Miért kötnek szalagokat járókelők egy romkerti hídra Hévízen?

Mondhatnánk, hogy fura szokás terjedt el tavaly nyár óta a vendégek körében, ha az egregyi római kori romkertben járnak, pedig valójában csak a csodát szeretnék újra éleszteni.

Miért kötnek szalagokat járókelők egy romkerti hídra Hévízen?
A legenda szerint Flavius Theodosius - apja I. Valentinianus pannóniai származású római császár nagy becsben álló, ugyancsak e tájról származó hadvezére - beteges gyermek volt, valószínűleg születéskori gyermekbénulásban szenvedett. A Pannóniában nevelkedő gyermek mellé hadvezér apja egy keresztény dajkát fogadott, akinek gondjaira bízta egyetlen fiát és örökösét. Az akkori ismeretek alapján azonban a gyermek betegségére nem találtak gyógymódot. Dajkája Szűz Máriához fohászkodott, hogy a kis Flavius erős ifjúként nőhessen fel, és követhesse apját a katonai pályán. A szent Szűz megszánta a gyermeket és meghallgatta a fohászt. A gyermek elernyed végtagjainak gyógyulása érdekében gyógyvizű forrást fakasztott, melyben a fiúnak minden nap meg kellett fürdenie. A legenda szerint a gyógyvíz hatására a beteges kisgyermekből erős ifjú serdült, aki később hadvezéri képességeinek is hála a Római Birodalom egyik jelentős császárává is vált. A gyógyvizű forrásból feltörő víz az idők során nagyobb tóvá alakult, aminek eredménye a ma is milliókat vonzó, leginkább mozgásszervi panaszok enyhítésére hatásos hévízi gyógy-tó.
 
Na de mi köze mindennek a szalagokhoz?
Az Egregyi Múzeum bejáratával szemben ott találjuk a kis Flavius és dajkája közös bronz szobrát. A legenda szerint Hévízen egyszer már megtörtént az igazi csoda, az Egregyi Múzeum mellett található római kori romkertben található kis fahídon pedig 2017 nyara óra színes szalagok jelentek meg. A kezdeményezés a Hévízi Turisztikai Kft. ötlete volt, és Hévíz csodatévő hatását szerette volna közelebb hozni a vendégekhez. Aki ugyanis erre jár, bátran vegyen egy szalagot a múzeumban vagy a városi tourinform irodában és írja fel, hogy milyen kívánsága szeretné, ha megvalósulna még életében. Ezek a kívánságok mind-mind ott gyűlnek a kis fahíd oldalán, hogy aztán egyszer, remélhetőleg mindenkinek a kívánsága valóra váljon. Mert a csoda létezik, és Hévíz mindenkinek ad esélyt rá.
 
 

Ki is volt valójában I. Theodosius?

I. Theodosius, eredeti nevén Flavius Theodosius, (Cauca, Spanyolországban, 347. január 11. – Mediolanum, Olaszország 395. január 17.) a Római Birodalom utolsó egyeduralkodója volt, általában a Nagy Theodosiusként említik. A hadviseléssel már fiatalon, édesapja mellett megismerkedett, 379-ben már a Római Birodalom keleti részének kormányzója, majd megosztott hatalommal a birodalom uralkodója lett. 380-ban kiadott vallási rendeletével államvallássá tette a nikaia–konstantinápolyi hitvallás szerinti kereszténységet, 387-től vallási kérdésekben Szent Ambrus mediolanumi püspök nézeteinek hatására és befolyására egyre keményebb intézkedéseket hozott a pogányokkal szemben. 394. őszétől egyedüli császárként újraegyesítette a birodalom két részét, miután legyőzte Flavius Eugenius ellencsászárt. 395-ben váratlanul meghalt, de halála előtt ismét megosztotta a birodalmat nyugati és keleti részre, két fia, Honorius és Arcadius között.

Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!

Facebook Blog Instagram Youtube

Kapcsolódó cikkek


Határon átnyúló együttműködés az egészségért

Határon átnyúló együttműködés az egészségért

2018. szeptember 24. 09:24

Magyarország Zágrábi Nagykövetségének szervezésében, a rijekai Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat előfutáraként, üzletember találkozónk vett rész Hévíz 2018. szeptember 20-án.

A Hévíz Tourinform arculata is megújult!

A Hévíz Tourinform arculata is megújult!

2019. augusztus 08. 08:00

Új arculata és lógója van a Tourinform hálózatnak, amelyet már a Hévíz Tourinform Iroda épületén is láthatnak a turisták és a helyi lakosok.

TESZEDD! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

TESZEDD! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

2019. március 08. 11:49

Hévíz is akciócsoportot indít!

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!