Hangulatos Kálvária kanyarog a fák közt Egregyen

Hévíz Egregy városrészében, a Zrínyi Miklós utcáról indul a mai napon, 2022. július 8-án ünnepélyesen átadott hévízi Kálvária.

Hangulatos Kálvária kanyarog a fák közt Egregyen

A kálváriát Kiss László hévízi esperes úr segedelmével megáldotta és felszentelte Dr. Udvardy György főtisztelendő veszprémi érsek, aki az Úr áldását kérte a megépült golgotára, annak megálmodóira, alkotóira és mindenkire, aki ellátogat ide, hogy végigjárja Krisztus keresztútját.

Az Árpád-kori templom lábánál összegyűlt népes tömeg előtt ünnepi beszédet mondott Kepli József János, Hévíz város alpolgármestere és Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő. Kepli József beszédében fontos mérföldkőnek nevezte a stációk megépítését Hévíz és Egregy életében, hiszen ezzel az egregyi városrehabilitációs törekvések egyik kiemelt jelentőségű eleme valósulhatott meg. A villa rustica romok feltárása és bemutatása, a római katona sírjának állagmegóvása, az Egregyi Múzeum megépítése, a román stílusú temetőkápolna renoválása és a borozósor megújítása után nagy öröm, hogy egy ilyen szép, új, természetbe illő és elmélyülésre alkalmat adó hely készülhetett el. A kálvária egyben Hévíz és a térség számára nem csak hitünk megvallása, hanem a vallásturizmus szempontjából is jelentős előrelépés, emelte ki köszöntőjében Nagy Bálint államtitkár.

A 14 stációból álló sétány hossza mintegy 300, a szintkülönbség a kiindulási pontjától a keresztig pedig 23,5 méter. Ez nagyjából 8 emelet magasságnak felel meg.

A kálvária útja hangulatosan kanyarog az Árpád-kori templom irányába. Kialakítására az egyszerűség és a mértéktartás jellemző. A természetes anyagokból készült sétány környezetében fák kínálnak árnyékot, néhány szakaszán pedig lehetőség van megpihenni, elmélyülni. A felhasznált anyagok és a kialakítás jól illeszkedik a tájba. Stációinak művészi alkotásait Túri Török Tibor készítette.

A keresztút végén a fából ácsolt kereszt mellett egy üres sírt jelképező kőplasztika is helyet kapott, ami Krisztus feltámadását szimbolizálja. Végigsétálva a műemlék temetőkápolna északi oldalához érkezünk, így utunk végén akár a 13. század első felében épült román kori kis templomot is megcsodálhatjuk.

A kálvária megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, autóval és már vezetett séta keretében is. A túra során Hévíz számos más kegyhelyét is meglátogathatják a vendégek, melyhez az elektromos városnéző buszt használhatják.

 

 

A koncepciót megálmodta: Zob Mihály
Tervező: Moriarty Mérnöki Kft.
Generálkivitelező: Moriarty Mérnöki Kft.
Művészeti alkotások: Túri Török Tibor

 

További információk

Hévízi Tourinform Iroda
Hévíz, Rákóczi u. 2.
Telefonszám: 06 83 540 131
E-mail: heviz@tourinform.hu
Facebook | Instagram | Blog

Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!