Tóvédelem, fajvédelem, új attrakciók

Lezárult a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása

Tóvédelem, fajvédelem, új attrakciók

2023. december 14-én a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő dísztermében tartotta meg ünnepélyes zárórendezvényét a projektgazda Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A 2016-2023-ig tartó, 661.900.000 Ft támogatási összeggel megvalósult KEHOP projekt megvalósításában konzorciumi partnerekként együttműködött a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Hévíz Város Önkormányzata és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány.

A projektzáró rendezvényen dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár elsősorban azt a példaértékű konzorciumi együttműködést emelte ki a program pozitívumaként, ami ahhoz kellett, hogy egy ennyire speciális, több intézmény és szerv által is irányított természetvédelmi területen hatékonyan lehessen megvalósítani a területrekonstrukciós feladatokat. Hasonlóan látta a programban tapasztalt összefogást Bende Zsolt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója. A Hévízi Tó Természetvédelmi Terület ugyanis több szempontból is egyedülálló a világon. Nem csak az élőhely maga különleges, de az itt végzett többféle munka, szolgáltatás is hatékony együttműködést kíván, amit hosszútávon is szükséges fenntartani.

A Hévízi-tó környezetében ugyanis olyan kihívásokkal kell megküzdeni, mint a diverzifikáció, invazív fajok visszaszorítása, vízellátás kérdése, faji sokféleség fenntartása, gyógyászati és turisztikai szempontok figyelembevétele. Mindezt egy védett természetes gyógytóban, egy telepített véderdőben és egy részben művelt lápréten.


Dr. Holléné Dr. Mándó Zsuzsanna a gyógyfürdő igazgatója kiemelte, hogy a természetes környezet megfelelő minőségű fenntartása nem csak természetvédelmi és környezetvédelmi szempontok miatt fontos a hévízieknek, hiszen itt a természetes gyógytényezőket, mint a gyógyvíz, gyógyiszap, a friss levegő, a séták a szabadban végzett mozgás receptre írják fel az ide érkező vendégeknek.

A 2016 óta megvalósult konkrét eredményeket Sinka Gábor projektmenedzser ismertette részletesen.

A projektben az alábbi célokat határozták meg:

  1. A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület (továbbiakban Hévízi-tó TT) rehabilitációja
  2. A Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek rekonstrukciója
  3. A Hévízi-tó vízszint szabályozási rendszerének rekonstrukciója
  4. a Hévízi-tó TT és a Hévízi-csatorna, mint a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton közötti zöld folyosó bemutatási infrastruktúra fejlesztése

Az alábbi konkrét feladatok valósultak meg:

  1. A Hévízi-tó és a Hévízi-csatorna területén az idegenhonos vízinövényfajok állományának csökkentése. 2020-21-ben nagyjából 250 tonna invazív vízinövényt sikerült eltávolítani a Hévízi-csatornából.
  2. A Hévízi-tavon és a Hévízi-csatorna területén az idegenhonos víziállatfajok (halak és márványrákok) állományának csökkentése. A munka során sikerült először megfigyelni a Hévízi-tóban a párducmintás vértesharcsát.
  3. Az idegenhonos vízinövény és -állatfajok gyérítésének megvalósításához, valamint a Hévízi-tó TT területén található erdők és gyepek tisztításához, helyreállításához és kezeléséhez, az eredmények nyomonkövetéséhez szükséges eszközök, gépek, járművek beszerzése. A számos erdőben és vizes élőhelyen elvégezett munkálat elvégzéséhez speciális kis- és nagygépek beszerzésére volt szükség, tovább a projektben résztvevő munkatársak számos képzésen is részt vettek.
  4. A Hévíz-tó TT területén (elsősorban a véderdő és a parkerdő) állományszerkezetének javítása, az idegenhonos, szárazföldi lágy és fásszárú növényfajok állományainak visszaszorítása. Ezen projektelem keretében 2018-21 között 77 lék került kialakítása, 20.270 őshonos facsemetét ültettek el az erdő területén és 494 kg makkot vetettek el.
  5. A Hévízi-tó és közvetlen környezetének élőhely fejlesztése tőzeg visszapótlással. Ennek kertében a Hévízi-tavat ölelő szádfalak mögötti területre, a vízáramlás miatt kimosott tőzeg került visszapótlásra.
  6. A Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek rekonstrukciója keretében hasonló típusú de jobb kondíciókkal rendelkező gyepes területről származó magokkal fajgazdag gyepes terület kialakítása történt.
  7. A Hévízi-tó vízszint szabályozási és vízkormányzási rendszerének rekonstrukciója. Ennek keretében valósult meg az Északi véderdőben folyó Északi-kifolyó mederszabályozása, sekélyvízi életterek kialakítása.
  8. A Hévízi-tó TT-nek, a Hévízi-csatornának és a Hévíz-Keszthelyi lápnak, mint a Keszthelyi-hegységet és a Kis-Balatonnal összekötő zöldfolyosó bemutatási infrastruktúrájának fejlesztése. Ennek keretében vízi tanösvény, valamint Tavirózsa tanösvény (69 tábla) került kialakításra a csatorna partján és a véderdő területén. Megújultak az erdei sétautak, hidak, a felesleges kisebb utak megszűntetésre kerültek. Megépült a pallóösvény és a lombkorona kilátó.
  9. A Hévízi-tó TT értékeinek, valamint a projekt során végrehajtott tevékenységek eredményeinek bemutatása, külső vállalkozó bevonásával. A Hévízi Túrák túravezetőjével együttműködésben megvalósultak a geobotanikai séták a Véderdő területén. Egy év alatt, csak ennek a programban a keretében több, mint 2000-en vettek részt ingyenesen ismeretterjesztő sétán a Hévízi-tó körüli erdőben.

Papp Gábor, Hévíz város polgármester nagy örömét fejezte ki, hogy a több évtizede megfogalmazódott tóvédelmi programhoz ennek a KEHOP pályázati lehetőségnek köszönhetően végre lehetett megfelelő támogatást szerezni. Nem csak a forrás mértéke, de a partnerek maximális szakmaisága is kellett ahhoz, hogy Hévízen végre egy valós, modern igényeknek is megfelelő természetvédelmi projektet valósítsanak meg. A munka azonban nem állhat meg, hiszen a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület karbantartása folyamatos figyelmet és magas fokú szakmai hozzáértést, valamint további forrásokat igényel.

A fejlesztésekkel, beavatkozásokkal összesen 186 hektár terület került jobb védettségi állapotba, olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park sajtóközleményében.
A projektről bővebb információt a https://www.bfnp.hu/hu/projekt/kehop-410-15-2016-00050-a-hevizi-to-atfogo-tovedelmi-programjanak-megvalositasa oldalon olvashatnak.

 

 

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!