MI6 Energiatudatos Kórház Tanúsítvány Hévízfürdőnek

Az MI6 idén 13. alkalommal, május 4-én adott át tanúsítványt azoknak a szolgáltatóknak, intézményeknek, akik az elmúlt évben a legjobb eredményeket érték el energiamegtakarítása terén.

MI6 Energiatudatos Kórház Tanúsítvány Hévízfürdőnek

A Magyar Innovációs és Hatékonysági (MI6) Nonprofit Kft 2011-ben jött létre. Az ENSZ által is támogatott szervezet célja, hogy elősegítse mindazokat az energiahatékonysági folyamatokat, amik által a magyarországi szolgáltatók energiát, ez által pedig további erőforrásokat tudnak megtakarítani. Az általuk működtetett Virtuális Erőmű Program (VEP) lényege, hogy:

Az el nem használt energia a legzöldebb energia!

Minél kevesebb energiát használunk el, annál jobban csökkenthetjük a CO2 kibocsájtást, ezzel fenntarthatóbbá, energetikailag hatékonyabbá és olcsóbbá tehetjük létesítményeink üzemeltetését.

A fel nem használt energia gazdasági értéke ugyanakkora, mint az előállított energiáé.

A fel nem használt energiával pedig nem csak az erőforrásokkal gazdálkodunk hatékonyabban, de pénzt is spórolunk. A szervezet célja, hogy a programhoz kapcsolódó szolgáltatók legyenek akár vállalkozói, lakossági, civil vagy állami szektorból; idővel annyi energiát NE használjanak fel éves szinten, tehát spóroljanak meg, mint amennyit PAKS tud előállítani. Mindezeket az eredményeket el lehet érni energiahatékonyságot célzó beruházásokkal, műszaki fejlesztésekkel, tudatos döntésekkel, smart rendszerek használatával, személetformálással, újrahasznosítással…

Az MI6 idén 13. alkalommal, május 4-én adott át tanúsítványt azoknak a szolgáltatóknak, intézményeknek, akik az elmúlt évben a legjobb eredményeket érték el energiamegtakarítása terén.

Mivel érdemelte ki a tanúsítványt a Hévízgyógyfürdő Szent András Reumakórház?

A tanúsítvány odaítélése 1 évre szól, arról pedig, hogy ezt mivel lehet kiérdemelni Németh György környezetmérnök, a Hévízgyógyfürdő Szent András Reumakórház műszaki vezetője beszélt nekünk.

A programot 13. éve hirdette meg az MI6, de a hévízi kórház idén jelentkezett első alkalommal a minősítésre. A szolgáltatók eltérő intézményi kategóriákban pályázhatnak, mi a kórházak között mérettettük meg magunkat.

Az energiatudatos kórház minősítéshez, be kellett mutatni a már megvalósított, valamint a tervezett energiahatékonyságot célzó intézkedéseket, továbbá ki kellett mutatni, hogy a már megvalósult műszaki változtatások, beruházások, fejlesztések eredményeként mennyivel tudtuk 2022-ben csökkenteni az intézmény CO2 kibocsájtását, valamint ezzel összefüggésben mekkora anyagi megtakarítással tudtunk számolni.

Büszkék lehetünk rá, hogy minden tekintetben megfeleltünk az elvárásoknak. Az elmúlt években több olyan műszaki megoldás is elkészült a kórházban, amivel energiahatékonyabb létesítmény üzemeltetést tudunk elérni. Ilyenek például a hőszivattyú fejlesztés, a napelem park, a létesítmények üzemeltetésének újragondolása épületenergetikai szabályozó smart rendszerekkel.

Tervben vannak természetesen további fejlesztések is. Ezek lehetővé teszik majd, hogy az intézmény különböző részeiben eltérő módon gazdálkodjunk az energiával. Fontos továbbá számunkra az is, hogy a kórházi dolgozók körében is szemléletváltásra törekedjünk, őket is érdekeltté tegyük hosszú távon a fenntartható energiagazdálkodásban.

 

Mennyire tekinthető újnak Hévízen az energiatudatos gondolkodás?

Hévízen már régóta fontos és kiemelt szempont a fenntarthatóság, a környezettudatosság kérdése. Ez természetesen abból is adódik, hogy a Hévízi-tó és környezete természetvédelmi terület, így számos szabályozásnak kell megfelelni. A turizmus szempontjából is kiemelt jelentősége van annak a településen, hogy ezt a természeti kincset megóvjuk.

A hévízi intézmények között a Hévízgyógyfürdő Szent András Reumakórházban is már régóta foglalkozunk fenntarthatósági kérdésekkel, energiahatékonysággal, költséghatékony létesítmény üzemeltetéssel. Ezt az is bizonyítja, hogy az utolsó 10 év távlatában ez nem az első elismerése a munkánknak. Korábban az intézmény kapott már Greenovációs díjat és Ózon Zöld díjat is. Az ilyen irányú folyamatok és fejlesztések persze a 2019-es első Covid év óta felerősödtek. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi változásai egyre több intézményben és az állami támogatási rendszerekben is több olyan folyamatot indítottak el, amik mind a költséghatékonyabb működést célzó döntéseket részesítik előnyben.

Miért fontos ez a díj?

Az MI6 Energiatudatos Kórház Tanúsítványa megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk, fontos, amit csinálunk. Ezek az elismerések továbbá azért is nagyon jelentősek számunkra, mert ezt a munkát egyfajta társadalmi felelősségvállalásnak is tartjuk. Lényeges, hogy mások is tudjanak róla, az itt élők, a munkatársaink, az ide érkező vendégek. Lássák, hogy a fenntarthatóság prioritás Hévízen és nálunk a kórházban, a Tófürdő is!

Azt mindenképp látni kell, hogy egy ekkora intézményben már egy kisebb beavatkozással, üzemeltetési döntéssel vagy beruházással is hatalmas eredményt lehet elérni. Sőt! Tovább megyek! Egy ekkora intézményben csupán a tudatos dolgozói magatartással, tudatos enegeriafelhasználással is legalább annyi energiát lehet megspórolni, mint egy beruházás jellegű új műszaki megoldással.

Hiszek abban, hogy a kis lépésekkel elég messzire juthatunk. Személyesen nekem az a feladatom, hogy egy hosszútávon fenntartható Hévízfürdőt üzemeltessünk együtt a kollégáimmal és minden itt dolgozóval közösen.

 

Az Energiatudatos Kórház Tanúsítást május 4-én a Parlamentben a kórházak számára Szili Katalin a VEP örökös védnöke és Jenei Zoltán (OKFŐ) adták át.

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!