A hónap receptje a'la 13 séf

Curry-s, kurkumás halleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 250g fogasfilé
  • 250g lazacfilé
  • 1 kg halcsont
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db zellergumó
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 db cukkíni
  • Só, fehérbors, kakukkfű
  • Curry és kurkuma
  • 5 dl fehérbor
  • 5 dl tejszín
  • kevés olívaolaj

A halcsontból, 2 db répából, a petrezselyemgyökérből, zellerből, a vörös-, és fokhagymából, valamint a fehérborból, só, bors, kakukkfű hozzáadásával kb. két liter vízzel hal-alaplevet készítünk! ( kb a felére lassan beforraljuk)

A maradék répát, a cukkínit és a pórét jouliennre vágjuk, az olajon kissé lepirítjuk, meghintjük ízlés szerint curry-vel és kurkumával, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel, kissé beforraljuk, majd a leszűrt hal-alaplevet hozzáadva felforraljuk. Ha szükséges sózzuk, illetve utánízesítjük!

Tálalás előtt a fogas-, és lazackockákat kb. 5 percig főzzük a levesben.

Séf szótár:

jouilennre vágjuk = nagyon vékony, nagyjából gyufaszál méretű, egyenlő hosszúságú és vastagságú csíkokra szeleteljük. Általában zöldségekkel teszünk így. Az egyenlő méretű zöldségek nem csak mutatóssabbak a tényéron, hanem azt is elősegíthetjük, hogy nagyjából egyformán párolódjanak, süljenek meg.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db sárgadinnye
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt koriandermag (tetszőleges)
  • 5 dl tejszín
  • 0.5 db lime leve
  • 3 dl zsíros tej
  • 0.6 dl rum vagy 4-6 csepp rumaroma
  • 0.5 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 marék menta

Elkészítés:

A sárgadinnye belsejét kivájjuk, felkockázzuk, majd a saját levében teljesen puhára főzzük és krumplinyomóval átpasszírozzuk.

Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a sót, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a koriandert, majd hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és hagyjuk kihűlni.

Kézi mixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a lime-lét. Beleöntjük a maradék tejszínt, a tejet és a rum felét, majd alaposan elkeverjük és behűtjük.

 

Tálalás:

Tálaláskor a leveshez adjuk a maradék rumot, megszórjuk a fahéjjal, és mentalevelekkel díszítjük.

 

TIPP:

Laktózérzékenyek számára elkészíthető laktózmentes tejjel, tejszínnel is, ha gyerekek is fogyasztnak belőle, használhatunk rumaromát az ízesítéshez.

Hozzávalók 6 főre:

SÜLT HAL hozzávalói:

  • 6 szelet fogasfilé
  • olíva olaj

A szobahőmérsékletű fogas mindkét oldalát besózzuk. Forró serpenyőben, evőkanálnyi olívaolajon, először a bőrös, majd a másik oldalát is aranybarnára pirítjuk.

TÖKFŐZELÉK hozzávalói:

  • 1,5 kg tök
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 ek verjus, vagy citromlé
  • 1/2 l alaplé
  • 4 ek natúr orda, vagy rikotta
  • 5 dkg vaj
  • só, bors

Elkészítése:
A megtisztított tök 1/4-ét legyaluljuk, a többit kockára vágjuk. A darabolt vöröshagymát olajon lepirítjuk, és hozzá adjuk a kockára vágott tököt és egy kis kaprot.
Ezután felengedjük az alaplével, míg el nem lepi a tököt. Fedő alatt puhára főzzük. A tökfőzeléket átszűrjük, és a fennmaradó részt a vajjal, az ordával (vagy rikottával) és a verjus-vel ( vagy citromlével) összeturmixszoljuk. Ha nagyon sűrű a leszűrt lével hígíthatjuk.

BARÁTFÜLE hozzávalói:

  • 1 kg főtt burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 2 db egész tojás
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítése:
A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a két tojást, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
Egy gombóccá gyúrjuk, és sodrófával  kb. 3-mm vastagra nyújtjuk.

TÖLTELÉK hozzávalói:

  • 1/4 gyalult tök
  • 3 ek. vaj
  • 2 csipet kapo
  • 1 ek. verjus ( vagy citromlé)
  • 4 ek. orda ( vagy rikotta)

Elkészítése:
A legyalult tököt blansírozzuk, utána  2 evőkanál vajban, 2 csipet kaporral, pici sóval., és
egy evőkanál verjus-val serpenyőben átmelegítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzá keverjük a 4 kanál ordát, és ezzel megtöltjük a tésztát. Forró, lobogó vízben kifőzzük.

TÁLALÁS
A tökfőzeléket mélytányérba tesszük. Ebbe tesszük a tökös barátfülét, és rá a fogas szeletet. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, egész kaporlevéllel díszítjük.

 

SÉF SZÓTÁR:

Verjus = francia kifejezés, jelentése: zöld lé. A borászat terméke. Egy savanykás lé, amit az éretlen szőlő bogyókból préselnek. Már a középkorban eltejedt savanyító anyagként használták a konyhákon. Más éretlen gyümölcsből is készíthető és akár ízesíthető is citromlével, fűszerekkel. Később a verjust felváltotta a könnyebben hozzáférhető ecet, még később a citromlé. Manapság újra divatba jött a verjus, mivel a borászatok újra készítenek ilyen "zöld levet", nem csak éttermek részére. A séfek előszeretettel használják salátaöntetekhez.

