot adtak át. 

Külön díjazták a 3 és 2 fős csapatokat, a túrahajóval a SUP-pal vagy a versenyhajókkal érkező versenyzőket. A kategóriák és a versenyidők megtekinthetők a sportident.hu oldalán.

Legjobb idő

Idén újra megdőlt a leggyorsabb időeredmény rekordja, igaz, a táv most egy hajszálnyival rövidebb volt, mivel a Hévízi-tó mellet véderdőbe idén a magas vízállás miatt nem lehetett befutni. 

Ám ez a tény semmit sem von le Kassai Álmos teljesítményéből, aki versenykajakkal indult és mindössze 1 óra 48 perc alatt evezett le a fenékpusztai kiszállóig, majd futott vissza a Hévízre a célba!

 

Legegyedibb esetek

Mint mindig, most is voltak érdekes momentumai a versenynek. Ilyen volt például, hogy a megszokottnál magasabb vízállás miatt idén egy plusz terepakadály, egy túl alacsonyan lévő cső miatt a versenyzők az úsztatómajori híd alatt nem tudtak átsiklani, itt bizony ki kellett venni a hajókat, átcipelni őket a híd túlsó feléhez, majd újra vízre szállni. 

Egy másik kedvesen vicces eset, hogy két versenyző együtt nevezett kajakkal, ami alapján a versenykategóriájuk 2 fős kajak csapat lett, ám a regisztrációnál szembesült mindenki a félreértéssel, hogy ők ketten két külön, egy személyes kajakokkal indulnak. Így mindenki megtévesztésére 2 ugyanolyan rajtszámú kajak indult a versenyben. 

Az idei verseny legegyedibb indulója Kőhalmi Szidónia volt, aki egyedül indult nőként versenykenuval a HévíziBivalyon. Ez mindenképp különdíjat érdemelt.

 

Legviccesebb csapatok

Üdítő látni, hogy ez a verseny inkább a jó hangulatról, a kihívásról, a természetben végzett sport öröméről szól, és sokkal kevésbé a kőkemény versengésről. Többen érkeztek bivalyos, tehenes vagy bika formájú sapkákban, kiegészítőkben, volt, akinek a hajójára volt felerősítve egy plüss tehén

Elgondolkodtató, hogy a következő versenyen nem lenne-e jó díjazni, a legötletesebb vagy legvidámabb csapatokat is.

A verseny díjazottjai kategóriánként

 3 fős vegyes csapat

  1. Németh Dániel, Egresitsné Tóth Zita, Egresits János
  2. Csáky Anna, Pócza Gábor, Bencsik Péter
  3. Keresztes Béla, Nagy Emese, Kompolti Hédi

3 fős férfi csapat

  1. Molnár Balázs, Antal Bálint, Kollár Dávid
  2. Karacsi Gábor, Szita Péter, Petrovics Alex
  3. Dr. Godena Albert, Dr. Horváth Ákos, Dr. Knol Balázs

3 fős női csapat

  1. Szigethi Ibolya, Birkmayer Barbara, Táp Bernadett
  2. Wagner-Zöld Patrícia, Wagner Zsófia, Merencsics-Kiss Margit
  3. Sasvári Katalin, Sőregi Ágnes, Vaskóné Erős Andrea

2 fős vegyes csapat

  1. Unger Máté, Unger-Boros Szimonetta
  2. Varga Zoltán Csaba, Csernák Enikő
  3. Mikesi Angéla, Bérdi Bence

2 fős férfi csapat

  1. Komornoki Miháy, Dr. Jankó Ferenc
  2. Tóth Tamás, Cseh Tamás
  3. Varga Miklós, Varga Péter

2 fős női csapat

  1. Maléth Julianna, Czinege-Vajda Gabriella
  2. Tobak Veronika, Sebestyén Eszter
  3. Máté-Torma Szilvia, Papp Ágnes

egyéni férfi SUP

  1. Kazai Kornél
  2. Zakar Szabolcs
  3. Mihalovics Márk / Varga Gábor            

egyéni női SUP

  1. Gonda Helga
  2. Tubel Blanka
  3. Helyes-Nix Anita

egyéni kajak férfi

  1. Palsa Ferenc
  2. Veinlich Béla
  3. Czencz Ferenc

egyéni kajak női

  1. Gosztola Mária
  2. Láng Zsófia
  3. Horváth-Dudás Melinda

verseny kajak

  1. Kassai Álmos
  2. Pénzes Csaba
  3. Czinege Árpád

kategória nélkül

  1. Kőhalmi Szidónia
  2. Pölczman Imre Róbert

 

Jövőre ugyanitt legyen neked is bivalyerőd!

POELZ ANITA FOTÓI

GELENCSÉR ÁKOS FOTÓI

 

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.
office@hevizmarketing.hu
www.heviz.hu

Címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!