Babér meggy, japán szent fa, rózsák és kékszakáll Hévízen

Hévíz város fejlesztéseinek aktuális helyzetéről tartott tájékoztatót Papp Gábor polgármester.

Babér meggy, japán szent fa, rózsák és kékszakáll Hévízen

Részletesen beszámolt a polgármester a Széchenyi utca növénytelepítési munkáiról. Ahogy elmondta: a GAMESZ munkatársai a Kossuth utcáig pár munkanap alatt jó minőségű, komplex, lassú oldódású műtrágyával dúsított termőföldet terítettek a zöldkazettákba.

Optimális technológiai sorrendben előbb a fák ültetése következne, de ennek még nincs itt az ideje.
A lombhullató fák földlabdázására a faiskolában csak természetes lombhullás után kerülhet sor, ekkor kerülnek ugyanis nyugalmi állapotba.
A fák jelenleg lombosak, jól látható az Erzsébet királyné utcában is. Az itt már szépen díszlő éger fajt választottuk ugyanis a fő utcánk sorának is. A fa nagy tűrőképességű, nincs kártevője, kórokozója, nem kell vegyszerrel terhelni majd környezetünket a fák megóvása érdekében.
Korán kihajt, későn dobja le a lombját, nagy az aktív lombfelülete, tehát sok oxigént termel majd, és sok széndioxidot és port köt meg, párologtat. November második felében tervezzük ültetésüket - mondta. - A teljes terület cserjékkel való beültetését választottuk a növénytakaróval való beültetés jó megoldásának. E növényeket víztakarékos csepegtető öntözéssel tudjuk ellátni.
A tervezett növények válogatásánál fontos szempont volt díszértékükön kívül a környezeti ártalmak tűrése, a hosszú élettartam, a növényvédelmi problémáktól való mentesség, a változatosság, és az, hogy az év minden részében látványos képet mutasson.
A kapubejárók használhatósága, a könnyebb kiközlekedés érdekében az ágyak szélein alacsony növények élnek majd.
A padok mellé illatos növények, vagy virágzók kerülnek kiültetésre. Az egymás mellé tervezett szín és levélforma kontrasztok rendkívül
változatossá teszik majd a látványt.

A cserjék között az örökzöld alapot babérmeggy, korallberkenye, téli virágzású cserjés mahónia, télizöld meténg, kecskerágó, japán szent fa,
lonc-félék adják, mindegyikből több fajtával. A talajtakaró rózsáknál 9 különböző, magas minősítésű fajta jelenik meg.
A virágos cserjéket törpe nyáriorgonák, kékszakáll, 5 féle divatos cserjés hortenzia, 7 féle, virágjával és színes bogyójával díszítő orbáncfű, gyöngyvesszők, törpe orgona. Különleges fűfélék, örökzöld tatárvirág, sudárzsálya, gyöngyikés gyepliliom képviselik az évelő növényeket. Összesen 57 fajta, változatos kiültetésben.
Kedden délután már megérkezett az első cserje szállítmány, amiből aznap 1700 db-ot elültettek a GAMESZ dolgozói. Jelenleg ennek a munkálatnak a folytatása zajlik. Pénteken, szombaton a közben kitörésre kerülő villanyoszlopok helyére földet termelik be.
Ezeket a még földdel feltöltendő ágyakat a következő héten hasonló gyors ütemben beültetik, így érik el a Kossuth utcát.
Optimális esetben a föld-betermeléssel, cserje ültetéssel november végére készülnek el a munkatársak. Közben a faiskola
is kitermeli a fákat, így az is ültethetővé válik.

-Hévízen élő és dolgozóként a megvalósítandó zöldfelület fontos számunkra: szép, egyedi élményt adó, könnyen és sokáig jól fenntartható területet hozunk létre. Ezen a héten a GAMESZ parkfenntartása szervezettségben, munkaintenzitásban, munkaminőségben példát adott a területen
dolgozó többi vállalkozásnak. Kérem a hévízieket, vigyázzanak az elültetett növényekre, hogy mindannyiunk örömére sokáig díszítsék a közterületet! - hangsúlyozta Papp Gábor.

 

Címkék:

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!