Kereső

Kizárt szavak

  • a
  • az
  • egy
  • volt
  • van
  • lesz
  • hogyan
  • miért
  • mit
  • kit
  • rossz

Tiltott szavak

  • cialis
  • viagra
  • php
  • sql
  • html
  • https
  • http
  • chr
  • script
  • sex
  • porn
  • sexmassage
  • szex
  • pornó

Alternatív kifejezések

  • nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitvatartás=nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fürdő nyitvatartás=fürdő nyitva tartás
  • hévizi fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • informacio nyitva=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a fürdőben=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a tófürdőben=fürdő nyitva tartás
  • postás üdülő=aquamarin hotel

1. Zalai specialitások, receptek

Utolsó módósítás: 2019. július. 11. 10:58

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Zalai specialitások, receptek
lead:
tartalom: + 1 Zalai ízek A Zala megyei specialitások nagy múltra tekintenek vissza. Aki zamatos ételeinket és híres borainkat megkóstolja, maradandó gasztronómiai élménnyel gazdagodik. A Keszthelyi-hegység déli lankáin régi tradíciója van a szőlőművelésnek, a környéken már a rómaiak is foglalkoztak borkészítéssel. A helyiek szakértelmének köszönhetően ma is sok itteni szőlőfajta és bor nemzetközileg is ismert és elismert, leghíresebb a Cserszegi Fűszeres. A települések életében ma is üde színfolt a szüret, valamint a hozzá kapcsolódó mulatságok, felvonulások, programok. Vendéglátóink bőséggel kínálják itt különleges zalai ételeinket és nagyszerű borainkat. Kíváncsi a zalai ízekre? Térjen be éttermeink bármelyikébe, hiszen a nemzetközi ételek mellett tájjellegű ételkínálattal is várják. Otthon is szívesen megfőzne családjának néhány tipikus zalai ételt? Ne habozzon! Alábbi receptjeink segítségével könnyen elkészítheti a finom fogásokat!

Hozzávalók 4 személyre: 600 g sertés szűz, 20 g zsír, 200 g burgonya, 80 g liszt, 2 db tojás, só, bors
Elkészítés: A sertés szűzből 4-6 db szeletkét vágunk adagonként, kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Tojásból, lisztből palacsintasűrűségű masszát keverünk, hozzáadva a reszelt nyers burgonyát. Az előkészített szeletkéket lisztezzük, a burgonyával dúsított masszába mártjuk, bő forró zsírban pirosra sütjük. Vegyes körettel, salátadíszítéssel tálaljuk.

Hozzávalók: 1 kg krumpli lereszelve (sajtreszelő), 1 kefir, 15 dkg liszt, só, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj
Elkészítés: A nyers krumplit lereszeljük, majd hozzákeverjük a kefirt, lisztet, tojást, sózzuk, belereszeljük a hagymákat. Palacsintasütőbe kevés olajba egy merőkanállal teszünk, elterítjük, pirosra sütjük. Tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk. A prósza dúsítható a tésztájába kevert reszelt sajttal, vagy apróra vágott sonkával is. Lehet tepsiben is sütni, de úgy nem tud annyira megpirulni.

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 50 dkg liszt, só, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg zsír
Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és annyi vízzel feltesszük főni, hogy éppen ellepje. Ha megfőtt összetörjük és a liszt hozzáadásával jól kidolgozzuk.készített sűrű, burgonyás masszából zsíros kanállal nagy galuskát szaggatunk. Vöröshagymás zsírral meglocsoljuk, kissé lepirítjuk és tejföllel tálaljuk.

Hozzávalók: 2 kg liszt, 6 dkg élesztő, 20 dkg zsír, 6 tojás, 8-10 ek. cukor, 1,3 l tej, pici só. Töltelék: 30 dkg mák, 25 dkg cukor, 30 dkg dió, 20 dkg cukor, 1 marék aszalt szilva.
Elkészítés: A lisztet meglangyosítjuk, nagyobb tálba vagy famelencébe* tesszük. Az élesztőt 3 dl langyos, cukros tejben elkeverjük, kovászt készítünk. Meleg ruhával letakarjuk, megkelesztjük. A cukrot 5 tojással, sóval elkeverjük, a langyos tejet hozzáöntjük, a megkelt kovászhoz adjuk. Összekeverjük a liszttel, megdagasztjuk. Ha már kezd simulni, a meglangyosított zsírt az edény oldalához öntjük, a tészta közé dolgozzuk, míg sima, szinte selymes lesz és az edénytől, kezünktől elválik. Igazítsuk cipóformára, szórjuk be liszttel, meleg ruhával takarjuk le, meleg helyen 1,5 órán át, kelesszük. Lisztezett deszkára öntjük. 4 darabra vágjuk, gyengén átgyúrjuk, cipókat formálunk, letakarva 25 percig pihentetjük.3 cipót egyenként ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nem túl vastagon megtöltünk egyet cukros dióval, a másikat mákkal, a harmadikat a szilvával. Ugyanúgy felcsavarjuk, mint egyéb kalácsot, csak egy kicsit hosszabbra. A 3 rudat összefonjuk. A befejezést úgy rendezzük, hogy a 2 szélső rúd hosszabb legyen. Gyengén zsírozott és lisztezett tepsibe (40x30 cm) tesszük. A 4. cipóból kis tojásnyi darabokat leszakítunk, vékonyra sodorjuk. Ezekkel a kis tésztalapokkal alakítjuk ki a baba fejét és ruháját. A szemet kávé- vagy babszemekből rakjuk ki. Felvert tojással megkenjük, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ismét megkenjük tojással. Bemelegített, de nem forró sütőbe tesszük.Ha a teteje erősen barnul, tegyünk rá vízben áztatott zsírpapírt. 1 órán át, sütjük, de félidőben a tüzet csökkentsük.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 kk. só, tojásnyi zsír,1 hagyma, 1 tojás, fél marék száraz túró,1 bögre tejföl.
Elkészítés: a lisztből, tojásból kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk. 2 cipóvá formáljuk. Hagyjuk pihenni, majd fél kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Ezt dió nagyságúra elcsipkedjük. Sós vízben kifőzzük. Egy lábast fagyos zsírral kikenünk, a lecsepeg tetett tésztát beletesszük. Forró zsírral megöntözzük. A túrót kissé megsózzuk, a tésztára morzsoljuk. Tejföllel megöntözzük és tálaljuk. Túró és tejföl nélkül is készülhet, ekkor pirított hagymával szórjuk meg.

Hozzávalók: 1 laza káposzta, 5 nagyobb burgonya, 1 zöldpaprika, 1 kk. majoránna, 2 ek. zsír, 2 ek. liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt piros paprika, csipetnyi kömény, só.
Elkészítés: a káposztát darabokra tépjük (nem szeljük), annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy ellepje. Beletesszük a zöldpaprikát (lehet kicsit csípős is), a majoránnát, köményt. Ha félig megfőtt, a kockára vágott burgonyát hozzátesszük, puhára főzzük. A lisztet zsírban zsemleszínűre pirítjuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát. Beletesszük a darált paprikát, felengedjük vízzel, simára keverjük, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Még legalább 10 percig forraljuk, ízlés szerint sózzuk. A levesben a fokhagyma és majoránna íze érvényesüljön

Hozzávalók: fél kg rétesliszt, fél kg finomliszt, kb. 3 dl langyos víz, két csipet só A töltelékhez: 2 kg reszelt tök, 25 dkg darált mák, 1 dl tejföl, 15 dkg cukor
Kenegetni: étolaj, 3 dl tejföl, 1 tojás
Elkészítés: gyúrjunk közepesen lágy tésztát, annyi vízzel, amennyit felvesz a liszt. 3 kisebb gombócra osztva, olajjal bekenve, edénnyel letakarva pihentessük meleg helyen 45 percet. Eközben a reszelt tököt pároljuk puhára saját levében, és főzzük bele a mákot, cukrot. Kevés tejföllel lágyíthatjuk a tölteléket, de ne legyen túl folyékony. Hagyjuk kihűlni a tölteléket. A tészta nyújtásához készítsünk elő egy asztalt. Terítsük le tiszta terítővel, és lisztezzük be az egészet. A tésztát tegyük a közepére, és óvatosan, kézfejünkkel nyújtva, hogy ne szakadjon, nyújtsuk ki egészen annyira, hogy pereme lelógjon az asztal széléről. Ezután locsoljuk meg olajjal. A tölteléket szórjuk rá, de kézzel, alaposan eloszlatva, és csak a tészta 2/3-ára kerüljön! A tészta üresen maradt része lesz a rétes külseje, ennek több rétegűnek kell lennie, hogy ne szakadjon ki a tölteléktől. A terítőt emelve tekerjük fel a tésztát, a töltelékes részénél kezdve. Ha feltekertük, tányér élével vágjuk akkora darabokra, hogy beférjen a tepsibe. A végeket alaposan dolgozzuk össze, nehogy kifolyjon a töltelék! Ha a tepsiben már egymás mellé fektettük a réteseket, kenjük meg alaposan tejföllel és olajjal kikevert tojással. előmelegített sütőben süssük aranyszínűre, sütés közben is kenegessük.

Hozzávalók: 50dkg káposzta, 15 dkg tarkabab, 10 dkg zsír, liszt, csemegepaprika, vöröshagyma, fél füstölt csülök, só, paradicsompüré, kakukkfű, őrölt bors, babérlevél.
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk, a savanyú káposztát jól kimossuk és füstölt hússal, vízzel feltesszük főzni. A babot később hozzáadjuk, és készre főzzük. Paradicsomot adunk hozzá és enyhe pirospaprikás rántással berántjuk. Fűszerezzük, felforraljuk. A megfőtt füstölt húst felkockázzuk és a babos káposztához adjuk. Tálban vagy tálkákban tálaljuk.

