Csontritkulás - Orvosunk válaszol

A csontritkulás nem ismeretlen fogalom az emberek körében, mégis több kérdés felmerülhet bennünk a téma kapcsán. E „népbetegségként” is számon tartott problémáról kérdeztük dr. Monduk Pétert, Hévíz Orvos Nagyköveteinek tagját.

Csontritkulás - Orvosunk válaszol

Mi is valójában a csontritkulás?
A csontritkulás latin neve oszteoporozis. Az emberek többsége általában annyit tud róla, hogy a csontok törékenyek lesznek. De azt már kevesen tudják, hogy ez mitől is van? A csontritkulás a csontanyagcsere folyton előre haladó változása, amelynek során a csont mennyisége csökken, minősége romlik, s ez által a csontok törékenysége fokozódik.
Egy egyensúly eltolódás figyelhető meg a csont bontása irányába, amikor vagy a csontépítő folyamatok csökkenése, vagy a csontbontó folyamatok fokozódása dominál. Előbbire példa az öregségi csontritkulás, ami a férfiakat is érintheti, illetve a kortikoszteroid szedés mellett kialakult osteoporosis. Az utóbbira példa a nők menopauzában bekövetkező gyors csontvesztése.
A különbség tehát az anyagcsere elváltozáson van, ami alapján a terápiát lehet vezetni. A terápia abszolút célja a csonttörések megakadályozása.

Mikor kezdődik el a csontritkulás folyamata?
A csontritkulás már 30 éves kortól is kialakulhat, de főképpen a nők menopauza körüli hormonális változásaival kezdődik. Egyes betegségek, mint például a diabetes, vagy a reumás ízületi gyulladás szintén elindítják ezt a folyamatot. Csontritkulás kialakulásáról azonban csak a csúcs csonttömeg kialakulását követően van értelme beszélni. A csúcs-csonttömeg azt a legnagyobb csonttömeget jelenti, melyet életünk során elérünk. Ezt általában huszonegynéhány éves korunkra érjük el. Érdekes adat, hogy a csúcs-csonttömeg értéke kb. 30%-kal alacsonyabb a nőknél, mint férfiaknál.

Befolyásolható-e a csúcs-csonttömeg mennyisége?
A genetikai tényezőkön kívül nagymértékben függ a csonttömeg kialakulás a megfelelő mennyiségű Kalcium és D-vitamin beviteltől, a megfelelő mozgásmennyiségtől, a helyes táplálkozási szokásoktól.

Van-e arra módszer, hogy a csontritkulás kialakulását megelőzzük?
Jó kérdés. Nem igazán. Az életkorral való változásokat még „nem találták ki”. Az lenne a bölcsek köve, vagy az örök fiatalság receptje. Amit tehetünk, hogy fiatal korban minél erősebbre "gyúrjuk" a csontjainkat. Vagyis D-vitaminban, kalciumban gazdag ételeket fogyasztunk. Tartózkodunk a kávé, alkohol, kóla fogyasztásától, a dohányzástól. És ami a legfontosabb: sokat sportolunk, amit lehetőleg szabadban, gravitáció ellenében végezzünk - magyarán sokat kell futni, ugrani.
Idős korban, amit tehetünk, hogy lassítjuk a csontok fogyását és javítjuk az egyensúlyt, hogy az elesések gyakoriságát csökkentsük. Szintén fontos az előbb leírt diéta, valamint a sok mozgás.

Meg lehet-e állítani a csontritkulás folyamatát? Ha igen, milyen hévízi kezelések segítenek ebben? 
Gyógyszeresen be tudunk avatkozni a csontanyagcserébe. Vannak csontbontást gátló, illetve csontépítést serkentő gyógyszerek, de ezek önmagukban kevesek. A mozgás és a diéta szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Hévízen a vízben való fürdés pozitívan befolyásolja a csontanyagcserét, amiben szerepet játszanak a huminsavak, a kalcium, mint összetevők. Az úszás önmagában nem segít a csontritkulás megállításában, mert a gravitációt kikapcsolja. Az úszás arra jó, hogy az egyensúly érzéket, a mozgáskoordinációt javítja. A vízi gyógytorna a nehezen mozgók mozgásterápiájának a kezdetén nagy segítséget jelent. Az úszáson túl a száraz torna és a kocogás szintén fontos. A hévízi hagyományos terápiás kezelések közül a hydrogalván és a mágneses kezelések alkalmazásával is hozzá tudunk járulni a folyamat lassításában. Ezek a hévízi kezelések stimulálják a csontsejtek csontépítő munkáját.

Válassza gyógyulása céljából Hévízt!
Orvos szakértőnk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. Monduk Péter
reumatológus

Kapcsolódó cikkek


Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

2018. október 01. 14:56

Októberben is rengeteg koncerttel várjuk a Hévízre látogató vendégeinket, melyek garantált szórakozást nyújtanak az őszi hidegben is!

Hévíz közel 1,5 milliárd forintos költségvetési hiánnyal számol az idei évre, de a fejlesztések folytatódnak

Hévíz közel 1,5 milliárd forintos költségvetési hiánnyal számol az idei évre, de a fejlesztések folytatódnak

2020. április 28. 09:33

A vendégeknek április 26-tól nem kell idegenforgalmi adót fizetniük ez év december végéig, a döntést a kormány hozta meg a közelmúltban. A 2018. évi ifa utáni állami adótámogatások sem járnak április 22-től a településeknek, ezek az összegek az állami járványügyi védekezés támogatását szolgálják.

Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

2019. február 05. 12:06

Ismét növekedő vendégéjszaka számról adhat tájékoztatást Hévíz.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!