Miért kötnek szalagokat járókelők egy romkerti hídra Hévízen?

Mondhatnánk, hogy fura szokás terjedt el tavaly nyár óta a vendégek körében, ha az egregyi római kori romkertben járnak, pedig valójában csak a csodát szeretnék újra éleszteni.

Miért kötnek szalagokat járókelők egy romkerti hídra Hévízen?
A legenda szerint Flavius Theodosius - apja I. Valentinianus pannóniai származású római császár nagy becsben álló, ugyancsak e tájról származó hadvezére - beteges gyermek volt, valószínűleg születéskori gyermekbénulásban szenvedett. A Pannóniában nevelkedő gyermek mellé hadvezér apja egy keresztény dajkát fogadott, akinek gondjaira bízta egyetlen fiát és örökösét. Az akkori ismeretek alapján azonban a gyermek betegségére nem találtak gyógymódot. Dajkája Szűz Máriához fohászkodott, hogy a kis Flavius erős ifjúként nőhessen fel, és követhesse apját a katonai pályán. A szent Szűz megszánta a gyermeket és meghallgatta a fohászt. A gyermek elernyed végtagjainak gyógyulása érdekében gyógyvizű forrást fakasztott, melyben a fiúnak minden nap meg kellett fürdenie. A legenda szerint a gyógyvíz hatására a beteges kisgyermekből erős ifjú serdült, aki később hadvezéri képességeinek is hála a Római Birodalom egyik jelentős császárává is vált. A gyógyvizű forrásból feltörő víz az idők során nagyobb tóvá alakult, aminek eredménye a ma is milliókat vonzó, leginkább mozgásszervi panaszok enyhítésére hatásos hévízi gyógy-tó.
 
Na de mi köze mindennek a szalagokhoz?
Az Egregyi Múzeum bejáratával szemben ott találjuk a kis Flavius és dajkája közös bronz szobrát. A legenda szerint Hévízen egyszer már megtörtént az igazi csoda, az Egregyi Múzeum mellett található római kori romkertben található kis fahídon pedig 2017 nyara óra színes szalagok jelentek meg. A kezdeményezés a Hévízi Turisztikai Kft. ötlete volt, és Hévíz csodatévő hatását szerette volna közelebb hozni a vendégekhez. Aki ugyanis erre jár, bátran vegyen egy szalagot a múzeumban vagy a városi tourinform irodában és írja fel, hogy milyen kívánsága szeretné, ha megvalósulna még életében. Ezek a kívánságok mind-mind ott gyűlnek a kis fahíd oldalán, hogy aztán egyszer, remélhetőleg mindenkinek a kívánsága valóra váljon. Mert a csoda létezik, és Hévíz mindenkinek ad esélyt rá.
 
 

Ki is volt valójában I. Theodosius?

I. Theodosius, eredeti nevén Flavius Theodosius, (Cauca, Spanyolországban, 347. január 11. – Mediolanum, Olaszország 395. január 17.) a Római Birodalom utolsó egyeduralkodója volt, általában a Nagy Theodosiusként említik. A hadviseléssel már fiatalon, édesapja mellett megismerkedett, 379-ben már a Római Birodalom keleti részének kormányzója, majd megosztott hatalommal a birodalom uralkodója lett. 380-ban kiadott vallási rendeletével államvallássá tette a nikaia–konstantinápolyi hitvallás szerinti kereszténységet, 387-től vallási kérdésekben Szent Ambrus mediolanumi püspök nézeteinek hatására és befolyására egyre keményebb intézkedéseket hozott a pogányokkal szemben. 394. őszétől egyedüli császárként újraegyesítette a birodalom két részét, miután legyőzte Flavius Eugenius ellencsászárt. 395-ben váratlanul meghalt, de halála előtt ismét megosztotta a birodalmat nyugati és keleti részre, két fia, Honorius és Arcadius között.

Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!

Facebook Blog Instagram Youtube

Kapcsolódó cikkek


Szúnyoggyérítési munkálatok

Szúnyoggyérítési munkálatok

2019. június 17. 12:36

Közérdekű közlemény

Sikerrel lezárult a negyedik Minőségfejlesztési pályázat Hévízen!

Sikerrel lezárult a negyedik Minőségfejlesztési pályázat Hévízen!

2019. július 11. 11:00

A 113 nyertes összesen 14.739.735,- forintot használt fel az Önkormányzat által nyújtott 16.000.000.-Ft keretösszegből.

Lezárult a 2019-es Minőségfejlesztési pályázat beadási szakasza

Lezárult a 2019-es Minőségfejlesztési pályázat beadási szakasza

2019. március 04. 14:04

A hévízi magánszálláshelyeknek újra alkalmuk nyílik a célzottminőségi fejlesztésére. Ehhez 2019. február 28-ig kellet benyújtaniuk pályázataikat a Hévíz TDM Egyesülethez. A pályázat finanszírozását Hévíz Város Önkormányzata biztosítja a 2018. évben befizetett idegenforgalmi adóból, amelynek kerete 16.000.000 forint.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!