Készül a jövő évi költségvetés

Koncepció szintén elfogadta a város jövő évi költségvetését a testület, a végleges döntés még ez évben várható.

Készül a jövő évi költségvetés

Az önkormányzatok jövő évi költségvetését erősen érinti az a parlamenti döntés, mely szerint 2017-ben az önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási feladataira csökkenhetnek. Így ez városunknak 300 millió forinttal kevesebbet biztosít az országos költségvetés.

Magyarország költségvetését érintően a döntés az üdülőhelyi feladatok támogatásáról is rendelkezik: a 2016.-os évhez képest ez a támogatás 1,55 forintról 1 forintra csökken. 

Hévíz mint kiemelt üdülőhely érzékenyen érintett e témában: a város 2017-ben mintegy 300 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint ez évben.

Ez a 300 millió forint tulajdonképpen akkora összeg, amekkorát a település a fejlesztésekre fordíthatott eddig. Az elvonás azonban korántsem jelenti azt, hogy Hévíznek le kell mondania a fejlesztésekről azért, hogy a költségvetési „lyukat” betömje.

A készülő költségvetés, melyet koncepció szintjén október 27-i ülésén vitatott meg és fogadott el a képviselő-testület, arra törekszik, hogy a költségvetési egyensúlyt más módon biztosítsa. Elsősorban átszervezésekkel, szűkítésekkel, takarékos gazdálkodással éri el az önkormányzat, hogy a hiányt pótolja.

A fejlesztések tehát nem maradnak el, sőt, a jövő évre tervezett, illetve 2017-ben megvalósítani kívánt beruházásokról Papp Gábor polgármester tájékoztatást is adott az ülésen. Az általa bemutatott fejlesztésekre a már beadott pályázatok alapján lesz reális esély, mintegy 4 milliárd forint értékben. Ide tartozik majd a nagyparkoló átépítése, a piac területének rendezése, az új központi buszpályaudvar építése, a jelenlegi átalakítása, a Széchenyi utca felújítása, vagy éppen az egregyi lőtér rehabilitációja.

A felújítások miatt egyébként várhatóan a város programjait is át kell helyezni a jövő esztendőben, többek között ezzel is foglalkozott a testület. Napirendre került ugyanis a Festetics Művelődési Központ ez évi első féléves gazdálkodása, valamint az intézmény jövő évi programterve. A képviselők mindkét előterjesztést elfogadták azzal, hogy a művelődési központ első féléves gazdálkodását kiegyensúlyozottnak, a bevételek, kiadások teljesülését arányosnak találták, a jövő évre vonatkozóan pedig a programtervet is elfogadták. A rendezvények esetében jelentős változások nem várhatóak, a város kiemelt programjai az ideihez hasonlóan alakulnak. A programterv elfogadása lehetővé teszi, hogy a városi rendezvényeket a szálláskiadók, szállodák a kiajánlott csomagjaikba beépítsék.

A jövő évre vonatkozóan is a Turisztikai Desztinációs Menedzsment ír ki pályázatot a szálláshelyek minőségfejlesztésére. A tavaly elindított és sikerrel zárult pályázatot folytatásra érdemesnek ítélte a testület, a pályázatokra ismételten komoly forrást biztosítottak.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!