Hozzávalók: 50dkg káposzta, 15 dkg tarkabab, 10 dkg zsír, liszt, csemegepaprika, vöröshagyma, fél füstölt csülök, só, paradicsompüré, kakukkfű, őrölt bors, babérlevél. Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk, a savanyú káposztát jól kimossuk és füstölt hússal, vízzel feltesszük főzni. A babot később hozzáadjuk, és készre főzzük. Paradicsomot adunk hozzá és enyhe pirospaprikás rántással berántjuk. Fűszerezzük, felforraljuk. A megfőtt füstölt húst felkockázzuk és a babos káposztához adjuk. Tálban vagy tálkákban tálaljuk. Ha tetszettek a zalai ízek, akkor soron következő receptjeink is biztosan ízlenek majd. Az ételek többségnek összeállításakor a 2013-as év Hévíz Város Bora ihlette a mesterszakácsokat, másokat pedig a karácsonyi hangulat ünnepi és szokások. Reméljük örömüket lelik az ételek elkészítésében! Próbálják ki bátran Önök is a fogásokat!

Pápai Lajos mesterszakács,a Danubius Health Spa Resort Aqua szálloda konyhafőnökének ajánlásával

Hozzávalók (4 személyre):

  • 0,6 kg csirkemellfilé
  • 0,15 kg zeller
  • 0,15 kg póréhagyma
  • 0,15 kg cukkini
  • 0,15 kg színes paprika
  • 0,30 kg vegyes gombák: vargánya, szegfűgomba, csiperke, rókagomba
  • 2 csokor petrezselyemzöld
  • 0,1 l olíva olaj
  • fehérbor, Hévíz város bora, Bussay ESKÜVÉ 2011
  • 0,1 l főző tejszín
  • só, fehérbors, szerecsendió, fokhagyma – ízlés szerinti mennyiségben
  • 0,05 l Brandy - flambírozáshoz

Elkészítés
A vékony csíkokra vágott (Julienne) zöldségeket serpenyőben vagy wokban megpirítjuk, hozzá adjuk a gombákat, tovább pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségek ne puhuljanak nagyon meg.
Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt szerecsendiót teszünk bele. Fehérborral felengedjük, készre pároljuk.
Közben a csirkemellet vékony szeletekre (lapkákra) vágjuk, grill fűszerrel meghintjük, és a forró rostlapon megsütjük. Kevés Brandyt öntünk rá, és meggyújtjuk.
Összekeverjük a párolt zöldségekkel, kevés tejszínnel dúsítjuk, megszórjuk friss petrezselyemmel és tálalhatjuk.
Figyeljünk arra, hogy az ételt frissen készítsük.

Kámán János mesterszakács, a Danubius Health Spa Resort Hévíz szálloda konyhafőnökének ajánlásával

Hozzávalók (4 személyre)

Nyúlragu

  • 80 dkg nyúlcomb (előkészítve, csíkokra vágva)
  • 30 dkg erdei gomba
  • 20 dkg pritaminpaprika, csíkokra vágva
  • 20 dkg paradicsom, héj nélkül, kockázva
  • chili paprika - ízlés szerinti mennyiségben
  • fokhagyma - ízlés szerinti mennyiségben
  • 1 dl Hévíz város bora, Bussay ESKÜVÉ 2011
  • só, durvára tört vegyes bors - ízlés szerinti mennyiségben
  • 5 dl étolaj (sütéshez)

Tócsni

  • 30 dkg nyers burgonya
  • 16 dkg zöldség metélt
  • 10 dkg vöröshagyma (finomra vágva)
  • 5 dkg búzaliszt
  • 1 db tojás
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • só - ízlés szerinti mennyiségben
  • 2 dl étolaj (sütéshez)

Elkészítés
A nyúlragúhoz a nyúlcombot előkészítjük: kicsontozzuk, majd centi vastag csíkokra vágjuk, durvára tört vegyes borssal, étolajjal, ha lehet, már előző nap lepácoljuk.
Serpenyőben, hevített étolajban a nyúlcomb csíkokat átpirítjuk, majd hozzáadjuk a julienre vágott paprikát, vágott fokhagymát és erdei gombát, pár percig tovább pirítjuk, a végén hozzáadjuk a hámozott paradicsom kockát is. Sóval, borssal, chilivel, fehérborral ízlés szerint ízesítjük, majd összeforraljuk.
A tócsnihoz a nyers, tisztított burgonyát lereszeljük, majd liszttel, tojással, zöldségekkel, petrezselyemzölddel és lepirított vöröshagymával összekeverjük. Ízlés szerint ízesítjük, majd felhevített serpenyőben vagy rostlapon apró lapkákra formázva mindkét oldalát megsütjük.
Az így elkészült tócsnit a ragúval megtálaljuk.

Szentgyörgyi Tamás a Hotel Mirage Étterem és Bisztró chefjenek ajánlásával

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg őzgerinc
  • 0,3 kg kacsacomb
  • 0,2 kg hagyma
  • 0,05 kg fokhagyma
  • 0,05 kg borókabogyó
  • 0,1 kg kakukkfű
  • 0,1 kg rozmaring
  • 0,15 kg fehérrépa
  • 0,15 kg sárgarépa
  • 0,15 kg zeller
  • 1 üveg 2011 Busai Esküvé "Hévíz város" bora
  • só, bors / ízlés szerint /
  • 0,05 kg fenyőmag
  • 0,03 kg vaj
  • kacsazsír

Kacsaragu: A sárgarépát, fehérrépát zellert, hagymát, fokhagymát lereszeljük olívaolajon felpirítjuk.
Erdei Sküvé mártás: Fenyőmagot, boróka bogyót lepirítjuk a borral felöntjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és vajjal selymesítjük.

Elkészítés: Az őzgerincet bepácoljuk (pác: olaj, borókabogyó, rozmaring, kakukkfű)
A vadkacsa combot kifilézzük, apró kockára vágjuk majd rárakjuk a felpirított zöldségekre és puhára pároljuk.
A pácból az őzgerincet kivesszük és nyitott szeletet készítünk belőle, majd a kacsaraguval vékonyan megkenjük, felgöngyöljük, megkötözzük. Egy serpenyőben lekérgesítjük a húst. Saját zsírjában, lefedve, készre pároljuk. (kb. 30-40 perc.)
Tálalás: Az őzgerincet vékonyan felkarikázzuk és a mártáson tálaljuk. Friss kakukkfűvel megszorjuk.

Sendula Péter, a Hotel Európa fit Sous chefjenek ajánlásával

Hozzávalók 4 személyre

  • 800 g harcsafilé
  • 400g szélesmetélt (tagliatelle)
  • 120g alga
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olíva olaj
  • 150 g parmezán sajt
  • 1 dl fehérbor

Elkészítés
A harcsafiléket kb. 2 centis szeletekre vágjuk, mindkét felét sózzuk majd vákuum zacskóba téve 45-50 fokon gőzben pároljuk 90 percig. Majd kibontatlanul jeges vízbe vagy sokkolóba téve lehűtjük. További felhasználásig hűtőbe tesszük.
A szélesmetéltet sós vízben kifőzzük. Amíg fő a tészta, elkészítjük hozzá az algát…
Serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott algát, a durvára vágott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk majd felöntjük a borral. Belekeverjük a főtt metéltet.
A halat kiszedjük a vákuumzacskóból és 180 fokra melegített serpenyőben 1-1 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát.
A parmezános chipszhez lereszeljük a sajtot, 1 tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kis halmokat teszünk a sajtból, és 200 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt ropogós chipszet sütünk belőle…

Mayer Tibor és Veress Ferenc, a Hunguest Hotels chefek ajánlásával

Hozzávalók 4 főre

  • 1/2 kg borjúcomb
  • 1/2 kg  vargánya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 cs petrezselyem
  • 2 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés
A felhevített vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk a kisebb, közel egyenlő méretű darabokra vágott, előzetesen sózott, borsozott borjúhúst, a finomra vágott petrezselyem és fokhagyma kíséretében. Amikor a húskockák minden oldala megpirult, felöntjük a fehérborral és az alaplé felével. Közepes lángon, félig lefedve majdnem puhára pároljuk. Néha ránézünk, és ha kevés lenne a leve, az alapléből pótoljuk.
Közben megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük és mikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk. Felöntjük a maradék alaplével és készre, főzzük.
A legvégén belekeverjük a tejszínt és összeforraljuk. Szükség szerint igazítunk az ízesítésén (sózzuk, borsozzuk). Szükség szerint, ha hígabb a mártásunk a kelleténél, akkor burgonykeményítővel sűrítjük.
Frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Zalai dödölle
2 kg burgonya, ízlés szerint só, 2 fej vöröshagyma, 2 dl olaj 50 dkg liszt

Ez az étel a gyerekkoromat idézi, a szabad, mezítlábas nyarakat. Nagymamám készítette el nekem, ahányszor csak akartam. Olcsó, gyors és nagyon laktató étel. A hónap végén mindenkinek jól jön ez a recept.

A burgonyát megpucolom, apró darabokra vágom és annyi sós vízben, teszem fel főni, ami éppen ellepi. Amikor megfőtt a tűzhelyet takaréklángra teszem. Tűz fölött összetöröm a megfőtt burgonyát, majd megszóróm liszttel, és fakanállal elkezdem dagasztani. Ez egy kicsit fárasztó művelet. Akkor jó, ha a masszánk már jó kemény, eldogoztuk a lisztet teljesen - ami adott esetben lehet több, vagy kevesebb is, ez nagyban függ a krumpli minőségétől - és csöpög a homlokunkról az izzadság. Ekkor elzárjuk a tűzhelyet.
A vöröshagymát apró kockákra felvágom és az olajon rózsaszínűre, sütöm. Fogok egy nagyobb lábast és elkezdem beleszaggatni nagy galuskaformájúra a dödölle tésztát, amit meglocsolok hagymás zsírral. Ha kész vagyok, akkor már tálalhatok is. Nagyon finom frissen tejföllel, de ha már melegíteni kell, akkor én mindig ropogósra pirítom egy serpenyőben és egy adag salátával tálalom.

