Örvendetes növekedés a kereskedelmi- és magánszálláshelyeken

Ismét bőven az egymillió fölötti vendégéjszaka számot tudhat magáénak Hévíz.

Örvendetes növekedés a kereskedelmi- és magánszálláshelyeken

A nemrég nyilvánosságra hozott KSH adatokból kiderül, hogy a város 2016-ban 1 076 00 vendégéjszakát regisztrálhat, 50 országból közel 230 000 vendég érkezett a fürdővárosba.

Az elmúlt évi eredményekről Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott sajtótájékoztatót.

Papp Gábortól kiemelte: a tavalyi eredmények a 2015-ös évhez képest 45 056 éjszakával magasabb számot mutatnak, ez százalékokban kifejezve 4,3%-os növekedést jelent.A kereskedelmi szálláshelyek (hotelekben, panziókban és kempingekben), tekintetében ez 14,3%-os növekedést jelent egy év leforgása alatt. Az önkormányzati adóbevallások szerint a magánszálláshelyeken 121.661 éjszakát töltöttek a vendégek. A magánszálláshelyek forgalma már 2015-ben is nőtt 29%-kal és ez a pozitív trend tovább erősödött 2016-ban is, 22%-os növekedéssel. A polgármester rámutatott: 2011-ben a kereskedelmi- és magánszálláshely arány még 98-2 %-os megoszlást mutatott, ez mára 90 és 10 százalékos aránnyá változott. Hangsúlyozta: ez részben az önkormányzat jó adópolitikájának, illetve a magánszálláshelyek számára kidolgozott, mára országos példává vált minőségfejlesztési politikának köszönhető.

Azt is elmondta: a 2015-ben tapasztalható orosz forgalom csökkenésére gyorsan reagáltak a szolgáltatók, összhangban a városmarketinggel, így többek között ennek is az eredménye a 2016. évi növekedés, ami már a 2014. évi forgalmi adatokat is felülmúlja.

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója rámutatott: a legnagyobb volumenű növekedést a belföldi piacról tapasztalták. Összesen 420 331 belföldi vendégéj volt 2016-ban Hévízen, ami 18,6%-os növekedést jelentett. 122.575 vendég érkezett belföldről, új helyi rekordot döntve ezzel. Átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek Hévízen, ami jól mutatja, hogy leginkább a wellness és spa élmények vonzották őket.

Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás az osztrák éjszakákban jelentkezett: +17,3%-os növekedéssel (+ 13.807 vendégéjszaka) átlépte a 93.000 vendégéjt. Emellett nőttek a vendégéjszaka számok Németországból (+5,2%), Svájcból (+ 18,5 %), Csehországból (+ 54,8 %) és Szlovákiából is (+ 55,8 %). 2016-ban ismét növekedési pályára álltak a keleti piacok, Oroszországból + 6,4%, Ukrajnából + 10,6 % növekedés volt mérhető.

A leghosszabb tartózkodási idővel a németek (9,74 éj) és az oroszok (9,76 éj) büszkélkedhetnek, akik elsősorban a Hévízi Tradicionális Kúra miatt töltenek el hosszabb időt a városban.

 

Összességében a vendégéjszakák 39,8%-át teszik ki a magyarok, 60,2%-át a külföldiek.

 

Az elért eredmények mutatják, hogy a minőségi szolgáltatásokra stabil és fizetőképes a kereslet van, valamint hogy a város fejlesztési elképzelései illeszkednek a fogyasztói igényekhez. A vendégek a legfrissebb elemzések szerint már nem minőség kategóriákat keresnek, hanem szolgáltatás csomagokat és élményeket. Ezt a trendet kihasználva a magánszálláshelyek is sikeresen tudnak piacra lépni és versenybe szállni a vendégek kegyeiért.

Elhangzott: az önkormányzat a TDM egyesülettel karöltve ebben nyújt segítséget a minőségfejlesztési pályázatával, ami kifejezetten a magánszemélyek által üzemeltetett vendégházakra irányul. A lehetőséget idén is meghirdették, a pályázatok beadási határideje 2017. február 28.

Bíznak benne, hogy a plusz forrás hatására tovább nő a kereslet a magánszállások iránt és hosszútávon ismét növekedési pályára áll a magánszoba-kiadás.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!