Orda = más nevén savósajt. A friss sajtok közé tartozik. A sajtgyártás során visszamaradt savót természetes úton savanyítják, majd felmelegítik és egy sajtruhán átszűrik úgy, hogy 12 órán át csurgatják. Ezt követően kapják meg az ordát. Állaga lágyabb, mint a túró, de hasonlóan használható fel. Romlékony, ezért frissen érdemes felhasználni. Kiváló a tápértéke és nagyon jól emészthető.

Alaplé = A mártásoknak, krémleveseknek, rizottóknak fontos, és nélkülözhetetlen összetevője az alaplé, ami nem más, mint egy egyszerűbb hús-, zöldség- vagy halleves lé. A halból készült alapleveket elég 30-40 percig főzni, a húsos, csontos alapleveket akár 4-10 órán keresztül főzik a tökéletes ízharmónia eléréséhez. Minden esetben fontos, hogy az elkészült levet (akár ruhán át) átszűrjük, hogy minél tisztább folyadékot kapjunk. Kisebb adagonként mélyhűtőben tárolható. Manapság sokan leveskockából készítenek alaplevet, ami valljuk be csak félmegoldás, hiszen ízfokozókat és némi fűszert tartalmaznak valódi alapanyagok helyett. Minden további nélkül használható azonban alapléként a megmaradt otthoni hús- vagy zöldség leves leve, leszűrve, fagyasztva.

Blansírozás = más néven előfőzés vagy sokkolás. A blansírozás nem új dolog a gasztronómiában, mindenki ismeri, aki hallott már arról, hogy a paradicsomot úgy lehet legkönnyebben meghámozni, ha először lobogó forró vízbe, majd hirtelen jéghideg vízbe tesszük. És ezzel el is mondtuk a lényeget. Az eljárás alkalmazható például a hámozás megkönnyítésére, lást előző példa, a húsok illatának mérséklésére, pl.: vadhúsok, pacal, vagy fagyasztást megelőzően az ételek eredeti ízének és színszínének megőrzésére. Mindenképp ajánlják a zöldségek lefagyasztása előtt. Az alapanyag méretétől és állagától (gyümölcs, zöldség, hús) függ, hogy hány percre tesszük forró vízbe (1-4 perc), majd a leszűt alapanyagot hirtelen át kell helyezni jeges vagy nagyon hideg vízbe, amíg vissza nem hűl teljesen. Lecsepegtetést követőn már fagyaszthatjuk vagy felhasználhatjuk az ételt.

Hozzávalók:

  • Saláták tetszés szerinti arányban: (rukkola, madárbegy, lollo, jégsaláta, frizé, céklalevél, pitypang stb.)
  • Koktélparadicsom
  • Újhagyma
  • Körte (keményebb húsú)
  • Érett juhsajt
  • Balzsamecet
  • Tökmagolaj
  • Só, bors

Elkészítés:

Az előkészített salátaleveleket egy nagy tálban összekeverjük a cikkekre vágott koktélparadicsommal és a karikázott újhagymával, majd a hűtőbe tesszük.

A körtét nem hámozzuk meg, cikkekre vágjuk és kevés vajban, barnacukorral megszórva, mindkét oldalát megpirítjuk.

Balzsamecetből, tökmagolajból, só és bors hozzáadásával saláta öntetet készítünk.

Közvetlen tálalás előtt ízesítjük a salátát, beleforgatjuk a grillezett körte szeleteket, majd a reszelt juhsajttal megszórjuk.

Tálalás:

Friss bagettel tálalhatjuk önállóan is, de nagyon jó kísérője lehet grillezett szárnyasoknak, halaknak is.

 

Tipp:

A szerkesztő tippje: Aki a különlegesebb, keletiesebb ízeket kedveli a koktélparadicsomot lecserélheti fügére is. :)

Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkek


Földi, kémiai szúnyoggyérítési munkálatok

Földi, kémiai szúnyoggyérítési munkálatok

2018. augusztus 06. 13:30

Közérdekű közlemény

Közelít az év végi hajtás? Töltse fel magát még októberben!

Közelít az év végi hajtás? Töltse fel magát még októberben!

2019. október 09. 14:54

Október végén szusszanjon egy nagyobbat, töltse fel magát 100 százalékra, mert Mindenszentek után jön a 2019-es év - Mi mindent kell még az idén elintéznem, lezárnom, megvalósítanom? - megállás nélküli utolsó két hónapja.

HÉVÍZI ÜDÍTŐ ... Programválogatás a következő 10 napra 2019.8.02.-08.11.

HÉVÍZI ÜDÍTŐ ... Programválogatás a következő 10 napra 2019.8.02.-08.11.

2019. augusztus 01. 13:38

Itt lakik? Hévízen tölti megérdemelt pihenését? Épp most néz utána, hogy merre induljon a jövő héten kikapcsolódni? Mi segítünk! Hévízi ÜDÍTŐ rovatunkban, a következő 10 napra ajánlunk néhány különleges programot Hévízen és környékén!

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!