Megújul a Hévízi-tó környezete és a belváros

Új sétáló övezetek, pihenő terek, színpad, zenepavilon és látogatóközpont épülnek a fürdővárosban.

Megújul a Hévízi-tó környezete és a belváros

Hévízen, a színfalak mögött feszített munka folyt, kihasználva a járványválság hatására csökkent vendégforgalmi időszakot, a turisztikai városközpont modernizálására, minőségfejlesztésére. A városvezetés célja, hogy mire a megszokott vendégforgalom visszatér a fürdővárosba, addigra megújult terek, sétányok és látványosságok fogadják őket.

A fejlesztések első elemei már láthatóak. Június 1-től új helyszínről üzemel a buszpályaudvar, teret engedve ezzel a Deák tér felújításának, ezenkívül látványos építési fázisba érkezett több fejlesztés is városszerte.

Milyen fejlesztések folynak és indulnak Hévízen?

Közlekedésfejlesztés

Új autóbusz-pályaudvar létesül (1) a Nagyparkoló tér északi oldalán, a Flavius üzletház szomszédságában. A Volánbusz pályaudvara ezáltal 450 méterrel költözött távolabb, jelentősen csökkentve a Tófürdő környezeti terhelését. A vendégek a parkoló felújított sétányán keresztül, a termelői piac érintésével, hozzávetőlegesen 5-10 perc sétával érhetik el a gyógytavat és a reumakórházat. A pályaudvar építésének első üteme került átadásra június 1-én, azonban az új utasváró kialakítása még folyamatban van. Ennek a pályázatnak a keretében a Vörösmarty utca kerékpárosbarát fejlesztése (2) is elindult. A Vörösmarty-Sugár utcák közötti szakaszon kétoldali kerékpársáv és ehhez kapcsolódó forgalomtechnikai berendezések épülnek. A Szent András, Móricz Zsigmond, Fecske és Effinger Károly utcában kerékpáros nyom kijelölését tervezik. A helyi közlekedés további könnyítése érdeklében, körjárat jelleggel, helyijárat indításának lehetőségét is mérlegelik Hévízen.

Az autóval érkező vendégeket már 2020-ban modernizált parkolási rendszer segítette, aminek a bővítése és fejlesztése 2021-ben folytatódik. A végcél egy vendégközpontú „Okos” parkolási rendszer kialakítása.

Turisztikai attrakciófejlesztések

Június 15-én kezdetét vette a „Hévíz gyógyhely fejlesztése” (3) projekt, ami a régi buszpályaudvar épületeit és a környezetét (beleértve a Kölcsey utcát és a Deák teret) adja át a vendégeknek, sétáló övezetet, rendezvény teret és 21. századi látogatóközpontot alakítva ki a város szívében. A napi 300 busz helyét átveszik a koncertek, a színpadi előadások, valamint a pihenni vágyó vendégek ezrei.

A területhez közvetlenül kapcsolódnak a gyógytavat ölelő sétányok, amelyek közül a Festetics sétány felújítása (4) már megvalósult, a Dr. Schulhof Vilmos sétány rekonstrukciója (5) pedig folyamatban van. A területen új látványelemek, attrakciók és szolgáltatások biztosítják a vendégek komfortérzetének növelését, valamint hívják fel a figyelmet a térségi látnivalókra. A meglévő sétány általános felújításán és utcabútorainak cseréjén túl, térkőbe helyezett ugróiskola, valamint a Tófürdő bejáratánál zenepavilon létesül, amely a korabeli hangulatot idézve, méltó helye lehet kisebb zenekarok vagy művészek fellépéseinek.

A sétányokról letérve a Hévízi-tó Természetvédelmi Területének fontos részét képző véderdőbe új ösvények vezetnek. Az „Átfogó tóvédelmi program” (6) keretében a véderdő is megfiatalodik, ezen kívül lombkorona kilátóval és élménygazdag tanösvényekkel bővül.

Utolsó szakaszába ért a Hévízi Termelői Piac megújítása (7) is, ahol a fejlesztés nyomán új, többfunkciós használatot lehetővé tévő tér jön létre, kulturált, hagyományokat tükröző környezet kialakításával. Főbb munkafolyamatok az árusító pavilon építése, zöldfelület növelés, árnyékolás, közlekedési kapcsolatok rendezése, valamint napelemek telepítése a működési költségek csökkentése érdekében.

 

Bővebb információk!

www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu
Tourinform Iroda Hévíz
Tel: +36 83 540 131
8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.

Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!

Facebook | Blog | Instagram | YouTube

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!