Karácsonyi és újévi hiedelmek nyomában Hévízen

Korábbi cikkünkben, Gyanó Szilvia a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusa segítségével az adventi hagyományokat mutattuk be a modern kori fürdővárosban. A következőkben további vallási szokásokat és hiedelmeket olvashatnak:

Karácsonyi és újévi hiedelmek nyomában Hévízen

A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, az Úr Jézus születése

Karácsony böjtje az éjféli miséig tartott, mely utána jöhetett a kocsonya és mindenféle „disznóság”. Karácsonyi asztal és a körülötte történő dolgok mind szent (mágikus) tartalmat kapnak. A karácsonyi halevés szokása minden keresztény országban elterjedt. A hal, a kereszt mellett a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi.

A szépen terített asztal alá szénát, szalmát vitt be a gazda, ezt aztán az ünnep után az istállóba, az állatok alá tette, hogy a jószág egészséges legyen. Éjszakai gonoszűző zajkeltés is volt karácsony éjjelén, többnyire pásztorok durrogtattak, kiabáltak, kerepeltek.

Karácsony első napja a köszönőkkel és jókívánságokkal telik. Továbbá házasságjósló nap. Karácsony másnapja István napi köszöntők és pinceszerek napja. December 27-én, János napon került sor a bor megáldása a templomban, mely aztán egészség- és bő bor termésvarázslásra szolgált.

December 28. az Aprószentek, a Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek szenvedéseinek emléknapja. „Aprószent” minden fiúcsecsemő, akit Heródes király a gyermek Krisztus keresésekor megöletett. Aprószentek napján fűzfából font korbáccsal „verték meg” a fiúk a lányokat, betegségelhárító és egészségvarázsló mondókák kíséretében. („Friss légy, egészséges légy…”)

Szilveszteri varázsmódok

1582-től számítjuk január 1-től az újévet. A pásztorok zajkeltése a rontó erők távoltartását szolgálta. A nagy eszem-iszom, a bálok, a köszöntők, a jókívánságok a következő év bőségét biztosítják. Elsején reggel a férfilátogató hozott szerencsét, ezért gyakran egész pici fiúgyerekeket szoktak egymáshoz átküldeni a szomszédok, rokonok. Szerencsét, bőséget hozott mindenféle aprószemes étel, mint a mák és lencse, vagy a szerencsét előrefele túró malac és a belőle készült finomságok. A szerencsével elrepülő szárnyasok fogyasztásától tartózkodtak, főként a hátrafelé kapirgáló tyúktól.

December 21-én a SoulFool zenekar gospel koncertjét hallhatják a Festetics téren. A gospel zenei műfaj az evangéliumi tanítások és történetek előadása.

A Szenteste előtti két napban további koncertek, és jótékonysági süteményvásár várja a látogatókat. December 23-án délután kerül sor az utolsó adventi gyertya meggyújtására.

Hévízen szilveszterkor a Deák téren koncerteket és retródiscot hallgatva mindenkinek lehetősége lesz mulatva elűzni az ártó szellemeket a Tófürdő környékéről. Éjfélkor pedig tűzijáték is megcsodálhatnak.

Kapcsolódó cikkek


Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

2019. április 08. 10:32

Nyugdíjba vonult a Hévíz TDM Egyesület egy zászlós tagja, Töreky Tamás, akinek munkáját hálásan köszönte az Egyesület Elnöksége, egyúttal szeretettel búcsúztak Tőle.

Gőzerővel indulnak Hévíz új termálturisztikai együttműködései Kínában

Gőzerővel indulnak Hévíz új termálturisztikai együttműködései Kínában

2019. május 22. 10:36

Intenzív érdeklődés mutatkozik a nemzetközi szinten is elismert, egyedülálló szaktudásra az egészségturizmus területén.

Határon átnyúló együttműködés az egészségért

Határon átnyúló együttműködés az egészségért

2018. szeptember 24. 09:24

Magyarország Zágrábi Nagykövetségének szervezésében, a rijekai Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat előfutáraként, üzletember találkozónk vett rész Hévíz 2018. szeptember 20-án.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!