Biztonsági intézkedések Hévízen!

A 2020 november 11-től hatályos kormányrendelet szerint az alábbi járványügyi intézkedések érintik Hévízt és a hévízi szolgáltatásokat az elkövetkező 30 napban.

Biztonsági intézkedések Hévízen!

Intézkedések konkrétan Hévízen 2020. november 11. és 2021. január 11. között.

  • A Hévízi Tófürdő további döntésig, a megszokott módon a hét minden napján nyitva tart.
  • A Festetics Fürdőház wellness részlege nem üzemel, a fitness termet bezárják.
  • A Kinesio Labor további döntésig üzemel.
  • A Hévízgyógyfürdő Szent András Reumakórházban a betegellátás továbbra is zavartalanul folyik.
  • A szálláshelyek csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak.
  • Kijárási tilalom lép életbe 20.00 és 5.00 óra között, mely alól csak a rendeletben írtak jelentenek kivételt.
  • Maszk használata közterületen Hévízen nem kötelező.
  • Az éttermek 2020. november 11. és 2021. január 11. között zárva tartanak, házhoz szállításra több vendéglátó egységnél is van lehetőség.
  • Bezárt a mozi, könyvtár, múzeum.
  • Bezártak a környékbeli kalandparkok és állatparkok.
  • Elmaradnak a novemberre tervezett rendezvények és az adventi programok.
  • Az istentiszteleteket és miséket megtartják, de csak minden 2. padban lehet helyet foglalni.
  • Az üzletek legfeljebb csak 5.00 és 19.00 között tartanak nyitva.
  • A szolgáltatók (fodrász, manikűrös, masszőr stb.) megszokott rend szerint tartanak nyitva, a kijárási tilalom szabályait betartva.
  • A hévízi Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel, hivatalos ügyek intézésére elektronikusan vagy postai úton van lehetőség. Személyes ügyintézés csak abban az esetben lehetséges, ha azt jogszabály előírja. A hivatal telefonszáma 83/500-800.
  • A Hévízi Tourinform Iroda november 13-ig a megszokott nyitvatartási időben várja az érdeklődőket. A hétvégi nyitva tartás és ügyfélszolgálat szünetel. November 16-tól az irodában személyes ügyfélfogadás csak hétfőn és pénteken lesz, ezeken a napokon még lehet kerékpárt is kölcsönözni. Kedden, szerdán, csütörtökön telefonon és e-mailben lehet érdeklődni a munkatársaktól. E-mail elérhetőség: heviz@tourinform.hu, Tel.: 83/540-131.
  • A termelői piac heti két napon, csütörtökön 12.00-17.00, és szombaton 7.00-13.00 óráig tart nyitva, a piac teljes területén a maszk használat az árusok és a vevők számára is kötelező.

Általános szabályok

Kijárási tilalom

Kijárási tilalom lép életben, ami 20.00 és 5.00 óra között érvényes.

Kijárási tilalom alól mentesül:

  • munkavégzés indokával oda és hazautat is beleértve - igazolni szükséges, igazolást a munkáltató állítja ki, formanyomtatványon
  • egészségkárosodással, életveszéllyel fenyegető helyzet
  • kutyasétáltatás céljából, de a lakhelytől számított 500 méteres körzetben kell maradni
  • profi sportolók, amennyiben edzésük vagy meccsük van - a sportot okirattal kell igazolni

Maszk használata

Továbbra is kötelező maszkot használni minden ilyen helyen, ahol eddig is ez volt a szabály, például üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, benzinkutakon stb.

10.000 főnél nagyobb településeken a polgármester hatáskörébe tartozik, hogy mely köztereken rendeli a kötelező maszk használatot. A rendelet ezen pontja Hévízre nem vonatkozik, lévén településünk nagyjából 5.000 lakosú.

Nyitvatartási idő

Gyógyszertárak és benzinkutak kivételével minden üzlethelyiség legkorábban 5.00 órától este 19.00 óráig tarthat nyitva. A külön nem említett szolgáltatók pl. fodrász, masszőr a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályait betartva.

Oktatási intézmények működése

A bölcsődék, óvodák, iskolák a megszokott rend szerint működnek, a járványügyi szabályok betartásával. 9. osztálytól bevezetik a digitális oktatást, a középiskolai kollégiumokban csak egyedi méltányossági alapon maradhatnak diákok. Szükség esetén a középiskolákban lehet tartani egyéni illetve kiscsoportos konzultációkat.

Az egészségügyi és szociális intézmények, iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozóit hetente tesztelni kell.

Rendezvényekre vonatkozó szabályok

Nem rendezhetők vagy tarthatók rendezvények, kulturális események, karácsonyi vásárok. Be kell zárni a mozikat, színházakat, edzőtermeket, fedett uszodákat, jégpályákat (ez utóbbi hármat csak versenyszerűen sportolók használhatják). Bezárnak az állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, játszóházak, múzeumok, könyvtárak.

Magán és családi rendezvényen legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvőn a házasulandókon kívül csak a tanúk és a szűk család mehet, lakodalom nem tartható. Temetésen legfeljebb 50 ember vehet részt. Vallási szertartás tartható, de az általános szabályok betartása mellett.

Egyéni sporttevékenység

Tilos az amatőr csapatsport még szabadban is. Az egyéni sporttevékenység szabad téren, sportpályákon lehetséges.

Éttermek

Az éttermeknek be kell zárniuk, kivéve az üzemi étkezdéknek. Az éttermek házhozszállítást végezhetnek, illetve az étteremben is átadhatják a megrendelt ételt, de a vendég, csak az étel átadás-átvételének idején tartózkodhat a helységben.

Szálláshelyek

A szálláshelyek turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból lehet megszállni.

Bírságok

Szabálysértőket minimum 5.000 Ft-al büntetik, súlyosabb esetekben akár 500.000 Ft-os bírságot is kiszabhatnak. A rendeletben előírt szabályok megszegése akár 1.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal vagy szabadságvesztéssel is büntethető.

 

Címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!