Hévízi Fánk A la Hotel

Február végén, több helyen is találkozhattak Fánkfesztivállal Zalában. Hévízen már hagyományosnak mondható Farsangi Forgatag február 23-án került megrendezésre, ahol a böjt előtti disznóvágáson, farsangi felvonuláson és fánkversenyen vehettek részt az érdeklődők.

Hévízi Fánk A la Hotel

A fánk tipikus farsangi édesség, melyhez több babona is kapcsolódik. A farsangi időszakra esett a párkeresés időszaka is. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított

Az idei évben Hévízi fánkverseny alkalmából, több szerelmes is törhetett ketté fánkot, hiszen több hévízi szálloda cukrászainak fánk különlegességeit lehetett megvásárolni a Deák téren. A versenyre majd 700 fánk érkezett, melyek közül a legfinomabbakat két cukrászmesterből és egy étteremtulajdonosból álló zsűri választotta ki. A zsűri a legízletesebb, legszebb színű, és legtökéletesebb állagú fánkokat díjazta, ez nem volt egyszerű feladat, így az idei évben két díjazott is lett. A Lotus Therme Hotel & Spa cukrászcsapata a TÖRÖKMOGYORÓ PRALINÉS FÁNKCSODÁVAL elnyerte a 2019-es év fánkmestere címet, a hagyományos fánkok közöl pedig a NaturMed Hotel Carbona cukrászai kaptak díjat.

Arról hogy, milyen módon készült az első fánk, több legenda is él. A legismertebb hogy Krapfen nevű bécsi pékmester összeszólalkozott a feleségével, aki a vita hevében egy fél marék kelt tésztát dobott a férje után. Ám a tészta nem a férj fején, hanem forró zsiradékban landolt, és nagy meglepetésükre nagyon finomra sült. 

Arról hogy, hogy készült a Lotus Therme fánkcsodája a szálloda cukrászmesterétől, Simon Mártától tudhatunk meg titkokat: „Szerettünk volna olyan fánkot készíteni, amivel biztosan nem rukkol elő senki. Izgalmas  kihívásnak tartottuk ezt a versenyt, így kifejezetten erre az alkalomra találtuk ki a tésztát,a törökmogyoró praliné krémet és magát a fánk külcsínét. Innentől a képzeletünk szabhatott csak  határt a munkánknak. Így született a nemes cél érdekében a szálloda cukrász csapatának (Simon Márta, Bagladi Gabriella, Bogdán Eszter) közös alkotása, a törökmogyorós plarinés fánkcsoda.„

A verseny után a fánkok eladásra kerültek a bevételt pedig jótékonysági célra ajánlotta fel a szervező, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ.

Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról:

Tourinform Iroda Hévíz

Tel: +36 83 540 131 | 8380 Hévíz, Rákóczi u. 2. www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu 

Kövessen minket!  www.facebook.com/heviz.info | www.instagram.com/iloveheviz

 

 

Címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!