Egy balatoni olaszrizling viselheti idén a Hévíz Város Bora 2021 címet

Első körben gyors szakmai érvek és szigorú zsűripontszámok alapján derült ki, hogy melyik 7 bor a legjobb, aztán hosszas ízlelgetés és szubjektív vélemények alapján, sok körös visszakóstolással és folyamatos kizárással került kiválasztásra, hogy melyik bor viseli 2021-ben a Hévíz Város Bora címet.

Egy balatoni olaszrizling viselheti idén a Hévíz Város Bora 2021 címet

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezték Hévízen a Hévíz Város Bora Választást.

A versenyre elsősorban a térség borászatai kaptak meghívást, így a Balaton Borrégió (Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopak borvidék, Zalai borvidék és a Felső-Pannon borrégió) pincészetei küldhették el boraikat a megmérettetésre, melyet a Hévíz Turisztikai Egyesület szervezett.

Hogyan zajlott a borbírálat?

A felhívásra végül 12 pincészet jelentkezett, 39 bortétel beküldésével. A zsűrizésre exkluzív helyszínen, a NaturMed Hotel Carbona Télikertjében került sor. Az esemény ünnepélyes megnyitóján a házigazda Müller-Pápai Zsuzsanna (igazgató NaturMed Hotel Carbona) a város nevében pedig Lázár László köszöntötte a megjelenteket. Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, a Hévíz Város Bora verseny védnöke az esemény szakmai fontosságáról beszélt, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes egyetemi docens (MATE) ünnepi köszöntője pedig megnyitotta a rendezvényt.

A kertben tartott megnyitó után a borszakértő szakmai zsűri Müller-Pápai Zsuzsanna házigazdával kiegészülve több órára bezárkózott a kellemesen hűvös télikertbe, hogy akkurátusan végigkóstolja a benevezett 39 tételes borsort.

A borokat természetesen vakon kóstolták, ami azt jelenti, hogy természetesen senki nem tudta, hogy a kitölött bor melyik pincészet, melyik bora. Csupán az évjárat és a fajta volt adott. A korábbi év gyakorlata alapján a pontozás pedig most is számítógépes rendszeren keresztül zajlott. A szakértő zsűri értékelés után 7 bor választott a legjobbak közé, melyek közül a délután folyamán a társadalmi zsűri választhatta ki a neki legjobban tetsző, abszolút nyertest. A társadalmi zsűribe Hévíz több vendéglátásban dolgozó szakemberét, séfeket, étteremfőnököket, hoteligazgatókat, étterem tulajdonosokat, F&B menedzsereket hívtak, akik közül végül heten jöttek el, hogy segítsenek kiválasztani Hévíz Város idei Borát.

Ki volt a szakmai zsűri?

A bíráló bizottság tagjai: Dr. Brazsil József Da Bibere Zalai Borlovagrend Elnök-Nagymestere, Viniczai Sándor Borászati füzetek főszerkesztő, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező és Dr. Szőke Barna MATE, Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgató, Müller-Pápai Zsuzsa NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója. A bíráló bizottság döntése után a helyi vendéglátásban jártas szakemberek is részt vettek a végső döntésben.

Milyen bort kerestek?

Hévíz Város Borának ismérvei: Friss, stílusos, könnyű bor, ételekhez jól ajánlható, megfelelő legyen az ár-érték aránya, és mindenképp száraz fehér bornak kellett lennie, ez utóbbi kettő, eleve nevezési előfeltétel is volt természetesen. Kötelező feltétele volt egy bor benevezésének továbbá, hogy az utóbbi 2 év valamely neves borversenyén is már eredményesen szerepeljen (arany, ezüst minősítéssel), és szakértők által minősített bor legyen.

Ki nyert?

A nevezett borok igen magas színvonalat képviseltek, köszönhetően természetesen annak is, hogy a borok többsége nem első alkalommal vett részt borversenyen, és mindnek volt már szakértői minősítése. A választás mégsem volt egyszerű, hiszen nagyon sok jóból kellett kiválasztani azt, ami nem csak minőségében, de összebenyomásban is illik a fürdőváros könnyed, nyári, ugyanakkor minőségi hangulatához, értékeihez.

A társadalmi zsűri végül több körös szavazása és visszakóstolása után végül július 7-én 16.30 körül szállhatott fel a fehér füst és lehetett abszolult győztest hirdetni. A nyertes a Fodorvin Borház 2020-as évjáratú Aszófői Olaszrizling bora lett.

Hol lehet majd megvenni a bort?

A bor már most is forgalomban van, de Hévíz Város Bora választás után egy speciális díszcímkét is kap. Ezt követően megvásárolható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!