Tavaszi tisztítókúrák, avagy böjt vs diéta!

Most még javában benne vagyunk a farsangi fánkszezonban, ám egyre közeledik a tisztítókúrák slágeridőszaka, a tavasz.

Tavaszi tisztítókúrák, avagy böjt vs diéta!

Nézzük meg közelebbről, mi is a böjt!

A böjtölésről elsősorban az jut eszünkbe, hogy megvonunk magunktól valamit, amit egyébként nagyon szeretünk. Ennek leginkább szakrális jelentősége van az életünkben, mert a böjt célja általában nem a fogyás, hanem a megtisztulás, vezeklés, lemondás, ami nem csak és kizárólag ételekre vonatkozhat. Vannak, akik az alkoholos italoktól, netán az édességektől vagy a egyéb testi örömökről, napjainkban akár a mobilkütyük használatától tartózkodnak egy adott ideig, sőt mostanában új ruhák vásárlásáról is egyre többen tartózkodnak egy-egy időszak erejéig. Célja a testi-lelki megújulás, ami viszont nem jár végleges lemondással, hiszen a böjt időszaka után lelkiismeretfurdalás nélkül térhetünk vissza régi szokásainkhoz.

Bár a böjt korántsem csupán vallási kérdés, tény, hogy szinte minden vallásnak megvannak az erre vonatkozó hagyományai. Ezzel szemben a különböző diéták célja a legtöbb esetben a testzsír csökkentése, és ezt az étrend tartós átalakításával kívánja elérni.

Dr. Thomas Piber graz-i orvos a böjt egészségügyi hatását kutatja. A vele készült riportból megtudhatjuk; miért is van szüksége a szervezetünknek a böjtre.

Mi a nagy különbség a böjt és a diéta között?

Ha bizonyos óráig nem veszünk magunkhoz semmi kalóriát, a sejtanyagcsere regenerálódik, ami egy tisztító hatást indít el a testünkben. Az összegyűlt méreganyagok elégnek, tisztul a sejtlégzés, a sejtek élettartama így akár 30%-al meghosszabbodhat. Lényegében olyan ez a testnek, mint az újratelepítés a számítógépnek.

Ezzel szemben a fogyókúrát célzó diéta során bár végig ügyelnek arra, hogy a fogyni vágyó mit eszik és iszik, de az anyagcsere folyamatot nem állítják le. A diétát követően azonban sokan visszatérnek korábbi étrendjükhöz, ami jo-jo effektushoz vezethet, így hosszú távon inkább károsan hatnak a sejtek működésére.

Milyen hatással van a böjt a testsúlyra?

Dr. Pieber szerint azok számára, aki felesleges kilóiktól szeretnének szabadulni; a leggyorsabb, legkellemesebb és legveszélytelenebb módszer lehet az időszakos böjt, aminek oka az evolúcióban keresendő.

A gyűjtögető és vadászó őseink egy nagyobb mamut elejtése után nagy mennyiségű élelemhez jutottak. A sikeres vadászat előtt és után voltak kevésbé sikeres időszakok, azaz őseink is böjtöltek. Manapság ezzel szemben reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk, és tesszük ezt az év minden napján ugyanolyan intenzitással. Korábban nem volt lehetőség ennyire folyamatosan étkezni, így a szervezet bizonyos időszakokban felhalmozta a tápanyagokat, más időszakokban pedig elégette azokat, és volt, amikor akarva-akaratlanul megvont magától minden tápanyagot. Az evolúció során ezért kialakult egy védekező mechanizmus a szervezetünkben, ami éppúgy megvéd bennünket és a sejteket az éhenhalástól, mint ahogy képes lenne megvédeni az elhízástól is. 

 

Tovább él-e aki böjtöl?

A böjt hatásai azzal kapcsolatosan, hogy hosszabb ideig él-e aki böjtöl még csak 20 éve folynak. Ahhoz hogy tudományos bizonyítékunk legyen arra, hogy, ha tovább szeretnénk élni érdemes-e böjtölni, még 70 évet kell várnunk. Ami biztos, ha rendszeresen böjtölünk segítünk sejtjeinknek folyamatosan regenerálódni, és megtisztul a felesleg salakanyagoktól, ami kihat egészségügyi állapotunkra, közérzetünkre.

Hogyan böjtölhetsz Hévízen?

Hévízen szállodák, éttermek, cukrászdák, büfésor, borozósor kínál finom, ínycsiklandó és egészséges ételeket, böjtölni azonban Hévízen is lehet:

Léböjt:  Hévízen a NaturMed Hotel Carbona-ban lehetőséged van szervezett léböjt csomagot foglalni. A 10 napos, csoportos kúra böjti vezetővel nem null-diéta, hanem ivókúra.

16:8: Ezt magadtól is könnyen elkezdheted, 16 órán keresztül nem be ételt, majd 8 órán át normálisan eszel. Ez egyszerűen csak annyit jelent, hogy kihagyod a reggelit vagy a vacsorát. Hivatalosan ugyanis minden minimum 16 órás időszak, ami alatt nem eszünk, már böjtnek számít.

Szabadulj meg néhány napra a kütyüktől: Csak rajtad múlik, hogy pihenésed alatt lemondasz-e a telefonodról, tabletedről, televízióról, internetről néhány napra. Lassulj le, élj a való világban, és tartsd magadtól távol az elektronikai eszközöket és a virtuális valóságot.

 

Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról:

Tourinform Iroda Hévíz

Tel: +36 83 540 131 | 8380 Hévíz, Rákóczi u. 2. www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu 

Kövessen minket!  www.facebook.com/heviz.info  | www.instagram.com/iloveheviz

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!