Megoldást kerestek

Enyhítheti a turizmusban és a vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiányt a jelentős béremelés is – fogalmazott Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár Hévízen, egy fórumon.

Megoldást kerestek

Cseresnyés Péter államtitkár Papp Gábor polgármester meghívására, Manninger Jenő országgyűlési képviselővel közösen vett részt a térség vállalkozóinak, oktatási szakembereinek rendezett zártkörű fórumon, amelyen az ágazatban jelentkező munkaerőhiányra kerestek megoldásokat.

Cseresnyés Péter az ezt követő sajtótájékoztatón jelezte, az ország gazdasági helyzetének javulása – így például a munkanélküliség jelentős csökkenése – magával hozta, hogy több ágazatban is verseny alakult ki a szakképzett munkaerőért. A politikus kiemelte, a kormány által szorgalmazott béremelést a kabinet jelentős, hat év alatt akár 15,5 százalékos járulékcsökkentéssel ösztönzi, s a bérek növekedésének következtében csökkenhet a munkaerőhiány. Cseresnyés Péter szerint a helyzet kezeléséhez hangsúlyt kell fektetni a minőségi képzésre is, amelybe a vállalkozásoknak aktívan be kell kapcsolódniuk, hiszen ők tudják, hogy a piacon aktuálisan milyen tudásra, milyen képzettségű szakemberekre van szükség.

- Szükség van a mobilitás ösztönzésére is – tette hozzá a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár -, például munkásszállók építésével, lakhatási támogatással, csoportos utaztatással, illetve a munkába járás költségtérítésének növelésével. Utóbbit a kormányzat már meg is lépte.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere szerint ez a fórum volt az első lépés; a konzultációt folytatják a szakmabeliekkel, amelynek eredményeként elkészülhet egy térségi javaslatcsomag a turisztikában jelentkező munkaerőhiány kezelésére, amely ugyan még nem veszélyezteti az ágazat működését, de létező jelenség, és a problémát idejében orvosolni kell.

- S ki más vállalná fel a katalizátor szerepét, mint Hévíz, amely a turizmusban elöl jár – fogalmazott a városvezető. - Egy olyan konzultációsorozat nyitó állomása volt ez, amely fórumot teremt a szakmabeliek számára, hogy feltegyék kérdéseiket, elmondják ötleteiket, javaslataikat, ezek összegzését pedig eljuttatjuk a nemzetgazdasági tárcához. 

Papp Gábor újságírói kérdésre elmondta, a Nyugat-Balatonnál most elsősorban több pincérre, cukrászra és szakácsra lenne szükség.

Lapunk információi szerint egyébként a szakképzett munkaerőért folytatott verseny következtében emelkedtek a bérek, a nyugat-balatoni térségben például van olyan étterem, amely egy pizza szakácsnak 500 ezer forintos bért kínál.

Péter Árpád

Kapcsolódó cikkek


Módosul a parkolási rend Hévízen

Módosul a parkolási rend Hévízen

2020. július 31. 09:40

A kijelölt parkolók használata az egész városban 2020. július 31-ig díjmentes, a képviselő-testület által újonnan elfogadott szabályozás 2020. augusztus 1-től lép érvénybe.

Lezárult a 2019-es Minőségfejlesztési pályázat beadási szakasza

Lezárult a 2019-es Minőségfejlesztési pályázat beadási szakasza

2019. március 04. 14:04

A hévízi magánszálláshelyeknek újra alkalmuk nyílik a célzottminőségi fejlesztésére. Ehhez 2019. február 28-ig kellet benyújtaniuk pályázataikat a Hévíz TDM Egyesülethez. A pályázat finanszírozását Hévíz Város Önkormányzata biztosítja a 2018. évben befizetett idegenforgalmi adóból, amelynek kerete 16.000.000 forint.

113 nyertes magánszálláshely pályázó Hévízen!

113 nyertes magánszálláshely pályázó Hévízen!

2019. április 01. 10:02

Tudatos minőségfejlesztés és forgalomnövekedés

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!