Libaaprólék

15 dkg libamáj
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
egy darabka zeller
egy fej hagyma
20 dkg zöldborsó
egy csokor petrezselyem
40 dkg rizs
egy kanál libazsír
egy evőkanál olaj
só, bors

A libaaprólékot lábosba teszem, mellérakok egy sárga-és fehérrépát, egy darabka zellert, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm. Ha kész, a léből kiszedem a húst, a szárnyakat és a nyakat kicsontozom, a színhúst kisebb darabokra vágom, a szívet, zúzát is feldarabolom.
A libazsírt felforrósítom, rádobom a felkockázott hagymát és üvegesre sütöm. A maradék két sárgarépát és egy fehérrépát kisebb kockákra vágom és a hagymára dobom. Felöntöm egy kevés főzőlével és a zöldségeket puhára főzöm. Ha már majdnem kész, hozzáadom a lefejtett libahúst, zúzát, szívet, a felkockázott libamájat és zöldborsót és ezeket is puhulásig főzöm, sóval borssal ízesítem.
Másik edényben olajat hevítek, rádobom a megmosott, megtisztított rizst, felöntöm dupla mennyiségű vízzel (ennek egy része lehet a liba főzőleve is, csak vigyázni kell, ne legyen túl zsíros) és puhára főzöm. A végén hozzákeverem a libahúsos zöldséges ragut és a felaprított petrezselymet és pár perc alatt összemelegítem

Gergály Tamás, a Hotel Palace Hévíz munkatársának ajánlásával

Hozzávalók 4 főre

Harcsafilé:

  • 0,8 kg harcsafilé
  • 0,15 kg vaj
  • 0,02 kg só
  • 0,001 kg őrölt bors

Spenótos-fokhagymás erdei gombaragu:

  • 0,05 kg (1 marék) Leveles  spenót
  • 0,10 kg Étolaj
  • 0,002 kg Őrölt bors
  • 0,02 kg Só
  • 0,8 kg Erdei gombakeverék
  • 2 gerezd Fokhagyma
  • 0,2 l Fehérbor
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 csomag Petrezselyemzöld

Káposztás tócsni:

  • 0,20 kg Savanyú káposzta
  • 0,1 kg Bugonya
  • 0,01 kg Só
  • 0,3 l Tej
  • 0,15 kg Liszt
  • 0,1 l Étolaj

Elkészítés
A harcsafiléket besózzuk, borssal megszórjuk, majd sütésig hűtőbe tesszük.
A gombaraguhoz apróra vágott vöröshagymát étolajon üvegesre megpároljuk, hozzátesszük a feldarabolt erdei gombákat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és együtt tovább pároljuk. Ha félig megpárolódott hozzátesszük a megtisztított spenótleveleket, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a fehérbort hozzáöntve készre pároljuk.
A tócsnihoz a savanyúkáposztát 2 cm darabokra vágjuk, hozzáreszeljük a megtisztított burgonyát, sózzuk, hozzá keverjük a lisztet, majd a tejjel közepesen sűrű masszává keverjük. Előmelegített olajon tenyérnyi nagyságú tócsnikat sütünk, közben az előkészített harcsaszeleteket olvasztott vajba mártjuk, előmelegített rostlapra helyezzük, és mindkét oldalukat megsütjük.

Kovács Györgyné, a Hotel SPA Hévíz Platán Étterem konyhafőnök receptje nyomán

Hozzávalók 10 főre

  • 1,80 kg balatoni süllőfilé vagy fogasfilé
  • 10 szelet szárított vékony szelet sonka
  • 0,02 kg só
  • 0,001 kg őrölt bors
  • 10 db zsályalevél
  • 0,1 liter olaj
  • 0,10 kg vaj
  • 0,20 kg hévízi erdők illatos gombái
  • 2 db citrom

Sáfrányos rizottó

  • 0,60 kg rizottó rizs
  • 0,3 l Bussay: Esküvé / vagy száraz fehérbor/
  • zöldség alaplé szükség szerint /kb. 1,3 l/
  • 0,08 liter szarvasgombás olívaolaj
  • 1 közepes fej fehérhagyma
  • őrölt bors
  • 0,05 kg vaj
  • Sáfrány ízlés szerint
  • 0,20kg reszelt parmezán sajt

Elkészítés
A kifilézett halat felszeleteljük, enyhén sózzuk borsozzuk. Serpenyőben a vajat és az olívaolajat felforrósítjuk. Beletesszük a halszeleteket, 4-5db zsályalevelet. Készre sütjük, tányérra rakjuk és melegen tartjuk.
A serpenyőben a vékony sonkaszeleteket hirtelen ropogósra sütjük, chipset készítünk, és a halszeletekre tesszük. A visszamaradt olajban a szeletelt gombákat fűszerezzük, lepirítjuk...
Tálalásnál a maradék zsályát  is felhasználjuk.

Sáfrányos rizottó
Finomra vágjuk a hagymát a vaj felével  és  a olívaolajjal  a rizst üvegesre pirítjuk,felöntjük a sáfrányos borral és állandóan kevergetve főzzük míg fel nem itta a levét. Utána hozzá adjuk kicsinyenként a zöldség-alaplevet és fedő nélkül, közepes tűzön puhára párolom. Ízesítem sóval, borssal és legvégül a sajtot és a vajat adom hozzá.

Bán Lajos, a Kolping Hotel konyhafőnökének ajánlásával

Hozzávalók

  • Hízott kacsamáj: 0.25kg
  • kacsamell-filé(bőrös): 0,15kg
  • medvehagymás toast kenyér: 10 szelet
  • tejszín: 2dl
  • só, feketebors ízlés szerint
  • szegfűbors: 5szem
  • Bussay esküvé: 2dl
  • zselatin: 1 ek
  • vegyes zöldsaláták 5 csokor
  • húsleves 5dl

Elkészítés
A májat felkockázzuk, a kenyérszeletekről a héjat levágjuk oly módon, hogy egyforma méretű szeleteket kapjunk. A mellet sóval és tört szegfűborssal ízesítjük,
fűszerezzük és 170 fokos sütőben átsütjük, majd szintén felkockázzuk( díszítéshez pár vékony szeletet félre tehetünk).
Egy lábosban a májat, mellet és kenyeret a tejszínnel és kevés húslevessel raguszerűen megfőzzük és fél evőkanál zselatint adunk hozzá. Paco jet tálakba rakjuk és 24 órára mélyhűtőbe helyezzük.
Másnap a paco jetben elkészítjük, egy tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük a kenyérszeleteket. Rákenjük a májas-húsos krémet és 0-5 fokos hűtőben 3 órát állni hagyjuk.
Közben a bort felmelegítjük és a maradék zselatint belefőzzük. A hűtőben lévő pástétomra öntjük és további fél óráig hűtőben pihentetjük.
Tálaláskor szép kocka alakúra vágjuk, zöldsaláta talapzatra helyezzük és a félrerakott mellekkel díszítjük

 

A Festetics Pince szakácsának ajánlásával

Kockára vágott malachúst pörköltösen elkészítjük, hozzá vegyítjük a nagyobb fazékban egyszer kimosott, félig főzött káposztához, a finomra vágott kapros, tejfölös habarással készre főzzük.

 

A mangalicafelsált, mangalicaszalonnával, kolbásszal, hagymával, kápia paprikával váltakozva nyársat fűzünk, melyet fűszerezzük, majd roston készre sütjük. Erdei gombával gazdagított friss lecsótalapzatra helyezzük.

A Korona Panzió***Étterem szakácsának ajánlásával

Hozzávalók:

  • 1 kg Savanyú káposzta
  • 0,2 kg Vöröshagyma
  • 0,5 kg Sertészsír
  • 0,05 kg Fokhagyma
  • 0,01 kg Pirospaprika
  • 0,08 kg Liszt
  • 8 dkg Paradicsom püré
  • 2 db Füstölt csülök
  • 0,4 kg Száraz bab

A füstölt csülköt és a babot megfőzzük, a káposztát megmossuk átvágjuk.
Kevés zsíron/olajon félkarika hagymát pirítunk, zúzott fokhagymát sót, és pirospaprikát teszünk hozzá, és a csülök főzőlevével felöntve, hozzáadjuk a káposztát is. 1 óra főzés után hozzáöntjük a babot. Rántást készítünk, amibe beletesszük a paradicsom pürét, majd ezzel készre forraljuk
a káposztánkat. Felszeleteljük a csülköt, és együtt tálaljuk.

