Rekord vendégéjszaka-szám, rekord költségvetés Hévízen

1.233.055 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el Hévízen belföldi és külföldi turisták 2019-ben. Ez újabb rekord a méltán világhírű fürdőváros történetében.

Rekord vendégéjszaka-szám, rekord költségvetés Hévízen

A város minden eddiginél magasabb főösszeggel, több mint 6 milliárd forinttal fogadta el 2020-as költségvetését, a vendégéjszakák száma pedig 10 300-zal több volt 2019-ben, mint 2018-ban.
Minderről sajtótájékoztatón számolt be Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és H. Horváth Orsolya önkormányzati főtanácsadó.

Város fejlesztések előtt

Papp Gábor rámutatott: A növekedésnek köszönhetően olyan komoly projektekbe fognak bele idén, mint az autóbusz pályaudvar kitelepítése, a térfigyelő kamerarendszer harmadik ütemének végrehajtása, a Schulhof és Festetics sétány megújítása, az általános iskolában multifunkciós pálya építése, a város jövőbeni megjelenését, lehetőségeit meghatározó gyógyhely fejlesztési projekt megvalósítása, a termelői piac rendezése, vagy a Hévízi Televízió eszköz- és technikai parkjának fejlesztése. Hatalmas lehetőségeket rejt turisztikai és logisztikai szempontból a reptér induló, 6,6 milliárd forintos fejlesztése is.
Papp Gábor arról is szólt, hogy az önkormányzat saját erőből finanszírozza a garantált bérminimum emelésből eredő bértömeg növekedést. Három év alatt a garantált bérminimum 28%-kal növekedett, s a 2020. évben újabb 8%-kal nőtt.

Rekordszámok tükrében Hévíz

2019-ben összesen 1.233.055 vendégéjszakát regisztrálhatott a város a kereskedelmi és magánszálláshelyeken, mely az országos tendenciákkal megegyező mértékű, 0,8 százalékos növekedést jelent.

A város továbbra is megőrizte országosan 2. helyét Magyarország leglátogatottabb városai között, hiszen Budapest után itt regisztrálták tavaly a legtöbb vendégéjszakát. Az ország fürdővárosai közül itt regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyen magasan a legtöbb külföldi vendégéjszakát (675.215), de belföldi vendégéjszaka-szám tekintetében is az országos 3. helyen végzett (469.554) Hajdúszoboszló és Zalakaros után.

A hévízi vendégéjszaka szám növekedése egységesen oszlott meg a magánszállások és a hotelek között, a teljes forgalom 12%-a valósult meg a magánszállásokon.

H. Horváth Orsolya összefoglalójában elhangzott, hogy a hazai vendégkör tovább erősödött, 5,7%-ot nőtt az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Ezzel már 41% a magyar vendégéjszakák aránya a teljes hévízi vendégforgalomban. A maradék 59% elsősorban a német, osztrák, orosz és cseh vendégek között oszlott meg. A német (-6%) és orosz (-2%) piacok megtorpanását a feltörekvő szlovák (+3,7%), ukrán (+20,9) és kínai (+15%) küldőterületekről igyekeznek ellensúlyozni - mondta.

A klasszikus egészségturisztikai küldőországok mellett, a világ szinte minden tájáról érkeztek vendégek Hévízre, Ausztráliától Kanadáig, Dél-Afrikától Norvégiáig, több mint 40 országból.


Az átlagos tartózkodási idő a külföldi vendégek esetén 5,5 éjszaka. Közülük a német és orosz jellemzően gyógykúrákra érkező vendégek büszkélkedhetnek a leghosszabb, 9 éjszaka feletti tartózkodási idővel Hévízen. A belföldi vendégek átlagosan 3,3 éjszakát töltöttek tavaly Hévízen, ami a kora nyári időszakokban jelentősen meghosszabbodott 5,5 éjszakára.

Változott a korosztálybeli összetétele is a vendégkörnek: mind több fiatal tekinti Hévízt utazásának célpontjául, köszönhetően többek között a kiváló közbiztonságnak, a szállodai és magánszálláshelyek minőségi fejlesztésének és nem utolsó sorban a városban kínált programoknak, szabadidő eltöltési lehetőségeknek.

Minőség kontra mennyiség

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a város turisztikai fejlődésének kulcsát nem a további vendégszám növekedésben látják, sokkal inkább a szolgáltatások minőségének fejlesztésében, a magasabb színvonalú és széles körű kínálatban. Amennyiben folyamatosan kiemelkedő színvonalon, a legújabb trendekhez igazodva tudja a város kiszolgálni a térségbe érkező vendégeket, várhatóan egyre több időt töltenek majd el Hévízen és a jó tapasztalatok eredményeként újra visszatérjenek majd a fürdővárosba.

Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról:

www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu
Tourinform Iroda Hévíz
Tel: +36 83 540 131
8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.


Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!
Facebook | Blog | Instagram | YouTube

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!