Karácsonyi és újévi hiedelmek nyomában Hévízen

Korábbi cikkünkben, Gyanó Szilvia a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusa segítségével az adventi hagyományokat mutattuk be a modern kori fürdővárosban. A következőkben további vallási szokásokat és hiedelmeket olvashatnak:

Karácsonyi és újévi hiedelmek nyomában Hévízen

A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, az Úr Jézus születése

Karácsony böjtje az éjféli miséig tartott, mely utána jöhetett a kocsonya és mindenféle „disznóság”. Karácsonyi asztal és a körülötte történő dolgok mind szent (mágikus) tartalmat kapnak. A karácsonyi halevés szokása minden keresztény országban elterjedt. A hal, a kereszt mellett a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi.

A szépen terített asztal alá szénát, szalmát vitt be a gazda, ezt aztán az ünnep után az istállóba, az állatok alá tette, hogy a jószág egészséges legyen. Éjszakai gonoszűző zajkeltés is volt karácsony éjjelén, többnyire pásztorok durrogtattak, kiabáltak, kerepeltek.

Karácsony első napja a köszönőkkel és jókívánságokkal telik. Továbbá házasságjósló nap. Karácsony másnapja István napi köszöntők és pinceszerek napja. December 27-én, János napon került sor a bor megáldása a templomban, mely aztán egészség- és bő bor termésvarázslásra szolgált.

December 28. az Aprószentek, a Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek szenvedéseinek emléknapja. „Aprószent” minden fiúcsecsemő, akit Heródes király a gyermek Krisztus keresésekor megöletett. Aprószentek napján fűzfából font korbáccsal „verték meg” a fiúk a lányokat, betegségelhárító és egészségvarázsló mondókák kíséretében. („Friss légy, egészséges légy…”)

Szilveszteri varázsmódok

1582-től számítjuk január 1-től az újévet. A pásztorok zajkeltése a rontó erők távoltartását szolgálta. A nagy eszem-iszom, a bálok, a köszöntők, a jókívánságok a következő év bőségét biztosítják. Elsején reggel a férfilátogató hozott szerencsét, ezért gyakran egész pici fiúgyerekeket szoktak egymáshoz átküldeni a szomszédok, rokonok. Szerencsét, bőséget hozott mindenféle aprószemes étel, mint a mák és lencse, vagy a szerencsét előrefele túró malac és a belőle készült finomságok. A szerencsével elrepülő szárnyasok fogyasztásától tartózkodtak, főként a hátrafelé kapirgáló tyúktól.

December 21-én a SoulFool zenekar gospel koncertjét hallhatják a Festetics téren. A gospel zenei műfaj az evangéliumi tanítások és történetek előadása.

A Szenteste előtti két napban további koncertek, és jótékonysági süteményvásár várja a látogatókat. December 23-án délután kerül sor az utolsó adventi gyertya meggyújtására.

Hévízen szilveszterkor a Deák téren koncerteket és retródiscot hallgatva mindenkinek lehetősége lesz mulatva elűzni az ártó szellemeket a Tófürdő környékéről. Éjfélkor pedig tűzijáték is megcsodálhatnak.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!