Dödölle:
A karikára szelt burgonyát  sós vízben megfőzzük. Teljesen péppé törjük, és a liszttel összekeverjük ( amennyit felvesz ) Lassú tűzön addig keverjük össze, míg a burgonya teljesen át nem veszi a lisztet.
Hagymát ledinsztelünk zsírban, vagy olajban. Kanállal kiszaggatjuk a masszát, és a forró zsiradékban barnára pirítva megsütjük. Tejföllel, szalonna pörccel ízesíthetjük

A Rácz Pékség ajánlásával Tészta: 1 kb liszt 40 dkg sertészsír 15 dkg cukor 2 dkg élesztő 1,5 dkg só 4 dl házi tej 1 tojás Diós töltetlék összetevői: 0,5 kg dió 25-30 dkg cukor csipet fahéj reszelt narancshéj 1 dl forró tej Mákos töltelék összetevői: 0,5 kg mák 0,5 kg cukor vaníliás cukor reszelt citromhéj ízlés szerint rum 1 dl forró tej A tésztát kidagasztjuk, majd legalább 6 órára hűtőbe tesszük. Elkészítjük a kívánt tölteléket. 6 óra elteltével a tésztát 1 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük, majd a kellő méretűre kinyújtjuk. A kívánt töltelékkel a teljes felületet megkenjük úgy, hogy a tészta vastagsága és a töltelék vastagsága azonos legyen. A töltelékkel megkent tésztát feltekerjük, így egy beigli rudat kapunk. A tészta felületét lekenjük tojássárgájával, majd kb. 1,5 órára hideg helyre tesszük. 1,5 óra elteltével a tészta felületét újra lekenjük tojássárgájával. Újabb 1,5 óra hidegen történő pihentetést követően a tészta felületét tojásfehérjével is lekenjük. Az így elkészített tésztát rövid ideig tovább kelesztjük, majd 200°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tudta Ön, hogy a zalai családoknál szinte mindig kerül az asztalra leves – leggyakrabban húsból, valamilyen levesbetéttel? a leggyakoribb nyersanyagok a kukorica, burgonya, gomba, a kerékrépa vagy a hajdina? a pogácsába káposzta vagy bab is kerülhet? a lángost Zalában "langalinak" hívják?
title:
description: Tipikus zalai étekel: krumpli prósza, dödölle, fumu, babos káposzta
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

2. Hévíz nevezetességei

Utolsó módósítás: 2019. július. 11. 12:12

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Hévíz nevezetességei
lead:
tartalom: + 1    
  Hévízi Termelői Piac A régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti terület árusokkal telik meg. Alkalmanként autentikus zenék kíséretében méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat a látogató.   A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített süteményeket és tehéntejet akár meg is kóstolhatjuk vásárlás előtt. A finom áruk mellett mesteremberek árulják portékáikat, helyben vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat.A Hévízi Termelői Piac a tudatos vásárlóknak kínál minőségi és vegyszermentes termékeket. A vásárlással pedig nem csak a környéken élő termelőket támogatjuk, hanem az egészséges életmód mellett döntünk. A Hévízi Termelői Piac mellett döntött már az a közel 800 árus is, akik időről-időre kézműves termékeiket kínálják a vendégeknek. Látogasson el hozzánk Ön is! A piac az alábbiak szerint tart nyitva:április 1-től december 31-ig:kedd: 7:00-13:00csütörtök: 13:00 -19:00szombat: 7:00 -13:00 január 1-től március 31-ig:csütörtök: 12:00 -18:00szombat: 7:00 -13:00 A termelői piac legfrissebb híreiről a Facebookon is értesülhet.Sok érdekességet megtudtat a termelői piacról ha meghallgatja a Nyugat Rádió által készített riportot is! Nézzen körül 3D túránkban!   Sétáló utca   A Rákóczi utca teljes hosszában sétáló utcaként funkcionál. Ez az utca köti össze a Széchenyi utcát (ami a főutca) a dr. Schulhof Vilmos sétánnyal. A sétáló utca elején található a Tourinform Iroda, a Széchenyi utca felől a jobb oldalon. Az iroda egész évben várja az érdeklődőket környékbeli programajánlatokkal és turista információkkal. Az irodában kerékpárbérlési lehetőség is van. Tovább haladva a sétáló utcán a tófürdő felé butikok, kávézók és fagylaltozók között érdemes a fák mögött megbúvó épületekre is figyelmet fordítanunk. A sétáló utcát az 1920-as években épült villák szegélyezik, amelyek ma már felújított formában apartmanoknak és kávézóknak adnak helyet. A sétáló utca közepén találjuk a Fontana Filmszínház épületét, vele szemben pedig az id. dr. Moll Károly teret egy szökőkúttal és mögötte Moll Károly egész alakos bronz szobrával. Moll Károly a súlyfürdő „atyja”, amit Hévízen fejlesztett ki az 1950-es években. Az utca végén a Fedett fürdő épületével találjuk szembe magunkat. 1968-ban adták át a Terápiás Centrumot, amit a helyiek Fedett fürdőnek hívnak. 2004-ben felújították és azóta is folyamtosan bővítik, továbbfejlesztik. Külső falán tekinthető meg a Pantheon, előcsarnokában pedig az a Jupiter kő található, ami tanúsítja, hogy már 2000 évvel ezelőtt is éltek itt emberek. Szívesen hallana még néhány érdekességet a Sétáló utcáról? Töltse le audio anyagunkat, és térképünk segítségével ismerje Hévíz titkait. Nézzen körül 3D túránkban!   Városháza Építészeti látványosság az 1998-99-ben épült hévízi Városháza új épülete, melynek alapkövét az akkori polgármester és Farkas Bertalan, űrkutató mérnök, dandártábornok, Magyarország első űrhajósa tette le. A Hévíz egyik fontos látványosságai közé tartozó épületet 1950-ben építették, az akkori községháza mögött. 1997-ben kezdték el az újjáépítés munkálatait. Az alapkövet 1998. január 31.-én Farkas Bertalan Magyarország első űrhajósa, és a város polgármestere tették le. A terveket Reinholz Péter Kossuth díjas építész koordinálása alatt Benczur László és Takács Péter készítették. Az épület hasznos alapterülete: 3367 m2. Az épületben kaptak helyet a Polgármesteri hivatal dolgozói, akik minden munkanapon fogadják az ügyfeleket. A déli szárnyban helyet kapott egy 200 fő befogadóképességű konferencia- és színházterem, amely a testületi üléseken kívül helyet ad tudományos, kulturális és egyéb rendezvényeknek. Nézzen körül 3D túránkban!   Egregyi borospincék Hévíz egregyi városrésze a gasztronómiáról ismert. A város központjától egy kellemes 25 perces sétával érhetnek ki a borospincékhez. Útközben elhaladnak a Jézus szíve templom mellett a Zrínyi utca végén, vagy útba ejthetik a római kori ásatásokat az Attila utca végén. Esténként megtelnek a szőlősorok között épült borozók és éttermek. A fürdőzés során kifáradt vendégek itt feltöltődhetnek egy kellemes vacsorával, vagy borkóstolóval, akár élőzene kísérete mellet. A hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi konyhák ételeit is megkóstolhatják a vendégek az éttermek nyitott teraszain, vagy a hangulatos borospincékben. A Dombföldi utcán a pincék között tovább sétálva elérnek az Árpád-kori templomhoz, ami Hévíz egyik legszebb épített öröksége. Töltse le és hallgassa meg érdekességeinket Egregyről! Nézzen körül 3D túránkban!     Fontana Filmszínház
A mozi két vetítő teremmel rendelkezik, a nagyobb 104 főt tud befogadni, a kisterem pedig 8 fő befogadására alkalmas. A digitális technikával ellátott moziban a képi és a hangtechnika is megfelel a legmodernebb elvárásoknak. A sikerfilmek mellett hazai és nemzetközi művészfilmekkel várja a nézőket, akár 3D-ben is.   Büfé sor A Széchényi utcai nagyparkoló melletti épületek alkotják a „büfé sort”. Ha a Balaton felől érkezik Hévízre, akkor az első kereszteződésben jobbra fordulva a Széchényi utcára ér, és az erdősáv elhagyása után már láthatja a büféket. Ha egy ízletes lángosra, vagy sült kolbászra támadt étvágya, akkor itt válogathat a legjobb büfék közül. Emellett éttermek is várják a hagyományos ebédre vagy vacsorára éhezőket. A büfék között ajándék boltok is találhatók, ahol hévízi ajándékokat vagy az üdülés során nélkülözhetetlen úszógumit is beszerezheti. Esténként gyakran élő zenével, és műsoros vacsorával várják a szórakozni vágyókat.   Szobrok, köztéri alkotások Köztéri alkotásokkal, szobrokkal szinte minden utcában találkozhatunk a városban, melyek többsége Marton László híres szobrászművész alkotásai. Hévízi Szoborparkként ismert a Tó-fürdő parkjában található szoborcsoport, ahol egymás mellett láthatjuk a magyar irodalom három neves alakjának mellszobrát: Móricz Zsigmondnak (Kutas László alkotása) , Csokonai Vitéz Mihálynak (Rátonyi József műve) és Berzsenyi Dánielnek (Riger Tibor alkotása). A Fedett fürdő falán található 13 emléktábla a fürdő és az ott megfordult betegek legjelentősebb alakjainak állít emléket. Kerubok   A Tófürdő főbejáratát két kerub őrzi, melyek a 19-20. század fordulóján a Festetics-család megbízásából készültek, és nagyon hasonlítanak a Zsolnay család pécsi kerubjaihoz. Az oroszlánból és sasból összegyúrt sárkány Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. A kerubok az ókori sémi népek mitológiájában az isteneket szolgálták. A kapuk előtt álltak, és a gonosz szellemeket tartották onnan távol. Képmásaikat a királyok palotájának vagy templomok kapuján szokták kőbe vésni, valószínű ezért készíttette őket legenda szerint a Festetics család. Ha valaki is úgy sétál át a két kerub között, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak. Ám más elmesélők szerint nem a kerubok, hanem a fürdő egyik tornyán elhelyezett rézkakas szólal meg, ha valaki szerelem nélkül távozik a városból. De erre még soha nem volt példa...   A Tó Tündére A Tó Tündére szobor  Molnár Jenő alkotása, melyet 2000-ben avattak fel. A szobor a gyógyfürdő bejáratával szemben található a dr. Schulhof Vilmos sétányon. A tündér jobb kezével Hévíz címerét óvja, amely egy kerubot illetve egy tündérrózsát ábrázol. Flavius Theodosius a dajkával   A szobor Farkas Ferenc 2015-ben elkészült munkája, mely jelenleg a Római Romkertben csodálható meg, Egregyen. A szobor egy hévízi legendának állít emléket, mely szerint Flavius gyermekbénulásban szenvedett. Keresztény dajkája minden áron szeretett volna meggyógyítani, ezért minden nap imádkozott Szűz Máriához. A Szűz imáit meghallgatva gyógyvízű forrást fakasztott, mely meggyógyította Flaviust, így megerősödve később a Római Birodalom egyik legnagyobb császára lett. A gyógyvízű forrásból később egy egész tó keletkezett. Az a Hévízi-tó egyik legendája. Az Otthon kapuja   A szoboregyüttes a Római Romkertben található meg, az Egregyi Múzeum mellett, mely egy átlagos római ház bejáratát ábrázolja. A ház ajtajában lévő dán dogra emlékeztető kutya a védelmet szimbolizálja. Dr. Moll Károly szobra   Marton László alkotása, mely 2003-ban készült el. Dr. Moll Károly 1920-tól fogva Hévízen dolgozott orvosként, nevéhez fűződik a súlyfürdő feltalálása illetve a Hévízi-tó áramlási térképének elkészítése. Munkássága megalapozta a ma már jól ismert Hévízi Tradicionális Kúrát. Szent István mozaik képe   A tűzzománc kép Morvay László alkotása, mely 1999 óta díszíti a Városháza Zrínyi utcára néző oldalát. A mozaikon Magyarország első királya, az államalapító Szent István szerepel. Nymphae díszkút A Nymphae díszkút Marton László szobrászművész alkotása, mely 1998-ban készült el. A Városháza előtti dísztéren található meg. Szent András kereszt V. Majzik Mária 1999-ben készült munkája a Tófürdő napozóteraszán tekinthető meg. A szobor a Hévízi-tó forráspontja felett lett elhelyezve, és Szent Andrást ábrázolja a kereszten, akiről a nevét kapta a helyi reumakórház. Braille terepasztal Kalmár Katalin műve nem csak a szemet kápráztatja el, hanem a látássérülteknek is segít, hogy megtapasztalhassák Hévíz csodáit. A Braille írással feltűntetett információk mellett a terepasztal különlegessége, hogy a tó medre és forráspontja is kidolgozásra került. Jelenleg a Festetics téren tekinthető meg. Ivókút - Rózsakert   Hévízen a Tradicionális Kúra egyik kiegészítő eleme az ivókúra, mely kifejezetten javasolt emésztési problémák esetén. A Rózsakert épületében 2012-ben átadott ivókút egy gyönyörű tavirózsát ábrázol, az oszlopa pedig kerubokkal lett díszítve. Ivókút - Szent András Reumakórház     
title: Hévízi városrészek, szobrok, piac
description: Hévízi Termelői Piac, sétálóutca, egregyi borospincék, mozi, büfésor, ivókút, szobrok
címkék: ;Hévíz;Látnivalók;Városnézés;
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

