Megoldást kerestek

Enyhítheti a turizmusban és a vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiányt a jelentős béremelés is – fogalmazott Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár Hévízen, egy fórumon.

Megoldást kerestek

Cseresnyés Péter államtitkár Papp Gábor polgármester meghívására, Manninger Jenő országgyűlési képviselővel közösen vett részt a térség vállalkozóinak, oktatási szakembereinek rendezett zártkörű fórumon, amelyen az ágazatban jelentkező munkaerőhiányra kerestek megoldásokat.

Cseresnyés Péter az ezt követő sajtótájékoztatón jelezte, az ország gazdasági helyzetének javulása – így például a munkanélküliség jelentős csökkenése – magával hozta, hogy több ágazatban is verseny alakult ki a szakképzett munkaerőért. A politikus kiemelte, a kormány által szorgalmazott béremelést a kabinet jelentős, hat év alatt akár 15,5 százalékos járulékcsökkentéssel ösztönzi, s a bérek növekedésének következtében csökkenhet a munkaerőhiány. Cseresnyés Péter szerint a helyzet kezeléséhez hangsúlyt kell fektetni a minőségi képzésre is, amelybe a vállalkozásoknak aktívan be kell kapcsolódniuk, hiszen ők tudják, hogy a piacon aktuálisan milyen tudásra, milyen képzettségű szakemberekre van szükség.

- Szükség van a mobilitás ösztönzésére is – tette hozzá a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár -, például munkásszállók építésével, lakhatási támogatással, csoportos utaztatással, illetve a munkába járás költségtérítésének növelésével. Utóbbit a kormányzat már meg is lépte.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere szerint ez a fórum volt az első lépés; a konzultációt folytatják a szakmabeliekkel, amelynek eredményeként elkészülhet egy térségi javaslatcsomag a turisztikában jelentkező munkaerőhiány kezelésére, amely ugyan még nem veszélyezteti az ágazat működését, de létező jelenség, és a problémát idejében orvosolni kell.

- S ki más vállalná fel a katalizátor szerepét, mint Hévíz, amely a turizmusban elöl jár – fogalmazott a városvezető. - Egy olyan konzultációsorozat nyitó állomása volt ez, amely fórumot teremt a szakmabeliek számára, hogy feltegyék kérdéseiket, elmondják ötleteiket, javaslataikat, ezek összegzését pedig eljuttatjuk a nemzetgazdasági tárcához. 

Papp Gábor újságírói kérdésre elmondta, a Nyugat-Balatonnál most elsősorban több pincérre, cukrászra és szakácsra lenne szükség.

Lapunk információi szerint egyébként a szakképzett munkaerőért folytatott verseny következtében emelkedtek a bérek, a nyugat-balatoni térségben például van olyan étterem, amely egy pizza szakácsnak 500 ezer forintos bért kínál.

Péter Árpád

Kapcsolódó cikkek


Sikerrel lezárult a negyedik Minőségfejlesztési pályázat Hévízen!

Sikerrel lezárult a negyedik Minőségfejlesztési pályázat Hévízen!

2019. július 11. 11:00

A 113 nyertes összesen 14.739.735,- forintot használt fel az Önkormányzat által nyújtott 16.000.000.-Ft keretösszegből.

Gőzerővel indulnak Hévíz új termálturisztikai együttműködései Kínában

Gőzerővel indulnak Hévíz új termálturisztikai együttműködései Kínában

2019. május 22. 10:36

Intenzív érdeklődés mutatkozik a nemzetközi szinten is elismert, egyedülálló szaktudásra az egészségturizmus területén.

Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

2019. április 08. 10:32

Nyugdíjba vonult a Hévíz TDM Egyesület egy zászlós tagja, Töreky Tamás, akinek munkáját hálásan köszönte az Egyesület Elnöksége, egyúttal szeretettel búcsúztak Tőle.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!