Hősképzés a hévízi Tourinform Irodában

Újraélesztő tréning az Országos Mentőszolgálat szakértőivel

Hősképzés a hévízi Tourinform Irodában

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen, akik megmenthetők lennének.A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esély az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi az újraélesztést.

„A legtöbb hős elsőre teljesen átlagos embernek tűnik, és nem is gondolnánk, hogy mire képes.” (Philip Zimbardo)

Ezt a híres mondatot érezhetik magukénak a Hévíz TDM Egyesület és a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. dolgozói, akik úgy határoztak, hogy csatlakoznak az Országos Mentőszolgálat által szervezett Hősképző mentőakcióhoz.

A képzés során az újraélesztés helyes lépéseit sajátították el a résztvevők, amelyben kellő gyakorlatot is szereztek egy erre kifejlesztett bábún.

Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen rosszullét, összeesés vagy baleset kapcsán segítséget kell nyújtania. Ilyen esetekben az alapszintű újraélesztés lépéseit kell követni, az alábbiak szerint:

  1. A bajba jutott megszólítása.
  2. Kiálts segítségért! Hívd a mentőket a 104-es telefonszámon!
  3. A légút-felszabadítás, és a fej kíméletes hátrahajtásával és az álkapocs előreemelésével biztosítsunk átjárható légutakat.
  4. Hajoljunk a beteg fejéhez, és 10 másodpercig figyeljük a beteg mellkasának a mozgását. Nézzünk, hallgassunk és érezzünk!
  5. Légzés hiányában nem lehet hatásos keringése a betegnek, így azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést a 30 mellkas kompressziókkal.
  6. A légzés pótlására 2 befújás következik, a beteg orrába. Befújásnál figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését.
  7. 30:2 arányban végezzük folyamatosan az újraélesztést (30 mellkas kompresszió, 2 befújás), míg meg nem érkezik a segítség. Ha van segítőtárs, 1-2 percenként cseréljünk, mert az elsősegélynyújtó nagyon hamar kifáradhat.

Bár élesben még nem volt rá példa a hévízi Tourinform Irodában, hogy újraélesztést kellett volna alkalmazni, mégis jobb felkészülni a váratlan szituációkra nagy forgalmú helyeken és magabiztos tudást szerezni az alapvető segítségnyújtási technikákból.

Bízunk benne, hogy ezután sem lesz rá szükség, de megnyugtató, hogy mindenre felkészültek!

Tourinform Iroda Hévíz
Tel: 06 83 540 131 | 8380 Hévíz, Rákóczi u. 2. www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu
Kövessen minket!  www.facebook.com/heviz.info | www.instagram.com/iloveheviz

Címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!