3. Épített örökség

Utolsó módósítás: 2021. július. 19. 13:07

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Épített örökség
lead:
tartalom: + 1 Fedezze fel városunk nevezetes épületeit, látnivalóit Kikről kapták a nevüket a Schulhof sétány épületei? Mit találhat meg a Sétálóutcán? Hányan férnek be a Kék templomba? Miért hívják Jézus Szíve templomot a Fradi templomnak? Mikor tették le a Városháza alapkövét? Hányszor restaurálták az Árpád-kori templomot? Milyen alkalmakat tartanak a Református-evangélikus templomban? Milyen kiállítások találhatók a Muzeális Gyűjteményben? Mit vehet a Hévízi Termelői Piacon? Mit jelképeznek a Flavius - kívánságszalagok a Villa Rustica romjainál? Milyen legendás lények a kerubok? Itt mindenre választ találhat!   Köztéri alkotásokkal, szobrokkal szinte minden utcában találkozhatunk a városban, melyek többsége Marton László híres szobrászművész alkotásai. Hévízi Szoborparkként ismert a Tófürdő parkjában található szoborcsoport, ahol egymás mellett láthatjuk a magyar irodalom három neves alakjának mellszobrát: Móricz Zsigmondnak (Kutas László alkotása), Csokonai Vitéz Mihálynak (Rátonyi József műve) és Berzsenyi Dánielnek (Riger Tibor alkotása). A Fedett fürdő falán található 13 emléktábla a fürdő és az ott megfordult betegek legjelentősebb alakjainak állít emléket. dr. Schulhof Vilmos sétány A sétány a tófürdő körüli park része. A sétáló utca végén álló Fedett fürdő épületétől induló dr. Schulhof Vilmos sétány a Tófürdő főbejáratához vezet. A platánfákkal beárnyékolt, padokkal szegélyezett sétány egyik oldalán a hévízi tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk. Az itt látható épületek az 1870-es években épültek, majd az 1900-as évek elején alakították át őket a ma is látható kétszintes házakká. Mindegyik épületnek külön története van.
A Festetics család által kialakított „Újtelep” északi részén épült szecessziós stílusban. Nevét Festetics Györgyről, a fürdőváros alapítójáról kapta. Jelenleg a Szent András Reumakórház „A” épülete.
Az épület 1863-ban épült, de 1906-ban, annak tiszteltére kapta a Rákóczi-ház nevet, hogy ez év októberében szállították haza II. Rákóczi Ferenc hamvait Konstantinápolyból Magyarországra.
Jelenleg a Szent András Reumakórház „B” épülete.
Karola Elláról kapta a nevét, aki Festetics Tasziló lánya volt. Jelenleg a Szent András Reumakórház „C” épülete. Dél felé haladva a következő épület az étterem és a díszterem. Ennél az épületnél volt a Festetics birtok határa, ez volt az első kőből készült ház, amit a fürdővendégek elszállásolására építettek az 1860-as évek elején. 1909-re emelettel bővítették, ekkor a fürdőhelyeken nélkülözhetetlen „Kúrszalon” funkciót kapta. Jelenleg a Szent András Reumakórház díszterme található itt.
Nevét abból az alkalomból kapta, hogy a ház átadásának évében emelte Ferenc József – magyar király és osztrák császár – Festetics (II.) Taszilót hercegi rangra, aki a ház építtetője volt. Jelenleg a Szent András Reumakórház „D” épülete.
Lonkay Ferenc, a Festetics család uradalmi építészének tervei alapján építették az épületet 1870-71-ben. A ház az „Újtelep” része volt, ahol sorszámozással jelölték az épületeket, így maradt rajta ez a név. Jelenleg a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház üzemeltetésében szállod működik itt.
Eredeti neve Tasziló-villa volt, azonban Festetics (II.) Tasziló herceg halálát követően átnevezték Deák Ferenc után Deák-háznak.
A térképünk hátoldalán szereplő sorrend alapján IDE kattintva letöltheti az hanganyagot, amelyekből még több érdekességet is megtudhat a sétányról. Nézzen körül 3D túránkban!     Sétálóutca A Rákóczi utca teljes hosszában sétálóutcaként funkcionál. Ez az utca köti össze a Széchenyi utcát (a főutcát) a dr. Schulhof Vilmos sétánnyal. A sétálóutca elején található a Tourinform Iroda, a Széchenyi utca felől a jobb oldalon. Az iroda egész évben várja az érdeklődőket környékbeli programajánlatokkal és turistainformációkkal. Az irodában kerékpárbérlési lehetőség is van. Tovább haladva a sétálóutcán a Tófürdő felé butikok, kávézók és fagylaltozók között érdemes a fák mögött megbúvó épületekre is figyelmet fordítanunk. A sétálóutcát az 1920-as években épült villák szegélyezik, amelyek ma már felújított formában apartmanoknak és kávézóknak adnak helyet. A sétálóutca közepén találjuk a Fontana Filmszínház épületét, vele szemben pedig az id. dr. Moll Károly teret egy szökőkúttal és mögötte Moll Károly egész alakos bronz szobrával. Moll Károly a súlyfürdő „atyja”, amit Hévízen fejlesztett ki az 1950-es években. Az utca végén a Fedett fürdő épületével találjuk szembe magunkat. 1968-ban adták át a Terápiás Centrumot, amit a helyiek Fedett fürdőnek hívnak. 2004-ben felújították és azóta is folyamatosan bővítik, továbbfejlesztik. Külső falán tekinthető meg a Pantheon, előcsarnokában pedig az a Jupiter-kő található, ami tanúsítja, hogy már 2000 évvel ezelőtt is éltek itt emberek. Szívesen hallana még néhány érdekességet a Sétálóutcáról? Töltse le audio anyagunkat, és térképünk segítségével ismerje Hévíz titkait. Nézzen körül 3D túránkban! Városháza Építészeti látványosság az 1998-99-ben épült hévízi Városháza új épülete, melynek alapkövét az akkori polgármester és Farkas Bertalan, űrkutató mérnök, dandártábornok, Magyarország első űrhajósa tette le. A Hévíz egyik fontos látványosságai közé tartozó épületet 1950-ben építették, az akkori községháza mögött. 1997-ben kezdték el az újjáépítés munkálatait. Az alapkövet 1998. január 31.-én Farkas Bertalan Magyarország első űrhajósa, és a város polgármestere tették le. A terveket Reinholz Péter Kossuth díjas építész koordinálása alatt Benczur László és Takács Péter készítették. Az épület hasznos alapterülete: 3367 m2. Az épületben kaptak helyet a Polgármesteri hivatal dolgozói, akik minden munkanapon fogadják az ügyfeleket. A déli szárnyban helyet kapott egy 200 fő befogadóképességű konferencia- és színházterem, amely a testületi üléseken kívül helyet ad tudományos, kulturális és egyéb rendezvényeknek.   Nézzen körül 3D túránkban!     Árpád-kori templom Hévíz kis város, mégis azt mondhatjuk, hogy templomokban bővelkedik. Négy egyedi építészeti stílusban készült szent helyet tekinthetnek meg a városba érkező vendégek. A legrégebbi múlttal rendelkező templom a XIII. századból ránk maradt Árpád-kori templom, mely az egregyi városrészben található. A templom építésének pontos ideje nem ismert, valószínűleg a 13. század közepe körül építhették. 1341-ben említik először írásos emlékek. Az épület a 16-17. században erősen megsérült; később a barokk korban, 1731-ben renoválták. Szerencsére az átalakításkor csak a legszükségesebbeket javították, így megmaradt a templom középkori formája. E felújításkor készítették a belső és külső díszítő festéseket, a hajómagasítást és pótolták a boltozatokat is. A templom első védőszentje Alexandriai Szent Katalin volt. Az újjáépítés után újraszentelték; új védőszentje Szent Magdolna lett. Ezt követően a templomot még többször restaurálták: 1860-ban, 1912-ben, 1964-65-ben, 1990-ben és 1991-ben, legutóbb pedig 2015-ben. A déli oldalon nyitott barokk ajtót találunk. A torony boltozatát a 18. században újították meg, ehhez csatlakozik egy négyszögletű templomhajó. A templom belsejében az egyetlen díszítő- illetve térgazdagító elem az északi fal fülkesora. Fontos megemlítenünk a templom falfestését. Nem középkori eredetű, de ékes bizonyítéka a templom építészeti gazdagodásának. Bemutatja a népi formakincs tiszteletét. Az épület belsejében román korból származó keresztelőmedence töredéke található, valamint egy középkori felszentelt kereszt. A templom egyenes szentélyű, egyhajós, keletelt, térszerkezete könnyen áttekinthető. A tornya háromemeletes, gazdag kialakítású, az egyes szinteken kettős és hármas ikerablakok nyílnak. A tornyot csűrlős sisak zárja le, amelyet nyolc fagerenda merevít. Alapjait tekintve főként a faépítészet formáit őrizte meg. A külső felületeken megmaradtak a festett díszítések és a bekarcolt formák. Tudta Ön, hogy: a Balaton környékén épen maradt három Árpád-kori templom egyike az Egregyi templom? Szeretne még ennél is több érdekességet hallani a templomról? Töltse le hanganyagunkat! Nézzen körül 3D túránkban!   