HEVIZIBIVALY DUATLON 2021

2021. november 27-én, szombaton első alkalommal került megrendezésre a HEVIZIBIVALY Duatlon verseny a Hévíz-patakon, illetve annak partján.

HEVIZIBIVALY DUATLON 2021

A versenyt a Hévízi Turisztikai Np Kft., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Vadlán Ultra Terem Futás csapata és a Vidra Vizitúra csapatának szoros együttműködésével közösen valósította meg. A lebonyolításban további, több mint 30 önkéntes vett részt.

 

A verseny különlegessége

A szervezők célja az volt, hogy egy olyan új sportversenyt szervezzenek, ami országos szinten is egyedülálló. Nem csak abban, hogy az evezést és a futást, két nem szokványos sportágat párosítottak össze egy duatlon verseny keretében, hanem a helyszín is különleges. A Hévíz-patak a Hévízi-tó elfolyó meleg vizét vezeti el, így a télies időjárás ellenére is egy kellemesen meleg, gőzölgő patakon lehet evezni, vadregényes környezetben, távol a város zajától. Az időpontot is a helyszín adottságai határozták meg, hiszen a Hévíz-patakon, ami természetvédelmi terület, az élővilág megóvása érdekében csak az őszi lehűlést követően lehetséges az evezés. Nem véletlen tehát a késő őszi időpontválasztás.

A szervező Hévízi Turisztikai Np Kft. célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a mozgás, a természetben végzett aktív kikapcsolódás és az egészséges életmód fontosságára. Bizonyítsa, hogy Hévíz nem csak a gyógyulás és a wellness szerelmeseinek a paradicsoma, hanem a sportolók számára is számos értéket és lehetőséget kínál, az év bármely időszakában.

 

A verseny menete

A verseny során 83 induló csapat, összesen 146 versenyző érkezett meg a csípős reggeli időben a Hévíz-patak zsilipjéhez, hogy kenukkal, kajakokkal, supokkal vízre szálljanak, és leevezzenek egészen a 10 km-re lévő fenékpusztai kiszállóponthoz. Érkezés után a hajókat az átszállóponton hagyva ugyanezen az útvonalon, csak immár visszafelé a Hévíz-patak melletti töltésen futottak vissza Hévízre, ahol először egy kis kitérőt tettek az északi Véderdőben, hogy végül a Hévízi Tófürdő területére befutva megérkezzenek a célba.

A verseny november 27-én reggel 9 órakor vette kezdetét, ekkor startolt el az egyes számú kenu a Hévíz-patakon Fenékpuszta irányába, és 15.00 órakor érkezett meg az utolsó befutó versenyző a Hévízi Tófürdő strand területére, hogy megérdemelten nyakába akasszák a minden versenyzőnek kijáró H   EVIZIBIVALY Duatlon érmet.

 

Az első HEVIZIBIVALY Duatlon résztvevői

A versenyre előnevezéssel november 19-én éjfélig lehetett jelentkezni. November 27-én reggel végül 83 nevező indult el, hogy teljesítse a nagyjából 21 kilométeres távot evezve majd futva. Közöttük 48 két és három fős csapat vett részt a versenyben, 28 férfi versenyző és 7 hölgy mérettette meg magát az egyéni kategóriában. A versenyzők között voltak ultrafutók, kajakozók és amatőr sportolók is. A versenyt senki nem adta fel, baleset és vízbeborulás mentesen minden induló teljesítette a kitűzött távot, így végül 146 versenyzők kaphatta meg a HEVIZIBIVALY befutó érmet.

 

A helyezettek:

Csapat kategóriában

  1. helyezett lett a BL Sport csapata (49), 2:10:04 időeredménnyel.
  2. helyezett lett Kolb Tamás és Maléth Judit (54), 2:15:28 időeredménnyel.
  3. helyezett lett Horváth Tamás és Major Gábor (8), 2:15:42 időeredménnyel.

Egyéni női kategóriában

  1. helyezett lett Berekalli Éva (79), 2:16:35 időeredménnyel.
  2. helyezett lett Kőhalmi Helga Szidónia (71) , 2:18:23 időeredménnyel.
  3. helyezett lett Galliné Szabó Anita (68), 2:26:27 időeredménnyel.

Egyéni férfi kategóriában

  1. helyezett lett Kassai Álmos (84), 1:42:16 időeredménnyel.
  2. helyezett lett Friedrich József (89), 1:52:58 időeredménnyel.
  3. helyezett lett Csécsei Zoltán (92), 1:55:42 időeredménnyel.

 

A díjazottak számára az alábbi hévízi szolgáltatók ajánlották fel a díjakat:

Díjak az egyéni női kategóriában:

  • Hotel Európa Fit**** - páros wellness pihenés félpanzióval
  • Hotel Spa Hévíz**** - páros wellness pihenés félpanzióval
  • Korona Étterem és Panzió - páros pihenés reggelivel

Díjak az egyéni férfi kategóriában:

  • Ensana Thermal Hotel Hévíz - páros wellness pihenés félpanzióval
  • Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz**** - páros wellness pihenés félpanzióval
  • Hotel Sante - páros pihenés reggelivel

Díjak csapat kategóriában:

  • Bobo Fun Park Adrenalin Aréna belépőjegyek + 3 fős Ensana Thermal Hotel Hévíz fürdőbelépő + 3 fős ebédmeghívás a Palace Hotel Hévíz**** éttermébe
  • NaturMed Hotel Carbona**** - Wellness Brunch 3 fő részére
  • Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz**** - Day Spa belépő 3 fő részére

Különdíj:

  • Lotus Therme Hotel&Spa***** - páros pihenés félpanzióval

Kiegészítő díjak:

  • Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház 3 órás Tófürdő belépő
  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park családi belépőjegy a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba

Rajtcsomag felajálnások:

  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park
  • Kolping Hotel Spa & Family Resort
  • Lotus Therme Hotel & Spa
  • Bázis Fitness Terem, Hévíz
  • Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház kedvezmény Tófürdőjegy vásárlásakor
  • Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

A verseny sikere és a versenyzők őszinte lelkesedése megerősítette a szervezőket abban, hogy ezt követően, hacsak tehetik, minden évben, a télies időszakban újra és újra meghirdessék a HEVIZIBIVALY Duatlon versenyt. Azt szeretnék, ha egyre több ember bizonyítaná, hogy bizony neki is van bivalyereje!

 

Végül egy kis érdekesség, hogy miért hévízi bivaly?

Mert alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

További hírekért, eseményekért kövessétek HEVIZIBIVALY Duatlon oldalunkat a Facebookon is !

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!