Rekord vendégéjszaka-szám, rekord költségvetés Hévízen

1.233.055 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el Hévízen belföldi és külföldi turisták 2019-ben. Ez újabb rekord a méltán világhírű fürdőváros történetében.

Rekord vendégéjszaka-szám, rekord költségvetés Hévízen

A város minden eddiginél magasabb főösszeggel, több mint 6 milliárd forinttal fogadta el 2020-as költségvetését, a vendégéjszakák száma pedig 10 300-zal több volt 2019-ben, mint 2018-ban.
Minderről sajtótájékoztatón számolt be Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és H. Horváth Orsolya önkormányzati főtanácsadó.

Város fejlesztések előtt

Papp Gábor rámutatott: A növekedésnek köszönhetően olyan komoly projektekbe fognak bele idén, mint az autóbusz pályaudvar kitelepítése, a térfigyelő kamerarendszer harmadik ütemének végrehajtása, a Schulhof és Festetics sétány megújítása, az általános iskolában multifunkciós pálya építése, a város jövőbeni megjelenését, lehetőségeit meghatározó gyógyhely fejlesztési projekt megvalósítása, a termelői piac rendezése, vagy a Hévízi Televízió eszköz- és technikai parkjának fejlesztése. Hatalmas lehetőségeket rejt turisztikai és logisztikai szempontból a reptér induló, 6,6 milliárd forintos fejlesztése is.
Papp Gábor arról is szólt, hogy az önkormányzat saját erőből finanszírozza a garantált bérminimum emelésből eredő bértömeg növekedést. Három év alatt a garantált bérminimum 28%-kal növekedett, s a 2020. évben újabb 8%-kal nőtt.

Rekordszámok tükrében Hévíz

2019-ben összesen 1.233.055 vendégéjszakát regisztrálhatott a város a kereskedelmi és magánszálláshelyeken, mely az országos tendenciákkal megegyező mértékű, 0,8 százalékos növekedést jelent.

A város továbbra is megőrizte országosan 2. helyét Magyarország leglátogatottabb városai között, hiszen Budapest után itt regisztrálták tavaly a legtöbb vendégéjszakát. Az ország fürdővárosai közül itt regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyen magasan a legtöbb külföldi vendégéjszakát (675.215), de belföldi vendégéjszaka-szám tekintetében is az országos 3. helyen végzett (469.554) Hajdúszoboszló és Zalakaros után.

A hévízi vendégéjszaka szám növekedése egységesen oszlott meg a magánszállások és a hotelek között, a teljes forgalom 12%-a valósult meg a magánszállásokon.

H. Horváth Orsolya összefoglalójában elhangzott, hogy a hazai vendégkör tovább erősödött, 5,7%-ot nőtt az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Ezzel már 41% a magyar vendégéjszakák aránya a teljes hévízi vendégforgalomban. A maradék 59% elsősorban a német, osztrák, orosz és cseh vendégek között oszlott meg. A német (-6%) és orosz (-2%) piacok megtorpanását a feltörekvő szlovák (+3,7%), ukrán (+20,9) és kínai (+15%) küldőterületekről igyekeznek ellensúlyozni - mondta.

A klasszikus egészségturisztikai küldőországok mellett, a világ szinte minden tájáról érkeztek vendégek Hévízre, Ausztráliától Kanadáig, Dél-Afrikától Norvégiáig, több mint 40 országból.


Az átlagos tartózkodási idő a külföldi vendégek esetén 5,5 éjszaka. Közülük a német és orosz jellemzően gyógykúrákra érkező vendégek büszkélkedhetnek a leghosszabb, 9 éjszaka feletti tartózkodási idővel Hévízen. A belföldi vendégek átlagosan 3,3 éjszakát töltöttek tavaly Hévízen, ami a kora nyári időszakokban jelentősen meghosszabbodott 5,5 éjszakára.

Változott a korosztálybeli összetétele is a vendégkörnek: mind több fiatal tekinti Hévízt utazásának célpontjául, köszönhetően többek között a kiváló közbiztonságnak, a szállodai és magánszálláshelyek minőségi fejlesztésének és nem utolsó sorban a városban kínált programoknak, szabadidő eltöltési lehetőségeknek.

Minőség kontra mennyiség

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a város turisztikai fejlődésének kulcsát nem a további vendégszám növekedésben látják, sokkal inkább a szolgáltatások minőségének fejlesztésében, a magasabb színvonalú és széles körű kínálatban. Amennyiben folyamatosan kiemelkedő színvonalon, a legújabb trendekhez igazodva tudja a város kiszolgálni a térségbe érkező vendégeket, várhatóan egyre több időt töltenek majd el Hévízen és a jó tapasztalatok eredményeként újra visszatérjenek majd a fürdővárosba.

Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról:

www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu
Tourinform Iroda Hévíz
Tel: +36 83 540 131
8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.


Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!
Facebook | Blog | Instagram | YouTube

Kapcsolódó cikkek


Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

2018. október 01. 14:56

Októberben is rengeteg koncerttel várjuk a Hévízre látogató vendégeinket, melyek garantált szórakozást nyújtanak az őszi hidegben is!

Friss lendülettel várja vendégeit újra a Tourinform Iroda Hévízen!

Friss lendülettel várja vendégeit újra a Tourinform Iroda Hévízen!

2020. május 26. 14:14

Kerékpárt kölcsönözne, térképre van szüksége? Feltöltené HeBi kártyáját vagy szeretne még több információt kapni a helyi és környékbeli látnivalókról, programlehetőségekről, vagy csak arról, hogy mi van nyitva? Semmi akadálya!

Gőzerővel indulnak Hévíz új termálturisztikai együttműködései Kínában

Gőzerővel indulnak Hévíz új termálturisztikai együttműködései Kínában

2019. május 22. 10:36

Intenzív érdeklődés mutatkozik a nemzetközi szinten is elismert, egyedülálló szaktudásra az egészségturizmus területén.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!