Jézus Szíve Templom A borozósor felé vezető úton található a sokak által „zöld templomnak” is nevezett egregyi Jézus Szíve Templom. A templomot Bocskai János építész tervei alapján építették. A harangtorony a 20. század elején, a templomhajó 1994-95-ben épült fel. A harangtorony eredetileg kétszintes volt, 1905-ben építették. A harmadik szintet 1937-ben építették hozzá. A torony neoromán stílusban épült, ablakai ikerablakok, benne kis- és nagyharang is található. A kisharangot Mária Magdolna tiszteletére 1905-ben, a nagyharangot pedig hősi halottai emlékére öntette az egregyi község 1937-ben. Az I. világháborúban elesettek emlékére a köpeny közepén lévő kőtáblán szerepel a 16 hősi halott. Emlékükre a torony mellé 16 hársfát is ültettek, azok tövébe fejfát, melyre felvésték a neveket, születésük és haláluk időpontját. Az ültetett fákból mára már csak 6 áll. Emléktáblát helyeztek el a II. világháború halottainak tiszteletére is, a harangtorony falára, melyen az elesett egregyi fiatalok neve is szerepel. Később a tábla kikerült a templomkertbe. A templomhajót 1994-ben kezdték el építeni Bocskai János tervei alapján. Majd Dr. Ladocsi Gáspár dandártábornok, tábori püspök szentelte fel 1995. április 22-én. A templomot Fradi templomnak is nevezik, mivel a Ferencvárosi Torna Club jelentős támogatást nyújtott az építéshez. A klubbal való szoros kapcsolatot jelzik a belső kialakításban a fehér és zöldszínek, valamint a kis emléksarok. Tudjon meg még több érdekességet a templomról! Töltse le audioanyagunkat! A Szentmisék időpontjait itt találja! Nézzen körül 3D túránkban!   Szentlélek Római Katolikus templom A legmodernebb és legújabb templomot már a városba vezető főutca elejéről is jól lehet látni, mivel kék csúcsai a magasba törnek. A városházával szemben lévő Szentlélek Római Katolikus templom mintegy 1000 fő befogadására képes. A templom Bocskai János építész tervei alapján készült. Három év alatt épült fel a város és a lakosság támogatásával. A hét ég felé törő torony már messziről útbaigazítja a városba látogatókat. A hét torony a Szentlélek hét ajándékát jelképezi. A Városházával együtt avatták fel 1999. szeptember 9.-én, Szendi József már nyugalmazott érsek szentelte fel. A templombelsőben a modern építészet és a hagyomány ötvöződik, melyet főként a szép faborítás hangsúlyoz. Jó akusztikája miatt alkalmas orgonahangversenyek megtartására is. A gótikus stílus formáira emlékeztető színes ablakok Simon Endre hévízi művész munkáját dicsérik. A szentély falán található kereszt torzó 200 éves műkincs, mely adományként került a templomba, restaurálását Károlyi Gyula restaurátor, festőművész végezte. Az oltár bal oldalán lévő bronz Krisztus-szobrot Marton László munkája. Ugyancsak az ő munkája a jobb oldalon álló, magyar koronát viselő Magyarok Nagyasszonya című borzszobor. A falakon lévő tűzzománc képeket Morvay László készítette. A faszerkezetet Kováts Tibor, a belső famunkálatokat Hegedűs András készítette. A tornyokban négy harang található. A templom kertjében és közelében több szobor, dombormű található. A legmagasabb toronyban nem helyeztek el harangot statikai okok miatt. A balra lévő toronyban két harang szólal meg, az egyiket Szent Péter tiszteletére öntette Dr. Horváth Béla és családja, a másikat pedig a régi templomból helyezték át. A jobbra lévő torony egyik harangját Szent Pál tiszteletére öntötték özv. Varga Imréné adományaiból, a másik harangja pedig szintén a régi templomból való. Töltse le Ön is audioanyagunkat!  A Szentmisék időpontjait itt találja! Nézzen körül 3D túránkban!   Református - evangélikus templom Negyedik templomként a Református - evangélikus templomot kell megemlíteni, amely a Helikon utcában várja híveit. A templomot a református és az evangélikus felekezet egyaránt használja istentiszteletek, illetve gyülekezeti alkalmak lebonyolítására. Igaz ugyan, hogy a város lakosságának csak kis része református illetve evangélikus, de évente több ezer hasonló felekezetű látogató érkezik a városba, belföldről és külföldről egyaránt. A Hévízen élő reformátusoknak sokáig nem volt temploma, magánházaknál és a Gyógyfürdőkórház kultúrtermében tartották alkalmaikat. Az evangélikusok pedig a mozi kistermében, majd Hotel Alba társalgójában és a kórház kultúrtermében. A város képviselő-testülete 1994-ben adományozta a jelenlegi telket a felekezeteknek. Az építkezést az önkormányzat is támogatta, majd gyűjtés is indult a 1995-ben elkezdett munkálatok további költségeinek fedezésére. A református templom alapkövét 1997. június 21-én tették le. A kész templomot Dr. Harmati Béla evangélikus, és Dr. Márkus Mihály református püspökök szentelték fel. A toronyban lévő harang nyitott boltív alatt helyezkedik el, Borsos Károly családjával együtt adományozta a templomnak. Az Istentiszteletek időponjtairól itt találhat információt! Szeretne még több érdekességet megtudni a templomról? Töltse le hanganyagunkat! Nézzen körül 3D túránkban!      Fontana Filmszínház A mozi két vetítő teremmel rendelkezik; a nagyobb 104 főt tud befogadni, a kisterem pedig 8 fő befogadására alkalmas. A digitális technikával ellátott művészmoziban a képi és a hangtechnika is megfelel a legmodernebb elvárásoknak. A sikerfilmek mellett hazai és nemzetközi művészfilmekkel várja a nézőket. Muzeális Gyűjtemény Hévízen nemcsak testben, hanem szellemben is felfrissülhet. Egy kellemes délutáni séta során érdemes megtekinteni a Hévíz Muzeális Gyűjteményt, mely a sétálóutcai Fontana Filmszínház emeletén található. Keddtől szombatig 10.00 – 18.00 óra között várja az érdeklődőket, látogatása ingyenes. Hévíz történetét bemutató állandó tárlat nyílt 2012 márciusban, amely a tó keletkezésétől egészen napjainkig mutatja be a település történetét, a gyógytó és a település kialakulását, valamint számos érdekes orvosi és gyógyászati emléket. A bemutatott tárgyak jelentős része magángyűjtőktől származik, de megannyi darabot kaptak a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum gyűjteményéből is. A város első állandó tárlatának legrégebbi darabja egy 1500 éves kerámia edény, a legkülönlegesebb pedig talán az az 1818-ban megjelent angol könyv, amelyet írója, Richard Brighton gróf ajándékozott Festetics Györgynek, a hévízi tó akkori birtokosának A Múzeum további állandó kiállítása: „Szalay Katalin oklevélgrafikái”. A múzeumban az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások is megtekinthetőek. A múzeum JELENLEG zárva tart! Az épület külső homlokzatát Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész Forrás című alkotása díszíti. Aki hosszabb időre érkezik Hévízre és a gyógykúra alatt a kultúra is fontos számára, azoknak ajánljuk figyelmébe a Városi Könyvtárat, ahol magyar és idegen nyelvű könyvek egyaránt kölcsönözhetőek.   Jó szórakozást kívánunk és szellemi feltöltődést! Még több érdekesség az Art moziról és a Muzeális Gyűjteményről letölthető audioanyagunkban! Nézzen körül 3D túránkban!    3D a hévízi moziban
