Nyílik a tavirózsa, a magnólia és a japán cseresznye?

Gyakran hallani Hévíz utcáin az ámuldozó vendégektől, hogy „milyen gyönyörűek a virágok” és „bárcsak otthon a kertben is így nyílnának”. A virágköltemények telepítéséről szakértő mesél.

Nyílik a tavirózsa, a magnólia és a japán cseresznye?

A felszínre törő meleg karsztvíznek köszönhetően a tó körül speciális mikroklíma alakult ki, ahol évszakonként változó színpompás virágok, örökzöld növények és őshonos fajokkal teli véderdő ejti ámulatba a városba érkező vendégeket. A természetes környezet megnyugvás, testnek és léleknek egyaránt.

A növények ültetésében kiemelt szempont, hogy a vendégek az év minden szakában gyönyörködhessenek a sétányokon és a város parkjaiban található színes növényekben. Németh Györgyöt a Hévízgyógyfürdő Környezetvédelmi vezetőjét kérdeztük a kulisszatitkokról.

A Hévízi-tó és közvetlen környezete természetvédelmi terület, így a fajok kiválasztásában fontos szempont, hogy adott faj a területre jellemző őshonos növény legyen. Sokan nem is gondolnák, hogy a város gyönyörű összképe két szervezet összehangolt munkájának köszönhető. A Hévízgyógyfürdő és a városüzemeltető szervezet minden év elején közösen tervezik meg, mikor és milyen virágok kerüljenek ültetésre. – kezdte a folyamat bemutatását Németh György.

A tóban található piros és kék tündérrózsák mediterrán hangulatot idéznek, míg mellettük a kisebb virágú fehér tündérrózsa teszi még színesebbé a látványt. A Hévízi-tó biológiailag aktív tó, mely több különleges faj élőhelye. A nagyobb diverzitás inkább az alacsonyabb rendű élőlényekre jellemző, de a meleg víz kiváló élőhelyet biztosít a közönséges kárásznak, a szúnyogírtó fogaspontynak, de a kisvöcsök is vígan éli életét a fürdőzők között. A tó természetes kertészei a szárcsák, akik télvíz idején táplálék gyanánt csipkedik meg a tündérrózsákat, mit sem törődve a gondolattal, hogy az éppen a világhírű Hévíz egyik legfontosabb jelképe. Valljuk be, kinek ezért, kinek azért oly értékes a Hévízi-tó.

A Schulhof Vilmos sétány parkjában kicsit alaposabban szétnézve sok különleges növényre lelhetünk. Áprilisban impozáns látványt nyújt a virágzó magnólia, és a japáncseresznye, míg a sétány másik oldalán monumentális méretű platánfák, cédrusok hívják föl magukra a figyelmet.

A tervek szerint az élőhely bővítés keretei között a jövőben megújul a véderdő és több zöldfelület kerül kialakításra. A park területén az őshonos egyedek mellett több különleges növény kap élőhelyet a Tó környezetébe.

A Tófürdő és Városüzemeltetés mellett, sokan ültetnek neves alkalmakra, (Nőnap, a Föld napja, Anyák napja) különleges növényeket Hévíz területén, melyet a két Intézmény különös odafigyeléssel gondoz az utókornak.

A Hévízi-tó és környezetének szépsége közös érdekünk, közös eredményünk. Élvezzük, de vigyázzunk rá, hogy még sokan megismerhessék ezt a páratlan természeti csodát.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!