  Büfésor A Széchényi utcai nagyparkoló melletti épületek alkotják a „büfésort”. Ha a Balaton felől érkezik Hévízre, akkor az első kereszteződésben jobbra fordulva a Széchényi utcára ér, és az erdősáv elhagyása után már láthatja a büféket. Ha egy ízletes lángosra, vagy sült kolbászra támadt étvágya, akkor itt válogathat a legjobb büfék közül. Emellett éttermek is várják a hagyományos ebédre vagy vacsorára éhezőket. A büfék között ajándékboltok is találhatók, ahol hévízi ajándékokat vagy az üdülés során nélkülözhetetlen úszógumit is beszerezheti. Esténként gyakran élőzenével, és műsoros vacsorával várják a szórakozni vágyókat.      Egregyi borospincék Hévíz egregyi városrésze a gasztronómiáról is ismert. A város központjától egy kellemes, 25 perces sétával érhetnek ki a borospincékhez. Útközben elhaladnak a Jézus szíve templom mellett a Zrínyi utca végén, vagy útba ejthetik a római kori ásatásokat az Attila utca végén. Esténként megtelnek a szőlősorok között épült borozók és éttermek. A fürdőzés során kifáradt vendégek itt feltöltődhetnek egy kellemes vacsorával, vagy borkóstolóval, akár élőzene kísérete mellet. A hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi konyhák ételeit is megkóstolhatják a vendégek az éttermek nyitott teraszain, vagy a hangulatos borospincékben. A Dombföldi utcán a pincék között tovább sétálva elérnek az Árpád-kori templomhoz, amely Hévíz egyik legszebb épített öröksége. Töltse le és hallgassa meg érdekességeinket Egregyről! Nézzen körül 3D túránkban!        Római katona sírja A római katona sírja, vagy más nevén a késő római téglasír Hévíz Egregy nevű településrészében található. A sír téglából, oltatlan mésszel készült. 1925-ben találtak rá földmunkák során, teljes épségben. A sír leletei II. Constantinus római császár korából valók. Találtak bronz övcsatot, ruhakapcsot, vaskést, a császár pénzét, valamint egy római katona csontvázát. A leleteket a keszthelyi Balatoni Múzeumban helyezték el, a csontváz pedig a feltárás helyszínén került bemutatásra. A sírtól néhány száz méterre, keleti irányban a 2001 és 2004 között feltárt Villa Rustica közelében egy korai császárkori római villa maradványait is feltárták 1931-ben. A ház az 1. század végén épült. A leletek alapján valószínűleg gazdag díszítésű épület lehetett, és még a 4. században is használták. Az Egregyi utca egyik házának udvarán ásás közben téglaégető kemencét találtak. A környéken talált leletek arról tanúskodnak, hogy az itt élők gazdagon élték életüket. Ezt mutatja, hogy az Árpád-kori templom felé vezető úton cserépedényben 276 darab 4. századból származó római érmét találtak. Hogy még több információt megtudjon a katonáról, töltse le a róla szóló hangfájlunkat! Nézzen körül 3D túránkban!     Római kori romkert Már a régi rómaiak is felfedezték és használták a hévízi tavat. Erről tanúskodik az Attila utca végén található Római kori Romkert, amit 2011-re teljes egészében felújítottak. 1931-ben bukkantak rá a korai császárkori római villa maradványaira, majd ennek közelében 2001 és 2003 között tárták fel a Villa Rustica épületét. A ház az 1. század végén épült. A leletek alapján valószínűleg gazdag díszítésű épület lehetett, és még a 4. században is használták. Az I. és II. század fordulóján egy nagyméretű kőépületet emeltek a helyére, amely 45 m hosszú és csaknem 23 m széles volt, tehát több mint 1000 négyzetméter alapterületű. A kelet felől porticussal (oszlopos tornáccal) ellátott épület meleg, langyos és hideg vizes fürdőmedencével is rendelkezett. Ennek ellenére nem biztos, hogy az épület a villagazdaság lakóépülete volt (villa urbana) hiszen központi fűtésnek nem találták nyomát. Az épület vélhetően a II. század vége felé elpusztult, a III. században azonban más belső elrendezéssel újjáépült, sőt egy Mithras szentélyt is kialakítottak benn. Az oltár alapkövét a feltárás során megtalálták. A szentélyt és az épületet a IV. században lerombolták, azonban hamarosan ismét felépült, mígnem az V. század elején véglegesen elpusztult. A létesítmény funkciója ebben a periódusban is bizonytalan, vélhetően valamilyen gazdasági tevékenységre használták Kíváncsi rá milyen kertépítészeti megoldásokkal éltek a rómaiak? A romkertnél található információs tábla elárulja. További érdekességekért tölse le audio anyagunkat a Romkertről! Nézzen körül 3D túránkban!     Flavius-kívánságszalagok a Villa Rustica romjainál Több száz kívánság szalagokra írva díszítik az Attila utca végén, az Egregyi Múzeumnál található római kori romkertet. A színes szalagok elhelyezésével életre keltünk egy római kori mondát. A legismertebb hévízi legenda, amely a tó keletkezéséről és csodatévő hatásáról maradt fenn, Flavius Theodosius római császárhoz kötődik. A legenda szerint Flavius gyermekbénulásban szenvedett. Keresztény dajkája nap, mint nap Szűz Máriához imádkozott, a kisfiú gyógyulását kérve. A Szűzanya meghallgatta fohászát és válaszként forrás fakasztott. A gyógyforrásból egész tó keletkezett, melynek vizében rendszeresen fürdette a dajka a beteg gyermeket. Flavius csodával határos módon a víztől meggyógyulva, erős, egészséges uralódóvá, a Római Birodalom császárává vált. Hálából 391-ben a kereszténységet államvallássá nyilvánította egész birodalmában. A legendás gyógytó nem más, mint a Hévíz Tó, melynek vizében azóta több ezren gyógyultak meg, nyerték vissza az egészséges mozgás örömét. A FLAVIUS KÍVÁNSÁGSZALAGOK HAMAROSAN ISMÉT VISSZAKERÜLNEK A RÓMAI KORI ROMKERTBE!   Hévízi Termelői Piac A régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti terület árusokkal telik meg. Alkalmanként autentikus zenék kíséretében méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat a látogató.
  A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített süteményeket és tehéntejet akár meg is kóstolhatjuk vásárlás előtt. A finom áruk mellett mesteremberek árulják portékáikat, helyben vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat. A Hévízi Termelői Piac a tudatos vásárlóknak kínál minőségi és vegyszermentes termékeket. A vásárlással pedig nem csak a környéken élő termelőket támogatjuk, hanem az egészséges életmód mellett döntünk. A Hévízi Termelői Piac mellett döntött már az a közel 800 árus is, akik időről-időre kézműves termékeiket kínálják a vendégeknek. Látogasson el hozzánk Ön is! A piac az alábbiak szerint tart nyitva: április 1-től december 31-ig: kedd: 7:00-13:00 csütörtök: 13:00 -19:00 szombat: 7:00 -13:00 január 1-től március 31-ig: csütörtök: 12:00 -18:00 szombat: 7:00 -13:00 A termelői piac legfrissebb híreiről a Facebookon is értesülhet. Sok érdekességet megtudtat a termelői piacról ha meghallgatja a Nyugat Rádió által készített riportot is! Nézzen körül 3D túránkban!      Kerubok A Tófürdő főbejáratát két kerub őrzi, melyek a 19-20. század fordulóján a Festetics-család megbízásából készültek, és nagyon hasonlítanak a Zsolnay család pécsi kerubjaihoz. Az oroszlánból és sasból összegyúrt sárkány Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. A kerubok az ókori sémi népek mitológiájában az isteneket szolgálták. A kapuk előtt álltak, és a gonosz szellemeket tartották onnan távol. Képmásaikat a királyok palotájának vagy templomok kapuján szokták kőbe vésni, valószínű ezért készíttette őket legenda szerint a Festetics család. Ha valaki is úgy sétál át a két kerub között, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak. Ám más elmesélők szerint nem a kerubok, hanem a fürdő egyik tornyán elhelyezett rézkakas szólal meg, ha valaki szerelem nélkül távozik a városból. De erre még soha nem volt példa...
title:
description:
címkék: ;Hévíz;Hévízi tó;
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

4. Érdekességek a Hévízi-tóról

Utolsó módósítás: 2019. július. 10. 16:57

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Érdekességek a Hévízi-tóról
lead:
tartalom: + 1
A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely testet és lelket egyaránt felüdít. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Létezik egy hasonló termál tó Új-Zélandon, amelyik alapterületre nagyobb mint a hévízi tó, mégsem lehet összehasonlítani a kettőt egymással. Lényeges különbség a két tó között az, hogy az Új-Zélandi tóban nem lehet fürdeni és nem használható gyógyászati célokra sem, mivel túl magas a hőmérséklete. A hévízi-tó metszeti képe Hanganyag a Hévízi-tóról A hévízi-tó története A hévízi tó eredete azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a Balaton környéki bazalthegyek és a Balaton is megszületett. A Pannon-időszak végén ugyanis vulkánok törték meg a Dunántúl arculatát A víz csodás hatását már őseink is ismerték. A vulkáni utóműködések első jelei voltak a hőforrások, így poéldául az Őshévíz feltörése.  A régészeti feltárások arról tanúskodnak, hogy már a kőkorszak végén is éltek itt emberek. Az egregyi városrész romai kori romkertje az itt élt római kori emberek életét, a dombtetőn álló műemlék templom az Árpád-kor letűnt korszakát idézi elénk. E mellett az itteni víz gyógyító hatásáról számos, különböző korszakokból fennmaradt legendát is ismerünk. A legendák csodákhoz kötődnek, márpedig Hévíz önmagában egy csoda. Legendák a római korokból A tó keletkezéséről, gyógyító erejéről született ókori legenda szerint a Szent Szűz egy keresztény dajka könyörgő imádságára forrást fakasztott. A dajka egy lebénult gyermeket szeretett volna meggyógyítani. A mélyből feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól a sovány, csenevész gyermektest teljesen felgyógyult. A legenda a római korból származik, az említett gyermek pedig nem más, mint Flavius Theodosius keletrómai császár, aki 391-ben a keresztény vallást saját birodalmában állami vallássá nyilvánította. A fakasztott forrás azóta is táplálja a világon egyedülálló hévízi tavat. Egy másik történet az öreg Dubius esete, a római korba visz minket. Valcumban (a mai Fenékpusztán) élt a derék 80 éves Dubius, aki az erőd írnoka volt, és rettegő ura bicegő és házsártos feleségének Dubiának. Az öreget valóságos házi sárkánnyal nyomorította a sors. Reumás volt az öreg Dubia, talán ezért volt olyan kiállhatatlan. Egyszer Dubius a környékbeli büdös tó partján sétálgatott. Látta, hogy az erdei vadak oda járnak, megfürdetik fájó tagjaikat a vízben, s egyszerre vidám kedvvel, ugrándozva távoznak a csodás tóból. No szaladt haza a jó öreg Dubius, noszogatta az asszonyt, jöjjön vele a megfiatalító forráshoz. S mint az ilyen régi történetekben lenni szokott, az öregasszony csak egyszer merült meg a vízben, s mintha elfújták volna a betegségét. Boldog megelégedéssel, fiatalon tért vissza otthonába. Kerubok A Tófürdő főbejáratát két kerub őrzi, melyek a 19-20. század fordulóján a Festetics-család megbízásából készültek, és azért hasonlítanak a Zsolnay család pécsi kerubjaihoz, mert a kerubok a pécsi Zsolnai manufaktúrában készültek. A sas szárnyú és félig orosztlán testű mitológikus sárkány Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. A kerubok az ókori sémi népek mitológiájában az isteneket szolgálták. A kapuk előtt álltak, és a gonosz szellemeket tartották onnan távol. Képmásaikat a királyok palotájának vagy templomok kapuján szokták kőbe vésni, valószínű ezért készíttette őket a Festetics család is. A hévízi legenda szerint, ha valaki is úgy sétál át a két kerub között, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak. Ám más elmesélők szerint nem a kerubok, hanem a fürdő egyik tornyán elhelyezett rézkakas szólal meg, ha valaki szerelem nélkül távozik a városból. De sem egyikre, sem másikra még soha nem volt példa...   Török kori legendák A szájhagyomány szerint Huszár Péter pápai vicekapitány egy cigányasszony jóslata szerint csak akkor győzhette le Ali koppány béget, ha az ütközet előtt megfürdik a csodatévő tóban. A vitéz megfürdött, és nem maradt el a győzelem! Szintén a török korban játszódik az a történet, amelynek egy széplány, Pethő Klára, Tátika urának lánya a főszereplője: Rezi Sándor, Csobánc várának kapitánya, aki ellenséges viszonyban volt Tátika urával, gyakran látta Tátika várának bástyáin könyökölni a lányt. Rezi Sándor egy este fellovagolt Tátika várába, meghallgatást kérve az öreg Pethőtől. Csobánc várura megküzdött a lány apjával és legyőzte őt. Az öreg Pethő odaadta lánya kezét Rezi Sándornak. Ekkor derült ki, hogy a lány mindkét lábára béna. Az esküvő után – egy cigányasszony tanácsára – az ifjú pár „hévíz” partjára építette házát, hogy a lány a vízben gyakran fürödhessen. Néhány hét múlva a tó csodatévő hatására a lány meggyógyult, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Nem csak ez a néhány legenda ismert a városról. Ha szeretné a többit is megismerni, rendelje meg a Hévízi Mesék c. könyvet webshopunkból!   Forrásbarlang a Hévízi-tó alatt
  Tudta Ön, hogy a hévízi tó vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri? vize állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a  tó vizét és ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők? érdekes és szinte Magyarországon egyedülálló látvány télen? Amikor a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat? Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet?  
title: Érdekességek a Hévízi-tóról
description: A Hévízi - tó hőmérkéklete, vízhozama, történelme, legandái.
címkék: ;Festetics Fürdő;Gyógytó;Gyógyvíz;Hévíz;Hévízgyógyfürdő;Hévízi tó;
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

5. Tófürdő árak, nyitvatartás

Utolsó módósítás: 2023. február. 20. 09:32

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Tófürdő árak, nyitvatartás
lead:
tartalom: + 1 Hévíz Tófürdő és Festetics Fürdőház nyitvatartás és árak   Az aktuálisan érvényben lévő kormányrendeleteknek megfelelően a Tófürdő jelenleg védettségi igazolvány nélkül is látogatható!       A belépőjegy árakért kattintson ide   NYITVATARTÁS:   Nyitás Pénztár zárás Fürdési idő vége (tó) Wellness használat vége Kapuzárás "A" szezon 2022.05.30 - 2022.09.04. 9:00 18:00 18:30 18:30 19:00 "B" szezon 2022.03.28 - 2022.05.29. 2022.09.05 - 2022.10.09. 9:00 17:30 18:00 18:00 18:30 "C" szezon 2022.01.01 - 2022.03.27. 2022.10.10 - 2023.03.26. 9:00 16:30 17:00 17:00 17:30   Fürdőzárás 2022.12.24-én 14:00; 2022.12.31-én 16:00. Fürdőnyitás 2023. 01.01-jén 11:00 órakor. A nyitvatartás és az árak megváltoztatásának jogát a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház fenntartja. A Schulhof bejárat és Festetics Fürdőház pénztárainál a SZÉP Kártyák mindhárom zsebéből fizethet. Hévízi Tófürdő telefonszám: +36 30 959 1002 A Tófürdő területén több helyen is lehetséges a fürdőzés, az alábbiak szerint A fürdők neve Vízfelület (m2) Hőmérséklet (°C) Mélység (cm) Beltéri "medencék" 4 db 520 24-38 (évszaktól függően) 200-300 - ebből 1 db masszázs elemekkel 260 24-38 (évszaktól függően) 200-300 - ebből 1 db súlyfürdővel 20 24-38 (évszaktól függően) 150 Iszapmedence 25 24-38 (évszaktól függően) 70 Gyermekmedence a Tóparton (csak nyári időszakban) 95 / 32 30-32 30-120   BELÉPŐJEGY ÁRLISTA Érvényes 2022. április 1-től visszavonásig     3 órás jegyek: 3 órás 3 800 Ft 3 órás (60 év felett) 3 300 Ft 3 órás (diák) 3 300 Ft Gyermek (6-14 év között) 3 órás 2 000 Ft Csoportos 3 órás (20 fő felett) 3 400 Ft/fő Egész napos jegyek: Egész napos 6 500 Ft Egész napos (60 év felett) 6 000 Ft Egész napos (diák) 6 000 Ft   Egész napos kombinált családi jegy: Felnőtt 6 000 Ft/fő Minimum 3 fő esetén, ebből legalább 1 gyermek részére. Diák és senior kedvezmény csak diákigazolvány / személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány előzetes bemutatásával vehető igénybe. Diák (14 év felett)Nyugdíjas (60 év felett) 5 000 Ft/fő Gyermek (6-14 éves korig) 3 000 Ft/fő   Kiegészítő jegyek: + 1 óra hosszabbítás  1 500 Ft A 3 órás belépőjegy meghosszabbítására szolgál. Időtúllépés esetén nem vehető igénybe. Bérletekre nem érvényes. + hosszabítás egész naposra 3 000 Ft + Wellness kiegészítő jegy 2 800 Ft Bármely belépő mellé kérhető jegyvásárláskor, illetve utólag annak kiegészítéseként. Pótdíj 1 000 Ft Időtúllépés esetén, minden megkezdett 30 perc.   Bérletek: 10 órás 11 000 Ft + 2 000 Ft kaució Érvényes 15 naptári napig, napi kétszeri belépéssel 20 órás 21 000 Ft+ 2 000 Ft kaució Érvényes 25 naptári napig, napi kétszeri belépéssel   Egyéb jegyek: Zárás előtti jegy 3 000 Ft Felhasználható a fürdési idő vége előtt 2 órával.    Látogatójegy 1 600 Ft+ 2 000 Ft kaució Fürdésre és öltözőhasználatra nem jogosít, legfeljebb 30 percig érvényes. Időtúllépés esetén a kaució elveszik.   Ruhatár (szezonális) 300 Ft / csomag Használati díj kabátonként, csomagonként értendő.    Úszógumi kölcsönzés 600 Ft+ 1 000 Ft kaució Napi díj.     Hasznos információk: Napi jegyek: Felhasználható kizárólag a vásárlás napján. Egyszeri belépésre jogosít. Időtúllépés esetén pótdíj kerül felszámolásra. Kiegészítő jegy időtúllépés esetén nem váltható. Bérletek: Kaució visszatérítés a lejáratot követő 5 napon belül lehetséges, kiegyenlítésére csak készpénzben van lehetőség a fürdési idő végéig. A bérletek napi 2 alkalommal jogosítanak belépésre. Az első távozást követően 15 peres türelmi idő után van lehetőség a második belépésre. Távozáskor a szekrényszám automatikusan törlődik. A szekrények tartalmáért ezután felelősséget nem vállalunk. Időtúllépés esetén pótdíj kerül felszámolásra.   ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK: • A gyógytó vízmélysége 2 m – 38 m.• Az árak és a nyitvatartás megváltoztatásának jogát fenntartjuk.• A megváltott belépőjegy árából nem áll módunkban visszatéríteni.• Fizetési eszközök: készpénz (HUF), bankkártya, SZÉP kártya.• ATM nyitvatartási időben a Schulhof bejáratnál található.• Belépőjegy megváltásával vendégeink a Tófürdő házirendjét magukra nézve kötelezőnek ismerik el.• 6 év alatti gyermekek részére a belépés díjmentes.• Az úszógumi kölcsönzések csak megváltott kölcsönzési jegy ellenében, a letéti díj befizetése mellett történhet. A kölcsönzött eszköz leadásával, a letéti díjat a fürdő kizárólag a tárgynapon, a fürdési idő végéig téríti vissza.• A belépőjegyek szauna használatot nem tartalmaznak. Kizárólag wellness kiegészítő jegy megváltásával lehet igénybe venni. A wellness és szauna részleg szolgáltatásai kizárólag 12 év felett vehetők igénybe. A wellness és szauna részleg használatára jogosító kiegészítő jegytípushoz higiénés okokból 1 db szaunakendőt biztosítunk. • A gyermekmedence nyitvatartása szezonális és időjárásfüggő. A medencét 14 év alatti gyermekek vehetik igénybe.• További információért kérjük forduljanak a Schulhof bejáratnál található Információs pulthoz. Hévízi Tófürdő telefonszám: +36 30 959 1002  
title:
description:
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!